• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Dancing Anchor - smaczna kuchnia i wyjątkowe wnętrze

Agnieszka Haponiuk
17 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Warto zakotwiczyć się w Dancing Anchor. Moje kulinarne serce skradły najlepsze na świecie grillowane kurze serca (na zdjęciu) oraz świetne poliki wieprzowe. Warto zakotwiczyć się w Dancing Anchor. Moje kulinarne serce skradły najlepsze na świecie grillowane kurze serca (na zdjęciu) oraz świetne poliki wieprzowe.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Dancing Anchor w Gdańsku. W poprzednim odcinku jedliśmy w Pak Choi w Sopocie. Wtedy też poinformowaliśmy, że niebawem odwiedzimy Magiel Towarzyski w Gdyni, jednak ze względu na zmianę właściciela restauracji i menu zdecydowaliśmy się przełożyć publikację i poczekać na nowe otwarcie. Za dwa tygodnie w środę ocenimy PG4 w Gdańsku.



Dancing Anchor to restauracja należąca do Hotelu Puro, który mieści się w Gdańsku przy ul. Stągiewnej 26 zobacz na mapie Gdańska. Dawno nie widziałam tak świetnie zaaranżowanej przestrzeni. Wnętrze, zaprojektowane przez londyńskie studio DeSalles Flint, jest dopracowane w każdym szczególe. Tutaj wszystko idealnie ze sobą współgra, tworząc niebanalną i wyjątkową całość.

Dominują drewno, metal i szkło - surowe materiały, które nie wymagają zbędnych dodatków, zaś kolorystyka utrzymana jest w szarościach z czerwonymi, kremowymi, zielonymi i miedzianymi akcentami. Ciekawie prezentują się oryginalne stoły i krzesła, drewniane i skórzane, a także pluszowe kanapy przy ścianach oraz loże, które zapewniają gościom odrobinę intymności. Zaś na tych, którzy odwiedzą Dancing Anchor większą grupą, czeka długi tzw. common table, który stoi na środku restauracji.

Lokal jest bardzo przestronny, wysoki, z przeszkolonym sufitem, przez który widać okna hotelowych pokoi i kawałek nieba. Na ścianach wiszą współczesne prace młodych artystów z gdańskiej ASP. Atmosferę buduje oświetlenie, a dokładnie duże szklane lampy, które przypominają rybackie bańki oplecione sznurem. Natomiast lampy przy lożach przywodzą na myśl zabytkowe uliczne latarnie. Mimo że w restauracji panuje delikatny półmrok, światło jest ciepłe i przyjemne. Trochę to wszystko przywodzi na myśl dworzec morski, z którego możemy wyruszyć w podróż, choć w tym wypadku w podróż kulinarną w nie tak odległe rejony prostych, nieco zapomnianych smaków.

  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
  • Restauracja Dancing Anchor w Gdańsku.
Dancing Anchor odwiedzam wraz z przyjaciółką i jej córką w niedzielne popołudnie. Karta dań jest w sam raz: ani za długa, ani za krótka. Menu opiera się na drobiu, wieprzowinie, rybach i owocach morza. Wszystkie dania są przygotowywane na naszych oczach, bowiem kuchnia jest otwarta. Warto pamiętać, że w każdą niedzielę na gości czeka specjalna oferta pt. "niedzielny stół" - za trzydaniowy lunch zapłacimy 37 zł.

Zanim przystąpię do opisu smaków, pragnę zwrócić uwagę na wspaniałą obsługę - kompetentną, profesjonalną, która się nie narzuca, nie zadaje zbędnych pytań i jest doskonale zorganizowana. Każdej restauracji życzę takich pań kelnerek i panów kelnerów.

Z karty zamawiamy:

- grillowane kurze serca z serem halloumi i ziołami (18 zł);
- zupę ogonową (16 zł);
- krewetki z miso, baby szpinakiem i chlebem (41 zł);
- poliki wieprzowe z kaszą bulgur, brokułem, marchwią, złotym burakiem, słoniną i sosem z wiśnią (34 zł);
- niedzielny set lunchowy (37 zł), w którym znalazły się: zupa z fasoli i boczku, śledź w cieście piwnym, zapiekanka z dorsza, ziemniaki gratin, marchew karmelizowana z cytryną i miętą oraz tarta jabłkowa.

Zanim otrzymaliśmy nasze zamówienie, uraczono nas amuse-bouche (tycia przystawka, dosłownie na jeden kęs, która jest zapowiedzią tego, co znajdziemy w karcie). Nasza przekąska składała się z kawałka łososia gravlax, malin i chrupiącego chipsa z batata. Smakowała fantastycznie i zapowiadała dobre jedzenie.

Amuse-bouche: łosoś gravlax, maliny i chrupiący chips z batata. Amuse-bouche: łosoś gravlax, maliny i chrupiący chips z batata.
Wahałam się, czy zamówić kurze serca, bo przyznaję, że nie jest to mój ulubiony przysmak. Nie żałuję, bo zjadłam je w najlepszym wydaniu: były idealnie miękkie, w subtelnym sosie własnym z lekko wyczuwalną nutą świeżego majeranku. W smaku bardzo delikatne - nie było czuć swoistego posmaku podrobów, a z grillowanym słonym serem halloumi komponowały się idealnie. Grillowane kurze serca były fenomenalne i polecam je wszystkim, którzy mają opory przed podrobami. Polubicie je.

Grillowane kurze serca z serem halloumi i ziołami. Grillowane kurze serca z serem halloumi i ziołami.
Zupa ogonowa mnie rozczarowała: była mdła, słodkawa i bez wyrazu, z przewagą suszonej marchewki i niezbyt apetycznymi kawałkami mięsa wieprzowego. Zabrakło mi czegoś, co mogłoby podkręcić ten płaski smak. Nadałabym jej lekkiej ostrości i przyprawiła odrobiną korzennych przypraw - wtedy nabrałaby charakteru.
 
Zupa ogonowa. Zupa ogonowa.
Krewetki zostały podane na solidniej kromce grzanki z chleba i to był mały błąd, bo chleb nasiąkł sosem i przestał być chrupiący. Natomiast mięso krewetek było sprężyste i bardzo dobrze usmażone. Danie w odbiorze ciekawe i przyjemne, chociaż umknął mi gdzieś charakterystyczny smak miso, wyczuwałam za to kwaśne i winne nuty. Do tego szpinak był zrobiony po mistrzowsku. To było smaczne danie.

Krewetki z miso, baby szpinakiem i chlebem. Krewetki z miso, baby szpinakiem i chlebem.
Poliki wieprzowe z kaszą bulgur i buraczkami to kolejne miłe smakowe zaskoczenie. Mięso było mięciutkie, soczyste, dosłownie rozpływało się w ustach. W tym daniu wszystkie dodatki idealnie współgrały, zwłaszcza kwaśny sos z wiśni ze słodkimi burakami i marchewką, a do tego sypka kasza bulgur. Poliki wieprzowe były znakomite i godne polecenia.

Poliki wieprzowe z kaszą bulgur. Poliki wieprzowe z kaszą bulgur.
Set lunchowy to fajne rozwiązanie na niedzielny obiad, chociaż zdania z koleżanką mamy podzielone co do zupy z fasoli i boczku. Nie była najgorsza, wręcz bardzo treściwa, ale nie trafiła w moje smaki. Boczek nie był chrupiący, a przyprawy sprawiły, że zupa smakowała jak typowa fasolka po bretońsku. Za to córka towarzyszącej mi przyjaciółki była nią zachwycona.

Zupa z fasoli i boczku. Zupa z fasoli i boczku.
Drugie danie było bez zarzutu. Wyborne smażone śledzie w chrupiącym, delikatnym cieście piwnym oraz bardzo smaczna zapiekanka z dorsza. Łagodny smak ryby z warzywami i chrupiąca skórką z zapieczonego sera to było celujące połączenie smaków i tekstury.

Śledź w cieście piwnym i zapiekanka z dorsza. Śledź w cieście piwnym i zapiekanka z dorsza.
A na deser znakomita tarta jabłkowa - nie za słodka, podana na ciepło z kleksem sosu śmietanowego z nutą wanilii, słodką pianką i okruszkami bezy. Po prostu pyszna.

Tarta jabłkowa. Tarta jabłkowa.
Warto zakotwiczyć się w Dancing Anchor. Może nie wszystkie smaki podbiły moje podniebienie, ale na pewno wszystkie dania są dopracowane, a karta spójna i przemyślana. Widać oraz czuć, że tu karmi się uczciwie. Moje kulinarne serce skradły najlepsze na świecie grillowane kurze serca oraz świetne poliki wieprzowe. Wrócę tu niebawem i skosztuję kolejnych pozycji z karty. Jestem bardzo ciekawa, co jeszcze szef kuchni przygotował dla swoich gości.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Miejsca

Opinie (93) ponad 10 zablokowanych

  • Kącik kulinarny to fajny pomysł... (3)

    Pod warunkiem, że wie się o czym się pisze. "Pani znawczyni" pojęcie ma delikatnie mówiąc średnie (jak 99% blogerów w Polsce). No i oczywiście wszędobylskie krewetki. Już lepiej kartofle z wody zamówić i opisać chyba...

    • 12 4

    • Kartofle (2)

      To niedoceniany temat... Kupić dobre ziemniaki i smacznie je przyrządzić to niemal sztuka. Obrane, pokrojone, wygotowane ze smaku to zbrodnia. A ile smaku jest w ziemniaku! Naprawdę, wole dobre pyry od przypadkowego kawałka mięsa, zwłaszcza świniny.

      • 7 0

      • (1)

        a jest taki lokal w Gdańsku w centrum, który robi pyszne ziemniaki na różne sposoby.. reklamował nie będe...

        • 1 2

        • akurat to jest drogie i słabe

          • 0 0

  • majo ledy

    w wc?

    • 5 1

  • 4 dychy za 6 krewetek z zamrażarki odsmazanych

    z kromka czerstwego namoknietego chleba...
    Serio?

    • 14 2

  • Mieszane uczucia (1)

    Fantastyczne wnętrze - bardzo miło się tu je + pracuje, po prostu jest kosmopolitycznie :) Za to wielkie brawa i za młodą sztukę na ścianach, ale, ale - to jedzenie. Jest bardzo bardzo nierówno. Byłam już parokrotnie, spróbowałam wielu dań. Niektóre są niestety smakowo dość dziwaczne i specyficzne. A nie mam przeciętnego smaku. Burger z wieprzowiną ma np dodatek kapusty kiszonej - niby fajnie, ale jest jej za dużo, zaś całość jest za słona. Kurze serca jadłam dwukrotnie - w ndz, kiedy była tam autorka artykułu i ja byłam - serca były faktycznie wspaniałe, innym razem za twarde. Kurczak zagrodowy czy zupa rybna - niestety słabe, zupa zbyt wodnista. Kalmary - raz miękkie i fajne, raz jak czipsy. Beza za słodka, przekombinowana. Po prostu raz tak, raz siak. Raz urzeka, raz zraża. To samo z obsługą - w ndz obsługiwał mnie przemiły i nader kompetentny pan, kiedy indziej musiałam szukać kelnerów, biegając po restauracji, bo nie doglądają klientów i znikają. Życzę miejscu wszystkiego najlepszego, tak jak samemu Puro - to świetny koncept. Warto jednak jeszcze dopracować format i detale. To nie jest łatwa restauracja do sprzedania.

    • 3 0

    • To niedobrze

      W knajpach ważna jest stałość, a nie loteria. Nic bardziej nie wkurza od pomyłki i źle wydanych pieniędzy w miejscu, które wcześniej zdobyło nasze zaufanie. Człowiek czuje się w y d y * a n y.
      An

      • 5 0

  • Sanepid

    Znowu drewniane talerze? Tragedia!

    • 11 2

  • tez mam mieszane uczucia (1)

    Byłam kilka razy, za kazdym razem jest inaczej. Raz obsługa jest fajna i profesjonalna, innym razem ma sie wrazenie że są pierwszy dzien i do tego za karę. Mam takie upodobania ze raczej zawsze wybieram w Dancing to samo(boczek z arbuzem- nigdy nie sądziłam ze boczek można jesc na ''słodko''), i faktycznie zdażają się róznice w smaku przy kolejnych wizytach. ZMimo wszystko myślę że warto odwiedzić to miejsce bo ma fajny klimat, no i co dla mnie wazne nie trzeba długo czekac na dania.

    • 4 4

    • Boczek z arbuzem - kocham te przystawkę

      ..to u mnie stała pozycja w tym lokalu :) Ale fakt - są nierówni, to jest do zmiany.

      • 0 0

  • Bardzo miło ze autorka artykułu wstawia swoje zdjęcie pod artykułem , to napewno sprawia ze jest anonimowa i obsłużona jak inni klienci.Bardziej zaciekawilby mnie test barow mlecznych .pozdrawiam cieplutko

    • 10 0

  • bardzo dobra restauracja na niedzielny obiad

    Wspaniały wystrój. Bardzo dobra obsługa. Jedzenie ładne podane. Smak ponadprzeciętny.
    Warto wybrać się z rodziną na obiad lub też bardzo dobre miejsce na lunch biznesowy.
    Na randkę zdecydowanie polecam inny kąt Hotelu Puro - ósme piętro, bar. Widok - obłędny.

    • 4 5

  • Babazwykła

    Osoba, która opisuje swoje wizyty w knajpkach wygląda na kogoś kto nie ma nad sobą kontroli (ta otyła, nalana twarz). Mam oprzeć się na opinii takiego kogoś?? Serio???? Ble... wg mnie zna się na dobrej kuchni jak świnia na perłach.

    • 3 8

  • (1)

    Dzięki za ten artykuł. I już wiem że tam nie pójdę. Niedobrze mi się zrobiło. Serca, policzki i ogony. Czy to przypadkiem nie są składniki salcesonu? A przepraszam, jeszcze jęzory, świńskie uszy i mamy komplet.

    • 2 7

    • Same pyszności

      Wołowy język w szarym sosie, klasyk kuchni staropolskiej.

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane