• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Taverna Zante dla miłośników greckich wakacji

Agnieszka Haponiuk
16 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tavernie Zante wspomnienie wakacji na greckich wyspach, szczególnie że ceny nie są wygórowane, a porcje w sam raz. (Na zdjęciu: mezedes, czyli deska przystawek) Miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tavernie Zante wspomnienie wakacji na greckich wyspach, szczególnie że ceny nie są wygórowane, a porcje w sam raz. (Na zdjęciu: mezedes, czyli deska przystawek)

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Tavernę Zante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w bistro Niepokorni, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Ryż w Gdańsku - byliśmy już tam.



W Gdyni przy ulicy Władysława IV 49A zobacz na mapie Gdyni znajduje się Taverna Zante, która serwuje dania kuchni śródziemnomorskiej z przewagą kuchni greckiej. Zante to historyczna nazwa Zakintos - jednej z piękniejszych greckich wysp.

Wnętrze tawerny jest niewielkie, przytulne, z greckimi akcentami w postaci charakterystycznego niebieskiego koloru. Nie zabrakło też dość popularnych ostatnio metalowych witryn, na których ustawiono w słojach i puszkach greckie specjały. Modny betonowy sufit i kilka przemysłowych lamp również zdobią wnętrze Zante, podobnie jak ceglane, lekko bielone ściany. Na samym wejściu mieści się bar, wzdłuż ścian ciągną się wygodne kanapy. Na zewnątrz jest też mały ogródek z kilkoma stolikami.

  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Wnętrze Taverny Zante.
  • Taverna Zante.
Menu nie jest obszerne, mamy tu spory wybór przekąsek oraz kilka topowych dań kuchni greckiej. Ceny bardzo przystępne, porcje w sam raz.

Wybieramy:

- mezedes - greckie przekąski dla dwóch osób: greckie sery: feta/manouri/halloumi/pieczony rostbef/spanakopita/oliwki Kalamata/suszone oliwki z wyspy Thassos/hummus/dip tzatziki/dip spicy harrisa/pita (39,90 zł);

- fish soup - zupa rybna: pstrąg, krewetki, szafran i koperek (16,90 zł);

- moussaka - grecka zapiekanka: wieprzowina, pomidory, bakłażan, ziemniaki, cebula i beszamel (19,90 zł);

- kleftiko - baranina z pieca, ser feta, bakłażan, cukinia, czerwona cebula, pomidory, ziemniaki i pita (34,90 zł);

- A na deser sokolata - mus z białej czekolady: banan, prażone migdały, granola i sos mango (11,90 zł).

Deska przekąsek była naprawdę bogata. Doskonałe oliwki, szczególnie te suszone z fajnym, dymnym posmakiem. Sery były smaczne, ale nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia. Pieczony rostbef niczego sobie, ale nie pasował mi do całego zestawu, bardziej smakowo sprawdziłaby się tutaj kofta. Spanakopita, czyli pierożki z ciasta filo nadziewane szpinakiem, fetą i czosnkiem bardzo smaczne, ale odrobinę za mało chrupiące. Tzatziki niestety za rzadkie jak na greckie standardy. Przystawki były bez większych zarzutów i spokojnie mogą się nimi najeść nie dwie, ale nawet cztery osoby (tyle, ile liczyło nasze towarzystwo przy stole).

Mezedes, czyli deska przekąsek. Mezedes, czyli deska przekąsek.
Zupa rybna była przyjemna w smaku, ale pozbawiona greckiego charakteru. Przypominała delikatny rosołek z rybą, marchewką i koperkową nutą. Krewetki nie znalazłam, ale za to sporo pstrąga, co się chwali.

Zupa rybna. Zupa rybna.
Moussaka to chyba najbardziej znane greckie danie, pozornie proste, bo ileż filozofii jest w zapieczeniu mięsa z bakłażanem i pomidorami. Ta zapiekanka powinna być wilgotna, soczysta i aromatyczna za sprawą ziół, a była mdła i sucha, mogłoby być też więcej beszamelu. Być może była zbyt długo pieczona, na pewno można ją poprawić i będzie pyszna.

Moussaka, czyli grecka zapiekanka. Moussaka, czyli grecka zapiekanka.
Kleftiko to danie wyborne! Doskonała baranina, soczysta, krucha, w aromatycznym sosie, z chrupiącymi warzywami. Bardzo dobrze przyrządzone mięso, które wręcz rozpływało się w ustach. Wieki ukłon w stronę kucharza, bo to sztuka tak dobrze zrobić baraninę. Uważam to danie za najlepsze, jakie miałam okazję zjeść w Zante.

Kleftiko, czyli baranina z pieca z warzywami. Kleftiko, czyli baranina z pieca z warzywami.
Deser też mnie pozytywnie zaskoczył. Mus z białej czekolady nie był przesłodzony - był gęsty, o maślanej konsystencji, a do tego prażone migdały i sos mango - genialne połączenie. Bardzo dobry deser, idealnie komponował się z mocną, czarną kawą.

Sokolata, czyli mus z białej czekolady z owocami. Sokolata, czyli mus z białej czekolady z owocami.
Cóż mogę powiedzieć o Tavernie Zante? Kuchnia grecka to nie do końca moja bajka, ale mam ochotę wrócić na kleftiko, sama myśl o tym daniu cieszy. No i deser. Myślę, że miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tawernie Zante wspomnienie wakacji na greckich wyspach, szczególnie że ceny nie są wygórowane, a porcje w sam raz.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (56) ponad 10 zablokowanych

  • "Fajny dymny posmak" (1)

    Taki jest wygląd współczesnego "dziennikarstwa" w polsce.

    • 12 3

    • Dziennikarka

      Dla mnie troszkę dziennikarka jest troszkę z kosmosu. :)
      Byłam , jadałam i mi smakowało.

      • 1 0

  • Fajnie ale...

    Byłam tam jakiś czas temu. Fajne miejsce. Niestety do mięsa dodają bułkę więc z grecka kuchnia maja wspólna tylko nazwę. Szkoda.

    • 3 0

  • bez szału

    Po licznych ciekawych opiniach wybraliśmy jest do owej Taverny ,a na dzień dobry , wita nas wystrój ok, ładny ,nowoczesny ,czysto itp ale Grecji tu panie kolego nie poczujesz ....no cóż trudno , obsługa miła ,uśmiechnięta uwija się jak tylko może no ale najważniejsze przed nami czyli jedzonko .Powiem tak przystawki ok ,szczególnie ta deska pełna smaków ,natomiast dania główne no cóż szału nie ma ,powiedziałbym nawet że taki mydła i powidła ,najlepsze Kleftiko choć w Grecji trochę inaczej wyglądało natomiast bardzo przeciętne Psari Lemonato i Souvlaki ,desery ok co do cen typowy standard dla Trójmiasta natomiast są takie rodzynki jak Lemoniada który w okolicy jest chyba najdroższa i mały lagerek Mythos ,który jest raczej piwem budżetowym a cena sugeruje że to jakieś nie wiadomo co.....wiadomo każdy jest inny i każda opinia inna jak dla mnie byłem raz może jeszcze kiedyś odwiedzę ,choć marne szanse .....i żeby nie było że faworyzuje pozostałe Greckie dwie ,szczerze one są na tym samym poziomie :(

    pzdr

    • 1 1

  • rozczarowanie

    byłam,jadłam i nie polecam.Sałatka grecka zimna,prosto z lodówki bez przypraw, a sernik bez grama sera."To sernik grecki,powiedziała kelnerka"!

    • 1 1

  • Gdzie jest Grecja??

    Tytuł huba mówi za siebie. Jedzenie nie przypomina greckiego,wystrój i muzyka tym bardziej.Kelnerki generalnie nie za bardzo przejmują się czy cokolwiek smakuje ważne że rachunek zapłacony .wchodząc do restauracji nawet nie pachnie jedzeniem....coś to znaczy

    • 1 0

  • Na wejściu lepiej wyjść

    Myślę że niejeden Grek bardzo by się wkurzył jedząc tam cokolwiek.

    • 1 0

  • Nie do końca grecka restauracja...

    Byłem tam 2 razy i generalnie byliśmy zadowoleni. żeberka były fantastyczne zresztą inne dania również niezłe, ale... nie można o tym miejscu mówić że jest to typowej greckiej restauracja bo i w/g mnie -nie jest. Może bardziej pasowałaby nazwa śródziemnomorska...

    • 0 0

  • Dobre, ale...

    Jedzenie dobre, ale od sierpnia 2017 ceny znaczaco wzrosly. Mousaka z 19.90 na 27.90. Kleftiko 34.90 na 44.90 Przesada.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane