• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Oberża 86 - podkręcona klasyka

Agnieszka Haponiuk
24 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni. Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Oberżę 86 w Gdyni. Poprzednio byliśmy w  Dodo Roti , które nas nie zaskoczyło, a za dwa tygodnie opiszemy Yummy z Gdańska - już tam byliśmy.



Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (wcześniej działała tam restauracja Sempre). W kilku niewielkich pokojach ustawiono kwadratowe stoły elegancko przykryte białymi obrusami i zastawione szkłem. Wystrój lokalu jest minimalistyczny. W kolorystyce dominuje biel, w tym bielone drewno i białe ściany z akcentami modnej butelkowej zieleni. Zachowano wiekowe belkowe stropy, również bielone, a także piękne drewniane, olejowane podłogi i gdzieniegdzie odsłonięto ceglane ściany.


Podoba mi się ta estetyka, zwłaszcza, że jasna kolorystyka dodaje wnętrzu elegancji i optycznie je powiększa. Jest przyjemnie i zupełnie inaczej niż w większości restauracji urządzonych w modnym, ale niestety podobnym stylu. Nie brakuje również świeżych kwiatów na stołach oraz kwiatów doniczkowych. Przy wejściu znajdziemy niewielki drewniany bar, a przechodząc na piętro zobaczymy tzw. "wydawkę", gdzie na naszych oczach kucharze w ekspresowym tempie wydają zamówione dania. W tym dniu wszystkie stoliki były zajęte, a więc mówiąc kucharskim żargonem - istna tabaka.

  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
Do Oberży zapraszam moje dwie znajome o bardzo różnych gustach kulinarnych. Na wszelki wypadek z wyprzedzeniem rezerwujemy stolik i całe szczęście, bo okazuje się, że był ostatni wolny.

Karta Oberży 86 prezentuje się całkiem dobrze, nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, jak również z kuchni francuskiej, naprawdę jest w czym wybierać.

Po długich konsultacjach z koleżankami i przemiłą obsługą składamy zamówienie na:

- tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką (19 zł);
- kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami (18 zł);
- schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi (32 zł);
- udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym (46 zł);
- łososia gotowanego w bulionie warzywnym na puree z dyni (44 zł).

Zamówienie zamykamy deserem, czyli:

- gruszką gotowaną w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym (22 zł).

Na realizację zamówienia musimy nieco poczekać, ale czas oczekiwania i pierwszy głód zaspokoił poczęstunek - doskonały mus z gęsich wątróbek w stylu francuskim, podany z wypiekanymi na miejscu, jeszcze ciepłymi, cebulowymi bułeczkami. Ależ to była dobra przekąska, która tylko zaostrzyła nasz apetyt.

Poczęstunek. Poczęstunek.
Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką został okrzyknięty boskim. To nie była żadna niezwykła przystawka, nic zaskakującego, ale świetne składniki, które połączone dały pełnię smaku.

Recenzje kulinarne restauracji z Trójmiasta


Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką. Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką.
Kapuśniak był wyśmienity, dość delikatny. Dobrze zbalansowane smaki - słodkie i kwaśne. Zupa została właściwie doprawiona, a ziemniaki (smażone w mundurkach), cudownie się w to wszystko wkomponowały i dodały smaczku.

Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami. Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami.
Schab z kością i babką ziemniaczaną z zasmażanymi buraczkami to przyzwoite i sycące danie. Delikatnie doprawione buraczki, drobno starte na szczęście nie okazały się być ciapą. Babka ziemniaczana zwarta, może odrobinę za sucha, ale mimo to smakowita i mocno nadziana boczkiem. Schab soczysty w chrupiącej, nie za grubej panierce - jak to powiedziała jedna z koleżanek - tak dobry jak u mojej mamy. To danie to klasyka w dobrym wydaniu.

Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi. Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi.
Pieczone udko kaczki było obłędnie smaczne. Mięso mięciutkie, delikatne podane na lekko słodkawym, z dymnym posmakiem, sosie demi glace. Do tego ekstra orzechowe kopytka i pomarańczowy sos z cząstkami pomarańczy, który dodawał lekkiej cytrusowej kwaskowatości. Rewelacyjne zestawienie.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym. Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym.
Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni niestety nas nie uwiódł tak jak pozostałe dania. Sama ryba na plus, soczysta, delikatna, warzywa al dente, ale całość zupełnie bez przypraw, a przez to jałowe w smaku. Puree z dyni mdłe. Trochę rozczarowujące dla mnie, a zupełnie niezjadliwe dla koleżanki, natomiast dobre danie dla tych, którzy są na diecie lub unikają wyrazistych smaków.

Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni. Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni.
Deser skromny, ale smaczny. Gruszka wytrawna z ledwie wyczuwalną korzenną nutą, mocno czekoladowy mus i aksamitny sos angielski. Wszystko w punkt.

Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym. Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym.
Oberża 86 to miejsce dla wielbicieli kuchni prostej, klasycznej i bez udziwnień, a jednocześnie niebanalnej. Można tu znaleźć podkręcone domowe smaki w całkiem nowym, niekiedy ulepszonym wydaniu z francuskim sznytem. Wyszłyśmy z Oberży 86 najedzone, zadowolone i mimo że łosoś z warzywami zawiódł nieco nasze kulinarne oczekiwania, w ogólnym rozrachunku wystawiam Oberży 86 piątkę z minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Miejsca

  • Yummy Gdańsk, Garncarska 4/6

Opinie (131) 2 zablokowane

  • (1)

    I znowu puste talerze pomazane sosem

    • 44 3

    • Do wylizania

      • 0 0

  • te restauracje to zart

    drogo na maxa

    • 23 3

  • Padnie bo paść musi. (4)

    Jak ktoś się w Gdyni urodził i w Gdyni wychował raczej to miejsce omija szerokim łukiem. A to temu, że zabytkowy Domek nadal powinien być miejscem zwiedzania. Natomiast władzę zamiast dbać o jeden z nielicznych zabytków w mieście postanowiło zamienić na kolejną knajpę. Dla Gdynian to policzek i wielu z miłości do miasta i z zasad (których politycy już dawno nie mają), omija wszystko co tam powstaje.

    • 47 17

    • ? (2)

      Rozumiem, z Twojej opinii, że jest to własność miasta ? Z tego co mi wiadomo Domek Abrahama jest obecnie własnością prywatną i to nie miasto decyduje co w nim się znajdzie.
      Oczywiście też wolałabym żeby tam było muzeum ale niestety nie mam na to wpływu :(

      • 10 3

      • Jest własnosci Zydów jak wskazuje nazwa. I powinien być zwrócony.

        • 1 9

      • Nie jest

        Ale wcześniej była i o to w tym chodzi. Najlepiej wszystko sprzedać i zrobić w tym jadłodajnie albo supermarket...

        • 1 0

    • Ale co Ty chcesz tam zwiedzac ? Tam nic nie ma, powstal by kolejny skansen w ktorym brandzlowali by sie historycy, konserwator i kustosz tego domku. Restauracja to szansza na sensowne wykorzystanie tego miejsca. Pewnie jak by chcieli postawic w tym miejscu cos co generwuje jakis zysk dla miasta to tez wielkie oburzenie, wiec juz lepiej niech jedzenie tam podaja.

      • 6 1

  • (1)

    dlaczego Sempre padło? pizzeria która nie podaje pizzy... i to był jej koniec

    • 14 1

    • Kiedyś po 1h20 czekania na 2 pizze w Sempre

      Wyszliśmy .... 2 razy taka sama sytuacja...

      • 0 0

  • (1)

    "istna tabaka" hahaha "został okrzyknięty". Kto tej pani pozwala pisać. Ona nie ma wiedzy żadnej, opisy są infantylne, a wszystko to wygląda jak sponsorowane.

    • 35 4

    • Wszystko w punkt!

      • 10 0

  • Abraham miał tu swój dom? (1)

    Kurcze czemu o tym nie pisza w biblii?

    • 12 5

    • ustawa 447 JUST

      niedługo wszystkie domy będą Abrahama

      • 1 1

  • Jak widać

    na zdjęciach wszystkie stoliki były zajęte.

    • 20 2

  • Ceny nie (3)

    dla Polaków.

    • 20 6

    • Uściślijmy.

      Nie dla polskiej, głupiej biedoty.

      • 6 0

    • (1)

      Skoro bierze 500+ na każdego dzieciaka to chyba nie powinno mieć problemu z takimi cenami?

      • 1 1

      • Uściślijmy.

        Nie musicie na forum ogłaszać w jakim stanie psychicznym i z czego utrzymują się wasze rodziny.

        • 1 2

  • A idz pan w ..uj z takimi daniami i cenami. (5)

    Po to by sie najeść i napełnić bebechy to ja wole pójść do Baru Kaszubskiego na Placu Kaszubskim gdzie za 14 zł zjem smaczną zupę i dobre drugie danie albo do Baru Słonecznego gdzie za podobną cene porządnie się najem. No może nie taka estetyka jak w restauracji ale to kisi mi starym kalafiorem . Ważne że dużo taniej i większe porcje.

    • 32 12

    • Miało być-wisi mi starym kalafiorem.

      • 2 3

    • (3)

      Ale takich jak ty nikt tam nie chce haha . Kup sobie piwko w zabce I wypij na laweczce ...

      • 7 6

      • I tak wlaśnie robię. Zaplacę 2,50 za piwko i wypije je w pięknych okolicznościach przyrody (2)

        niekoniecznie na ławeczce by wszyscy widzieli. A frajerstwo niech placi 8czy 10 zł w knajpie. Kupę kasy wyda i nie czuje by coś wypił.

        • 3 2

        • Ales ty prostolinijny (1)

          • 3 3

          • Prostolinijność to zaleta i mi twój komentarz pochlebia. Nie mylić z prostactwem.

            • 3 1

  • (2)

    Czy to tylko moje wrażenie, czy wy tu prawie zawsze opisujecie knajpy w Gdyni i Sopocie, chociaż Gdańsk ma więcej mieszkańców i przyciąga więcej turystów, a zatem ma więcej konsumentów, niż Gdynia i Sopot razem wzięte?

    • 7 10

    • kto by tam do gdańska jeździł, tam tylko knajpy dla turystów - byłych mieszkańców z helmutowa.

      • 5 4

    • Bo muszą wsie promować jakoś...

      i nie wychodzi nic

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane