- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Jemy na mieście: Oberża 86 - podkręcona klasyka
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Oberżę 86 w Gdyni. Poprzednio byliśmy w Dodo Roti , które nas nie zaskoczyło, a za dwa tygodnie opiszemy Yummy z Gdańska - już tam byliśmy.
Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni (wcześniej działała tam restauracja Sempre). W kilku niewielkich pokojach ustawiono kwadratowe stoły elegancko przykryte białymi obrusami i zastawione szkłem. Wystrój lokalu jest minimalistyczny. W kolorystyce dominuje biel, w tym bielone drewno i białe ściany z akcentami modnej butelkowej zieleni. Zachowano wiekowe belkowe stropy, również bielone, a także piękne drewniane, olejowane podłogi i gdzieniegdzie odsłonięto ceglane ściany.
Podoba mi się ta estetyka, zwłaszcza, że jasna kolorystyka dodaje wnętrzu elegancji i optycznie je powiększa. Jest przyjemnie i zupełnie inaczej niż w większości restauracji urządzonych w modnym, ale niestety podobnym stylu. Nie brakuje również świeżych kwiatów na stołach oraz kwiatów doniczkowych. Przy wejściu znajdziemy niewielki drewniany bar, a przechodząc na piętro zobaczymy tzw. "wydawkę", gdzie na naszych oczach kucharze w ekspresowym tempie wydają zamówione dania. W tym dniu wszystkie stoliki były zajęte, a więc mówiąc kucharskim żargonem - istna tabaka.
Do Oberży zapraszam moje dwie znajome o bardzo różnych gustach kulinarnych. Na wszelki wypadek z wyprzedzeniem rezerwujemy stolik i całe szczęście, bo okazuje się, że był ostatni wolny.
Karta Oberży 86 prezentuje się całkiem dobrze, nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, jak również z kuchni francuskiej, naprawdę jest w czym wybierać.
Po długich konsultacjach z koleżankami i przemiłą obsługą składamy zamówienie na:
- tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką (19 zł);
- kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami (18 zł);
- schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi (32 zł);
- udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym (46 zł);
- łososia gotowanego w bulionie warzywnym na puree z dyni (44 zł).
Zamówienie zamykamy deserem, czyli:
- gruszką gotowaną w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym (22 zł).
Na realizację zamówienia musimy nieco poczekać, ale czas oczekiwania i pierwszy głód zaspokoił poczęstunek - doskonały mus z gęsich wątróbek w stylu francuskim, podany z wypiekanymi na miejscu, jeszcze ciepłymi, cebulowymi bułeczkami. Ależ to była dobra przekąska, która tylko zaostrzyła nasz apetyt.
Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką został okrzyknięty boskim. To nie była żadna niezwykła przystawka, nic zaskakującego, ale świetne składniki, które połączone dały pełnię smaku.
Recenzje kulinarne restauracji z Trójmiasta
Kapuśniak był wyśmienity, dość delikatny. Dobrze zbalansowane smaki - słodkie i kwaśne. Zupa została właściwie doprawiona, a ziemniaki (smażone w mundurkach), cudownie się w to wszystko wkomponowały i dodały smaczku.
Schab z kością i babką ziemniaczaną z zasmażanymi buraczkami to przyzwoite i sycące danie. Delikatnie doprawione buraczki, drobno starte na szczęście nie okazały się być ciapą. Babka ziemniaczana zwarta, może odrobinę za sucha, ale mimo to smakowita i mocno nadziana boczkiem. Schab soczysty w chrupiącej, nie za grubej panierce - jak to powiedziała jedna z koleżanek - tak dobry jak u mojej mamy. To danie to klasyka w dobrym wydaniu.
Pieczone udko kaczki było obłędnie smaczne. Mięso mięciutkie, delikatne podane na lekko słodkawym, z dymnym posmakiem, sosie demi glace. Do tego ekstra orzechowe kopytka i pomarańczowy sos z cząstkami pomarańczy, który dodawał lekkiej cytrusowej kwaskowatości. Rewelacyjne zestawienie.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni niestety nas nie uwiódł tak jak pozostałe dania. Sama ryba na plus, soczysta, delikatna, warzywa al dente, ale całość zupełnie bez przypraw, a przez to jałowe w smaku. Puree z dyni mdłe. Trochę rozczarowujące dla mnie, a zupełnie niezjadliwe dla koleżanki, natomiast dobre danie dla tych, którzy są na diecie lub unikają wyrazistych smaków.
Deser skromny, ale smaczny. Gruszka wytrawna z ledwie wyczuwalną korzenną nutą, mocno czekoladowy mus i aksamitny sos angielski. Wszystko w punkt.
Oberża 86 to miejsce dla wielbicieli kuchni prostej, klasycznej i bez udziwnień, a jednocześnie niebanalnej. Można tu znaleźć podkręcone domowe smaki w całkiem nowym, niekiedy ulepszonym wydaniu z francuskim sznytem. Wyszłyśmy z Oberży 86 najedzone, zadowolone i mimo że łosoś z warzywami zawiódł nieco nasze kulinarne oczekiwania, w ogólnym rozrachunku wystawiam Oberży 86 piątkę z minusem.
O autorze
Miejsca
-
Oberża 86 Gdynia, Starowiejska 30
Miejsca
Opinie (131) 2 zablokowane
-
2019-04-24 10:49
Opinia wyróżniona
FINE dining nie jest dla kazdego (13)
Drodzy zjadacze "ziemiokow" - fine dining nie jest dla kazdego. To nie jest miejsce aby sie napychac.
Polacy sie nie znaja na kuchni i mysla ze Magda Gessler jest autorytetem kulinarnym.
Oberza 86 to nie tylko jedzenie, to doswiadczenie. Placi sie za calosc a nie za kotleta.- 25 35
-
2019-04-24 22:12
(3)
Kiedy w Polsce będą takie pensje, że ludzi będzie stać od czasu do czasu na taką restaurację?
- 1 2
-
2019-05-08 08:09
Żadna rewelacja cenowa.
Nie mam może jakiejś gigantycznej pensji, a w takie miejsca raz na kilka tygodni chodzę.
- 1 0
-
2019-04-25 09:44
(1)
Ja bym się zapytał inaczej, kiedy w końcu będą zwyczajne restauracje w której popisy układanek piramidalno-talerzowych, nie zdominują tego czego najbardziej szuka się w potrawach czyli smaku.
- 6 3
-
2019-04-25 10:39
bar mleczny?
- 1 5
-
2019-04-24 18:57
doświadczenie buraka, ziemniaka i kapusty
niesamowite
- 9 2
-
2019-04-24 11:33
(1)
Tak. Najlepiej zapłacić 5 dych z jedzenie i wyjść głodny
- 5 6
-
2019-04-24 13:28
W takim razie to nie miejsce dla Ciebie
Idz zjedz aby sie najesc a nie aby doswiadczyc.
- 5 7
-
2019-04-24 11:23
Fine dining? (1)
W tym przypadku to akurat śmiech na sali. Podają schabowego w pretensjonalnie ustrojonej knajpie i każą uważać, że klient obcuje z absolutem?
- 13 3
-
2019-04-24 21:38
A kaczka?
A gruszka?
A ryby?
A prezentacja?
A zabawa smakiem?
A widziales "Chef's mind" na Netflixie? lub "Chef's Table"? A byles kiedykolwiek w jakiejkolwiek fine dining restauracji? Ja mysle ze to nie jest miejsce dla Ciebie.- 2 9
-
2019-04-24 11:21
(3)
Wiec w Polsce szybko upadnie
- 7 3
-
2019-04-24 13:30
(2)
Nie koniecznie. Ludzie ktorzy bywali w swiecie znaja sie na kuchni i nie ida sie tam napchac kotletami z ziemniakami tylko doswiadczyc czegos innego. Styl francuski jest jednym z najlepszych na swiecie.
Ten kto nie jadal w lepszych restauracjach, nie ma pojecia o co chodzi.- 5 6
-
2019-04-24 22:53
no właśnie (1)
fajnie jest zjeść coś czego nie umiałbym zrobić w domu.
- 5 2
-
2019-04-25 09:40
A jeśli umiem to samo zrobić w domu, to co wtedy?
- 5 1
-
2019-04-24 07:33
Jeszcze nie tak dawno była recenzja pizzerii która była w tym miejscu... (13)
Ceny jak zwykle "promocyjne" i stoliki pełne na początku z ciekawości.....po sezonie pustki i do klasacji...a Abraham przewraca się .....
- 34 11
-
2019-04-24 10:55
(12)
Ceny z kosmosu. Powodzenia po sezonie.
- 13 4
-
2019-04-24 11:20
Opinia wyróżniona
(11)
Czy ja wiem, normalne restauracyjne ceny, jak wszedzie, moze 5-10 lat temu mozna by to uznac za "drogo", teraz wszedzie tyle sie placi. A jak ktos chce zjesc obiad za 15-20zl to idzie do baru mlecznego/firmowej stolowki, albo zamawia najtansza pizze.
- 24 7
-
2019-04-24 21:44
No właśnie, drogo jak wszędzie, a zarobki niskie.
- 2 0
-
2019-04-24 11:25
(9)
Nie, nie chcę - ale danie mięsne to + 40PLN. Z deka przesada!
- 13 5
-
2019-04-24 11:29
(8)
Ale dania za kaczki wszedzie kosztuja w okolicach 40-50zl. Nie musisz brac koniecznie kaczki jak za drogo.
- 13 8
-
2019-04-25 09:52
No dobrze
ale jakaż to definicja że tak kosztuje wszędzie.
To wynika z kalkulacji, z stawek czynszu wynajmowanego lokalu czy istnieje cicha zmowa cenowa?- 4 0
-
2019-04-24 12:12
tak tak - weż samego Tatara z Buraka :)))) (6)
i wodę a'la cranuwe ...
- 13 2
-
2019-04-24 13:01
(5)
Tatar z buraka to jest przystawka, idz do jakiejkolwiek restauracji i znajdz przystawke za mniej niz 10zl. Nie da rady. Zazwyczaj cena jest wlasnie 15-25zl. Nie ma co sie na taki stan rzeczy obrazac, to jest opcjonalna czesc posilku, mozna wziac tylko danie glowne (filet z kurczaka, z tego co widze 34zl, czyli tanio) i szklanke wody i sie zmiescisz z posilkiem w 40zl.
- 10 5
-
2019-04-24 13:11
nie wiem ... ale we francji przystawkę dostawałem gratis / do zamówienia (4)
- 4 10
-
2019-04-24 13:39
(1)
No to chyba jednak nie przystawkę, a czekadełko, czyli amuse-bouche...tu też było, bułka z musem. Krótko byłeś w tej Francji chyba...
- 13 0
-
2019-04-24 14:50
Pewnie na jakiejś objazdówce z biurem.
Ludzie wówczas nawet nie wiedzą co, gdzie i w jakiej kolejności jedzą.
- 4 0
-
2019-04-24 13:29
(1)
A ja w krajach ktore mialem okazje odwiedzic - Czechach, Francji, Wloszech, Niemczech i Kanadzie - zawsze musialem placic. Przystawka za darmo to jakis wyjatkowy wyjatek. Ewentualnie jakies intermezzo czasami sie podaje "gratis", ale to jest zazwyczaj jeden kes, a nie przystawka.
- 6 3
-
2019-04-24 15:43
I to wówczas, jeśli pozostałe ceny są 2 razy wyższe niż standardowe, albo jeśli jesteś stałym klientem.
- 2 0
Wszystkie opinie
-
2019-04-24 07:15
(4)
Pamiętam Piotra Ciomka jak biegał za piłką po Redłowie z innymi dziećmi. Ostatnie pokolenie wychodzące na dwór dla przyjemności a nie za karę :D
Życzę powodzenia w biznesie.- 83 4
-
2019-04-24 10:23
A to nie syn tego Ciomka z Invest K? (1)
- 5 0
-
2019-04-24 12:06
Nie! Ale rodzina.
- 5 0
-
2019-04-24 11:26
(1)
bo nie bylo gier online
- 1 5
-
2019-04-24 14:33
ale były te komórki
i to prawie na każdym podwórku ;)
- 2 0
-
2019-04-24 07:33
Jeszcze nie tak dawno była recenzja pizzerii która była w tym miejscu... (13)
Ceny jak zwykle "promocyjne" i stoliki pełne na początku z ciekawości.....po sezonie pustki i do klasacji...a Abraham przewraca się .....
- 34 11
-
2019-04-24 10:55
(12)
Ceny z kosmosu. Powodzenia po sezonie.
- 13 4
-
2019-04-24 11:20
Opinia wyróżniona
(11)
Czy ja wiem, normalne restauracyjne ceny, jak wszedzie, moze 5-10 lat temu mozna by to uznac za "drogo", teraz wszedzie tyle sie placi. A jak ktos chce zjesc obiad za 15-20zl to idzie do baru mlecznego/firmowej stolowki, albo zamawia najtansza pizze.
- 24 7
-
2019-04-24 11:25
(9)
Nie, nie chcę - ale danie mięsne to + 40PLN. Z deka przesada!
- 13 5
-
2019-04-24 11:29
(8)
Ale dania za kaczki wszedzie kosztuja w okolicach 40-50zl. Nie musisz brac koniecznie kaczki jak za drogo.
- 13 8
-
2019-04-24 12:12
tak tak - weż samego Tatara z Buraka :)))) (6)
i wodę a'la cranuwe ...
- 13 2
-
2019-04-24 13:01
(5)
Tatar z buraka to jest przystawka, idz do jakiejkolwiek restauracji i znajdz przystawke za mniej niz 10zl. Nie da rady. Zazwyczaj cena jest wlasnie 15-25zl. Nie ma co sie na taki stan rzeczy obrazac, to jest opcjonalna czesc posilku, mozna wziac tylko danie glowne (filet z kurczaka, z tego co widze 34zl, czyli tanio) i szklanke wody i sie zmiescisz z posilkiem w 40zl.
- 10 5
-
2019-04-24 13:11
nie wiem ... ale we francji przystawkę dostawałem gratis / do zamówienia (4)
- 4 10
-
2019-04-24 13:29
(1)
A ja w krajach ktore mialem okazje odwiedzic - Czechach, Francji, Wloszech, Niemczech i Kanadzie - zawsze musialem placic. Przystawka za darmo to jakis wyjatkowy wyjatek. Ewentualnie jakies intermezzo czasami sie podaje "gratis", ale to jest zazwyczaj jeden kes, a nie przystawka.
- 6 3
-
2019-04-24 15:43
I to wówczas, jeśli pozostałe ceny są 2 razy wyższe niż standardowe, albo jeśli jesteś stałym klientem.
- 2 0
-
2019-04-24 13:39
(1)
No to chyba jednak nie przystawkę, a czekadełko, czyli amuse-bouche...tu też było, bułka z musem. Krótko byłeś w tej Francji chyba...
- 13 0
-
2019-04-24 14:50
Pewnie na jakiejś objazdówce z biurem.
Ludzie wówczas nawet nie wiedzą co, gdzie i w jakiej kolejności jedzą.
- 4 0
-
2019-04-25 09:52
No dobrze
ale jakaż to definicja że tak kosztuje wszędzie.
To wynika z kalkulacji, z stawek czynszu wynajmowanego lokalu czy istnieje cicha zmowa cenowa?- 4 0
-
2019-04-24 21:44
No właśnie, drogo jak wszędzie, a zarobki niskie.
- 2 0
-
2019-04-24 07:37
Porcje jak dla dziecka (3)
Dramat
- 76 26
-
2019-04-24 10:20
Do Mdonalda idz perelko to sie najesz albo kubelek z KFC kup se ...
- 16 26
-
2019-04-24 10:23
Oj, to musiałoby być duże dziecko... (1)
Byłam tam na uroczystym obiedzie, najedliśmy się po pachy samą przystawką i zupą, i nie mam tu na myśli tylko kobiet, ale także dużych facetów z niezłym przerobem...
- 10 6
-
2019-04-24 10:43
Tak, tak, oczywiście.
Najeść zupą i przystawką mogą tam tylko ci, którzy żyli miesiąc na diecie oświęcimskiej i mają pokurczone żołądki.
- 19 13
-
2019-04-24 07:40
Tanio i smacznie (10)
Lokal dla każdego. Doskonała alternatywa dla barów mlecznych. Polecam. Obiad dla naszej 4 osobowej rodzinki bez problemu mieści się w 800 - 1000 zł. Jemy tam często i regularnie bo to i tanio i smacznie. Po co gotować w domu. Polecam wszystkim. Miodzio.
- 150 30
-
2019-04-24 08:49
Świetne recenzja. Mówiąc stylem autorki: dania są odpowiednio tanie, a obiad dla rodzinki został okrzyknięty świetnym. Nie miał w sobie nic wyjątkowego, ale akurat nasza rodzinka lubi krzyczeć. Poza tym uważam, że jasne wnętrza dodają elegancji, tak jak w barze mlecznym. Ergo jest to erzac.
- 19 2
-
2019-04-24 09:38
ale za to w biedrze...
to się można obkupić
- 10 3
-
2019-04-24 10:23
Berlinki ,zwyczjna I wodka przecenione w biedrze sa ...pedz tam slicznosci i se ugotuj w domu ...
- 6 8
-
2019-04-24 12:57
:) (2)
Ach, to naprawdę niedrogo - obiad dla rodzinki za 1000 zł. :)
Albo się pani Lilka zgrywa albo zarabia krocie. Dla przeciętnej rodziny jest to naprawdę duży wydatek.- 7 7
-
2019-04-24 13:09
Naprawdę ktoś łyknął to trollowanie na poważnie?
- 23 0
-
2019-04-24 14:50
1000zl to duzy wydatek ? Fakt cena przesadzona, juz w 300 sie zmieścisz z dziećmi wiec chyba kazda polska rodzina jest sobie w stanie na to pozwolic.
- 2 2
-
2019-04-24 13:12
:)
Ach, faktycznie obiad dla rodzinki za 1000 zł.... Albo to żarcik, albo się pani Lilka zgrywa albo zarabia krocie. Dla przeciętnej rodziny to ogromny wydatek.
- 2 7
-
2019-04-24 14:16
Biedaki cebulaki...1000 złotych (1)
Tosz to śmieszne, samo wino do obiadu dla 4 osobowej rodziny kosztuje około 500-600 PLN, a gdzie tu jeszcze coś zjeść za te 400 PLN, chyba, że na diecie jesteście i same przystawki jecie, ewentualnie z zupą.
- 6 4
-
2019-04-24 14:54
Pijasz wino za 600 zł? Jakiś mocz pewnie, bo dobre wino do obiadu zaczyna się od 3000 zł.
A od 400 zł to ja zaczynam naliczanie napiwku.
- 12 0
-
2019-06-07 08:31
przepasc
Pani Lilu. Przez chwile bylam skonsternowana. Czy ja jeszcze zyje. Amoze moje zycie skonczylo sie 10 lat temu i nie znam realiow dnia dzisiejszego. Zyje i mam przed soba kawe i tosta z bialym serem i talezyk pomidorow z cebulka no i cale 1200 zl emerytury . Pracowalam z duzymi przerwami na wychowanie trzech synow , jestem z nich dumna , sa swiatowymi ludzmi , wykonuja odpowiedzialna prace , i jestem pewna ,ze zaden z nich nigdy nie pogardza ludzmi tak jak to Pani zrobila . Lilu zatrzymaj sie i dostrzez ludzi kolo siebie . tatara z buraczkow mozna sobie kupic ,ale by zyskac szacunek ,milosc rzeba zasluzyc Zycze CI tego ,abys znalazla glebszy sens zycia .Blichtr oczarowuje najszybciej.
- 1 1
-
2019-04-24 07:49
Jakies pechowe miejsce, co rusz zmiany. Dania wygladaja tak sobie, ceny jak ceny, jeden rabin powie tak, drugi nie.
- 22 2
-
2019-04-24 07:53
Tatar z buraka? (5)
To nie podpada pod ten sam paragraf o oszustwie, co produkt seropodobny?
- 64 10
-
2019-04-24 12:31
spokojnie..
zmienimy prawo, sondy sie zreformuje i tych od buraka i od sera przyskrzynimy
- 6 1
-
2019-04-24 12:38
coś jak Szynka z Łososia (1)
tylko gdzie łosoś ma tą d*pe? -skąd wyrastają mu te nogi?
- 10 2
-
2019-04-25 21:03
Albo polędwicę :)
- 3 1
-
2019-04-24 16:50
Hmm...
Dokladnie to mnie zastanawia... tatar z buraka sprzeda sie lepiej niz tarte buraki
- 5 0
-
2019-04-25 09:58
Jeszcze niedawno hitem było z buraka carpaccio ale moda minęła więc teraz jest tatar
- 5 0
-
2019-04-24 07:54
Niebanalnie powiem...
Że jak jedna osoba zje wszystkie dania zamówione przez Panią A z przyjaciółkami to powinna wyjść najedzona.
- 45 4
-
2019-04-24 08:05
Co to za dziwactwa???
- 13 12
-
2019-04-24 08:16
dramat (2)
Dziekuje autorom artykulu za szczegolowe zniechecenie do odwiedzenia tego dramatu. Porcje dla wrobla i ceny z kosmosu to idealne zestawienie. Po sezonie lokal przypuszczalnie zaliczy dolek i domek Abrahama bedzie znowu pusty.
- 73 15
-
2019-04-24 10:24
Porcje są akurat duże
Może faktycznie na zdjęciach nie widać, ale byliśmy tam kilka razy i za każdym razem wyszliśmy objedzeni po pachy.
- 4 10
-
2019-04-24 12:39
to może wreszcie otworzą tam budę z zapiekankami
jak myślicie?
- 6 1
-
2019-04-24 08:23
Nie gruszka za 22 zł (5)
2 plastry gruszki
- 104 3
-
2019-04-24 09:32
Dopchasz się póżniej ziemniakami. (1)
W swoim przytulnym domku.
- 14 16
-
2019-04-24 12:33
ja zawsze biorę chleb(z masłem! psajcho!!)
do tych ziemniaczków, żeby się dopełnić :)
- 4 1
-
2019-04-24 11:47
Od gospodarza byłby worek kartofli (1)
Ale to lokal gastronomiczny a nie PGR
- 3 3
-
2019-04-24 13:22
Czyli co? Do lokalu gastronomicznego nie chodzi się po to, żeby się najeśc tylko po to, żeby degustować?
Wy nowocześni to jacyś dziwni jesteście.
- 11 1
-
2019-04-24 13:26
Czyli mniej niz €5
Bardzo dobra cena
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.