• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Jemy na mieście: Taverna Zante - poprawna kuchnia grecka

Agnieszka Haponiuk
16 września 2022, godz. 07:00 
Opinie (65)
W najnowszym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam po pięciu latach Tavernę Zante w Gdyni. Na zdjęciu: bifteki - kotlety z baraniną i dodatkami. W najnowszym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam po pięciu latach Tavernę Zante w Gdyni. Na zdjęciu: bifteki - kotlety z baraniną i dodatkami.

Do greckiej Taverny Zante wracam dokładnie po pięciu latach, aby sprawdzić, czy wyjdę z niej z takimi samymi wrażeniami jak podczas pierwszej wizyty (tu przeczytasz tekst z poprzednich odwiedzin). Zapraszam na kolejną recenzję z cyklu "Jemy na mieście". Ostatnio testowałam menu w Sopockim Młynie.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Taverna Zante mieści się prawie w samym centrum Gdyni przy ul. Władysława IV 49AMapka (Zante to historyczna nazwa Zakintos - jednej z piękniejszych greckich wysp). Jej specjalnością są dania kuchni greckiej i śródziemnomorskiej.

Wnętrze restauracji jest nieduże, przytulne, jego wystrój w ciągu ostatnich kilku lat niewiele się zmienił. Nadal sporo tu greckich akcentów, czy to w postaci niebieskiego koloru, czy też innych ozdób i pamiątek. Są również metalowe witryny, na których piętrzą się słoje i puszki z greckimi specjałami. Betonowy sufit, przemysłowe lampy i ceglane ściany nadają wnętrzu industrialnego charakteru. Wzdłuż ścian przy oknach ciągną się kanapowe siedziska. Przed wejściem znajduje się spory ogródek, w którym można umilić sobie czas w cieplejsze dni.

Na ponowne odwiedziny udałam się w tym samym towarzystwie co pięć lat temu. W karcie lokalu znaleźliśmy klasyki kuchni greckiej, takie jak moussaka, souvlaki oraz duży wybór mezedes (przystawek).

Zamówiliśmy:

  • przystawka meze kalimera - tzatziki, grecki ser feta, oregano, hummus, dolmadakia, oliwki kalamata, pita (29 zł);
  • moussakę (grecką zapiekankę)- wieprzowina, pomidory, bakłażan, ziemniaki, cebula, beszamel, natka pietruszki (46 zł);
  • bifteki - kotlety z baraniną faszerowane serem feta, sałata, ogórek, pomidor, cebula, oliwki kalamata, dip tzatziki, frytki, pita (43 zł);
  • soulvaki shashlik - szaszłyk z marynowanej piersi kurczaka, pieczone warzywa, oregano, dip tzatziki, harissa, opiekane ziemniaki, pita (46 zł);
  • chocolate lava - gorące ciastko z płynną czekoladą, figi w metaxie, cynamon, lód waniliowy (28 zł).

Na zamówienie nie czekaliśmy długo. Porcja meze była naprawdę okazała. Hummus, pysznie kremowy z dominującą nuta kuminu. Tzatziki miały konsystencję serka homogenizowanego, a nie jogurtu, oprócz tego były lekko czosnkowe. Do tego smaczna dolma, czyli ryżowe gołąbki w liściach winogrona, ale niestety tylko jedna sztuka, oraz pita, świetne oliwki i delikatna feta. Te przystawki były bez większych zarzutów i spokojnie mogą się nimi najeść dwie osoby.

Talerz przystawek meze kalimera. Talerz przystawek meze kalimera.
Moussaka to najbardziej popularne greckie danie poza granicami samej Grecji. Nie jest to skomplikowana potrawa, a cała filozofia tkwi w odpowiednich proporcjach składników. Przyznaję, że w Grecji nie udało mi się zjeść dobrej zapiekanki. Ta w Zante była smaczna, odpowiednio wilgotna, delikatnie doprawiona, ale z przewagą ziemniaka i małą ilością bakłażana, który na domiar złego był twardy i zabrakło w nim charakterystycznego dymnego posmaku. Sos bardziej śmietanowy niż beszamelowy, ale mimo niedociągnięć to przyjemna w smaku zapiekanka. Zdecydowanie smaczniejsza niż pięć lat temu.

Moussaka z wieprzowiną. Moussaka z wieprzowiną.
Bifteki mi zasmakowały. Mięso było dobrze wypieczone i chociaż nie było tak soczyste, jak tego oczekiwałam, to na plus oceniam jego wyważony sposób doprawienia. Mięta dodała biftekom charakterystycznego aromatu i podkręciła smak baraniny. Do tego świeże warzywa, smaczna pita i niczego sobie frytki.

Bifteki - kotlety z baraniną. Bifteki - kotlety z baraniną.
Szaszłyk z piersi kurczaka podany został w bardzo efektowny sposób - na wiszącej szpadzie. Moja kulinarna towarzyszka określiła jego smak jako "w porządku". Nie był tak aromatyczny, jak obiecano w opisie. Mięso było miękkie i delikatne, ale ostra harissa trochę za mocno zdominowała jego smak. Bardzo smaczne okazały się grillowane warzywa i opiekane ziemniaczki.

Soulvaki shashlik - szaszłyk z marynowanej piersi kurczaka z dodatkami. Soulvaki shashlik - szaszłyk z marynowanej piersi kurczaka z dodatkami.
Ubolewam nad faktem, że w greckiej tawernie nie mogę napić się mojej ulubionej kawy po grecku. Na pocieszenie zjadłam przepyszne ciepłe ciastko czekoladowe z płynnym wnętrzem. Intensywna słodycz czekolady została przełamana kwaskowymi owocami, a pełni smaku dopełniły figi z mocnym akcentem Metaxy i waniliowe lody. Fenomenalny deser.

Ciastko chocolate lava. Ciastko chocolate lava.
Cóż mogę powiedzieć o Tavernie Zante po pięciu latach od mojej pierwszej wizyty? Lubię kuchnię grecką, ale najbardziej na greckich wyspach, która dość mocno różni się od tej, którą mam okazję jadać w "greckich" restauracja w Polsce. Nie mówię, że jest zła, ale mamy tu inny klimat i jemy zdecydowanie mniej ryb i owoców morza. Myślę jednak, że miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tavernie Zante wspomnienie fajnych wakacji.

4
miejsce: Restauracje
Brat Łata
Sopot, gen. Józefa Wybickiego 48
9.1


Podsumowanie: Początkowo trudno mi zdecydować, jaką ocenę wystawić, bo jedzenie jest trochę nierówne, choć poprawne, porcje spore, obsługa przemiła i ceny dość przystępne jak na obecne czasy, a więc podsumowując - wystawiam ocenę dobrą z małym minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (65) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Pani Agnieszka jak zawsze w formie. (7)

    Przystawki - bez wiekszych zarzutów.
    Moussaka - była smaczna.
    Bifteki - zasmakowały.
    Szaszłyk podany w efektowny sposób - smak w porządku.
    Chocolate lava - fenomenalny deser.

    Ocena 4/6.

    • 56 0

    • Miażdży. (1)

      W punkt!

      • 24 0

      • Fani są w szoku a internet wrze.

        • 18 0

    • Świetne, smaczne, fenomenalne, doskonałe, pyszne

      Ocena: 2/6

      • 28 0

    • Tak tak na zachetę, żeby można było jeszcze raz za darmo się ustołować :)

      • 19 0

    • no i to jest prawidłowa ocena

      4/6 to ocena "dobra"
      5 powinno być dla ponadprzeciętnych lokali, a 6 dla wybitnych. a nie, potem przeglądasz recenzje i co druga restauracja będzie miała ocenę 6.0. i weź tu wybierz te najlepsze z najlepszych

      • 15 0

    • swoją drogą, że dla własnego zdrowia Pani Agnieszka mogłaby sobie odpuścić desery "na pocieszenie" :)

      • 19 1

    • Chyba nie braliście nigdy tych ocen na poważnie. To taka zabawa.

      • 8 0

  • Opinia wyróżniona

    Jedna z najlepszych

    Moim zdaniem jedna z najlepszych restauracji w Gdyni. Trzyma poziom.

    • 35 18

  • To są okazałe porcje? Na zdjęciu widać co innego (4)

    Nie jem dużo ale jak mam wydać 150 złotych to chciałbym się najeść.

    • 32 2

    • trzeba wydać majątek żeby najeść się ......tańsze i większe porcje są domowe

      ....za słaba waluta nbp żeby stołować się w restauracji

      • 6 1

    • To nakup kartofli za słoniną i cebulą (1)

      Upiecz to wszystko. Za 150 zł jakieś 10kg żarcia chyba będzie ?

      • 3 9

      • zasadniczo, to nie będzie wielkiej różnicy.

        to spalone żarcie ze zdjęć będzie wręcz bardziej szkodliwe dla organizmu niż gotowane ziemniaczki

        • 6 1

    • To nagotujsobie kartofli!

      • 0 3

  • Opinia wyróżniona

    Byłem (2)

    i było miło, dobre jedzenie, super obsługa. Polecam.

    • 25 13

    • Nie byłem i nie będę.
      Odkładam na prąd

      • 11 4

    • Tyle smażonego na raz? Zdrowe to?

      • 5 4

  • Popadam w zadumę...

    Cytując autorkę: "ceny przystępne jak na obecne czasy" :) Bez względu na to czy się z tak postawioną tezą zgadzam czy nie, nie wróżę branży gastronomicznej łatwych czasów... Wszystkim bez wyjątku życzę smacznego! :)

    • 39 2

  • Mniej spalonego mięsa w diecie.

    Takiego jak na zdjęciach.

    • 15 4

  • Jak dla mnie to karczma nie tawerna.

    • 10 2

  • Kiedy (4)

    Z niecierpliwością czekam na pokaz umiejętności kulinarnych autorki artykuły.

    • 17 2

    • (3)

      na blogu kulinarnym autorki są przepisy i zdjęcia, wynika z tego, że coś tam jednak potrafi :P

      • 3 5

      • (2)

        Tak, coś tam potrafi, a mianowicie: skopiuj-wklej.

        • 6 3

        • A które konkretnie przepisy są skopiowane? (1)

          • 3 1

          • wszystkie

            • 0 2

  • Zanipokoiło mnie w tym artykule to : "ostra harissa trochę za mocno zdominowała jego smak" (1)

    A dlaczego to sami sobie możecie odpowiedzieć:)

    • 14 1

    • Sugerujesz że nie była 1 świeżości?

      • 2 0

  • Czy takie jedzenie jest zdrowe? (3)

    • 3 7

    • Jedz trawę.

      • 4 2

    • unikaj spalonych, smażonych potraw

      • 5 0

    • Zdecydowanie te smażeliny nie są zdrowe!

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane