• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Jemy na mieście: Taverna Zante dla miłośników greckich wakacji

Agnieszka Haponiuk
16 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 5 lat) 
Opinie (56)
Miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tavernie Zante wspomnienie wakacji na greckich wyspach, szczególnie że ceny nie są wygórowane, a porcje w sam raz. (Na zdjęciu: mezedes, czyli deska przystawek) Miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tavernie Zante wspomnienie wakacji na greckich wyspach, szczególnie że ceny nie są wygórowane, a porcje w sam raz. (Na zdjęciu: mezedes, czyli deska przystawek)

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Tavernę Zante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w bistro Niepokorni, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Ryż w Gdańsku - byliśmy już tam.



W Gdyni przy ulicy Władysława IV 49A zobacz na mapie Gdyni znajduje się Taverna Zante, która serwuje dania kuchni śródziemnomorskiej z przewagą kuchni greckiej. Zante to historyczna nazwa Zakintos - jednej z piękniejszych greckich wysp.

Wnętrze tawerny jest niewielkie, przytulne, z greckimi akcentami w postaci charakterystycznego niebieskiego koloru. Nie zabrakło też dość popularnych ostatnio metalowych witryn, na których ustawiono w słojach i puszkach greckie specjały. Modny betonowy sufit i kilka przemysłowych lamp również zdobią wnętrze Zante, podobnie jak ceglane, lekko bielone ściany. Na samym wejściu mieści się bar, wzdłuż ścian ciągną się wygodne kanapy. Na zewnątrz jest też mały ogródek z kilkoma stolikami.

  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Taverna Zante.
Menu nie jest obszerne, mamy tu spory wybór przekąsek oraz kilka topowych dań kuchni greckiej. Ceny bardzo przystępne, porcje w sam raz.

Wybieramy:

- mezedes - greckie przekąski dla dwóch osób: greckie sery: feta/manouri/halloumi/pieczony rostbef/spanakopita/oliwki Kalamata/suszone oliwki z wyspy Thassos/hummus/dip tzatziki/dip spicy harrisa/pita (39,90 zł);

- fish soup - zupa rybna: pstrąg, krewetki, szafran i koperek (16,90 zł);

- moussaka - grecka zapiekanka: wieprzowina, pomidory, bakłażan, ziemniaki, cebula i beszamel (19,90 zł);

- kleftiko - baranina z pieca, ser feta, bakłażan, cukinia, czerwona cebula, pomidory, ziemniaki i pita (34,90 zł);

- A na deser sokolata - mus z białej czekolady: banan, prażone migdały, granola i sos mango (11,90 zł).

Deska przekąsek była naprawdę bogata. Doskonałe oliwki, szczególnie te suszone z fajnym, dymnym posmakiem. Sery były smaczne, ale nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia. Pieczony rostbef niczego sobie, ale nie pasował mi do całego zestawu, bardziej smakowo sprawdziłaby się tutaj kofta. Spanakopita, czyli pierożki z ciasta filo nadziewane szpinakiem, fetą i czosnkiem bardzo smaczne, ale odrobinę za mało chrupiące. Tzatziki niestety za rzadkie jak na greckie standardy. Przystawki były bez większych zarzutów i spokojnie mogą się nimi najeść nie dwie, ale nawet cztery osoby (tyle, ile liczyło nasze towarzystwo przy stole).

Mezedes, czyli deska przekąsek. Mezedes, czyli deska przekąsek.
Zupa rybna była przyjemna w smaku, ale pozbawiona greckiego charakteru. Przypominała delikatny rosołek z rybą, marchewką i koperkową nutą. Krewetki nie znalazłam, ale za to sporo pstrąga, co się chwali.

Zupa rybna. Zupa rybna.
Moussaka to chyba najbardziej znane greckie danie, pozornie proste, bo ileż filozofii jest w zapieczeniu mięsa z bakłażanem i pomidorami. Ta zapiekanka powinna być wilgotna, soczysta i aromatyczna za sprawą ziół, a była mdła i sucha, mogłoby być też więcej beszamelu. Być może była zbyt długo pieczona, na pewno można ją poprawić i będzie pyszna.

Moussaka, czyli grecka zapiekanka. Moussaka, czyli grecka zapiekanka.
Kleftiko to danie wyborne! Doskonała baranina, soczysta, krucha, w aromatycznym sosie, z chrupiącymi warzywami. Bardzo dobrze przyrządzone mięso, które wręcz rozpływało się w ustach. Wieki ukłon w stronę kucharza, bo to sztuka tak dobrze zrobić baraninę. Uważam to danie za najlepsze, jakie miałam okazję zjeść w Zante.

Kleftiko, czyli baranina z pieca z warzywami. Kleftiko, czyli baranina z pieca z warzywami.
Deser też mnie pozytywnie zaskoczył. Mus z białej czekolady nie był przesłodzony - był gęsty, o maślanej konsystencji, a do tego prażone migdały i sos mango - genialne połączenie. Bardzo dobry deser, idealnie komponował się z mocną, czarną kawą.

Sokolata, czyli mus z białej czekolady z owocami. Sokolata, czyli mus z białej czekolady z owocami.
Cóż mogę powiedzieć o Tavernie Zante? Kuchnia grecka to nie do końca moja bajka, ale mam ochotę wrócić na kleftiko, sama myśl o tym daniu cieszy. No i deser. Myślę, że miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tawernie Zante wspomnienie wakacji na greckich wyspach, szczególnie że ceny nie są wygórowane, a porcje w sam raz.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (56) ponad 10 zablokowanych

  • W Grecji nie jedzą z garnków i słoików (2)

    Wszędzie prawie identyczny wystrój...

    • 68 7

    • Akurat musake podają różnie, często na talerzu w tych "lepszych" miejscach, niestety często bywa to podgrzany kawałek niczym słynna szarlotka :)
      Najlepsza zawsze była ta na którą długo czekałem, właśnie dopiero co upieczona i podana właśnie w glinianym naczyniu czy innym garnku.

      • 9 6

    • Grecy robią dobrą kapustę kiszoną

      • 0 0

  • jestem z gdanska i jest mi za daleko do gdynii na obiad (4)

    To nie jest typowa grecka tawerna . Nawet wystroj nieprzenosi nas do tego srodziemnomorskiego cudownego klimatu a co dopiero jedzenie.

    • 47 13

    • To normalne, nikt na obiady nie jeździ do innego miasta... ale może na rowerku w weekendowe popołudnie...

      • 10 6

    • Gdyni.

      1 "i". Lepiej nie przyjeżdżaj.

      • 3 6

    • Może masz bliżej na lotnisko, to leć do Zakinthos na obiad. (1)

      • 1 0

      • tak zrobię ,biedny śledziowy cwaniaczku

        • 0 1

  • Zgubiłem się, większość dań nie smakowała, ale polecacie to miejsce?? (5)

    Znaczy, że co?? Dania nie są takie jak powinny, być ale na tle innych podobnych miejsc nie jest zle?? Chciałem się tam przejść w tym tygodniu, a teraz sam nie wiem.

    • 67 0

    • a ja polecam, najpierw zante w gdyni potem zante w grecji i stoi tu kuchnia dobrze (1)

      • 2 9

      • To powyżej to po grecku napisane?

        • 20 0

    • Ahaaahaa... Haponiuk,jak zwykle!:) (2)

      ....Pisze do odbiorców w połowie zapewne niezorientowanych idealnie w arkanach sztuki kulinarnej tego czy tamtego kraju.Może chcieliby się dowiedzieć chociażby ogólnikowo,nawet jednym zdaniem,co jest treścią przewodnią takiej czy innej kuchni.A tu:
      "Zupa była przyjemna w smaku,ale pozbawiona grackiego charakteru".CZYLI-JAKIEGO? Tego już się nie dowiemy...pomijając,że określenia "przyjemna" do smaku ma się jak .No,chyba że,nie wiem...."na obiad były dziś bardzo przyjemne kotlety schabowe".PRL-owski bełkot.
      Masakra za każdym razem,takie trutututu. No i baśniowo też kiepsko. Mnie nie przekonałaś.

      • 2 1

      • I fajny sos. (1)

        • 0 0

        • nos w sos

          • 0 0

  • A ja się zawiodłam... (3)

    Potrawy bardzo ciężkie, mały wybór dan bezmięsnych i do tego ten wystrój- wszystkie knajpy na jedno kopyto, ściągnięty z knajpistniejących już od ponad 2lat np. Serio.

    • 36 5

    • zamów sałatkę grecką :D

      • 7 3

    • kuchnia grecka

      jest niestety tłusta i raczej mało wegetariańska.

      • 7 7

    • Trzeba było przed knajpą mleczu sobie nazrywać.

      Co za ludzie. Idzie do greckiej knajpy i zielska oczekuje na talerzu.

      • 13 7

  • a kawa ??

    • 4 5

  • zupa z krewetkami bez krewetek (1)

    ale autorce to nie przeszkadza

    • 75 0

    • Wyczuwam tu znajomosci jakieś albo gratis do obiadu....

      Mało wiarygodna opinia.

      • 22 0

  • Jest super (1)

    Jadłam już kilka razy. Polecam. Wszystko bardzo smaczne. Wystrój przyjemny dla oka. A ze niezupełnie grecki ,no cuż nie zrobimy z Polski Aten.

    • 5 37

    • Jak super. Lipa jest. Spolszczona grecka kuchnia.

      Jedzenie Ok ale bez rewelacji. Brakuje im trochę do typowej greckiej kuchni.

      • 13 0

  • Dobre ale mogłoby być lepiej (3)

    Wybraliśmy się tam wczoraj przez przypadek. Polecam aromatycznązupę cytrynową z kurczakiem która nam wszystkim przypadła do gustu. Lemoniady arbuzowa i limonkowa były pyszne, podobie jak hummus z przekąsek. Recenzowana baranina kleftiko faktycznie jest wyborna, natomiast mniej wyraziste są souvlaki czyli szaszłyki z kurczaka i mussaka. My lubimy wyraziste smaki, a te dwa dania wymagają trochę dopieszczenia. Generalnie na plus. Na pochwałę zasługuje również obsługa, szczególnie miła Pani Kelnerka, która była bardzo pomocna w wyborze dań i interesowała się czy niczego nam nie brakowało. Wrócimy w przyszłości na pewno na zupę cytrynową.

    • 5 17

    • Pozdrawiam właścicieli knajpy. Ładna autorecenzja ☺

      • 11 0

    • souvlaki z kurczaka??? (1)

      Boze Ty widzisz i nie grzmisz...

      • 0 1

      • Grecy robią souvlaki z kurczaka, wieprzowiny lub baraniny ...........

        mi smakują te baranie , baranie

        • 1 0

  • do santorini (1)

    nie mają podjazdu

    • 15 2

    • Santorini to marka i tradycja kulinarna Grecji

      Tawerna wygląda ze zdjęć jak piwnica jakaś ze starodawnymi meblami .Klimat na pewno nie Grecji .Menu raczej nie przyciąga , brak wielu ciekawych dań , nie wiem ale pewnie nie mają win greckich więc jaki sens to ma .Ceny kosmos

      • 5 3

  • Obiad

    Deska przystawek pyszna, baranina miała w sobie za dużo jak mniemam kuminu i strasznie dominowała w daniu, żeberka dobre choć lekko przesuszone.

    • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane