• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Manca - smaczna ryba w roli głównej

Agnieszka Haponiuk
28 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Kuchnia w Manca opiera się na prostych smakach, ale każda potrawa jest przemyślana i dopieszczona w każdym calu. Jak w dobrej orkiestrze, w tej kuchni, panuje harmonia smaków z niebanalnymi i zapadającymi w pamięć akcentami. Na zdjęciu: dorsz w sosie korniszonowym. Kuchnia w Manca opiera się na prostych smakach, ale każda potrawa jest przemyślana i dopieszczona w każdym calu. Jak w dobrej orkiestrze, w tej kuchni, panuje harmonia smaków z niebanalnymi i zapadającymi w pamięć akcentami. Na zdjęciu: dorsz w sosie korniszonowym.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Manca w Sopocie. W poprzednim odcinku jedliśmy w Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Pomelo Bistro w Gdańsku - niebawem tam będziemy.



W Sopocie, na samym końcu ul. Powstańców Warszawy 80 zobacz na mapie Sopotu, znajduje się klasycystyczny dworek z początku XX wieku. Przed wojną mieściła się tu Szkoła Gimnastyczna Sióstr Kattefeld. Obecnie dworek nosi nazwę Admirał i działa w nim restauracja Manca oraz pensjonat.

Dodajmy, że "manca" to sieć rybacka i to właśnie od niej restauracja wzięła swoją nazwę. Dodatkowo tuż obok dworku znajdował się niegdyś plac mancowy, gdzie rybacy po skończonym połowie suszyli swoje sieci.

Bliskie sąsiedztwo plaży i parku, bezpłatny parking dla gości, plac zabaw dla dzieci i letni taras oraz miejsca noclegowe niewątpliwie czynią to miejsce bardzo atrakcyjnym. Część restauracyjna w dworku Admirał mieści się na parterze i składa się z trzech sal. Dwie z nich są salami typowo restauracyjnymi, a jedna z nich przeznaczona jest na bar, gdzie ustawiono niskie stoliki i pluszowe fotele. W przedsionku zaś znajduje się kącik dla dzieci ze stolikiem, krzesełkami, zabawkami oraz telewizyjnym ekranem, na którym puszczane są bajki. Nie ma więc obaw, że pociechy będą się nudzić.

Wystrój wnętrza trochę mnie zaskoczył, bo zamiast klasycznej elegancji, której się spodziewałam i która doskonale pasowałaby do dworku, zobaczyłam stylistykę z późnych lat 90. Imitacja cegły w kolorze grafitowym, natłok marynistycznych dodatków, tu i ówdzie rozwieszone sieci rybackie, w części barowej na każdym z parapetów model żaglowca. Gdzieniegdzie białe ściany pokryte są czarnymi grafikami, oczywiście z morskimi i rybackimi motywami. Nie zabrakło też kominków, a jednym z wiodących elementów dekoracji są także beczki, które pełnią funkcję podajników na sztućce. Nadmiar tych wszystkich elementów powoduje, że ginie piękno i prostota klasycystycznego dworku. Nie moja stylistyka, ale cóż - de gustibus non est disputandum.

  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
  • Restauracja Manca w Sopocie.
Menu w restauracji Manca bazuje na rybach. Spory wybór dań rybnych znajdziemy w sekcji "Karta ości", są też owoce morza przyrządzone na różne sposoby. Nie brakuje dań mięsnych, które znajdziemy w "Karcie kości", a także sekcji z kaczką w roli głównej. Jest również krewetkowy piątek z Admirałem, a środa to dzień rybnego pieroga. Są także dania przygotowane z myślą o dzieciach. Naprawdę jest w czym wybierać, ale Manca stoi rybą i na niej się skupiłam.

Zaczęłam od przystawek: miałam wielką ochotę na małże nowozelandzkie zapiekane z porem i bekonem. O tym, że wyjątkowo w tym dniu ich nie serwują poinformował nas sam szef kuchni. Przyczyna była banalna - dostawcę zaskoczył śnieg. Zdarza się.

Na przystawkę zamówiłam
polecone przez szefa kuchni carpaccio z tuńczyka (36 zł).

Następnie wybór padł na takie dania:

- zupa rybna z warzywami (24 zł),
- okoń jeziorny, sałatka winegret, risotto z boczniakiem, sos czosnkowy (46 zł),
- filet z dorsza, sos korniszonowy, sałatka winegret, placki ziemniaczane (42 zł),
- malinowa poezja - deser (16 zł).

Zanim przejdę do opisu dań, chciałam pochwalić serwis. Obsługiwała nas przesympatyczna, bardzo pomocna i uśmiechnięta pani kelnerka, która potrafiła odpowiedzieć na wszystkie trudne pytania o potrawy i ich składniki. Obsługa w pełni profesjonalna.

A teraz czas na ucztę, bo od razu powiem, że w Manca to była prawdziwa uczta rybna. Carpaccio z tuńczyka było obłędne. Cieniuteńkie plasterki arcydelikatnego tuńczyka w towarzystwie kaparowych jabłuszek, rukoli, świeżo startego parmezanu i owoców granatu, a do tego kawałki miąższu limonki i ciekawa, nie tak bardzo intensywna w smaku oliwa. Mieszały się tu smaki: słone, gorzkie, ostre, kwaśne i słodkie. Każdy z dodatków inaczej podbijał smak surowej ryby. Kelnerka doniosła nam jeszcze trzy smakowe oliwy, które przygotowują na miejscu: czosnkowo-rozmarynową, ostrą chilli, rozmarynową. Wspaniałe.

  • Carpaccio z tuńczyka
  • Smakowe oliwy przygotowywane na miejscu: czosnkowo-rozmarynowa, ostra chilli, rozmarynowa
Zupa rybna pozytywnie mnie zaskoczyła, bowiem spodziewałam się tradycyjnej gęstej z kawałkami nieokreślonej ryby. A tymczasem otrzymałam łagodny w smaku bulion warzywny, w którym krótko gotowały się świeżutkie kawałki halibuta, dorsza, łososia oraz krewetki i mule. Bulion podkreślał delikatnie smak ryb i owoców morza. Chrupiące, pokrojone w paski warzywa oraz subtelna nuta koperku nadawały zupie wiosennej świeżości. W życiu nie jadłam tak stonowanej czystej zupy rybnej. Uważam, że ta zupa jest zrobiona po mistrzowsku.

Zupa rybna Zupa rybna
Okoń jeziorny rewelacja! Filety były doskonale przygotowane, nieprzeciągnięte, wilgotne i nie ociekały tłuszczem. Risotto z cebulą i boczniakami nie było tradycyjnym kleistym risotto, ale wyśmienitym sypkim ryżem z paseczkami przysmażonego boczniaka i cebuli. Bardzo dobrze komponowało się ze świeżą rybą, nie dominując jej smaku. A słodki kawior z cytrusów to był strzał w dziesiątkę. Sos czosnkowy na bazie majonezu wydawał się ciężki, a okazał się być fantastycznym zwieńczeniem całości. Sałatka z warzyw - orzeźwiająca ze stonowanym, odrobinę słodkawym sosem winegret. Okoń jeziorny - niby proste danie, ale balans smaków idealnie w punkt.

Okoń jeziorny Okoń jeziorny
Filet z dorsza w sosie korniszonowym na plackach ziemniaczanych to była prawdziwa eksplozja smaków. Był mięsisty i jednocześnie kruchy, świeżutki, najwyższej jakości. Śmietankowy sos z korniszonów (zrobiony wg staropolskiej receptury) dyskretnie łączył w sobie smaki kwaśne i słodkie oraz znakomicie uzupełnił smak ryby. I duży plus za placki ziemniaczane, które wspaniale współgrały smakiem i teksturą z głównymi składnikami dania. Nie zabrakło też cytrusowego kawioru, który i tutaj wpasował się idealnie. Sałatka równie pyszna, co przy daniu z okoniem. Śmiem twierdzić, że ten dorsz w towarzystwie sosu korniszonowego to prawdopodobnie najlepszy dorsz w mieście.

Dorsz w sosie korniszonowym Dorsz w sosie korniszonowym
Deser również mnie nie zawiódł. Co prawda malinowa poezja to nic innego jak mus malinowy z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Może i jest banalny, ale smakował nadzwyczajnie. Nie był za słodki, mięta dodała odrobinę wytrawności i świeżości, a lody waniliowe były pierwszorzędne.

Malinowa poezja - deser Malinowa poezja - deser
Chylę czoła przed szefem kuchni, bo uwiódł mnie wszystkimi daniami poczynając od przystawki na deserze kończąc, że nie wspomnę o pysznej, wytrawnej, mocnej jak diabli, malinowej nalewce własnej roboty, którą uraczono nas na zakończenie naszej rybnej uczty.

Kuchnia w Manca opiera się na prostych smakach, ale każda potrawa jest przemyślana i dopieszczona w każdym calu. Jak w dobrej orkiestrze, w tej kuchni panuje harmonia smaków z niebanalnymi i zapadającymi w pamięć akcentami. Oby więcej takich smacznych miejsc z rybami w roli głównej.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (117) ponad 10 zablokowanych

  • Celowo wybrała Pani najdroższa rybę w Trójmieście? (5)

    • 65 14

    • trzeba było się rozwijać... (1)

      ...zamiast chodzić na imprezy i bumelować, to miał byś teraz pracę w której byś zarabiał tyle, że byłoby Cię stać.

      • 21 33

      • Ty zamiast cfaniakować to najpierw wyprowadź się od mamy i zacznij sam utrzymywać dom.
        Bo wokół sami bogacze - modne, gejowskie wdzianko, piwko po 20 zł sztuka pite przez godzinę w "modnym" miejscu i powrót na kwadrat do matki w falowcu czy na jakiejś Zaspie.

        • 37 8

    • (1)

      Ceny nie są wcale wysokie- weź się do roboty to nie będzie dla Ciebie problemem raz w tygodniu zabrać kobietę do lepszej knajpy.

      • 14 28

      • ceny są bardzo wysokie (co to znaczy weź się do roboty?)

        • 6 1

    • To materialistka, która lubi otaczać się drogimi rybami.

      • 7 4

  • nie jem dużo ale trochę marne te porcje (1)

    Stosunek cena/ilość/jakość jest poważnie zaburzony.

    • 68 14

    • porcje jak dla chorego

      • 3 2

  • A ja chciałem zupełnie serio zapytać : (9)

    czy za te 164 złote Pani się najadła czy tylko połechtała żołądek ?

    • 83 14

    • Mistrz

      • 14 5

    • (3)

      Jak idziesz do restauracji tylko po to by napchać żołądek to wybierz bar mleczny.

      • 14 36

      • A ty chadzasz do restauracji w jakim celu ? (1)

        Bo ja aby się najeść.
        To nie muzeum czy teatr aby się delektować sztuką.

        • 22 2

        • ja chodzę by się delektować smakiem

          A nie napisać się jak za komuny bywało.

          • 3 14

      • Pewnie chodzisz do kina

        Popatrzeć sobie na trailery. Cóż, też jakiś wybór życiowy.

        • 12 1

    • Nie tylko żołądek

      ale i zmysł powonienia.

      • 8 2

    • miałą gratis

      • 1 1

    • Otyłość to choroba cywilizacyjna i trzeba z nią walczyć

      • 3 4

    • serio ?

      Najeść to się można mielonym z ziemniakami w domu za 10 zeta.
      Wszystko co odstaje od przeciętności jest krytykowane.

      • 0 0

  • Co oni zrobili z tym pięknym dworkiem!!!Powinni ich za to ukarać. Kto wpadł na te kiczowate pomysły? Co to za płotki idiotyczne i ozdóbki. Może nikt im nie powiedział,że architektura budynku powinna harmonizować z otoczeniem?

    • 62 3

  • (11)

    Ceny nie dla uczciwych Polaków

    • 49 15

    • kolejny frustrat (4)

      zdobądź fach, to będziesz zarabiać odpowiednio. No, ale jak nie potrafi się logicznie myśleć to zostają tylko prostackie zajęcia, i wyrażanie swojej frustracji przez emocje i krzyczenie "dej!", "prawdziwego Polaka nie stać", "za 160 złotych to ja w biedronce na dwa tygodnie zakupy zrobię dla całej rodziny, i będzie dużo na talerzach".
      Ech, weź się za siebie, jeszcze możesz zmienić swoje życie, przestań patrzeć na innych.

      • 10 29

      • (1)

        Bieńkowska to Ty? Weź mnie tam wkręć do tych swoich rukselskich przydu*asów. Ja mogę nawet za 6 tysięcy pracować.

        • 6 3

        • nie

          To Gówin

          • 2 1

      • kasa, kasa...śmiech na sali

        • 1 1

      • A nie potrzebukesz uczciwego pracownika?za 3000 jestem do dyspozycji 10h dziennie

        • 1 0

    • Uwielbiam drażnić "uczciwych Polaków", (4)

      zwanych inaczej "życiowymi nieudacznikami", tym że mnie stać, a ich nie. Polska zawiść wobec bliźniego jest taka rozczulająca...

      • 11 18

      • (2)

        Obecny rząd już wam się do d*py dobrał. I dalej będzie dobierał. Skończyły się przewały na VAT i intratne kontrakty. Idziecie na śmietnik historii. I jak teraz żyć ? Bez ośmiorniczek...

        • 4 8

        • O, przedmówca "jameson" pewnie jest złodziejem, skoro mu się wydaje, że wszyscy dookoła kradną.

          • 6 3

        • Jak to jak?

          Bedę sobie sama premie przyznawała.

          • 4 1

      • w głowę się stuknij

        • 1 2

    • ej tam

      Ceny nie dla biednych albo skąpych.
      Ja jestem uczciwy i raz na jakiś czas mnie stać.

      • 0 0

  • (2)

    Cyt fragment ,,do ryby mięta dodała świeżości,, aha czyli bez niej ryba jest nieświeża. Dziękuje

    • 50 7

    • pała z logiki - mięta dodała świeżości, tzn. że świeżość była ale mięta ją wzbogaciła...

      • 4 8

    • chyba nie czytało się artykułu

      przy rybie nie bylo miety :)

      • 7 0

  • Risotto nie było tradycyjnym kleistym risotto, a wyśmienitym sypkim ryżem :-)

    • 48 3

  • widze po zdjęciach kolejna knajpa, gdzie talerz jest instalacją artystyczną a nie daniem do zjedzenia (2)

    A główną treścią tego niezbyt taniego menu jest zielenina przystrajająca i wypełniająca talerz.
    No i ten kit z małżami nowozelandzkimi i śniegiem, jak rozumiem codziennie swieże dowożą z Nowej Zelandii i akurat dziś transport nawalił :-D

    • 61 8

    • śnieg na obwodnicy...z selgrosa wieźli te małże:)

      • 17 3

    • Współczuję, że nigdy nie jadłes dania które wygląda i smakuje :)

      • 1 7

  • Ale drogo! (2)

    Zupełnie jak w Hiszpanii

    • 28 8

    • w Hiszpani jest taniej!!!

      • 28 3

    • Hiszpania...

      Hiszpania jest tania

      • 2 0

  • dorsz z norweskiej hodowli... (3)

    • 35 2

    • i całe szczęście, że (2)

      dorsz z hodowli. Jak zapoznasz się z sytuacją dorsza w UE to pogadamy, bo poki co widac, ze bladego pojecia nie masz o czym piszesz.

      • 7 3

      • dowiedz się czym Norwegowie karmią "zdrowego " łososia i dorsza:))) (1)

        • 4 1

        • uwierz, że wiem

          Na ten.temat więcej niż Ty. Polecam fachowa wiedzę anie brednie kolegów, co robią w Norwegii na budowie.

          • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane