• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Meat Shack BBQ - ciekawy mięsny projekt

Agnieszka Haponiuk
15 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić Meat Shack BBQ. Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić Meat Shack BBQ.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Meat Shack BBQ w Gdańsku. W poprzednim odcinku jedliśmy w Bosco w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy lokal Nie/mięsny na Dolnym Mieście - już tam byliśmy.



U zbiegu ulic Wajdeloty i Waryńskiego pod numerem 26/27 zobacz na mapie Gdańska mieści się Meat Shack BBQ, co w wolnym tłumaczeniu oznacza mięsna chata tudzież szopa. Lokal jest sporej wielkości i oryginalnie zaaranżowany - wystrojem nawiązuje właśnie do starej amerykańskiej chaty. Fajnie, że wygląd wnętrza znacząco odbiega od popularnych ostatnio bielonych cegieł, pluszowych kanap i metalowo-drewnianych półek. Znajdziemy tu świetnie wykorzystaną blachę falistą, którą obity jest bar, loże w stylu amerykańskim, duży okrągły stół i metalowe krzesła ze skórzanymi dodatkami. Ściany ozdobione są rysunkami zwierząt.

Nie ma tu przypadkowych ozdób ani zbędnych elementów, wszystko jest na swoim miejscu i
tworzy bardzo ładną oraz spójną całość. W sporych metalowych siatkach "zamknięto" drewno, którym opalany jest specjalny piec do pieczenia mięsa, zwany "smoker". Ponieważ w Meat Shack BBQ najważniejsze jest właśnie mięso.

  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
Menu jest króciutkie, raptem cztery pozycje mięsne i kilka dodatków. A zatem do wyboru mamy: pulled pork, czyli szarpaną łopatkę wieprzową, a następnie karkówkę wołową, wieprzowe oraz wołowe żebra. Mięso zamawiamy na gramy - a zaczynamy od 100 g. Do tego możemy wybrać takie dodatki jak pieczone kartofelki ze śmietaną, mac&cheese, czyli serowy makaron w stylu amerykańskim, pikle w burbonie, fasolkę z pomidorami i słynną surówkę coleslaw.

W dniu, w którym byłam, na deser serwowano sernik bananowy. Do picia mamy robione na
miejscu lemoniady i zimne herbaty, natomiast z mocnych alkoholi przede wszystkim burbony oraz inne amerykańskie alkohole - piwo i wino.

Zamawiam wszystko z karty (prócz alkoholi) w następujących konfiguracjach:

- 100 g szarpanej wieprzowiny - pulled pork (8 zł) z mac&cheese (makaron z serem) (7 zł);
- 100 g żeber wieprzowych - pork ribs (9 zł) plus fasolka (7 zł);
- 100 g karkówki wołowej - beef neck (11 zł) z piklami (7 zł);
- 100 g żebra wołowego - beef ribs (12 zł) plus sałatka coleslaw (5 zł).

Na deser sernik bananowy. Do picia oczywiście herbaty i lemoniady.

Co ważne, wszystkie mięsa są marynowane, a następnie pieczone przez całą noc we wspominanym piecu "smoker" w temperaturze około 120 stopni Celsjusza. Piec opalany jest drewnem, które nadaje daniom charakterystyczny, przyjemny dymny posmak.

Mięsną ucztę zaczynamy od szarpanej wieprzowiny (łopatka wieprzowa), która była po prostu genialna. Soczysta, wilgotna i słodkawa, super delikatna, dosłownie rozpływała się w ustach. Serowy makaron niestety nie był dobrym wyborem, gdyż okazał się mdły i bez smaku, ale wiem, że Amerykanie się w nim lubują.

Szarpana wieprzowina (pulled pork) z mac&cheese (makaron z serem). Szarpana wieprzowina (pulled pork) z mac&cheese (makaron z serem).
Żebro wieprzowe było równie smakowite, chociaż tłustsze i z mocniejszym dymnym posmakiem, co akurat było bardzo fajne. Również było delikatnie słodkawe, soczyste, z dyskretnie zaznaczoną nutą papryki, ale na tyle słabo, by nie zabić smaku mięsa, a jedynie nieco go podkreślić. Pieczona fasolka z cebulą, pomidorami i innymi warzywami oraz niewielkim dodatkiem mięsa, lekko ostra, była najlepszą fasolką, jaką jadłam. Tak bardzo nam zasmakowała, że zamówiliśmy dodatkowe porcje. Przepyszna! Pieczone kartofelki ze śmietaną też niczego sobie, ale fasolka przyćmiła pozostałe dodatki.

Żebra wieprzowe (pork ribs), fasolka i ziemniaczki. Żebra wieprzowe (pork ribs), fasolka i ziemniaczki.
Karkówka wołowa charakteryzowała się ciekawym dymnym smakiem. Była również bardzo soczysta, miękka i odrobinę tłusta, ale pyszna. Pikle świetne, z subtelnie wyczuwalną nutą burbonu.

Karkówka wołowa (beef neck) z piklami. Karkówka wołowa (beef neck) z piklami.
Żebro wołowe zostało podane w kawałkach bez kości, nie było żylaste, czego się obawiałam. Skórka chrupiąca, a samo mięso nieco twardawe, ale nie ciągnące się. Smaczne, ale nie tak dobre, jak pozostałe mięsa. Surówka coleslaw pierwszorzędna, chrupka. Idealnie wyważone proporcje majonezowego sosu, kapusty i marchewki.

Żebro wołowe (beef ribs) plus sałatka coleslaw. Żebro wołowe (beef ribs) plus sałatka coleslaw.
Sernik bananowy był dość ciekawy w smaku, delikatnie bananowy, ale zdecydowanie za mało wilgotny. Po prostu smaczne ciasto.

Podsumowując: w Meat Shack BBQ zjemy bardzo dobre pieczone mięsa, jedne z lepszych, jakie jadłam w ostatnim czasie. Do tego wewnątrz zastaniemy świetny wystrój i przemiłą obsługę, która bardzo rzeczowo i cierpliwie odpowiada na wszystkie pytania. Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić wspomniany lokal. W mojej oraz moich gości ocenie jest na 5.

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (150) ponad 10 zablokowanych

  • Ludzie pieprzący o małych porcjach. (2)

    Jesteście idiotami.
    100% tego typu knajp sprzedają mieso na 1/4, 1/2 i calego Funta. (Chcecie wiedzieć ile to w gramach? To sobie sprawdźcie wieśniaki)
    Bo niby jak mieli by sprzedawać wielkie kawały mięsa? "Jak się Pani ukroi" czy "dla kolegi mniej a dla mnie wiecej" ?
    Polskie cebule i tyle w temacie.

    • 17 17

    • Te, Majkiel (1)

      W d byles i g widziales, wiec nie szastaj tutaj tekstami typu "100%" czegokolwiek!

      • 10 4

      • Widział więcej niż Ty :)

        • 1 1

  • mitszak, co za ubóstwo jezykowe (1)

    A przecież Mięsna Chata było by mega hipsterskie

    • 10 2

    • Piqś

      Co za ubóstwo nie można po polsku "pi*duś"

      • 1 2

  • Sorry nie skorzystam, brak opcji witariańskiej i ajurwedycznej.

    • 2 8

  • to jakaś pseudo knajpa, skoro nie ma schaboszczaka czy zsiadłego mleka (1)

    • 6 8

    • No raczej, jak to coś w ogóle może nazywać się restauracja skoro ja ze szwagrem wracając z rajhu z wystawek jadłem pod Wałczem wyśmienitą kiełbase z grilla bułka za 9 zł, a tu kierwa z 50 zl trzeba wydać żeby zjeść. Skandal

      • 5 1

  • Kto uczył tą kobietę pisać? (1)

    „Co akurat było fajne”. Błagam, zlitujcie się nad stylistyką naszego wspaniałego języka.

    • 14 8

    • TĘ kobietę...

      • 22 0

  • mózg niech sobie poszarpia (2)

    zreszta taka padlinozernie omijam szerokim lukiem

    • 4 19

    • Jak omijasz to nie komentuj.

      • 4 0

    • śmierdzi od takich padlinożerni w promieniu kilometra, ale niech tępe masy żrą, selekcja naturalna :)

      • 1 0

  • nie przypomina to knajp w USA (5)

    gdzie darmowa woda???

    • 8 4

    • Mięso też pewnie powinno być za darmo. Wszytko free. A potem komentarze "woda ze darmo?! Powinni brać za to pieniądze! Nie zarobią przecież".
      Janusze biznesu.

      • 5 1

    • A gdzie płatna opieka zdrowotna i czemu ceny w PLN a nie w $.

      • 6 0

    • W kiblu

      • 4 0

    • W USA podają wodę za darmo bo podają kranówkę. U nas by była z tego taka afera, że raczej nikt się nie odważy.

      • 3 2

    • Woda

      Darmowa woda to karanowka, tak podają USA

      • 3 0

  • (2)

    Te skrawki miesa rzucone na makulature to jest jedzenie?

    • 11 4

    • (1)

      Pewnie cię nie stać, więc przelewasz frustracje na forum.

      • 3 9

      • Pewnie, że mnie nie stać na wyrzucanie pieniędzy na skrawek mięsa rzucony na gazetę.

        • 5 0

  • brak jedzenia (1)

    Bylem tam ze znajomymi w srodku tygodnia, kilka tygodni temu. Lokal otwarty od 15, o 17.30 z 4 rodzajow miesa zostaly 2 porcje karkowki i 5 porcji zeberek. Po 18 nie bylo juz niczego. Troche slabo
    to wszystko zaplanowane. Jedzenie dobre i wszystko inne ok ale wiekszosc ludzi nie bedzie stalo pod drzwiami od 15...

    • 5 2

    • Życie.

      • 1 0

  • smakuje niczym przerzute wcześniej mięcho

    nie urywa tyłka

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane