• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie

Agnieszka Haponiuk
5 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzamy Pierogarnię Pierożek w Gdyni. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzamy Pierogarnię Pierożek w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Pierogarnię Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła IIMapka. Poprzednio byliśmy w Browarze Vrest we Wrzeszczu, gdzie było smaczne jedzenie i dobre piwo.



Pierogarnie w Trójmieście


Pierożek to jedna z pierwszych pierogarni w Gdyni i od początku istnienia cieszy się dużą popularnością. Lokal, który recenzuję, mieści się przy al. Jana Pawła II 11A, naprzeciwko Okrętu Błyskawica i w bliskim sąsiedztwie mariny. Wybieram się tu po bardzo długiej nieobecności w towarzystwie serdecznego kolegi, aby sprawdzić, czy pierogi wciąż tak dobrze smakują jak kiedyś.

Do lokalu wchodzi się po schodkach i od razu trafia na pierwsze pomieszczenie, w którym umiejscowiony jest duży bar (tu też musimy złożyć zamówienie). Sala główna jest przestronna, a więc nie ma problemu z zachowaniem przepisowych odstępów oraz bardzo jasna dzięki wielkim oknom, z których możemy spoglądać na okolicę. Pierożek dysponuje także sporej wielkości ogródkiem, a więc miejsca jest tu sporo.

Wnętrze urządzone jest kolorowo z przewagą ostrej zieleni. Tu i ówdzie znajdziemy kuchenne gadżety, takie jak garnki, deski, drewniane łyżki czy wałki. Każdy stolik jest inny, krzesła też są różne. Nie zabrakło również drewnianego siedziska z poduchami wzdłuż ściany oraz dużego lustra. Panuje tu mały miszmasz i chętnie bym tę przestrzeń aranżacyjnie uporządkowała i wizualnie uspokoiła.

  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
W karcie, oprócz klasycznych pierogów gotowanych, znajdziemy wersje na słodko, prosto z pieca, zapiekane z mozzarellą i z różnymi sosami. Oprócz pierogów możemy zamówić sałatki albo zupy. Wszystkie pierogi są lepione na miejscu. Na porcję wchodzi od 8 do 10 sztuk, a do tego możemy wybrać jeden z kilku sosów na zimno.

Zamówiliśmy:

- pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym (21 zł);
- pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym (21 zł);
- pierogi gotowane (10 szt.): z rybą (pstrąg) i sosem koperkowym (22 zł);
- pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym (23 zł);
- pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką (15 zł).


Naszą ucztę zaczynamy od gotowanych pierogów z pstrągiem. Porcja i wielkość były naprawdę imponujące. To danie uwiodło mnie od pierwszego kęsa, naprawdę dawno nie jadłam tak smacznych pierogów z rybą. Ciasto dobrze zrobione, zwarte, nie rozpadało się. Nie było za grube i nie przeważało nad farszem. A farsz świetny - delikatny pstrąg doprawiony świeżym koperkiem. Składniki wyważone, bo przyprawy nie zabiły smaku ryby. Dla mnie minimalnie za słone, ale i tak mi smakowały jak żadne inne.

Pierogi gotowane (10 szt.): z pstrągiem i sosem koperkowym Pierogi gotowane (10 szt.): z pstrągiem i sosem koperkowym
Moim numerem dwa zostały pierogi z pieca po meksykańsku. To pierożki z ciasta kruchego, dobrze nadziane wyrazistym i przyjemnie pikantnym farszem mięsnym z dodatkiem fasoli i kukurydzy. Duże słowa uznania za arcydelikatne, chrupiące kruche ciasto.

Pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym. Pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym.
Mojego kolegę natomiast uwiodły pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem, które w mojej rodzinie nazywa się lubelskimi. Nie przepadam za kaszą gryczaną, mam z nią problem już od dziecka, ale te pierogi mnie do niej przekonały. Miały wyczuwalny, dość intensywny smak kaszy, ale złagodzony nieco twarogiem i subtelnie wyczuwalnym wędzonym boczkiem, bez zbędnej dominacji jednego nad drugim. Całości dopełniał lekki, śmietankowy sos pieczarkowy.

Czytaj też: Pierogi z dowozem do domu: gdzie zamówić?


Pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym. Pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym.
Ruskie pierogi zapiekane z mozzarellą w sosie serowo-brokułowym były dla nas miłym zaskoczeniem, ponieważ nie sądziłam, że ten delikatny sos będzie dobrze komponował się z ziemniaczano-twarogowym farszem, a tymczasem okazały się być całkiem udanym połączeniem. Przyczepię się nieco do nadzienia pierogów, które było za mało doprawione, z przewagą ziemniaka i słabo wyczuwalną cebulką. Za to łagodny sos serowo-brokułowy w punkt.

Pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym. Pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym.
Pierożki na słodko to klasyka gatunku i choć w smaku były przyjemne i w zasadzie bez zarzutu, to jednak nadzianie ich serkiem homogenizowanym nie było najlepszym pomysłem, bo farsz wypływał z ciasta na zewnątrz.

Pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką. Pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką.
Podsumowanie: w Pierożku można zjeść smacznie ze świetnym stosunkiem jakości do ceny. Uczciwe porcje, przemiła obsługa i świetna lokalizacja. Wielbiciele pierogów nie będą rozczarowani, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Pierożek otrzymuje ode mnie ocenę bardzo dobrą w kategorii "smaczne jedzenie w uczciwej cenie".

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (119) ponad 10 zablokowanych

  • Szczerze to jadłam lepsze np w starej pierogarni. Tam są najlepsze pierogi

    • 2 0

  • Jak się nazywa ktoś kto chce żyć na czyjś koszt. Smak to indywidualna cechą. Ali skąd może o tym wiedzieć zaczątek tzw celebrytke.

    • 2 1

  • Lekki sos śmietanowy???

    No sorry, albo lekki albo śmietanowy, sos na śmietance, najbiedniej na 18-tce, bo na lżejszej się zważy, na pewno będzie smaczny, ale lekkim to chyba trudno go nazwać.

    • 6 1

  • Porcje sa bardzo duze, przynajmniej jak na moj zoladek.

    Jak sie idzie we dwojke, to warto sprobowac dwoch rodzajow, dzielac sie nimi po polowie. Jesli ktos lubi, to zapiekane w sosie. Ja osobiscie wole bez, bo sos jest za ciezki. Mnie najbardziej smakowaly pierogi z pieca z jablkiem i bita smietana. Pycha! Mam nadzieje, ze sa tam nadal. Ale kiedy ostatnio tam bylam, pierogi kosztowaly 18 zl za porcje. Teraz troche za drogo.

    • 4 1

  • Język (1)

    jemy w mieście a nie na!!!!

    • 2 1

    • Słownik PWN ma inne zdanie:

      - Czy właściwe jest sformułowanie wychodzę na miasto?
      - Owszem, tak mówi się najczęściej i jest to całkowicie poprawne.

      • 2 0

  • przecietne

    baaardzo przecietne pierogi oraz niemila obsluga. Nie polecam

    • 0 4

  • pysznie i miło

    znam od lat pierożka, odwiedzam, lubię to miejsce i ich smaki:) jedyne pierogi, które wcinam poza domem! kibicuję im i polecam:)

    • 1 0

  • Wspaniałe pierogi

    Polecam, pszepyszne pierogi i super obsługa ;)

    • 1 0

  • Nie na słodko

    Tych już nie biorę bo za każdym razem robiła się zupa, farsz wypływal tak jak to opisano w artykule, reszta bdb

    • 0 0

  • Gdyby był efekt ręcznego sklejania ciasta i nie takie grube ciasto już sam wygląd by mnie skusił Byłam 1 raz i naprawdę nic specjalnego.....eeee. Poza tym sala jak w PRL..u nie dla mnie.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane