• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Jakubiak w Sopocie karmi celująco

Agnieszka Haponiuk
9 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Restauracja Jakubiak w Sopocie. Wnętrza są przytulne i sprzyjają wyciszeniu. A jakie smaki rządzą w menu? Sprawdziliśmy. Restauracja Jakubiak w Sopocie. Wnętrza są przytulne i sprzyjają wyciszeniu. A jakie smaki rządzą w menu? Sprawdziliśmy.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy otwartą latem restaurację Jakubiak w Sopocie. Poprzednio byliśmy w gdyńskiej naleśnikarni La Galette , w której było smacznie, ale nie obyło się bez uwag. Za dwa tygodnie opiszemy Tu można marzyć by Tomasz Deker, lokal, który w ostatnim czasie przeszedł spore zmiany - byliśmy już tam.



Całkiem niedawno Tomasz Jakubiak, znany w świecie kulinariów m.in. ze swoich programów o gotowaniu i książek kucharskich, otworzył nową restaurację, która mieści się na parterze starego drewnianego domu przy ul. Wybickiego 48, vis a vis Stadionu Lekkoatletycznego w Sopocie. Lokal Jakubiak w Sopocie to bardzo klimatyczne miejsce, z dala od turystycznego szlaku i blisko lasu.


Część restauracyjna nie jest duża, a składają się na nią sala z niewielką liczbą stolików oraz mniejsza przestrzeń, w której stoi jeden stół na sześć osób. Wystrój wnętrza łączy w sobie nowoczesne elementy, takie jak betonowa podłoga czy betonowa ściana z drewnianymi elementami starego domu. Z sufitu zwisają lampy zrobione z durszlaków, a ściany zdobią familijne zdjęcia Tomasza Jakubiaka. W przedsionku na stylowych komodach stoją kwiaty w kolorowych donicach, porcelanowe figurki psów, kurek i inne bibeloty - jak w rodzinnym domu. Jest kameralnie i na tyle przytulnie, że przez moment można się tu poczuć jak podczas wizyty u dobrego znajomego. Nadmienię tylko, że nad restauracją pomieszkuje sam Tomasz Jakubiak.

Do restauracji udaję się na niedzielny obiad wraz z cioteczną siostrą i jej 6-letnim synem. Karta dań jest krótka, choć co jakiś czas na rolce pakowego papieru pojawiają się dania specjalne, które czasami wchodzą do karty stałej. Menu zmienia się sezonowo, a dominują w nim potrawy inspirowane kuchnią polską i regionalną, ale z nowoczesnym twistem.



Warto wspomnieć, że wszystkie ryby i mięsa są wędzone na miejscu w niewielkiej wędzarni ustawionej w sąsiedztwie tarasu, a większość produktów pochodzi od lokalnych dostawców. Menu jest spójne z tym, co zresztą Tomasz Jakubiak często proponuje w swoich kulinarnych programach.

  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
  • Restauracja Jakubiak w Sopocie
Nie zastawiamy się długo i zamawiamy:
- śledzia bałtyckiego z młodym marynowanym ziemniakiem, rabarbarem i kwaśną śmietaną (24 zł);
- zupę rybną z ryb słodkowodnych przetartych przez sito z kiszonym selerem i naszym wędzonym łososiem (21 zł).

Na drugie wybieramy:
- kurczaka zagrodowego, a dokładnie pierś ze skórką smażoną na maśle, warzywa pieczone w musztardzie, sos z orzechów laskowych (39 zł);
- makaron świderki z duszonymi ogonami wołowymi, jabłkiem z musztardą, serem zagrodowym, miętą, limonką (31 zł).

Na deser:
- mus z białej czekolady z malinową żelką, czerwoną kapustą, kruchym ciastkiem (22 zł).

Oczekiwanie na zamówienie umilono nam przyjemnym w smaku "czekadełkiem" w postaci konfitury z marchewki i pieczywem.

Czekadełko: pieczywo i konfitura z marchewki Czekadełko: pieczywo i konfitura z marchewki
Jeśli chodzi o śledzia, to napiszę krótko i zwięźle: był pod każdym względem doskonały. W smaku lekko pikantny, z jędrnym mięsem, nie za słony. Całości dopełniły ciekawe dodatki, takie jak rabarbar, ogórek, ziemniak, śmietana i oliwa. Już dawno nie jadłam tak dobrego śledzia.

Śledź bałtycki z młodym marynowanym ziemniakiem, rabarbarem i kwaśną śmietaną Śledź bałtycki z młodym marynowanym ziemniakiem, rabarbarem i kwaśną śmietaną
Zupa rybna w formie kremu z kawałkami wędzonego łososia była pierwszorzędnie doprawiona, a cytrynowa oliwa i kawałeczki kiszonego selera podkręciły jej delikatny smak i konsystencję. Oryginalne połączenie różnych tekstur i smaków: od słodkich, przez słone, do kwaśnych. Jak mawia młodzież - zupa petarda.

Zupa rybna Zupa rybna
Przy smażonej piersi kurczaka zagrodowego również nie szczędziliśmy słów zachwytu. Z pozoru pospolite danie, dzięki dodatkom nabrało charakteru. Mięso było soczyste, a skórka przysmażona i idealnie chrupiąca. Fenomenalny sos śmietanowy z posiekanymi orzechami laskowymi podkreślił maślany smak piersi kurczaka. Do tego smaczne warzywa pieczone w musztardzie, a wśród nich ziemniak, dynia, kawałek kolby kukurydzy, brukselka, fioletowa marchewka i burak. Wszystkie warzywa al dente.

Kurczak zagrodowy (pierś) z warzywami Kurczak zagrodowy (pierś) z warzywami
Makaron (zamiast zapowiadanych świderków otrzymaliśmy casarecce) z duszonymi ogonami wołowymi to zarazem bardzo delikatne i aromatyczne danie. Mięso było mięciutkie, wręcz rozpływało się w ustach, z wyczuwalną nutą tymianku i rozmarynu oraz z dużą ilością pietruszki. Makaron był podsmażony i to było świetne, bo dzięki temu nabrał chrupkości. Fajna kompozycja smakowa, ale w naszym "dorosłym" rankingu znalazła się na ostatnim miejscu, za to bardzo zasmakowała kilkuletniemu siostrzeńcowi.

Makaron z duszonymi ogonami wołowymi, jabłkiem z musztardą, serem zagrodowym, miętą, limonką Makaron z duszonymi ogonami wołowymi, jabłkiem z musztardą, serem zagrodowym, miętą, limonką
Deser również podbił nasze kubki smakowe. Mus z białej czekolady okazał się lodem o aksamitnej konsystencji, a nieoczywisty dodatek w postaci czerwonej kapusty objawił się w postaci słodkawego sosu. Całą słodycz białej czekolady przełamała kwaskowata żelka z malin. Deser zasługuje na wysoką notę w swojej kategorii.

Mus z białej czekolady z malinową żelką, czerwoną kapustą i kruchym ciastkiem Mus z białej czekolady z malinową żelką, czerwoną kapustą i kruchym ciastkiem
Proszę Państwa, z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji Jakubiak w Sopocie ocenę celującą. Składa się na nią nasz zachwyt nad ponownym odkryciem przed nami znanych i prostych potraw, ale w jakże ciekawej odsłonie smakowej. Tak trzymać.

6.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (102) ponad 10 zablokowanych

  • Prośba do autora tekstu (3)

    Sformułowanie siostra cioteczna jest obce na Pomorzu - proszę pisać kuzyn/kuzynka.

    • 30 6

    • Co ty bredzisz?

      • 9 9

    • w lidzbarku to norma

      zawsze mowię dla taty ze siostra cioteczna wpadnie

      • 1 1

    • Prawdziwy język pomorski to oczywiście kaszubski

      a Kaszubi mówią półsostra!

      • 0 0

  • Bez 500+ nie podchodź

    Dla rodziny 4 osobowej : przystawka, zupa, danie główne, deser, napoje..... Wypada słabo na tle innych trójmiejskich restauracji, równie smacznych

    • 19 0

  • (1)

    Karmi? Chyba najgłupsze określenie na prowadzenie restauracji i sprzedaż jedzenia.

    • 26 0

    • No nie wiem

      Jak dla mnie do restauracji chodzi się zjeść. Co prawda modne jest ostatnio wpatrywanie się w małe baziaje na dużych talerzach, ale...

      • 0 1

  • Porcje to w relacji do ceny malizna jakich mało...

    ...nie życzę nikomu źle, ale nie wierzę, aby ten koncept kulinarny przetrwał dłużej niż rok...

    • 16 0

  • hm niby drogo (2)

    ale w trójmieście burger z budy kosztuje 25 zł więc nie jest aż tak źle
    na codzienne obiady odpada ale raz na jakiś czas można coś smacznego zjeść

    • 4 7

    • Burgerem z budy

      Przynajmniej się najesz. Poza tym znam stacjonarne burgerownie (celowo unikam nazw) gdzie za 25 masz cały zestaw burger frytki napój, a jakość jest taka, że wychwalany pod niebiosa surf nawet nie ma startu.

      • 2 0

    • Raz na jakiś czas to wiesz co możesz sobie zrobić

      • 1 0

  • Sponsorowana recenzja? (2)

    Miejsca jeszcze nie odwiedzilem, ale z tego co slysze od znajomych karta jest daleka od idealu. Jakis czas temu przestalem juz ze szczerym zainteresowaniem sledzic te rubryke, bo czesto recenzje zupelnie nie pokrywaja sie z rzeczywistoscia. Domyslam sie, ze nie jest to kwestia roznych gustow, ale bardziej przyziemnych powodow. Po prostu az boje sie zaplacic majatek po tej rekomendacji, bo czuje, ze rozczarowanie bedzie niestety rownie duze, jak zaplacony rachunek.

    • 22 1

    • (1)

      Kolejna już recenzja, która śmierdzi kryptoreklama.

      • 1 1

      • Każdy ma inne gusta i nie trzeba podejrzewać przekupstwa tylko dlatego, że ja lubię co innego. Ja na przykład nie lubię ryb więc pewnie nie skorzystam.

        • 0 0

  • Jemy celujacego Jakubiaka w mieście Nakarmiony Sopot

    • 7 0

  • Ani patrząc wizualnie, ani wielkościowo, ani cenowo nie wybrałbym się tam za nic w świecie

    • 17 0

  • Proszę o zmianę prowadzącej ten dział

    Niestety kolejny raz pani Haponiuk nie potrafi dać wiarygodnej recenzji .
    Bardzo proszę o zmianę na tym stanowisku . Na tych artykułach traci cały portal .
    Branża sie podśmiewa , czytelnicy nie związani z gastronomią generalnie nie zgadzają sie z tezami artykułu , pozostaje tylko pole dla tych co zawsze na nie .
    Wartość merytoryczno poznawcza bardzo słaba .

    • 28 4

  • Byłam dwa razy u Jakubiaka w Sopocie i chętnie tam wrócę. Jedzenie bardzo dobre, porcje są całkiem spore (każdy z nas zamówił co innego, ale wszyscy się najedliśmy). Ceny - powiedziałabym, że średnie (ani nie są niskie, ani za wysokie jak za taką jakość). Najważniejsze, że było naprawdę smacznie. Kurczak, łosoś, gicz jagnięca - rewelacja! Natomiast karta dań jest krótka i to chyba jedyny minus (ale dzięki temu dostaje się jedzenie zrobione na świeżo). Trzymam kciuki za każde miejsce, w którym się smacznie gotuje :-)

    • 1 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane