- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
- 6 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
Jemy na mieście: Crazy Butcher - za jakością idzie smak
Crazy Butcher to "rzeźnik" numer jeden w Warszawie. Swoje kolejne delikatesy, z najwyższej jakości starannie wyselekcjonowanymi stekami, świeżymi wędlinami oraz innymi rodzajami mięsa równie wysokiej jakości, a co najważniejsze ze zrównoważonych hodowli, otworzyli także w Gdańsku. Pomysłodawcy wyszli tutaj poza ramy pierwotnej koncepcji i z delikatesami połączyli bistro. I na tym bistro dzisiaj skupię się w kolejnym tekście z cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Crazy Bucther Bistro mieści się przy ulicy Leśmiana 11 na osiedlu Garnizon. Kameralne wnętrze urządzone jest elegancko. W wystroju dominują szarości, drewno i beton. Uwagę zwraca zielona naturalna ściana i sporych rozmiarów neon z nazwą bistro. Nieduży bar jest schowany w rogu, a za nim znajduje się przeszklona kuchnia, co daje możliwość podglądania pracy kucharzy. Jedna ze ścian wyłożona jest tapetą z motywem wiejskiej zagrody. Do bistro wybieram się przyjaciółmi w pewne niedzielne, jeszcze zimowe popołudnie.
Za kartę odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, a menu jest krótkie, oparte rzecz jasna na różnego rodzaju stekach. Zamawiamy następujące pozycje z karty.
- Przystawka:
- Kaszanka francuska/ jabłko/ kalafior - 28 zł
- Tatar wołowy/ mayo chilli/ ziemniak - 36 zł
- Dania główne:
- Stek Rib Eye byk - 69 zł ok. 250 g
- Stek z kapusty/ gorczyca/ brukselka - 34 zł
- Buerger wołowy/ mayo chilli/ cheddar - 38 zł
- Dodatki:
- Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- Deser:
- Ciastko daktylowe/ sos toffee - 19 zł
Zacznijmy od kaszanki francuskiej (Boudin Noir) z mangalicy - węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami. Francuska kaszanka różni się od polskiej przede wszystkim składem. Nie ma w niej kaszy przez co jest arcydelikatna, mięciutka o konsystencji musu i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma dość specyficzny słodkawy posmak, który doskonale przełamują kwaskowe plastry jabłka.
Tatar wołowy z ongletu, czyli świecy wołowej został okrzyknięty "boskim". Mięso było świeże i dojrzałe o przyjemnym mięsnym zapachu i subtelnym smaku. Całość aksamitna, i co ciekawe, bez klasycznych tatarowych dodatków, takich jak cebula, ogórek czy grzybki za to z odrobiną szczypiorku i ziemniaczanym chrustem. Ten tatar to prawdziwy rarytas.
Do przystawek podano nam grillowaną, puchatą focaccię. Była przepyszna. Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu, nazywany też sercem antrykotu. Stek serwowany jest na drewnianej desce. Był to perfekcyjnie, zgodnie z życzeniem, średnio wysmażony kawał mięsa. Do soczystego i aromatycznego steka zamówiłam najlepsze na świecie pieczone w tłuszczu ziemniaki oprószone wędzoną papryką. Doskonale wpasowała się też kwaśna śmietana. Nie skłamię jeśli napiszę, że to był najlepszy Rib Eye byk jaki przyszło mi zjeść w tym sezonie.
Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć. W smaku był fantastyczny. Wołowina była przyrządza perfekcyjnie, wedle życzenia średnio wysmażona. Można powiedzieć, że był to klasyczny, ultra prosty burger, w którym nie było żadnej przesady ani zbędnej filozofii. Cały smak oparty był na doskonałej jakości wołowinie. To naprawdę czuć w każdym kęsie. Smaku dopełniały dodatki takie jak dobra bułka maślana, niezbyt puszysta i nie taka nadmuchana, a lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku oraz świetny lekko pikantny sos majonezowy i warzywa.
Stek z kapusty, a dokładnie z czerwonej kapusty, to dość ciekawa propozycja, ale pozostaje jednak w tyle za potrawami mięsnymi. Najsmaczniejsze w tym daniu były dodatki - brukselka i kremowy sos na bazie śmietany i francuskiej musztardy. Mięsną ucztę zwieńczyliśmy bardzo słodkim i bardzo dobrym ciastkiem daktylowym. Intensywną słodycz daktyli i sosu toffee przełamywał kleks kwaśniej śmietany.
Z Crazy Bucther Bistro wychodzimy najedzeni i zachwyceni. Nie ma tu wymyślnych dań, ale za to doskonałej jakości mięsa przyrządzone po mistrzowsku oraz dobrze dobrane dodatki. Chylę także czoła przed profesjonalną obsługą, która potrafi odpowiedzieć rzeczowo i cierpliwie na każde, nawet najdziwniejsze pytanie gości. Nie omieszkałam też nabyć steka w delikatesach, również wybrałam Rib Eye. Był tak samo fenomenalny w moim domowym wykonaniu.
Jednogłośnie z moimi kulinarnymi towarzyszami przyznaliśmy Crazy Butcher Bistro ocenę celującą, bo zarówno klimat, obsługa, sposób podania, jak i smak zdobyły najwyższe noty. Trzymaj tak dalej "szalony rzeźniku".
O autorze
Miejsca
Opinie (93) ponad 20 zablokowanych
-
2022-03-28 21:53
Opinia wyróżniona
Pyszne jedzenie (4)
Ceny moze i wysokie, ale za jakosc sie placi. jedzenie na prawde pyszne!
- 7 18
-
2022-03-29 18:29
Serio ? (1)
Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- 7 0
-
2022-04-04 07:51
Jedna z ulubionych moich potraw
Kaszanka i ziemniaczki bez tego grill i się nie liczy. Szkoda mi kasy na chodzenie do knajpy z takimi cenami swoją drogą dobrze że podajecie ceny
- 1 0
-
2022-03-29 11:27
(1)
Jak już wydajecie na teksty sponsorowane, to możecie sobie też polskie litery kupić.
- 7 2
-
2022-03-29 12:37
gdzie można kupić polskie litery?
- 3 2
Wszystkie opinie
-
2022-03-28 12:58
W domu taki stek mogę za 15 złotych zrobić... (5)
... a nie, czekaj!
- 11 21
-
2022-03-28 14:30
No Janusze zaraz uderzą w te desenie :) (2)
- 10 4
-
2022-03-28 20:05
Janusze z Grażynami to chodzą do tego lokalu. (1)
- 2 4
-
2022-03-28 20:31
Tylko jeżeli usłyszą że był tam somsiad. I pod warunkiem że obok
można zaparkować passata tdi.
- 3 0
-
2022-03-28 18:58
(1)
Potwierdzam
W Biedronce za 15 zł robię cztery takie, dla całej rodziny.
Jeszcze pies się naje- 6 3
-
2022-03-28 19:07
Te z Biedry chyba rzeczywiście dla psa...
Lepsze są "Uczta Qulinarna burger wołowy PRIMA 400 gram" ( 2 sztuki ) w Carrefourze za 11,99 PLN
- 5 1
-
2022-03-28 13:02
(15)
Mam pytanie. Czy wy naprawdę lubicie takie wielkie "buły"?? Czy wszędzie muszą być z dwucentymetrowej grubości mięsem? Większość naprawde musi się nażreć? Ja tak tęsknie za prawdziwymi hamburgerami z tzw budy. Normalnej wielkości. Bez reklamowania i wychwalania a poprostu pysznym.
- 62 41
-
2022-03-28 13:10
Przepraszam ale co jest jest nie tak z tym burgerem
Naorawde fajne proporcje media do bułki
- 30 4
-
2022-03-28 13:17
(3)
Kogo interesuje bieda Burger, jedz sobie te burgery 20% mięsa, pizzę z zamrażarki i daj innym żyć, to jest temat o restauracji, a nie o twoich upodobaniach. Poza tym nażreć sie burgerem? Normalny posiłek, 200g wołowiny to 600kacl plus bułka 200 i dodatki z 200, wiec 1k kcal na mężczyznę normalna porcja.
- 25 8
-
2022-03-28 19:31
Wołowina ma sporo mniej kcal (200g przed usmażeniem to jakieś 450) i tak naprawdę całość zależy od sosu. Oparty na keczupiku to nawet 50kcal nie będzie miał, majonezowy potwór moze spokojnie 300 kcal przekroczyć: ( Tak naprawdę burger (bez frytek!) to idealne jedzenie, rozkład makroskładników dobry (dużo tłuszczu ale tego dobrego) i przy odpowiednim sosie i braku wariactwa w dodatkach (kotlety serowe czy krążki cebulowe są be) może być elementem zbilansowanej diety :D
- 7 0
-
2022-03-28 19:43
trzeba mieć paszczę wielkości cholewy buta by ugryżć takiego burgera (1)
kiedyś kalorii nikt nie liczył i problem otyłości nie istniał, szczególnie wśród młodzieży
- 16 1
-
2022-03-28 20:02
Kiedys jadlem tylko chleb ze smalcem
Bo nic innego nie było a wszędzie chodziło się z buta lub rowerem. Dzisiaj wozisz pupę w aucie to i tyjesz. Brak ruchu to główny powód otyłości.
- 11 4
-
2022-03-28 13:22
To poszukaj miejsca, gdzie takie serwują. Widocznie większość osób lubi buły dopakowane mięsem.
- 19 1
-
2022-03-28 13:55
hamburgery z tzw budy nie są "prawdziwe"
- 20 6
-
2022-03-28 14:50
taki burger to jesz zamiast obiadu więc musi być spory.
- 3 1
-
2022-03-28 16:07
Ja lubię i nawet dobieram dodatkowe mięso (2)
Jakoś sobie z tym radzę. Wystarczy jeść powoli i uważnie, a nie rzucać się jak świnia.
- 6 4
-
2022-03-28 20:02
Jesz świnię ( oprócz krowy) i ją krytykujesz (1)
- 1 2
-
2022-03-29 00:09
Nie jadam
Dziczyzna, jagnięcina, wołowina - to wybieram. Świni najmniej. To z mięs. Ale świnia to mądre zwierzę, tylko z manierami na bakier :)
- 4 0
-
2022-03-28 20:11
(1)
Na zdjęciu niekoniecznie wygląda mi na wielki - zwróć uwagę że trzymają go damskie dłonie.
Ja wiem o czym mówisz - często na mieście dostaje się wielkiego burgera, w dodatku naładowanego wszystkim. I albo go trzeba zjeść z talerza sztućcami, albo połowa wypadnie na kolana, a przynajmniej trzeba umyć ręce.
Ale burger ze zdjęcia raczej mi na takiego nie wygląda, a raczej na taki dobry do zjedzenia.
A pozorna wielka grubość mięsa raczej właśnie wynika z kompaktowych rozmiarów samego burgera.
Ogólnie dla mnie też burger to raczej powinna być większa przekąska niż danie obiadowe.- 3 0
-
2022-03-29 10:31
Damskie? Chyba flejowate.
Co za obdrapane pazury, masakra.
- 1 1
-
2022-03-28 22:08
Szwagier
Taka buda jest na pętli w oliwie nazywa się "u szwagra" Uwielbiam tam jeść
- 9 0
-
2022-03-29 07:43
Pasibus ma.chyba bardziej umiarkowane porcje
Ja tez już nie lubię się przejadac, to chyba starość.
- 0 0
-
2022-03-28 13:16
(6)
Mi nie smakowało, szkoda, zawiodłem sie tym bardziej ze mam niedaleko. Piroman pod względem jedzenia na miejscu nie ma sobie równych, również cenowo, a co dom mięsa to albo online zamówić trzeba albo rzezimieszek jest ok, cenowo również są normalniejsi.
- 51 4
-
2022-03-28 13:20
(3)
Oraz nie, to nie jest Januszowa odp ale we Włoszech espresso kosztuje 1 złotówkę!1!, po prostu sporo zamawiam mięsa sezonowanego z dobrych sklepów i mam doświadczenie.
- 14 3
-
2022-03-28 23:25
Ciekawe (1)
Piłem trzy dni temu espresso w val di fiemme, a konkretnie w Tesero, zapłaciłem 1,5 euro czyli ok 7 PLN... chętnie poznam miejsca gdzie można wypić za ok 0,22 euro. Podzielisz się?
- 8 1
-
2022-04-25 21:31
W zasadzie tyle co w Polsce
Chociaż w PL częściej już po 8 i to w takim "zwykłym" lokalu typu cukiernia, a nie w ą ę restauracji. A teraz przelicz na siłę nabywczą Polaka i Włocha.
- 0 0
-
2022-03-30 15:13
Chyba 1 Euro
- 0 0
-
2022-03-28 16:04
jeszcze żeby się pan w rzezimieszku tak często na kasie nie mylił... (1)
- 9 0
-
2022-03-28 22:02
Serio? Dzięki za info, przypatrzę się. Przyznaję, że ostatnio burgery były tak tłuste,że na patelni po 4 burgerach było z 1cm warstwy tłuszczu.. Czyżby inflacja?
- 1 1
-
2022-03-28 13:50
Czyli 239zł za całość... bez napojów XD
Jak zwykle reklama w punkt, arcypyszny i boski.
Byłem w tej knajpie jakieś dwa miesiące temu. Jedzenie owszem dobre (klasyczny tatar bardzo smaczny, mięso delikatne i bardzo dobre), ale reszta bez szału, do tego drogo. Wystrój tej knajpy też nie odbiega niczym od przyjętych standardów. Wszędzie wykończenia loftowe, żarówki z filamentem i pastelowe barwy XD- 46 1
-
2022-03-28 14:15
Kolejna promocja jedzenia zwierząt. A wieczorkiem na spacerek z ukochanym pieskiem .... (6)
- 16 37
-
2022-03-28 14:22
haha....
troll czy tylko zwykły pe....sta ?
- 12 7
-
2022-03-28 14:45
(3)
A ukochanego pieska to też należałoby karmić vegańską pashą?
- 15 6
-
2022-03-28 17:20
Tak. Akurat psy sa wszystkozerne (2)
(W przeciwienstwie do np. kotow)
- 7 10
-
2022-03-28 19:43
I dlatego że są wszyskożerne a nie roślinożerne muszą jeść mięso żeby być zdrowe.
- 6 3
-
2022-03-30 09:24
Pochodzą od wilka
A wilk jak wiadomo uwielbia marchewki
- 2 1
-
2022-03-29 20:31
Obrońcy zwierząt...
bywa nawet że na spacer ze świnką !.
- 1 0
-
2022-03-28 14:18
Serio? (4)
Burger z wołowiną za 38 zł i kapusta za 34 zł?
- 43 0
-
2022-03-28 16:29
Widać że umieją robić kapustę
- 22 0
-
2022-03-29 11:00
Z sałatt
- 3 1
-
2022-03-29 11:28
Bez dodatków :)
- 3 1
-
2022-03-29 13:41
to nie kapusta tylko stek z kapusty hahaha
a nazwa dania kosztuje :-))
- 2 1
-
2022-03-28 14:32
(1)
tam jest tez sklep z parówkami po 100 zł za kg
- 22 5
-
2022-03-29 11:01
I po 200 z pierogami
- 3 0
-
2022-03-28 14:46
Drogo masakra (1)
- 22 5
-
2022-03-28 15:13
znowu k***a jachty podrożały, drogie te Bentleye,
my że szwagrem kupiliśmy Lanosa za 1000 zico
- 5 6
-
2022-03-28 14:47
Najpierw masa, potem rzeźba :)
- 13 0
-
2022-03-28 15:15
i znów jedzenia trzeba szukać po talerzu.... (2)
- 24 2
-
2022-03-28 20:37
A szukałeś bo Chyba nie wiesz o czym mowa
- 3 4
-
2022-03-29 11:29
Stek z kapusty widać. Będzie tatar z rzodkiewki?
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.