• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Ciao Ciao Pizza e Pasta - włoska kuchnia tylko z nazwy

Agnieszka Haponiuk
14 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się w Gdyni przy ul. Władysława IV 11A. Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się w Gdyni przy ul. Władysława IV 11A.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni. W poprzednim odcinku jedliśmy w PG4 w Gdańsku, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Manca w Sopocie.



Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się na początku Władysława IV pod numerem 11 A zobacz na mapie Gdyni. Lokal jest malutki, z niewielką liczbą ciasno ustawionych stolików pokrytych obrusem w granatowo-białą kratkę. Co ważne, miejsce ma fajny klimat włoskiej uliczki: jedną ze ścian zdobi ciekawa fototapeta z urokliwym widokiem, zaś na drugiej wiszą ażurowe okiennice. Każdy z tych elementów przywołuje na myśl leniwe wakacje.

Dodatkowo w centrum znajduje się piec opalany drewnem i możemy obserwować, jak piecze się nasza pizza. Klimat tworzą też gdzieniegdzie odsłonięte cegły i stare fotografie. Ogólnie wystrój tworzy ciepłą i przyjemną atmosferę.

  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
Do Ciao Ciao Pizza e Pasta trafiłam w niedzielne popołudnie i w zasadzie z trudem znalazłam miejsce, co odczytałam za dobry znak. Tym razem towarzyszyły mi dzieci, które są wielbicielami pizzy i makaronów, a tych jest całkiem spory wybór w karcie. Są też specjalne dania dla dzieci, a wśród nich nieśmiertelny kurczak z frytkami.

Zamówiliśmy:

- calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów, przystawka (15 zł);
- zupę Patate - zupa ziemniaczana (8 zł);
- pizzę Margherita - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia (12 zł);
- pizzę Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella (19 zł);
- spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami (16 zł);
- tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck (16 zł);
- pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, domowy ketchup (14 zł);
- panna cottę z sosem owocowym (8 zł).

Zamówienie nie było aż tak wielkie, aby nie pamiętać o wszystkim, co zamówiliśmy, a jednak pani kelnerka miała z tym problem i ostatecznie nie dostaliśmy ani zupy, ani deseru, ale za to obie pozycje pojawiły się na rachunku.

Zacznę od przystawki, która niestety mnie zawiodła. Kalmary może byłyby i smaczne, gdyby nie spalona, ciężka panierka o posmaku starego oleju. Sos o nieokreślonym smaku, tak rzadki, że pryskał na wszystkie strony.

Calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów. Calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów.
Następnie spróbowałam ulubionego tagliatelle ze szpinakiem. Niestety, danie było tak słone, że ciężko było wyczuć inny smak i nie złagodziła tego nawet duża ilość makaronu. Odrobina szpinaku i posklejane cienkie paski boczku, który był równie słony, co sos.

Tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck. Tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck.
Spaghetti bolognese... opuszczę zasłonę milczenia, bo była to potrawa, która smakowała "niczym", z nie najlepszej jakości mięsem, bardzo drobno zmielonym, do tego rzadkim sosem o posmaku pomidora i marchewki. A przecież ragout bolognese to mięso długo gotowane, w gęstym sosie, wyraziste i aromatyczne, z nutą czerwonego wina...

Spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami. Spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami.
Przyszedł czas na pizzę. Daję plusa za ciasto, które było udane: cienkie, z pulchnymi i wypieczonymi rantami z lekko przypalonymi bąblami. W pizzy Pazza smaczny był ananas oraz dobre krewetki.

Pizza Margherita  - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia. Pizza Margherita  - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia.
Miłośnicy pizzy mawiają, że po Marghericie poznacie, czy w danym lokalu zjemy smaczny placek, ale niestety nie tym razem. I w jednej, i drugiej pizzy sos był zbyt kwaśny, o posmaku koncentratu pomidorowego. Ser gumowaty, bez żadnego aromatu, smakiem bardziej przypominał wyrób seropodobny. Jestem pewna, że gdyby do obu pizz dodać aromatyczny sos pomidorowy, dorzucić świetny ser, to otrzymalibyśmy na pewno przepyszne dania.

Pizza Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella. Pizza Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella.
Pollo e fritti, czyli kurczak i domowe frytki - ta potrawa również nie była zadowalająca. Frytkom było daleko do tych domowych: ledwo wysmażone i miękkie. Kurczak w tej samej niesmacznej panierce co kalmary (smakował starym olejem), a samo mięso było suche i mdłe. Ketchup niestety też nie był wg mnie domowej roboty.

Pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, ketchup. Pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, ketchup.
No cóż, po wizycie w Ciao Ciao Pizza e Pasta pozostał mi niesmak. Nie rozumiem, jak można tak zepsuć jedną z najłatwiejszych i najsmaczniejszych kuchni? Potwierdza się powiedzenie, że najprostsza kuchnia jest zarazem najtrudniejsza, bo to, co jest w niej najważniejsze, to świeżość i jakość produktów, a tego zabrakło w gdyńskim lokalu. Otrzymałam jedzenie bez smaku i wyrazu, choć liczyłam na przyjemne kulinarne doznania. Bardzo szkoda, bo początkowo wizyta zapowiadała się na ciekawą kulinarną podróż do Włoch...

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (113) 10 zablokowanych

  • (1)

    Te dania nawet na zdjeciach wygladaja bardzo slabo

    • 15 0

    • słaby fotograf, pdobnie - tekst.

      • 1 1

  • Odpada...

    Nie wstąpię,niestety...a miałem zamiar! Lipa...

    • 6 1

  • Lokal kiedyś i teraz (3)

    Jeszcze 2 lata temu, w tym samym miejscu była inna włoska restauracja, prowadzona przez dwóch przyjaciół z Włoch. Do dziś wspominam pyszną pastę i nieumniejszającą lokalowi pizzę. Po prostu wszystko było jak być powinno, łącznie z atmosferą, gdzie kucharze wychodzili zza lady by chętnie porozmawiać z klientami i zapytać o ich opinię. Z tego co widzę po nich pozostała tylko atmosfera, piec ten sam, fototapeta ta sama. Ktoś przyszedł na gotowe i spartolił sprawę.
    Pozdrawiam.

    • 15 2

    • To dlaczego knajpa została zamknięta? (1)

      • 3 0

      • Nie zostala zamknieta

        Tylko przeniosla sie do sopotu do wiekszego lokali

        • 0 0

    • zatruliśmy się u nich jedną pizzą, surowe ciasto ...

      • 0 0

  • Bramasole w Egiertowie

    Warto tam pojechać, żeby zakosztować kuchni włoskiej - składniki sprowadzane z Włoch, przepisy konsultowane z włoską konsul, ceny umiarkowane. Jedyny minus to niezbyt duże pomieszczenie, które nie jest w stanie pomieścić wszystkich chętnych, więc stolik warto zarezerwować wcześniej.

    • 5 9

  • Włoskie niby proste, a spierdzielić nie trudno. (3)

    W Gdyni to chyba jeszcze tylko Monte Verdi trzyma poziom...

    • 3 9

    • Dno

      Trzyma od lat. Wszak od dna cieżko się odbic

      • 3 3

    • Tak. Carbonara na śmietance. Faktycznie poziom trzymają.

      • 2 0

    • rozczarowany

      Monte lata swietnosci ma juz dawno za soba... rownia pochyla...

      • 1 0

  • Dobre wrażenia (2)

    A ja byłam tam kilka razy i jestem zadowolona. Miła obsługa i dobre jedzenie - pizza bardzo podobna do takiej, jaką próbowałam na wakacjach w Neapolu. Lunch: zupa + makaron za 13 zł też bardzo w porządku, dobrze doprawione i w punkt ugotowane, nie za miękkie nie za twarde.

    • 5 14

    • (1)

      Masz tam zniżkę pracownicza?

      • 6 1

      • Nie, zaplacili mi 10 tysiecy za ta opinie:))) polecam odwiedzic restauracje przed wymadrzaniem sie w komentarzach a nie bezpodstawnie oskarzac o klamstwo kogos o innej opinii

        • 1 3

  • (2)

    ,,..z trudem znalazłam miejsce, co odczytałam za dobry znak.'' a co w tym dobrego? jak ciezko znalezc to znaczy ze malo klientow a jak malo klientow to i zapewne stare produkty bo niema ich komu jesc. Dla restauracji jedna z podstaw jest lokalizacja aby byl ciagly ruch klientow i zarcie sie nie starzalo.

    • 4 6

    • Ech... (1)

      Nie miala problemu ze znalezieniem restauracji, ale miejaca do siedzenia w srodku.

      • 4 0

      • Eh

        • 0 0

  • "pizzę Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella" - odwaznie... widze ze faktycznie dla koneserow...

    • 8 1

  • Dość już tej pizzy. Więcej naszej rodzimej kuchni. Warto. (3)

    • 4 5

    • Dokladnie! (1)

      Jo! maja byc gotowane ziemnjoki, zylasty schabowy i smierdzaca kapucha. a jak ktos potem chce jeszcze dopchac kiche to moze sie nazrec tlusta golonka i wyzlopac do tego trzy litry piwa. kuchnia wykleta. mniam.

      • 3 2

      • dla kogo te głupoty?

        • 0 0

    • A giń poczwaro kartoflana!

      Nigdy więcej pierogów itp. okrucieństw!

      • 1 0

  • (1)

    A ja tam jestem zadowolona zarówno z przemiłej obsługi jak i z kuchni. I na miejscu i z dowozem dania naprawdę smaczne i czuć, że kucharz i pracownicy się starają. Makarony i pizza super! Pyszne miejsce.

    • 4 6

    • Ha ha ha

      Nie ma to jak sobie kadzić

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane