• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: TOP10 najchętniej czytanych tekstów 2017

Alicja Olkowska
1 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Od kuchni polskiej, przez czeską, włoską, peruwiańską, aż do azjatyckiej. W tym roku interesowały was różnorodne smaki, ale najczęściej czytany tekst może wielu zaskoczyć... Na zdjęciu danie z Krewetkarni (tempura: krewetki 8 szt., sos mango i chili, bagietka). Od kuchni polskiej, przez czeską, włoską, peruwiańską, aż do azjatyckiej. W tym roku interesowały was różnorodne smaki, ale najczęściej czytany tekst może wielu zaskoczyć... Na zdjęciu danie z Krewetkarni (tempura: krewetki 8 szt., sos mango i chili, bagietka).

"Jemy na mieście" to jeden z najpopularniejszych naszych cykli: przyciąga wielu czytelników, wywołuje gorące dyskusje w komentarzach, budzi skrajne emocje. Które recenzowane przez Agnieszkę Haponiuk lokale cieszyły się największym zainteresowaniem? Poniżej zestawienie najchętniej czytanych przez użytkowników portalu Trójmiasto.pl recenzji kulinarnych w 2017 roku.



W 2017 roku zrecenzowaliśmy 26 restauracji w Trójmieście - przeczytaj wszystkie tegoroczne teksty w cyklu "Jemy na mieście"

10. Starter's na niezobowiązujące wyjście

Otwarty niedawno sopocki lokal w Sopot Centrum to idealne miejsce na tzw. bifor, czyli zabawę przed główną imprezą. W menu znajdziemy wiele autorskich koktajli, zdrowych soków i nalewek wg własnych przepisów. Karta dań w Starter's nie jest długa, więcej w niej przekąsek niż "pełnoprawnych" potraw, ale idealnie uzupełnia się z serwowanymi trunkami. Agnieszka Haponiuk szczególnie poleca aromatyczną zupę dyniową, która podobno jest najsmaczniejszą, jaką jadła poza swoją kuchnią.

9. Mała Ukraina - smaczna, choć wymaga poprawek

Gdyńska Mała Ukraina to miejsce, w którym przede wszystkim warto skosztować pierożków pielmieni - prawdopodobnie jednych z lepszych, jeśli nie najlepszych w Trójmieście. Poza tym to lokal z potencjałem, w którym można dobrze zjeść, jednak nie wszystkie dania faktycznie przywołują wspomnianą Ukrainę. Może czas to zmienić i postawić na prawdziwie ukraińskie smaki?

8. Pollo Loco, czyli szalony kurczak w Gdyni

W Pollo Loco trzeba spróbować przede wszystkim kurczaka pieczonego w piecu opalanym drewnem na sposób peruwiański. Smaku dodają mu specjalnie sprowadzane przyprawy z Peru. W Pollo Loco trzeba spróbować przede wszystkim kurczaka pieczonego w piecu opalanym drewnem na sposób peruwiański. Smaku dodają mu specjalnie sprowadzane przyprawy z Peru.
Kolejny gdyński lokal skradł serca nie tylko fanom drobiu, ale też tych osób, które zajadały się kiedyś kurczakami z rożna, sprzedawanymi w latach 90. z "budy". W Pollo Loco trzeba spróbować przede wszystkim kurczaka pieczonego w piecu opalanym drewnem na sposób peruwiański, czyli pollo a la brasa. Smaku dodają mu specjalnie sprowadzane przyprawy z Peru. Nie jest to wyrafinowane jedzenie, ale uczciwie przygotowane, aromatyczne i w dobrej cenie. Uwaga tylko na sałatkę z czerwoną cebulą, jest naprawdę mocno... cebulowa.

7. Allora - smaczna kuchnia prosto z Rzymu

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników, bo jest prosta i smaczna, a gdańska Allora tylko to potwierdza. Nie ma tu na szczęście potraw do znudzenia serwowanych w niemal każdej tego typu restauracji, czyli np. spolszczonego spaghetti carbonara. W menu dominują świetne makarony i nieprzekombinowane pizze wg zasady, że kilka dobrze dobranych i wysokiej jakości składników może zdziałać kulinarne cuda. Jeśli tam będziecie, koniecznie spróbujcie tagliatelle all'orata in crema di pistacchio, czyli makaronu tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji. Mówią na mieście, że petarda.

6. Cesky Film na duży głód

Cesky Film to idealne rozwiązanie na duży głód. Agnieszka Haponiuk poleca zwłaszcza wolno wypiekaną wołowinę szpikowaną słoniną, podawaną z knedlami bułczanymi, bitą śmietaną i żurawiną (Svíčková na smetaně). Cesky Film to idealne rozwiązanie na duży głód. Agnieszka Haponiuk poleca zwłaszcza wolno wypiekaną wołowinę szpikowaną słoniną, podawaną z knedlami bułczanymi, bitą śmietaną i żurawiną (Svíčková na smetaně).
Jeśli kochacie naprawdę pokaźne porcje, kaloryczne i w bardzo dobrej cenie, musicie odwiedzić sopocki Cesky Film. Już samymi przystawkami można się najeść, za to główne dania bywają wyzwaniem nawet dla tych, którym trudno zaspokoić dłuży głód. Agnieszka Haponiuk poleca m.in. wolno wypiekaną wołowinę szpikowaną słoniną, podawaną z knedlami bułczanymi, bitą śmietaną i żurawiną (Svíčková na smetaně) oraz ziemniaczane kluseczki własnej roboty z boczkiem oraz serem bryndza (Halušky s brynzou). Uwaga: wegetarianie raczej nie mają tutaj czego szukać...

5. Azjatycki Ping Pong

Był czas, że Ping Pong wielokrotnie przywoływaliśmy na łamach portalu (na co też zwracaliście nam uwagę w komentarzach...), ale nie bez powodu: knajpka spodobała się wielu miłośnikom azjatyckich smaków. Tutaj trzeba spróbować makaronu pad thai, gdzie samodzielnie można ustalić poziom ostrości dania (to idealne rozwiązanie dla tych, którzy kochają tę potrawę, ale w łagodniejszej wersji).

4. Smaczna pizza w Sempre w Gdyni

Pyszną włoską pizzę zjemy w Gdyni w Ristorante Sempre. Cienkie, chrupiące ciasto, przemyślane i przywołujące słoneczną Italię dodatki. Z bogatego menu warto wybrać pizzę tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli oraz pizzę con taleggio e speck z sosem pomidorowym, mozzarellą, włoskim serem taleggio, chudym boczkiem "speck", porem i czarnymi oliwkami (z karty specjalnej "szef kuchni poleca"). Poza tym dajemy duży plus za taras oraz plac zabaw dla dzieci.

3. Aioli - modna kuchnia dla miejskich smakoszy

Poranne kolejki do Aioli to już norma. Pożywne śniadanie można tam zjeść nawet za 10 zł (1 zł śniadanie + dowolna kawa). Poranne kolejki do Aioli to już norma. Pożywne śniadanie można tam zjeść nawet za 10 zł (1 zł śniadanie + dowolna kawa).
Tego lokalu nie mogło zabraknąć w naszym cyklu. Aioli mocno namieszało na gdańskiej gastromapie i zmieniło kulinarne oblicze Wrzeszcza. Od rana do wieczora spotkać tam można tłumy gości, zwłaszcza do południa, gdy pożywne śniadanie kosztuje... 10 złotych (1 zł posiłek + dowolna kawa, np. za 9 zł). Tylko czy faktycznie kuchnia jest tam wybitna? Cóż, są lepsze i gorsze dania, ale menu jest urozmaicone, kolorowe, z wieloma pozycjami dla wegetarian i długą listą koktajli. Aioli to idealne miejsce na leniwe śniadanie z przyjaciółmi, szybki lunch czy wieczorną randkę. Dla każdego coś miłego, choć nie wiem, czy poleciłabym to miejsce na biznesowe spotkanie - czasem hałas i głośna muzyka utrudniają spokojną rozmowę...

2. Żabusia karmi dobrze, ale nierówno

Wysoka pozycja Żabusi u niektórych może budzić zaskoczenie: o tym lokalu nie wszyscy słyszeli, a jeśli nawet, to błędnie zakładali, że to miejsce, które trąci myszką. Nic bardziej mylnego, bo restauracja, która istnieje od 1976 roku, przeszła jakiś czas temu metamorfozę i unowocześniła menu. Oprócz tradycyjnych polskich smaków, w karcie znajdziemy bardziej ambitne i finezyjnie podane pozycje, np. grasicę cielęcą sous vide z sosem z borowików oraz chipsami z ziemniaka truflowego czy udo z kaszubskiej gęsi confit z morelowym brownie z kawiorem, sosem figowym i kaszą pęczak.

1. Krewetkarnia - ciekawy pomysł, słabsze wykonanie

Nasza wizyta w Krewetkarni odbiła się wśród czytelników szerokim echem. Dotarła także do właścicieli gdyńskiego lokalu, którzy rzeczowo pod artykułem skomentowali ocenę Agnieszki Haponiuk, jasno wyrazili swoje zdanie i jednocześnie podziękowali za konstruktywną krytykę. Fakt jest taki, że czekaliśmy w Trójmieście na restaurację, w której można zjeść owoce morza podane w prosty, ale oryginalny sposób. Jest w tym miejscu duży potencjał i byłoby szkoda, gdyby nie został w pełni wykorzystany.

A które lokale w tym roku was oczarowały lub zniechęciły do kolejnej wizyty? Czekamy na wasze komentarze.

Opinie (58) 8 zablokowanych

  • Pyszności w Żabusi.

    Restauracja Żabusia przeszła metamorfozę, jedzenie pyszne, pięknie podane i w rozsądnej cenie. Gratulacje dla Szefa kuchni i jego ekipy. Zapraszam do spróbowania, mniam, mniam.

    • 2 2

  • Czerwony Piec w Gdyni.

    Pizza vege w Czerwonym Piecu -jak dla mnie nie ma lepszej w 3mieście.

    • 0 1

  • W Sopocie Czeski Film super smakuje, i piwo i jedzenie

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane