Wiadomości

Jemy na mieście: Restauracja "Przepis na" smaczną kuchnię

Na osiedlach z wielkiej płyty natrafić czasem można na prawdziwe kulinarne perełki. Czy Przepis na... również się do nich zalicza?
Na osiedlach z wielkiej płyty natrafić czasem można na prawdziwe kulinarne perełki. Czy Przepis na... również się do nich zalicza? fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację "Przepis na" w Gdańsku. W poprzednim odcinku byliśmy w gdyńskim Kociołku Konesera, gdzie można się najeść do syta i w dobrej cenie. Za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Cyrano&Roxane w Sopocie - już tam byliśmy.



Lubię odwiedzać różne, zwłaszcza te niepozorne miejsca z jedzeniem. Jestem ciekawa też lokali spoza głównego szlaku kulinarnego w Trójmieście. Wiem, że jest wiele mniejszych i większych restauracji, gdzieś między blokami na starych, jak i nowo powstałych osiedlach. Często jednak są to bistra albo z pizzą, albo z domowymi obiadami i niewiele poza tym. Dlatego zwróciłam uwagę na restaurację "Przepis na", która ukryta jest na tyłach budynku Skwer Morena pod adresem Jaśkowa Dolina 132/5 zobacz na mapie Gdańska.

Zanim odwiedziłam "Przepis na", przestudiowałam menu, które obfitowało w dania z różnych stron świata - Meksyku, Tajlandii, Grecji, itd. Muszę przyznać, że ten zestaw dań napawał mnie niepokojem i nastawił dość sceptycznie do tego miejsca. Ale, jak wiemy, nie warto oceniać książki po okładce.

Na kulinarną podróż do restauracji "Przepis na" namówiłam mojego serdecznego kolegę. Wybraliśmy się tam w niedzielne popołudnie z nadzieją, że nie będzie zbyt wielu gości, bo raz, że niedziela była handlowa, a dwa, wciąż wiele osób w niedzielę jada obiady w domu. Zdziwiłam się, bo z trudem znaleźliśmy wolne miejsca (dopiero po czasie w lokalu zaczęło się robić pusto).

Jak wspomniałam, w karcie znajdziemy mniej lub bardziej klasyczne dania z kuchni greckiej, tajskiej, meksykańskiej i oczywiście polskiej, nie brakuje również makaronów i pizzy oraz sekcji "szef kuchni poleca". Desery, prócz lodów własnej roboty, nie są ujęte w karcie, ale ich niemały wybór można znaleźć w barowej witrynie.

Zanim przejdę do omawiania zamówionych potraw, kilka słów o wystroju. Otóż lokal jest średniej wielkości, urządzony modnie i nowocześnie. Dominuje stonowana kolorystyka, czerń (czarne drewniane krzesła i czarne wiszące lampy), biel i dużo drewna, co dodaje wnętrzu przytulności. Na frontowej ścianie wisi piękny stary rower w miedzianym kolorze i prawie żadnych dodatkowych ozdób prócz półek i półeczek z winami oraz zielonych roślin. Na jednej ze ścian widnieje duży napis "save water, drink wine", co z kolei nawiązuje do winiarskich warsztatów i degustacji win, które są co jakiś czas organizowane w lokalu.

Zobacz także: cykl Okiem dietetyka

Gdy już się wygodnie rozsiedliśmy, zamówiliśmy po jednym daniu z każdego kraju:

- z Polski schabowy z kością (29 zł);
- z Grecji przystawkę saganaki - smażony kozi ser (19 zł);
- z Tajlandii klasykę, czyli pad thai z krewetkami (35 zł);
- z Meksyku zupę chilli con carne (20 zł);
- z sekcji "Szef kuchni poleca" burger wołowy z frytkami (26 zł)
- deser - lody własnej produkcji (16 zł).

Celowo pominęliśmy makarony i pizzę.

Na pierwszy ogień idzie Meksyk, czyli zupa chili con carne z nachosami i serem. Po pierwszej łyżce już czuję, że ta zupa jest tym, czego oczekiwałam. Chili con carne to zupa z dużą ilością mielonej wołowiny, z lekką nutą kuminu, mocno pikantna, bardzo pożywna i rozgrzewająca. Warzywa były zmiksowane, co czyniło zupę niezwykle kremową (nasza zupa została podzielona na dwie mniejsze porcje).

Kulinarne imprezy w Trójmieście


Zupa chilli con carne
Zupa chilli con carne fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Saganaki to jedna z najbardziej popularnych greckich przystawek, którą możemy zamówić prawie w każdej greckiej tawernie. A to nic innego jak smażony ser. Istotny jest rodzaj sera, który oprócz tego, że ma odpowiedni smak, nie roztapia się podczas smażenia. Grecy najczęściej wybierają sery półmiękkie z mleka owczego lub koziego. Nasze saganaki było z sera koziego, półmiękkiego o jedwabistej konsystencji, który dla mnie był odrobinę za mało intensywny, ale mimo to bardzo smaczny. Słony ser i miód to duet doskonały a cienka i chrupiąca panierka nadała daniu pewnej lekkości, mimo dużej kaloryczności. Pita była równie smaczna.

Przystawka saganaki - smażony kozi ser
Przystawka saganaki - smażony kozi ser fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Pad thai niestety mnie rozczarował. Zdaję sobie sprawę z tego, że sposobów na to danie jest wiele, ale pewne zasady muszą być zachowane, a mianowicie pad thai powinien łączyć w sobie smak słony, słodki, kwaśny i ostry z orzechową nutą. Te smaki uzyskujemy dzięki takim składnikom jak sos rybny, pasta tamaryndowca, limonka, cukier, chili i czosnek. Tutaj niestety odkryłam tylko słony smak i lekką ostrość. Zabrakło mi pozostałych nut smakowych, przez co danie wydało się nijakie. Krewetki były bez zarzutu. Wierzę, że to danie zostanie dopracowane.

Pad thai
Pad thai fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Schabowy z kością, puree ziemniaczane i słodka kapusta z boczkiem to istnie mistrzostwo świata. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to jest najlepszy kotlet schabowy, jaki przyszło mi jeść w tym roku. Cienka panierka nie odpadała od mięsa, schab był soczysty. Wiem, że kotlet był smażony na smalcu i dlatego był taki dobry. Puree aksamitne, maślane, puszyste - przepyszne. Kapusta mięciutka, wyśmienita. Całe danie ogromne i naprawdę każdy łasuch i wielbiciel kuchni tradycyjnej będzie zachwycony.

Schabowy z kością
Schabowy z kością fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Wołowy burger też nas nie zawiódł. Mięso soczyste, dobrze usmażone. Delikatna, chrupiąca maślana bułka. Przyzwoite dodatki i bardzo fajny w smaku sos o nazwie... big mac, który nawiązuje do McDonalds'a znajdującego się w sąsiedztwie restauracji. Smakowały nam również frytki.

Sekcja "Szef kuchni poleca": burger wołowy z frytkami
Sekcja "Szef kuchni poleca": burger wołowy z frytkami fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Przyszedł czas na deser. Daliśmy się namówić na lody własnej roboty, chociaż w witrynie kusiły nas kremy orzechowe, torty michałkowe i parę innych słodkości. Deser lodowy to kilka gałek do wyboru - my wybraliśmy lody waniliowe, kukurydziane z chilli, czekoladowe i sorbet truskawkowy. Do tego podano bitą śmietanę i płatki migdałów. Lody były genialne, a najlepsze na świecie okazały się kukurydziane. Ich smak był bardzo charakterystyczny, w pierwszej chwili wydawał się nieco dziwny, ale z każdym kolejnym kęsem wciągał coraz bardziej. Dodatkowo podkręcony przez zmrożone kawałki chili, które delikatnie piekły. I za te lody kukurydziane daję ogromny plus.

Deser - lody własnej produkcji
Deser - lody własnej produkcji fot. Agnieszka Haponiuk/Trójmiasto.pl
Drodzy państwo, nie skazujcie osiedlowych restauracji na stracenie, bo czasami wśród bloków trafiają się kulinarne perełki. Taką perełką niewątpliwie jest "Przepis na". Jest tam przytulnie, obsługa jest pomocna, przemiła i kompetentna, a jedzenie pierwszorzędne. Jeśli chcecie udać się w kulinarną podróż, a każdy z podróżników lubi inny region, to w restauracji na Morenie przy jednym stole mogą spotkać się wielbiciele kuchni polskiej, azjatyckiej czy też greckiej.

Lokal "Przepis na" znalazł przepis na smaczną kuchnię, a za to, jak karmią, daję im 5 z plusem - plus jest za lody kukurydziane. Mniej udany pad thai poszedł w zapomnienie. Jestem pewna, że to danie zostanie dopracowane i będzie tak samo smaczne, jak cała reszta.

5.5 /6
Ocena autora
5.4
30 ocen
Ocena czytelników

Opinie (88) 22 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

30

marca

Wielka Szama Gdańsk, Galeria Metropolia

Rozrywka

Kożuchowska i Poniedziałek na planie filmowym w Gdańsku
Serialowi aktorzy na planie w Gdańsku
Znikają escape roomy w Trójmieście
Znikają escape roomy w Trójmieście

Kultura

"Chilli". Odważna powieść gdańskiej debiutantki
Odważna powieść debiutantki
Rusza konkurs na dyrektora Teatru Miniatura
Rusza konkurs na dyrektora Miniatury

Planuj z nami tydzień