- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (26 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (9 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Jemy na mieście: Oberża 86 - podkręcona klasyka
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Oberżę 86 w Gdyni. Poprzednio byliśmy w Dodo Roti , które nas nie zaskoczyło, a za dwa tygodnie opiszemy Yummy z Gdańska - już tam byliśmy.
Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni (wcześniej działała tam restauracja Sempre). W kilku niewielkich pokojach ustawiono kwadratowe stoły elegancko przykryte białymi obrusami i zastawione szkłem. Wystrój lokalu jest minimalistyczny. W kolorystyce dominuje biel, w tym bielone drewno i białe ściany z akcentami modnej butelkowej zieleni. Zachowano wiekowe belkowe stropy, również bielone, a także piękne drewniane, olejowane podłogi i gdzieniegdzie odsłonięto ceglane ściany.
Podoba mi się ta estetyka, zwłaszcza, że jasna kolorystyka dodaje wnętrzu elegancji i optycznie je powiększa. Jest przyjemnie i zupełnie inaczej niż w większości restauracji urządzonych w modnym, ale niestety podobnym stylu. Nie brakuje również świeżych kwiatów na stołach oraz kwiatów doniczkowych. Przy wejściu znajdziemy niewielki drewniany bar, a przechodząc na piętro zobaczymy tzw. "wydawkę", gdzie na naszych oczach kucharze w ekspresowym tempie wydają zamówione dania. W tym dniu wszystkie stoliki były zajęte, a więc mówiąc kucharskim żargonem - istna tabaka.
Do Oberży zapraszam moje dwie znajome o bardzo różnych gustach kulinarnych. Na wszelki wypadek z wyprzedzeniem rezerwujemy stolik i całe szczęście, bo okazuje się, że był ostatni wolny.
Karta Oberży 86 prezentuje się całkiem dobrze, nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, jak również z kuchni francuskiej, naprawdę jest w czym wybierać.
Po długich konsultacjach z koleżankami i przemiłą obsługą składamy zamówienie na:
- tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką (19 zł);
- kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami (18 zł);
- schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi (32 zł);
- udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym (46 zł);
- łososia gotowanego w bulionie warzywnym na puree z dyni (44 zł).
Zamówienie zamykamy deserem, czyli:
- gruszką gotowaną w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym (22 zł).
Na realizację zamówienia musimy nieco poczekać, ale czas oczekiwania i pierwszy głód zaspokoił poczęstunek - doskonały mus z gęsich wątróbek w stylu francuskim, podany z wypiekanymi na miejscu, jeszcze ciepłymi, cebulowymi bułeczkami. Ależ to była dobra przekąska, która tylko zaostrzyła nasz apetyt.
Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką został okrzyknięty boskim. To nie była żadna niezwykła przystawka, nic zaskakującego, ale świetne składniki, które połączone dały pełnię smaku.
Recenzje kulinarne restauracji z Trójmiasta
Kapuśniak był wyśmienity, dość delikatny. Dobrze zbalansowane smaki - słodkie i kwaśne. Zupa została właściwie doprawiona, a ziemniaki (smażone w mundurkach), cudownie się w to wszystko wkomponowały i dodały smaczku.
Schab z kością i babką ziemniaczaną z zasmażanymi buraczkami to przyzwoite i sycące danie. Delikatnie doprawione buraczki, drobno starte na szczęście nie okazały się być ciapą. Babka ziemniaczana zwarta, może odrobinę za sucha, ale mimo to smakowita i mocno nadziana boczkiem. Schab soczysty w chrupiącej, nie za grubej panierce - jak to powiedziała jedna z koleżanek - tak dobry jak u mojej mamy. To danie to klasyka w dobrym wydaniu.
Pieczone udko kaczki było obłędnie smaczne. Mięso mięciutkie, delikatne podane na lekko słodkawym, z dymnym posmakiem, sosie demi glace. Do tego ekstra orzechowe kopytka i pomarańczowy sos z cząstkami pomarańczy, który dodawał lekkiej cytrusowej kwaskowatości. Rewelacyjne zestawienie.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni niestety nas nie uwiódł tak jak pozostałe dania. Sama ryba na plus, soczysta, delikatna, warzywa al dente, ale całość zupełnie bez przypraw, a przez to jałowe w smaku. Puree z dyni mdłe. Trochę rozczarowujące dla mnie, a zupełnie niezjadliwe dla koleżanki, natomiast dobre danie dla tych, którzy są na diecie lub unikają wyrazistych smaków.
Deser skromny, ale smaczny. Gruszka wytrawna z ledwie wyczuwalną korzenną nutą, mocno czekoladowy mus i aksamitny sos angielski. Wszystko w punkt.
Oberża 86 to miejsce dla wielbicieli kuchni prostej, klasycznej i bez udziwnień, a jednocześnie niebanalnej. Można tu znaleźć podkręcone domowe smaki w całkiem nowym, niekiedy ulepszonym wydaniu z francuskim sznytem. Wyszłyśmy z Oberży 86 najedzone, zadowolone i mimo że łosoś z warzywami zawiódł nieco nasze kulinarne oczekiwania, w ogólnym rozrachunku wystawiam Oberży 86 piątkę z minusem.
O autorze
Miejsca
-
Oberża 86 Gdynia, Starowiejska 30
Miejsca
Opinie (131) 2 zablokowane
-
2019-04-24 08:25
(1)
I znowu puste talerze pomazane sosem
- 44 3
-
2019-06-01 11:23
Do wylizania
- 0 0
-
2019-04-24 08:29
te restauracje to zart
drogo na maxa
- 23 3
-
2019-04-24 08:34
Padnie bo paść musi. (4)
Jak ktoś się w Gdyni urodził i w Gdyni wychował raczej to miejsce omija szerokim łukiem. A to temu, że zabytkowy Domek nadal powinien być miejscem zwiedzania. Natomiast władzę zamiast dbać o jeden z nielicznych zabytków w mieście postanowiło zamienić na kolejną knajpę. Dla Gdynian to policzek i wielu z miłości do miasta i z zasad (których politycy już dawno nie mają), omija wszystko co tam powstaje.
- 47 17
-
2019-04-24 08:53
? (2)
Rozumiem, z Twojej opinii, że jest to własność miasta ? Z tego co mi wiadomo Domek Abrahama jest obecnie własnością prywatną i to nie miasto decyduje co w nim się znajdzie.
Oczywiście też wolałabym żeby tam było muzeum ale niestety nie mam na to wpływu :(- 10 3
-
2019-04-24 09:06
Jest własnosci Zydów jak wskazuje nazwa. I powinien być zwrócony.
- 1 9
-
2019-04-25 13:30
Nie jest
Ale wcześniej była i o to w tym chodzi. Najlepiej wszystko sprzedać i zrobić w tym jadłodajnie albo supermarket...
- 1 0
-
2019-04-24 09:38
Ale co Ty chcesz tam zwiedzac ? Tam nic nie ma, powstal by kolejny skansen w ktorym brandzlowali by sie historycy, konserwator i kustosz tego domku. Restauracja to szansza na sensowne wykorzystanie tego miejsca. Pewnie jak by chcieli postawic w tym miejscu cos co generwuje jakis zysk dla miasta to tez wielkie oburzenie, wiec juz lepiej niech jedzenie tam podaja.
- 6 1
-
2019-04-24 08:44
(1)
dlaczego Sempre padło? pizzeria która nie podaje pizzy... i to był jej koniec
- 14 1
-
2019-06-01 11:22
Kiedyś po 1h20 czekania na 2 pizze w Sempre
Wyszliśmy .... 2 razy taka sama sytuacja...
- 0 0
-
2019-04-24 08:48
(1)
"istna tabaka" hahaha "został okrzyknięty". Kto tej pani pozwala pisać. Ona nie ma wiedzy żadnej, opisy są infantylne, a wszystko to wygląda jak sponsorowane.
- 35 4
-
2019-04-24 08:55
Wszystko w punkt!
- 10 0
-
2019-04-24 09:04
Abraham miał tu swój dom? (1)
Kurcze czemu o tym nie pisza w biblii?
- 12 5
-
2019-04-24 15:12
ustawa 447 JUST
niedługo wszystkie domy będą Abrahama
- 1 1
-
2019-04-24 09:20
Jak widać
na zdjęciach wszystkie stoliki były zajęte.
- 20 2
-
2019-04-24 09:26
Ceny nie (3)
dla Polaków.
- 20 6
-
2019-04-24 11:12
Uściślijmy.
Nie dla polskiej, głupiej biedoty.
- 6 0
-
2019-04-24 11:32
(1)
Skoro bierze 500+ na każdego dzieciaka to chyba nie powinno mieć problemu z takimi cenami?
- 1 1
-
2019-04-24 16:30
Uściślijmy.
Nie musicie na forum ogłaszać w jakim stanie psychicznym i z czego utrzymują się wasze rodziny.
- 1 2
-
2019-04-24 09:47
A idz pan w ..uj z takimi daniami i cenami. (5)
Po to by sie najeść i napełnić bebechy to ja wole pójść do Baru Kaszubskiego na Placu Kaszubskim gdzie za 14 zł zjem smaczną zupę i dobre drugie danie albo do Baru Słonecznego gdzie za podobną cene porządnie się najem. No może nie taka estetyka jak w restauracji ale to kisi mi starym kalafiorem . Ważne że dużo taniej i większe porcje.
- 32 12
-
2019-04-24 09:52
Miało być-wisi mi starym kalafiorem.
- 2 3
-
2019-04-24 10:27
(3)
Ale takich jak ty nikt tam nie chce haha . Kup sobie piwko w zabce I wypij na laweczce ...
- 7 6
-
2019-04-24 13:25
I tak wlaśnie robię. Zaplacę 2,50 za piwko i wypije je w pięknych okolicznościach przyrody (2)
niekoniecznie na ławeczce by wszyscy widzieli. A frajerstwo niech placi 8czy 10 zł w knajpie. Kupę kasy wyda i nie czuje by coś wypił.
- 3 2
-
2019-04-24 13:33
Ales ty prostolinijny (1)
- 3 3
-
2019-04-25 11:05
Prostolinijność to zaleta i mi twój komentarz pochlebia. Nie mylić z prostactwem.
- 3 1
-
2019-04-24 09:49
(2)
Czy to tylko moje wrażenie, czy wy tu prawie zawsze opisujecie knajpy w Gdyni i Sopocie, chociaż Gdańsk ma więcej mieszkańców i przyciąga więcej turystów, a zatem ma więcej konsumentów, niż Gdynia i Sopot razem wzięte?
- 7 10
-
2019-04-24 10:11
kto by tam do gdańska jeździł, tam tylko knajpy dla turystów - byłych mieszkańców z helmutowa.
- 5 4
-
2019-04-24 10:43
Bo muszą wsie promować jakoś...
i nie wychodzi nic
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.