Wiadomości

Jemy na mieście: Kociołek Konesera karmi prosto i smacznie

W Kociołku Konesera zjemy uczciwe, sycące i - co najważniejsze - autentycznie smaczne zupy.
W Kociołku Konesera zjemy uczciwe, sycące i - co najważniejsze - autentycznie smaczne zupy. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy bar z zupami (i nie tylko) Kociołek Konesera w gdyńskim Śródmieściu. W poprzednim odcinku jedliśmy w oliwskiej Zurnie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Przepis Na na Morenie - już tam byliśmy.



Kociołek Konesera mieści się przy ul. Świętojańskiej 9 w Gdyni zobacz na mapie Gdyni (a dokładniej na rogu ul. Pułaskiego). To naprawdę maciupki lokal, urządzony prosto, skromnie i schludnie. Jest kanapa, są metalowe stołki i trzy stoliki. W elektrycznych kociołkach grzeją się zupy. Całe menu oparte jest na zupach, a do tego jedno danie główne i pajda chleba ze smalcem. Lokal prowadzi małżeństwo, które po wielu latach pracy w gastronomii zapragnęło popracować w końcu razem. Bardzo chętnie rozmawiają z gośćmi, są serdeczni i przesympatyczni, wkładają całe serce w to, co robią i to naprawdę czuć w tych zupach.

Kociołek Konesera odwiedzam wraz z siostrą w bardzo zimną i wietrzną niedzielę. Wszystkie zupy są wypisane na tablicy, menu zmienia się w ciągu tygodnia. Zamawiamy:
- rosół królewski na gęsinie (12 zł);
- kapuśniak (10 zł);
- żurek (12 zł);
- żołądki drobiowe po meksykańsku (15 zł);
- a na deser: domowy placek z owocami (5 zł).

Zobacz wszystkie recenzje w cyklu Jemy na mieście

Rosół królewski na gęsinie z naleśnikowym makaronem jest rewelacyjny: aromatyczny, esencjonalny z wyczuwalną nutą warzyw. Do tego doskonały, mięciutki, arcydelikatny makaron z ciasta naleśnikowego. Prawdziwy niedzielny rosół jak w domu, bez żadnego fałszu.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Kapuśniak przyzwoity, gęsty, z dużą ilością mięsnych dodatków. Dla mnie trochę za mało kwaśny, bardziej słodkawy, niż oczekiwałam, ale mimo wszystko śmiało mogę napisać, że to klasyczny, dobry smak.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Żurek jest równie treściwy jak kapuśniak. Nie za kwaśny, kremowy, ze śmietaną, z dużą ilością dobrej białej kiełbasy, a smaku dopełnia wędzony boczek, majeranek i jajo. Na utrapienia dnia następnego idealny.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Do żołądków drobiowych przyrządzonych na sposób meksykański podeszłam z rezerwą, nie przepadam za takim połączeniem smaków. Zostałam jednak mile zaskoczona, bo to danie było autentycznie smaczne. Żołądki pierwsza klasa - tak mięciutkie, że dosłownie rozpływały się w ustach. Potrawa była dobrze doprawiona, a porcja niemała.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Domowy placek z owocami (z jagodami i truskawkami) został upieczony tego dnia rano i tę świeżość czuć było w każdym kęsie. Placek kapitalny, ciasto lekkie, puchowe, wręcz biszkoptowe. Tak bardzo nam zasmakował, że zabrałyśmy dodatkowe porcje do domu.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Dodam jeszcze, że na kontuarze baru każdy z gości może poczęstować się pieczywem, dodatkami takimi, jak prażone nasiona, prażona cebulka czy też zielenina, nie ma ograniczeń i nie jest za to pobierana dodatkowa opłata.

Kochasz jeść? Te imprezy mogą cię zainteresować



Kociołek Konesera to miejsce, gdzie można zjeść klasyczne, uczciwe zupy. Także wegetarianie i weganie znajdą tam coś dla siebie, bowiem zawsze jest przynajmniej jedna zupa wege. Każda z zup jest dopracowana, gotowana z najwyższą starannością i bardzo sycąca. Jedyną wadą tego lokalu jest mała przestrzeń. Talerz sycącej i rozgrzewającej zupy przyda się w te chłodne dni, a więc miłośnicy zup powinni odwiedzić Kociołek Konesera. Wyjdziecie najedzeni i zadowoleni, a wasze portfele nie zostaną mocno uszczuplone, bowiem ceny są naprawdę przyzwoite.

Z czystym sumieniem w kategorii barów Kociołek Konesera otrzymuje ode mnie ocenę bardzo dobrą, czyli 5.

5.0 /6
Ocena autora
5.8 /6
8 ocen
Ocena czytelników

Opinie (165) ponad 10 zablokowanych

  • Za 15zl można ugotować Zupy na 3 dni Na rozne sposoby smacznie i zdrowo.

    • 47 144

  • To chyba te zupy były jednak za darmo, bo oceny takie dobre

    • 36 21

  • O fajnie, można zjeść na blacie z płyty osb

    U mnie w pracy to robotnicy jedzą na takich stołach, a nogi robią z balotow styropianu

    • 21 13

  • Juz widzę jak autorkasama wyszukala tski lokal z pięcioma daniami na krzyż .Małżeństwo skontaktowalo sie ,zapłaciło i jest na trójmiasto. Nie mam nic do lokalu i tych zup ale nie wierze ze to nie sponsorowany artykul

    • 35 79

  • A za porcje frytków to można zimnioków na tydzień kupić

    Czego ty tu szukasz?

    • 84 7

  • 200ml kapuśniaku za 10zł

    Ceny jak we warszawskim atelier Basiura. Pewnie jeszcze rezerwacja obowiązkowa?

    • 39 66

  • Pani koneser. W Zurnie dała 4/6 chociaż ujnia pełna.

    Tutaj 5/6 za kapitalne zupy. Pożal się Boże Pani recenzent.
    6/6 pewnie by dała w Atelier Amaro.
    Tylko, ze dla trójmiejskiego plebsu jakim jesteśmy to każda knajpa jeśli jest dobra w swoim gatunku powinna dostać wyższą ocenę. Chyba, ze za mało tam hipstersko. Za każdym razem obiecuje sobie ze nie wchodzę w ten artykuł, jakoś daję szanse obiektywnym opiniom pojawić się, i zawsze się mylę.

    • 44 13

  • Pani koneser

    Chyba nie do końca porzuciła pracę w marketingu xD

    • 19 1

  • Śmieszne wypociny

    Lokal z podobną ofertą, tylko niższymi o 40% cenami znajduje się na ul. Świętojańskiej. Artykuł zdecydowanie sponsorowany.

    • 49 22

  • Lokal maciupki

    Jak bym rozmawial z 5latkiem nie mial bym zadnego problemu z takim slownictwem ale tu...?

    • 49 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4