• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: PG4 - klasyka w całkiem nowej odsłonie

Agnieszka Haponiuk
31 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W Browarze PG4 dominują klasyczne potrawy polskie, ale w nietuzinkowej odsłonie. Wszystko kręci się tutaj wokół kraftowego piwa, które jest również składnikiem wielu dań. W Browarze PG4 dominują klasyczne potrawy polskie, ale w nietuzinkowej odsłonie. Wszystko kręci się tutaj wokół kraftowego piwa, które jest również składnikiem wielu dań.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Browar PG4 w Gdańsku. W poprzednim odcinku jedliśmy w Dancing Anchor w Gdańsku, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni (już tam byliśmy).



W Gdańsku, tuż obok dworca PKP, w dawnej przychodni kolejowej, mieści się Hotel Central, a w nim, w części piwnicznej - Browar Restauracyjny PG4, którego nazwa wskazuje lokalizację przy ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska. Restauracja jest przestronna, składa się z dwóch poziomów, a na każdym jest duży bar. Na wyższej kondygnacji mieści się także niewielka dodatkowa kuchnia.

Atutem tego miejsca jest niewątpliwie dbałość o wystrój wnętrza, które jest dość surowe i nowoczesne. Motywem przewodnim są detale związane z piwem, stare metalowe reklamy oraz zdjęcia. Dominują cegła (zachowano i częściowo odsłonięto stare mury), drewno, skóra i metal. Elementy browarnicze, takie jak ogromne tanki, również są wyeksponowane. Szczególnie imponująco wyglądają dwa miedziane na antresoli.

Świetnym rozwiązaniem na siedziskach przy ścianie są poduchy oparciowe zawieszone na skórzanych pasach. Plus za duże biesiadne stoły i mniejsze okrągłe stoliki - łącznie miejsca jest na ponad 300 osób. Natomiast kuchnia, zgodnie z obecnym trendem, jest otwarta i spokojnie możemy się przyglądać pracy zespołu.

  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
  • Restauracja PG4 W Gdańsku.
Do Browaru PG4 zachodzę we wczesnych godzinach popołudniowych w dzień powszedni, gdy nie ma jeszcze wielu gości, a sala dopiero zaczyna się zapełniać. Karta dań jest bardzo przemyślana: szef kuchni proponuje gościom połączenie serwowanych tu piw z konkretnymi daniami. W menu znaleźć możemy wszystkim znane polskie potrawy, w tym podpłomyki, które cieszą się tutaj ogromną popularnością i wcale się nie dziwię, ale o tym za chwilę.

Wybieram z każdej pozycji menu po jednym daniu, ale niestety muszę zrezygnować z degustacji piwa, gdyż jestem kierowcą.

Zamawiam:

- podpłomyk w wersji klasycznej (24 zł);
- zabielaną zupę rybną według przepisu babci Teresy (20 zł);
- gołąbki z gęsi i kaszy z sosem ziołowym, tłuczonymi ziemniakami i sałatką sezonową (32 zł);
- śledzia kaszubskiego w śmietanie (32 zł);
- krem w wersji piwnej, czyli krem beerlee (16 zł).

Gdy podano mi podpłomyk klasyczny... oniemiałam. Był sporych rozmiarów, z boczkiem, śmietaną i cebulą. W smaku obłędny, jedyny w swoim rodzaju. Chrupiący, cieniutki, a boczku było aż nadto. Proste danie, a jak cieszy.

Podpłomyk w wersji klasycznej. Podpłomyk w wersji klasycznej.
Zupa rybna babci Teresy była lekka i klarowna, z wieloma kawałkami łososia oraz idealną ilością warzyw. Receptura wydaje się prosta, bez udziwnień i kombinowania z przyprawami. To nieprzekombinowana i bardzo smaczna zupa.

Zabielana zupa rybna według przepisu babci Teres. Zabielana zupa rybna według przepisu babci Teres.
Solidna porcja gołąbków wprawiła mnie w osłupienie, nie tylko pod względem wielkości porcji, ale przede wszystkim pod względem doznań smakowych. Kapusta mięciutka, dobrze nadziana dużą ilością delikatnie doprawionego mięsa i niewielką ilością kaszy. Smak podkręcił sos ziołowy na bazie śmietanki z przewagą nuty tymiankowej. To połączenie, dalekie od pomidorowej klasyki, jest wyśmienite. A do tego banalne, ale jakże pyszne tłuczone ziemniaki i miseczka świeżych warzyw z doskonałym, słodkawym dressingiem. Przepyszne gołąbki.

Gołąbki z gęsi i kaszy z sosem ziołowym, tłuczonymi ziemniakami i sałatką sezonową. Gołąbki z gęsi i kaszy z sosem ziołowym, tłuczonymi ziemniakami i sałatką sezonową.
W tej wersji śledzia kaszubskiego zakochałam się, a to za sprawą orzechów, które były najpierw gotowane w cukrowym syropie, a następnie suszone i doskonale chrupały oraz przełamywały nieco charakterystyczny smak ryby. Mięso było jędrne, delikatne, nie za słone. Do tego fantastyczny sos z gęstej śmietany, z cebulą, jabłkiem i kiszonym ogórkiem. Całości dopełniły ziemniaki z wody i koperek. To jest klasyka, ale w tym wydaniu po prostu przepyszna. Doceniam to danie nie tylko za walory smakowe, ale także za dobrą jakość śledzia i wielkość porcji, która naprawdę onieśmiela.

Śledzie kaszubskie w śmietanie. Śledzie kaszubskie w śmietanie.
Przyszedł czas na deser, krem beerlee, czyli klasyczny krem brulee, ale z dodatkiem piwa. Proszę państwa, z ręką na sercu oznajmiam, że lepszego i bardziej delikatnego kremu nie jadłam. Krem jest aksamitny, lekki, nie za słodki, z ledwo wyczuwalnym posmakiem piwa oraz dużą ilością prawdziwej wanilii, zwieńczony słodką skorupką skarmelizowanego cukru. Krem beerlee jest boski!

Krem w wersji piwnej, czyli krem beerlee. Krem w wersji piwnej, czyli krem beerlee.
Moim zdaniem Browar PG4 gra w pierwszej lidze wśród dobrych restauracji, które karmią uczciwie i w przyzwoitej cenie. To nie miejsce na kuchnię fine dining. Dominują tu klasyczne potrawy polskie, ale w nietuzinkowej odsłonie. Każde danie czymś zaskakuje, a to dodatkiem, a to strukturą, ale przede wszystkim czuć tu jakość i nieszablonowe podejście do klasyki. Tutaj rządzi kraftowe piwo, które jest także składnikiem wielu potraw. Lubię, gdy wszystko do siebie pasuje w lokalu: nie tylko jakość, ale także ilość oraz przyjazne dla naszych portfeli ceny.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • Lokal okej, wystrój dobry, dania dobre i piwa również. Do poprawy jakość obslugi, która jest bardza powolna. Warto dać więcej ludzi do kelnerowania:)

    • 7 2

  • Brawo, ale ten "obiad" kosztował 124 zł dla jednej osoby

    • 27 5

  • "i nie zapowiadamy naszej wizyty." (1)

    "...a za dwa tygodnie w środę ocenimy Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni".

    Taaaaak, na pewno będą się czuli zaskoczeni

    • 11 9

    • Stefan ale oni już tam byli... i wtedy ich zaskoczyli!

      • 13 1

  • Ja tam lubię czasem zaszaleć w biedrze. Biorę dyszkę ze świniaka i raczę się slajsem pizzy z salami, parówką w cieście i szpinak we francuskim. Starcza jeszcze na małą HoopCole. Tak raz w tygodniu robię taką rozpustę.

    • 12 6

  • Standardowe (4)

    Brody,joggery, gołe kostki i tatuaże.Dania podane na drewnianych deskach i garnkach z Pepco.Widiczne cegły na ścianach i menu napisane kredą? Wery oryginalne.

    • 33 10

    • (1)

      padłem :)

      • 8 3

      • A zloto sypane dają ?

        • 5 4

    • a mi się wszystko podoba oprócz cen

      • 2 4

    • Ja bym to nazwala gimbaza style. Styl na malolata + kreda na tablicy. W pubie to jest dopuszczalne. W restairacji dobrej klasy budzi moj niesmak. Co do dziar to tez niapetycznie. Sa na to przepisy ?

      • 4 0

  • aktualne zdjęcie Agnieszki

    proszę. te porcje są nie do zjedzenia! niedługo będzie Pani pacjentka licznych specjalistycznych poradni!

    • 14 2

  • Dziewczyna namowila mnie na wizyte w tym PG4. (5)

    Jedzenie owszem smaczne ale zanim sie najedlismy to bylo na rachunku 157 pln. Malo nie spadlem z krzesla. Jak mozna tak przycinac na jedzeniu ? Dobrze ze moja Kasia miala pieniadze bo ja nawet nie mialem w portfelu tyle.
    Jedzenie ok ale ceny za drogie.

    • 16 8

    • (3)

      Dużo zjadła i wypiła, a rachunek ja płaciłem...

      • 4 2

      • Porcje głodowe. Wole kebsa z podwojnym miesem. (2)

        • 1 10

        • Gdzie najlepszy kebs teraz ? (1)

          • 1 2

          • kult kebab

            • 1 1

    • To się spóźniles trochę, na Biskupiej pod 4 była kiedyś restauracja, może tak wykwitnego jedzenia nie było, ale za to dużo, to chyba był rok1957.

      • 0 1

  • wystrój fajny, całego menu nie znam, ceny wiadomo..., a bym się wybrał wieczorem (

    • 3 1

  • Pierwsza liga!

    Pyszne piwo i jedzenie. Dość drogo ale wieczorem i tak ciężko o stolik....

    • 8 5

  • Gołąbki z gęsi wyglądają zachęcająco. Ale co z tego dla człowieka z normalnym portfelem.

    • 6 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane