• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda - szczery smak polskiej kuchni

Agnieszka Haponiuk
24 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (101)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Karczmę Polska Zagroda w Sopocie. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Karczmę Polska Zagroda w Sopocie.

Ostatnio wybrałam się do Karczmy Polska Zagroda, jednej z najstarszych w Trójmieście, położonej obok stacji paliw przy al. Niepodległości 625Mapka. Karczma ta działa od dwóch dekad, a jedzenie przygotowuje od lat ten sam szef kuchni. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam pizzerię Drewnem Palona w Gdańsku.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Karczma ma tradycyjny wygląd z drewnianą konstrukcją i dachem krytym strzechą. Małym przedsionkiem wchodzi się do sali głównej z kamienną podłogą i kominkiem. Po lewej stronie od wejścia znajduje się niewielki bar, a naprzeciwko kominka półka z domowymi produktami spożywczymi, takimi jak owoce w zalewie, miód i marynowane grzyby.

W dolnej sali panuje półmrok, za to na drugim poziomie znajduje się jaśniejsze pomieszczenie zwane salą komandorską. Niedawno do karczmy dobudowano przeszklony ogródek. Obie sale wyposażone są w drewniane stoły i ławy, niektóre z nich wyłożone są owczą skórą.


Wystrój jest bogaty, pełen elementów marynistycznych, takich jak sieci rybackie, koła sterowe, koła ratunkowe, a także elementy rustykalne. Oprócz tego we wnętrzu znajdziemy też trofea myśliwskie, modele żaglowców, liny żeglarskie, uprzęże i końskie podkowy. Wszystko utrzymane jest w klimacie starej wiejskiej chaty i gospody. Ma to swój urok, chociaż mnie nieco przytłacza takie nagromadzenie dekoracji.

  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
Wraz z koleżanką zajęłyśmy miejsce w ogródku.

Menu jest równie bogate jak wystrój, a znalazły się w nim staropolskie potrawy z różnych zakątków kraju - od Bałtyku po Tatry. Długo studiowałam kartę, ponieważ trudno było podjąć decyzję przy tak wielu daniach do wyboru.

Wybrałyśmy:

  • rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa (18 zł);
  • śledzia z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką (27,50 zł);
  • domowe gołąbki - typowo domowe gołąbki zawijane kapustą, jeden w sosie pomidorowym, drugi w sosie kurkowym, gotowane ziemniaki, mizzeria z ogórków (39,50 zł);
  • golonkę duszoną Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie serwowaną z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą (49,50 zł).


Plotka głosi, że ludzie przyjeżdżają aż z Rzeszowa do Karczmy, żeby skosztować wiejskiego rosołu. Czy naprawdę jest tak dobry? Powiedziałbym nawet, że bardzo dobry. Rosół był klarowny, tłuściutki jak należy, ale bez wielkich tłustych oczek, które z grymasem na twarzy zgarnialiśmy jako dzieci. Smak był esencjonalny, lekko słodki dopełniony małymi kawałkami mięsa i dobrym jajecznym makaronem. Sekret tego rosołu polega na tym, że smakiem przywodzi na myśl prawdziwy, domowy niedzielny obiad u mamy albo u babci.

Rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa. Rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa.
Śledź z tradycją, czyli ze śmietaną, jabłkiem i cebulą, to spełnienie marzeń każdego miłośnika tej przystawki, a ja jestem jednym z nich, bo uwielbiam śledzie i często je zamawiam. Mięso śledzia było zwarte, jędrne, delikatne, niezbyt słone, o bardzo subtelnym korzennym posmaku. Do tego dobre dodatki, takie jak soczyste kwaskowe jabłko, cebula i gęsta wiejska śmietana. Idealna kompozycja smaków.

Śledź z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Śledź z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką.
Obfita porcja gołąbków wprawiła nas w lekkie osłupienie, nie tylko pod względem wielkości porcji, ale także pod względem doznań smakowych. Kapusta była miękka, ale nierozgotowana, a w niej zawinięta duża ilość dobrze przyprawionego mięsa z proporcjonalną ilością ryżu. Jeden gołąbek polany był słodkim, intensywnym sosem pomidorowym, a drugi kremowym sosem kurkowym z przewagą tymianku. Bardziej smakował mi gołąbek w sosie pomidorowym. Mizzeria była w sam raz, ziemniaki niestety wodniste, ale mimo to gołąbki zasługują na gromkie brawa. Były przepyszne.

Domowe gołąbki z ziemniakami i mizerią. Domowe gołąbki z ziemniakami i mizerią.
Duszona golonka Bartnika zasługuje na wiele dobrych słów. Był to duży kawał kruchego soczystego mięsa w chrupiącej skórce o bardzo subtelnym miodowym posmaku, w towarzystwie pysznej zasmażanej kiszonej kapusty z kminkiem. A do tego, choć wydawało się to już przesadą, przepyszne ziemniaki po chłopsku, czyli puree z drobno krojoną kiełbasą i cebulą. Golonka przyrządzona perfekcyjnie, której najlepszy smak wydobyła musztarda i chrzan. Myślę, że to tradycyjne danie zadowoli niejednego smakosza, szczególnie że porcja jest naprawdę imponująca.

Golonka duszona Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie, serwowana z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą. Golonka duszona Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie, serwowana z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą.
Podsumowanie: W Karczmie Polska Zagroda szef kuchni stawia na tradycję, czyli na szczery smak polskiej kuchni. Nie znajdziemy tu wymyślnych dodatków kulinarnych, ale prostotę i domowy smak, a także duże porcje, dobrą jakość i jednocześnie przystępne ceny. W mojej ocenie są to smaki na piątkę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (101) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (11)

    Ludzie z południa przyjeżdżają aby zjeść rosół za 20 zł i zapłacić drugie tyle za parking?Coś mi się wierzyć nie chce...

    • 35 11

    • Ale tam parking jest bezpłatny .

      • 8 0

    • trochę rosołu + główne danie = ok 60-70zł ......ludzie ile trzeba miesięcznie netto zarabiać żeby jeść takie posiłki (7)

      ......z 10tys zł netto? za 60-70 zł mam obiad niedzielny dwudaniowy dla 4 osób w ....

      • 7 5

      • 30 x 70zł

        Daje 2100 miesiecznie za codzienne stołowanie sie w knajpie.
        Ty, jak piszesz, wydajesz na domowe obiady ok 525 na głowę.

        Myślę, że w 3miescie mieszka sporo osób majacych 1600 złotych na przepalenie. Nie wspominajac o takich, ktore moga sobie pozwolić np. na wyjscie do restauracji raz w tygodniu.

        • 5 0

      • Zarabiam więcej i nie jem w restauracjach zbyt często (2)

        Bo jakość i zwłaszcza wielkość dań z reguły jest słabiutka.

        • 1 4

        • Bo ty jadasz tylko w barach mleczny hahahaha

          • 2 3

        • Widocznie jadasz okazjonalnie w fast foodach, a nie w restauracjach. Świadomie ich nie wymieniam aby nie pokazało się w nich nazbyt wielu "suwerenów".

          • 0 1

      • Zapisz się do PiS.su i załóż fundację a będzie cię stać! (1)

        • 3 1

        • Należę już do PO i mam fundację "Noga od stołu"

          • 0 0

      • I dlatego nie wszyscy jadają "na mieście"!

        • 0 0

    • Parking jest bezpłatny a rosołek wart swojej ceny

      • 2 0

    • Cswelcjuszu siedź na RODOS i jedz buraki

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Przechodzę tam codziennie wracając z pracy i jedno muszę przyznać. (8)

    Zawsze ładnie pachnie w okolicy i po zapachu wiemy co jest gotowane . Dobrze to świadczy o kuchni. ilość samochodów na parkingu mówi wszystko o jakości lokalu.

    • 79 5

    • (6)

      Czyli jak parking pusty to okej?

      • 0 16

      • stacja

        może to diesel pachnie ? też lubię

        • 0 12

      • Pusto to masz w głowie.

        • 7 0

      • to jest lokal na wylotówce z Gdańska (3)

        więc zasada taka sama jak przy przydrożnych barach - im więcej samochodów tym lepiej

        • 4 1

        • (2)

          Wylotówka kojarzy mi się jednakowoż z miejscem wśród pól, łąk i wiejskiej zabudowy

          • 6 0

          • wiejska karczma

            no to masz karczmę zagroda

            • 1 0

          • I tirowkami

            • 0 0

    • ...albo o gustach

      • 0 0

  • Hehehe

    Najpierw reklamy Google w artykułach teraz reklama knajpy działającej od 20 lat (wszyscy wiedzą że właściciele za to płacą). Agnieszka szukaj nowej roboty

    • 27 10

  • Ale te mieszanki kilku potraw (3)

    nie wpływają dobrze na kondycję układu pokarmowego.. Za duży bigos w żołądku i jelitkach Pani Agnieszko :-). Rosół, śledzie, gołąbki i golonka to dania obiadowe na kolejne minimum 2-3 dni a nie jeden posiłek. A i wątroba płacze przy okazji. Może należy przy okazji powiadomić o tym czytelników?

    • 25 44

    • ach te mieszanki narzekan nie wpływaja dobrze na ból dupu

      • 12 6

    • Przecież to zwykły obiad

      może niech każdy je to, co uważa, w ilościach jakie lubi?

      • 8 4

    • tu nie chodzi o to, żeby to wszystko zjeść, tylko, żeby przedstawić nam, czytelnikom, czy warto, czy tez nie wybrać się do

      Trochę dietetyk nie rozumie idei tych artykułów :)

      • 8 4

  • (2)

    Hmm...raczej sponsorowany artykuł. Bykismy ze znajomymi i jedzenie nie jest aż tak dobre. Czuć ze to wszystko mrozone i odgrzewane . Poprosilismy żurek, ale nie w chlebie bo twierdzimy ze i tak go nie zjemyv, a szkoda wyrzucać to policzono nas tak samo .

    • 28 49

    • a jak mieli policzyć xD

      ziemniaki weź bez koperku to może mniej policzą... co za janusze

      • 46 6

    • Co za cebulaki xd

      • 4 3

  • (1)

    Gdzie serwują dobrą kartoflankę? Jeszcze nie trafiłem do knajpy która ma taką w menu.

    • 13 1

    • jeśli krem z ziemniaka to jeszcze kartoflanka

      to przepyszny jest w Marylin Barze w Straszynie, aczkolwiek do tanich ta przyjemność nie należy

      • 0 1

  • W dzisiejszych czasach każda reklama gastro jest w cenie (3)

    Ludzie przestali chodzić, jedzą w domu najtańsze żarcie.

    • 18 4

    • Idź jutro na wyspę spichrzow (1)

      To zobaczysz jak przestali...

      • 8 0

      • Tam jest inny klient

        • 4 0

    • Bywam w knajpach co tydzień i nie zauważyłem, aby świeciły pustkami.

      Branża kręci się aż miło.

      • 1 3

  • (2)

    To w tym miejscu poprzednia karczma się spaliła czy to było gdzie indziej? Kiedyś tam jadłem. Raz. Było bardzo dobre. Na piętro się wchodziło.

    • 15 4

    • Tak to ona. Odbudowali.

      Ku mojemu zdziwieniu nie był to pożar na zakończenie działalności.

      • 8 0

    • Też przed pożarem tam często jadałem...

      ... nie wiedziałem nawet że odbudowali. Po przeczytaniu artykułu już chciałem się tam wybrać z rodzinką, ale zerknąłem w menu i się odechciało.: 10% doliczają za 6 osób, karzą sobie płacić za czekadełko. To skreśla ten lokal z mojej listy.

      • 0 0

  • Tam zawsze było dobrze, regularnie chodziłemn, ale chyba w okresie covidu i później coś się pozmieniało. Kiedyś zupa + danie + napoje naprawdę byłem szczęśliwy, a jak zaszedłem na to samo w ub roku, to jakby mniej. Inflacja wszędzie...

    • 10 4

  • ostatnio same dobre oceny

    wszystko w punkt

    • 14 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane