• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Taverna Zante - poprawna kuchnia grecka

Agnieszka Haponiuk
16 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W najnowszym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam po pięciu latach Tavernę Zante w Gdyni. Na zdjęciu: bifteki - kotlety z baraniną i dodatkami. W najnowszym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam po pięciu latach Tavernę Zante w Gdyni. Na zdjęciu: bifteki - kotlety z baraniną i dodatkami.

Do greckiej Taverny Zante wracam dokładnie po pięciu latach, aby sprawdzić, czy wyjdę z niej z takimi samymi wrażeniami jak podczas pierwszej wizyty (tu przeczytasz tekst z poprzednich odwiedzin). Zapraszam na kolejną recenzję z cyklu "Jemy na mieście". Ostatnio testowałam menu w Sopockim Młynie.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Taverna Zante mieści się prawie w samym centrum Gdyni przy ul. Władysława IV 49AMapka (Zante to historyczna nazwa Zakintos - jednej z piękniejszych greckich wysp). Jej specjalnością są dania kuchni greckiej i śródziemnomorskiej.

Wnętrze restauracji jest nieduże, przytulne, jego wystrój w ciągu ostatnich kilku lat niewiele się zmienił. Nadal sporo tu greckich akcentów, czy to w postaci niebieskiego koloru, czy też innych ozdób i pamiątek. Są również metalowe witryny, na których piętrzą się słoje i puszki z greckimi specjałami. Betonowy sufit, przemysłowe lampy i ceglane ściany nadają wnętrzu industrialnego charakteru. Wzdłuż ścian przy oknach ciągną się kanapowe siedziska. Przed wejściem znajduje się spory ogródek, w którym można umilić sobie czas w cieplejsze dni.

Na ponowne odwiedziny udałam się w tym samym towarzystwie co pięć lat temu. W karcie lokalu znaleźliśmy klasyki kuchni greckiej, takie jak moussaka, souvlaki oraz duży wybór mezedes (przystawek).

Zamówiliśmy:

  • przystawka meze kalimera - tzatziki, grecki ser feta, oregano, hummus, dolmadakia, oliwki kalamata, pita (29 zł);
  • moussakę (grecką zapiekankę)- wieprzowina, pomidory, bakłażan, ziemniaki, cebula, beszamel, natka pietruszki (46 zł);
  • bifteki - kotlety z baraniną faszerowane serem feta, sałata, ogórek, pomidor, cebula, oliwki kalamata, dip tzatziki, frytki, pita (43 zł);
  • soulvaki shashlik - szaszłyk z marynowanej piersi kurczaka, pieczone warzywa, oregano, dip tzatziki, harissa, opiekane ziemniaki, pita (46 zł);
  • chocolate lava - gorące ciastko z płynną czekoladą, figi w metaxie, cynamon, lód waniliowy (28 zł).

Na zamówienie nie czekaliśmy długo. Porcja meze była naprawdę okazała. Hummus, pysznie kremowy z dominującą nuta kuminu. Tzatziki miały konsystencję serka homogenizowanego, a nie jogurtu, oprócz tego były lekko czosnkowe. Do tego smaczna dolma, czyli ryżowe gołąbki w liściach winogrona, ale niestety tylko jedna sztuka, oraz pita, świetne oliwki i delikatna feta. Te przystawki były bez większych zarzutów i spokojnie mogą się nimi najeść dwie osoby.

Talerz przystawek meze kalimera. Talerz przystawek meze kalimera.
Moussaka to najbardziej popularne greckie danie poza granicami samej Grecji. Nie jest to skomplikowana potrawa, a cała filozofia tkwi w odpowiednich proporcjach składników. Przyznaję, że w Grecji nie udało mi się zjeść dobrej zapiekanki. Ta w Zante była smaczna, odpowiednio wilgotna, delikatnie doprawiona, ale z przewagą ziemniaka i małą ilością bakłażana, który na domiar złego był twardy i zabrakło w nim charakterystycznego dymnego posmaku. Sos bardziej śmietanowy niż beszamelowy, ale mimo niedociągnięć to przyjemna w smaku zapiekanka. Zdecydowanie smaczniejsza niż pięć lat temu.

Moussaka z wieprzowiną. Moussaka z wieprzowiną.
Bifteki mi zasmakowały. Mięso było dobrze wypieczone i chociaż nie było tak soczyste, jak tego oczekiwałam, to na plus oceniam jego wyważony sposób doprawienia. Mięta dodała biftekom charakterystycznego aromatu i podkręciła smak baraniny. Do tego świeże warzywa, smaczna pita i niczego sobie frytki.

Bifteki - kotlety z baraniną. Bifteki - kotlety z baraniną.
Szaszłyk z piersi kurczaka podany został w bardzo efektowny sposób - na wiszącej szpadzie. Moja kulinarna towarzyszka określiła jego smak jako "w porządku". Nie był tak aromatyczny, jak obiecano w opisie. Mięso było miękkie i delikatne, ale ostra harissa trochę za mocno zdominowała jego smak. Bardzo smaczne okazały się grillowane warzywa i opiekane ziemniaczki.

Soulvaki shashlik - szaszłyk z marynowanej piersi kurczaka z dodatkami. Soulvaki shashlik - szaszłyk z marynowanej piersi kurczaka z dodatkami.
Ubolewam nad faktem, że w greckiej tawernie nie mogę napić się mojej ulubionej kawy po grecku. Na pocieszenie zjadłam przepyszne ciepłe ciastko czekoladowe z płynnym wnętrzem. Intensywna słodycz czekolady została przełamana kwaskowymi owocami, a pełni smaku dopełniły figi z mocnym akcentem Metaxy i waniliowe lody. Fenomenalny deser.

Ciastko chocolate lava. Ciastko chocolate lava.
Cóż mogę powiedzieć o Tavernie Zante po pięciu latach od mojej pierwszej wizyty? Lubię kuchnię grecką, ale najbardziej na greckich wyspach, która dość mocno różni się od tej, którą mam okazję jadać w "greckich" restauracja w Polsce. Nie mówię, że jest zła, ale mamy tu inny klimat i jemy zdecydowanie mniej ryb i owoców morza. Myślę jednak, że miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Tavernie Zante wspomnienie fajnych wakacji.



Podsumowanie: Początkowo trudno mi zdecydować, jaką ocenę wystawić, bo jedzenie jest trochę nierówne, choć poprawne, porcje spore, obsługa przemiła i ceny dość przystępne jak na obecne czasy, a więc podsumowując - wystawiam ocenę dobrą z małym minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (66) ponad 10 zablokowanych

  • Uwaga (1)

    Tzatziki.....poza tym że konsystencja serka homogenizowanego, to były lekko czosnkowe..... SERIO ???

    I tak wkoło od pięciu lat ?

    • 16 0

    • Tak ta Pani zna się na podstawach kuchni

      Szkoda komentować.

      • 7 0

  • Podrożało (3)

    Moussaka podrozala z 19.90 do 46 złotych w ciagu tych 5 lat. Nasze wypłaty też srednio poszły 55% w góre prawda?

    • 6 0

    • (1)

      to powinna kosztowac ok 30zł

      • 2 0

      • A niby dlaczego?

        • 0 0

    • 130%?

      • 0 0

  • Betonowy sufit, przemysłowe lampy i ceglane ściany nadają wnętrzu industrialnego charakteru.

    przytulne wnętrze - w punk pani Agnieszko

    • 18 0

  • (1)

    Ta w Zante była smaczna, odpowiednio wilgotna, delikatnie doprawiona, ale z przewagą ziemniaka i małą ilością bakłażana, który na domiar złego był twardy i zabrakło w nim charakterystycznego dymnego posmaku. Sos bardziej śmietanowy niż beszamelowy, ale mimo niedociągnięć to przyjemna w smaku zapiekanka.

    • 6 0

    • Ziemniaki?

      • 0 0

  • zamówienie za 200 zł a nie ma co jesc

    • 5 0

  • Niech mnie teraz zaleje fala hejtu. (1)

    Dawno temu daliśmy sobie spokój z jedzeniem w trójmiejskich restauracjach.Od lat jeździmy restaurować się na szeroko pojęte Kaszuby.Taniej,więcej,smaczniej.Niepowtarzalny klimat,zero kłopotu z parkingiem,często na miejscu możliwość nabycia w przy restauracyjnym sklepiku lokalnych wyrobów za niewygórowaną cenę.Towarzyszący nam pies nigdy nie był problemem dla obsługi.Jako,że obsługa to lokalsi,ciężko przecież by pani kelnerka dymała trzydzieści czy więcej kilometrów z 3city do roboty to widać u nich autentyczną radość,że gość wszedł do restauracji,że da zarobić.Powiecie,paliwo kosztuje.Zgadza się.Przyjemności zawsze kosztują a możliwość pozwiedzania przy okazji naszego przepięknego regionu jest bezcenna.

    • 14 2

    • Towarzyszący wam pies bywa problemem dla innych gości

      w tym dla mnie.

      • 2 2

  • Raz byliśmy - pierwszy j ostatni

    Mąż zamówił jakieś mięso, ja z synem deskę dla 2. Mąż Ok a my ledwo dojechaliśmy do domu - taki rozstrój obu żołądków! Nigdy więcej

    • 6 3

  • musaka 46 zł za taką małą porcje? /???

    • 11 0

  • Ktoś

    Znam właściciela tej knajpy.To chciwy egoista!!! Nawet za darmo bym tam nie jadł!!! Nie polecam.

    • 7 0

  • Bardzo dobre jedzenie

    Jedzenie bardzo dobre, atmosfera przyjemna. I chyba o to w tym wszystkim chodzi.

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane