Jemy na mieście: Mami Sushi karmi pierwszorzędnie

To nie było moje pierwsze spotkanie z Mami Sushi, ale na pewno jedno z najbardziej udanych, bo do tej pory zamawiałam tutaj jedynie na wynos. Ciekawa jednak byłam oferty stacjonarnej, chciałam też zweryfikować opinie, jakie docierały do mnie o tej restauracji. Zapraszam zatem na kolejny tekst z cyklu "Jemy na mieście", tym razem z sushi w roli głównej.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Mami Sushi mieści się na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu przy ul. Hemara 3Mapka. Lokal jest niewielki, urządzony prosto i elegancko. Nie ma tu zbyt wielu elementów wystroju i dosłownie dwa drewniane stoliki, pluszowe siedzisko w musztardowym kolorze oraz długi bar z wysokimi krzesłami, a na zewnątrz równie mały ogródek. Jedna ze ścian udekorowana jest mchem islandzkim zwanym też chrobotkiem czy mchem reniferowym. Jednym słowem - japoński minimalizm.

W menu znajdziemy kilkadziesiąt rodzajów sushi, zarówno tradycyjne, jak i wersje autorskie stworzone przez sushi masterów z nietypowym doborem składników. Prócz tego, w karcie znajdziemy inne, popularne dania kuchni japońskiej.

2
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27
9.5/10
+ Oceń


Zamawiamy:

  • Shoyu ramen/ zupa na bulionie drobiowym z makaronem, soczystą wieprzowiną chahsu i marynowanym jajkiem - 34 zł
  • Udon z warzywami sezonowymi/ na ostro - 32 zł
  • Hosomaki łosoś/ 6 szt. - 20 zł
  • - Futomaki halibut w panko/ awokado, oshinko, mango, ogórek, sałata, mayo smakowe/ 6 szt. - 29 zł
  • Autorskie futomaki mami tatar z tuńczyka/oshinko, mango, ogórek, sałata, serek philadelphia/ 6 szt. - 33 zł
  • California (tak zwane maki odwracane) krewetka gotowana/ awokado, oshinko, ogórek, mayo, tobiko/ 4 szt. - 23 zł
  • Banan w tempurze - 17 zł


Na początek podano nam spodeczki na sos oraz miseczkę ze sprasowanymi (skompresowanymi) ręcznikami, które po zalaniu ciepłą wodą rozwijały się w ciepły, pachnący ręcznik. Są dwie metody jedzenia maki-sushi - pałeczkami albo rękoma. Stosując drugą metodę musisz mieć możliwość wyczyszczenia/odświeżenia dłoni i do tego właśnie służą specjalne wilgotne ręczniczki.

Następnie zaserwowano amuse-bouche, czyli niewielkie danie, dosłownie na dwa kęsy, które jest preludium do kulinarnej uczty. Otrzymaliśmy opalanego halibuta o dymno-słodkim posmaku z chrupiąca skórką łososia. Przekąska rozbudziła nasze kubki smakowe.

Shoyu ramen - jego bazą jest tare, do którego użyto sosów sojowych (Shoyu znaczy sos sojowy), a w swoim składzie ma esencjonalny, klarowny bulion drobiowy z sezamową nutą, roladę z boczku chashu, czyli boczek wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego, mirinu z dodatkiem imbiru. W tym ramenie boczek jest doskonały, z zewnątrz chrupiący, w środku tak miękki, że dosłownie rozpływa się w ustach, ma lekko słodkawy posmak. Pozostałe dodatki równie smaczne - jajko z rozpływającym się żółtkiem, nori, sprężysty makaron. To bardzo przyzwoity ramen, chociaż porcja nieco mniejsza niż w innych tego typu miejscach.

Makaron udon z warzywami był pokryty pysznym, aromatycznym sosem. I ten sos gra w tym daniu główne skrzypce. Jego smak nie jest tak oczywisty, na pierwszy plan wysuwa się słodycz, a zaraz za nią przyjemnie pikantna i sezamowo-orzechowa nuta. Ciekawy sos, chrupiące warzywa oraz sprężysty makaron tworzą proste a zarazem kapitalne danie.

W sushi najważniejszy jest ryż. W Mami Sushi ryż jest idealny, doskonale zbalansowane smaki słodkie, słone i kwaśne. Ziarenka ryżu są ze sobą połączone, ale nie mocno sklejone i, co najważniejsze, nie dominuje nad składnikami, dzięki czemu czuć te wszystkie smaczki. Hosomaki to po japońsku chude, cienkie i zawijane. I takie właśnie są hosomaki, małe i zgrabne, które łatwo jest chwycić pałeczkami. Minimalna ilość składników pozwala wyczuć delikatny smak świeżego łososia.

Futomaki to grube rolki z minimum czterema składnikami. Nasze futomaki z halibutem w panko składały się łącznie z sześciu składników. Świetna kompozycja smaków i wcale nie przekombinowana. Dużo wspaniałej i nienachalnej słodyczy, która pięknie kontrastuje z sosem sojowym i wasabi. Autorskie futomaki mami z tatarem z tuńczyka wyśmienite. Wyczuwalny słodki smak oshinko i mango doskonale komponował się z wyrazistą, lekko pikantną rybą.

California z gotowaną krewetką to dobrze równoważona kompozycja smaków i tekstur. Tobiko przyjemnie strzela pod zębami, a pozostałe dodatki nie zabiły delikatnego smaku krewetki. Bez problemu można tu wyczuć każdy składnik, a zarazem są one świetnie zbalansowane.

Gdzie na sushi w Trójmieście?



Desery w barach sushi najczęściej są traktowane po macoszemu, a tutaj pełne zaskoczenie - banan w tempurze jest po prostu przepyszny! Gorący, z zewnątrz chrupiący, a w środku mięciutki. Mami Sushi idealnie trafia w nasze smaki, a więc wychodzimy z restauracji usatysfakcjonowani i zachwyceni zarówno jakością, świeżością składników, serwisem i estetyką podania. A zatem nie mogę wystawić Mami Sushi oceny innej niż bardzo dobrej. Nie znalazłam ani jednej fałszywej nuty w serwowanym sushi czy daniach.
5.0 /6
Ocena autora
4.6 /6
5 ocen
Ocena czytelników

Opinie wybrane


wszystkie opinie (85)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Muzyka na żywo
Muzyka na żywo
muzyka na żywo, degustacja
g. 18:30
Gdańsk, Oranżeria

Rozrywka

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie