• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Meat Shack BBQ - ciekawy mięsny projekt

Agnieszka Haponiuk
15 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić Meat Shack BBQ. Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić Meat Shack BBQ.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Meat Shack BBQ w Gdańsku. W poprzednim odcinku jedliśmy w Bosco w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy lokal Nie/mięsny na Dolnym Mieście - już tam byliśmy.



U zbiegu ulic Wajdeloty i Waryńskiego pod numerem 26/27 zobacz na mapie Gdańska mieści się Meat Shack BBQ, co w wolnym tłumaczeniu oznacza mięsna chata tudzież szopa. Lokal jest sporej wielkości i oryginalnie zaaranżowany - wystrojem nawiązuje właśnie do starej amerykańskiej chaty. Fajnie, że wygląd wnętrza znacząco odbiega od popularnych ostatnio bielonych cegieł, pluszowych kanap i metalowo-drewnianych półek. Znajdziemy tu świetnie wykorzystaną blachę falistą, którą obity jest bar, loże w stylu amerykańskim, duży okrągły stół i metalowe krzesła ze skórzanymi dodatkami. Ściany ozdobione są rysunkami zwierząt.

Nie ma tu przypadkowych ozdób ani zbędnych elementów, wszystko jest na swoim miejscu i
tworzy bardzo ładną oraz spójną całość. W sporych metalowych siatkach "zamknięto" drewno, którym opalany jest specjalny piec do pieczenia mięsa, zwany "smoker". Ponieważ w Meat Shack BBQ najważniejsze jest właśnie mięso.

  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
Menu jest króciutkie, raptem cztery pozycje mięsne i kilka dodatków. A zatem do wyboru mamy: pulled pork, czyli szarpaną łopatkę wieprzową, a następnie karkówkę wołową, wieprzowe oraz wołowe żebra. Mięso zamawiamy na gramy - a zaczynamy od 100 g. Do tego możemy wybrać takie dodatki jak pieczone kartofelki ze śmietaną, mac&cheese, czyli serowy makaron w stylu amerykańskim, pikle w burbonie, fasolkę z pomidorami i słynną surówkę coleslaw.

W dniu, w którym byłam, na deser serwowano sernik bananowy. Do picia mamy robione na
miejscu lemoniady i zimne herbaty, natomiast z mocnych alkoholi przede wszystkim burbony oraz inne amerykańskie alkohole - piwo i wino.

Zamawiam wszystko z karty (prócz alkoholi) w następujących konfiguracjach:

- 100 g szarpanej wieprzowiny - pulled pork (8 zł) z mac&cheese (makaron z serem) (7 zł);
- 100 g żeber wieprzowych - pork ribs (9 zł) plus fasolka (7 zł);
- 100 g karkówki wołowej - beef neck (11 zł) z piklami (7 zł);
- 100 g żebra wołowego - beef ribs (12 zł) plus sałatka coleslaw (5 zł).

Na deser sernik bananowy. Do picia oczywiście herbaty i lemoniady.

Co ważne, wszystkie mięsa są marynowane, a następnie pieczone przez całą noc we wspominanym piecu "smoker" w temperaturze około 120 stopni Celsjusza. Piec opalany jest drewnem, które nadaje daniom charakterystyczny, przyjemny dymny posmak.

Mięsną ucztę zaczynamy od szarpanej wieprzowiny (łopatka wieprzowa), która była po prostu genialna. Soczysta, wilgotna i słodkawa, super delikatna, dosłownie rozpływała się w ustach. Serowy makaron niestety nie był dobrym wyborem, gdyż okazał się mdły i bez smaku, ale wiem, że Amerykanie się w nim lubują.

Szarpana wieprzowina (pulled pork) z mac&cheese (makaron z serem). Szarpana wieprzowina (pulled pork) z mac&cheese (makaron z serem).
Żebro wieprzowe było równie smakowite, chociaż tłustsze i z mocniejszym dymnym posmakiem, co akurat było bardzo fajne. Również było delikatnie słodkawe, soczyste, z dyskretnie zaznaczoną nutą papryki, ale na tyle słabo, by nie zabić smaku mięsa, a jedynie nieco go podkreślić. Pieczona fasolka z cebulą, pomidorami i innymi warzywami oraz niewielkim dodatkiem mięsa, lekko ostra, była najlepszą fasolką, jaką jadłam. Tak bardzo nam zasmakowała, że zamówiliśmy dodatkowe porcje. Przepyszna! Pieczone kartofelki ze śmietaną też niczego sobie, ale fasolka przyćmiła pozostałe dodatki.

Żebra wieprzowe (pork ribs), fasolka i ziemniaczki. Żebra wieprzowe (pork ribs), fasolka i ziemniaczki.
Karkówka wołowa charakteryzowała się ciekawym dymnym smakiem. Była również bardzo soczysta, miękka i odrobinę tłusta, ale pyszna. Pikle świetne, z subtelnie wyczuwalną nutą burbonu.

Karkówka wołowa (beef neck) z piklami. Karkówka wołowa (beef neck) z piklami.
Żebro wołowe zostało podane w kawałkach bez kości, nie było żylaste, czego się obawiałam. Skórka chrupiąca, a samo mięso nieco twardawe, ale nie ciągnące się. Smaczne, ale nie tak dobre, jak pozostałe mięsa. Surówka coleslaw pierwszorzędna, chrupka. Idealnie wyważone proporcje majonezowego sosu, kapusty i marchewki.

Żebro wołowe (beef ribs) plus sałatka coleslaw. Żebro wołowe (beef ribs) plus sałatka coleslaw.
Sernik bananowy był dość ciekawy w smaku, delikatnie bananowy, ale zdecydowanie za mało wilgotny. Po prostu smaczne ciasto.

Podsumowując: w Meat Shack BBQ zjemy bardzo dobre pieczone mięsa, jedne z lepszych, jakie jadłam w ostatnim czasie. Do tego wewnątrz zastaniemy świetny wystrój i przemiłą obsługę, która bardzo rzeczowo i cierpliwie odpowiada na wszystkie pytania. Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić wspomniany lokal. W mojej oraz moich gości ocenie jest na 5.

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (150) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Zarcie na papierzei w kubkach, bydlo ma wiecej godnosci..

    • 18 15

    • Ale tak jest modnie, (1)

      tak "kraftowo"

      • 10 4

      • Tak, tak, hippy maja co focic..

        • 6 3

  • Droga Pani ! (1)

    Jak się nazywa wołowa "karkówka" ???

    • 19 2

    • Fachowa nazwa to „karkówka wołowa”, przynajmniej zgodnie z podręcznikami w szkołach gastronomicznych.

      • 11 0

  • Kilka pytan (11)

    1. Co to jest "burbon"
    2. Czy sa porcje dla doroslych?

    Informacja:
    "ziemniaczki" i "kartofelki" sa jezykowym bledem.
    Przy okazji poprosze o omowienie roznic miedzy nimi.

    • 17 16

    • (3)

      Masz chyba czarny pas w czepialstwie i marudzeniu. Podeście linka do swojego bloga kulinarnego.

      • 2 6

      • "Podeście linka do swojego bloga kulinarnego." (2)

        co?

        • 3 0

        • *podeślij

          Nie zwróciłem uwagi na autokorektę, mój błąd.

          • 1 0

        • Zaczyna się na g i kończy na o.domysl sie

          • 1 0

    • A frajernia za co minusuje?

      Tak z ciekawosci pytam, bo przeciez mam to w... porku.

      • 0 9

    • (5)

      Co za głupota, jak już się czepiać to z sensem...

      1.Burbon (bourbon) jest rodzajem amerykańskiej whisky (whiskey), obie formy pisowni są poprawne.

      2. Mięso sprzedawane jest na wagę czyli to klient decyduje o tym czy porcja będzie duża czy mała.

      Tematu ziemniak/kartofel szkoda komentować.

      • 7 3

      • Błąd (2)

        Whisky i whiskey to dwie różne rzeczy.

        • 3 0

        • niekoniecznie (1)

          przykład - Maker’s Mark

          • 1 1

          • Koniecznie

            Chciales blysnac, ale okazalo sie, ze nie jestę znaffcom.

            Maker's Mark to Bourbon Whisky.

            • 2 0

      • Chcialbys z sensem? (1)

        To proponuje odrobine edukacji - po polsku, zebys mogl zrozumiec:
        http://jasonhunt.pl/czym-sie-rozni-whiskey-od-whisky-i-troche-innych-ciekawostek/

        Skoro dla Ciebie "burbon" to "bourbon", to dlaczego whisky to nie "łyski"?

        Parafrazujac: jak poprawiac, "to z sensem".

        • 2 2

        • Ty chyba masz poważny problem z czytaniem ze zrozumieniem. Otóż jest coś takiego jak słownik PWN, jeżeli jakieś słowo w nim występuje tzn. że można je stosować i jest poprawne. Słowo "burbon" występuje jako synonim słowa "bourbon", słowo "łyski" pojawia się natomiast tylko jako odmiana słowa "łyska". Tyle w temacie.

          W dyskusję o whisky i whiskey nie zamierzam się wdawać bo się na tym nie znam.

          • 4 0

  • Mięsny projekt

    Brawo dla inżyniera budowy, ja pier...e

    • 12 6

  • Kto pamięta w Kosie na Piwnej karkówka xxl za 17 zł (6)

    400g grillowanego mięsa, 3 surówki i 400g frytek.

    Zawsze miałem problem zjeść taką porcja.

    A do tego zimne piwko.

    To były czasy przed Euro2012, potem ceny skoczył o 30%, a porcje zmniejszyły się o 50%

    • 32 4

    • nie płacz Janusz

      • 2 13

    • (1)

      Kiedyś to było...

      • 6 2

      • kur*a dokładnie...

        • 2 1

    • Nauczycie się czytać ze zrozumieniem (2)

      Grilla to sobie na działce możesz zrobić z karkówka z biedry za 11zl za kilo. Mięso jest robione w smokerze całą noc w niskiej temperaturze a nie spalone na ogniu. Ale po co ja to tłumaczę skoro tłok i tak nie wie co to smoker

      • 5 6

      • (1)

        Ale smoker ma też polską nazwę. Ale tak brzmi bardziej światowo.
        Na marginesie, swoje dzieci też hodujesz w celach konsumpcyjnych?
        Zwierzęta nie hodują innych zwierząt, tylko polują lub jedzą padlinę /nie mylić z polowaniem na padlinę w Biedronce/.

        • 4 5

        • nie ma polskiej nazwy - poczytaj o konstrukcji, to nie piec ani wędzarnia

          • 1 1

  • Meat Shack BBQ (2)

    Amerykany!
    Z kaszubskiej wioski za obwodnicą.

    • 14 10

    • (1)

      Zazdrościsz? Otwórz bar: "Wołowina bez kości z rusztu z ziemniakami krojonymi w słupki, smażonymi w głębokim tłuszczu" i też możesz kosić kasę.

      • 6 4

      • Jak widać łatwiej otworzyć bar, niż wymyśleć dla niego ciekawą i bezpretensjonalną nazwę.

        • 1 0

  • Co to? (7)

    porcje dla liliputa? 10 deko? To chyba żart! Za mniej niż 50 zł się nie najesz. Śmieszne

    • 15 8

    • Byłam i nawet się najadłam (3)

      Porcja pulled pork 100g 8złotych
      Ziemniaki 5złotych
      Kolesław 5złotych
      Razem to daje 18złotych i pełny brzuch.
      Pozdrawiam zgredów którzy nie chodzili na matematykę

      • 9 7

      • Jak ktoś ma brzuch jak niemowlę (1)

        To i faktycznie czymś takim napełni.

        • 6 1

        • Pogromco

          słyszałem za to, że ty masz rozepchany nie tylko żołądek

          • 4 4

      • Takie Magdy co sobie głodówki robią żeby schudnac

        to może się najedza. Normalnie zbudowany człowiek nie.

        • 3 2

    • Jeden jeździ Lexusem, drugi Skodą. Nie wszystkich musi być stać na wszystko /"musi być stać"- ciekawa konstrukcja językowa/. Poza tym co zdrowego jest w mięsie?

      • 1 6

    • Nie byłeś, nie jadłeś a komentujesz. Przyjdź, zjedz i wtedy się wypowiedz. Polak który wszytko wie, wszytko widział.

      • 0 0

    • Akurat to jest porcja w sam raz nie za wielka ale najeść się można tak, by nie być głodnym na parę godzin.

      • 0 1

  • Wreszcie normalna knajpa. (1)

    Bo na te wegańskie wynalazki serwujące trawę, topinambury i buraki juz patrzeć nie mogłem

    • 21 8

    • A kto ci każe jeść vege? Dobrze, że ktoś postawił audi na parkingu, bo na te skody już patrzeć nie mogę. Też sobie kupię audi. Kiedyś.

      • 5 1

  • (2)

    100 g żebra wołowego - beef ribs (12 zł) plus sałatka coleslaw (5 zł)

    cena chyba bardzo wygórowana

    • 9 4

    • 20 koła za metr kwadratowy - kogo na to stać? Nie mniej ludzie tam mieszkają. Każda cena znajdzie swego amatora. A cena 24zł za 200g mięsa jest średnią cena w wielu restauracjach.

      • 2 2

    • Zapewne za darmo było by lepsze A na dodatek 100g to już było by bardzo dużo.

      • 0 1

  • Mega

    Byłem, zjadłem, polecam.

    • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane