• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Tawerna Klipper - piękny widok i smaczne ryby

Agnieszka Haponiuk
17 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" oceniamy Tawernę Klipper w Jelitkowie. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" oceniamy Tawernę Klipper w Jelitkowie.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Tawernę Klipper w Jelitkowie. Poprzednio byliśmy w pierogarni Pierożek w Gdyni, której wystawiliśmy "piątkę".



Bary i tawerny na plaży w Trójmieście


Sobotnie popołudnie postanowiłam uczcić rodzinnym obiadem z pięknym widokiem i świeżą rybą. W tym celu wybrałam się na obiad do Tawerny Klipper, która mieści się na jelitkowskiej plaży tuż przy wejściu nr 65Mapka. Tawerna w sezonie przyciąga wielu gości na rybę, piwo czy choćby ze względu na bliskość morza. Nie inaczej było i tym razem. Wszystkie miejsca zajęte, a więc chwilę musieliśmy poczekać na wolny stolik.

Sama tawerna to niewielki drewniany lokal, ale za to z bardzo dużym podestem tarasowym, który rekompensuje nieduże wnętrze z kilkoma stolikami i barem. Wystrój jest prosty i minimalistyczny, dominuje drewno z kilkoma morskimi akcentami w postaci zdjęć jachtów czy marynistycznych lamp, ale tutaj najważniejszy jest widok na morze.

  • Tawerna Klipper w Jelitkowie - taras.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie - widok na plażę.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie - widok na plażę.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
W karcie Klippera duży akcent położony jest na dania z ryb, ale znajdziemy też sałatki i niewielki wybór dań mięsnych, głównie z kurczaka. Do każdego dania głównego można wybrać ziemniaki, frytki lub ryż.

W naszym zamówieniu znalazły się:
- pikantna zupa "Klipper" (18,50 zł);
- śledź a'la po litewsku (18 zł);
- placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i śmietaną (23 zł);
- filet z halibuta z patelni z ziemniakami i zestawem surówek (43 zł);
- filet z dorsza z pieca na parę z ziemniakami i surówkami (45 zł);
- danie dla dzieci: stripsy z dorsza z frytkami i ketchupem (21,50 zł).

Zupa rybna "Klipper" to jedna ze smaczniejszych zup, jakie miałam okazję jeść w tym sezonie. Wywar lekko pikantny z pomidorową nutą, z dużą liczbą ryb, takich jak: dorsz, halibut, łosoś oraz z odrobiną warzyw. Wszystko tu do siebie pasuje.

Pikantna zupa "Klipper". Pikantna zupa "Klipper".
Placki ziemniaczane z łososiem również na plus. Placuszki, mimo że mam wrażenie, że to "gotowiec" z mrożonki, były cienkie, chrupiące, nienasączone olejem i naprawdę smaczne. Łosoś smakował wyśmienicie: był delikatnie uwędzony, nie za słony, o zwartym mięsie. Świetna przystawka, którą przy małym głodzie można się swobodnie najeść.

Szanty w Trójmieście


Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i śmietaną. Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i śmietaną.
Śledź a'la po litewsku to przysłowiowe niebo w gębie. Sama ryba delikatna i na szczęście nieprzesolona, a mięso jędrne i pachnące świeżością. Do tego świetnie dobrane dodatki: plasterki młodych ziemniaków, aromatyczna oliwa, mus z buraków z chrzanem. To połączenie prostych smaków tworzy spójną i przyjemną kompozycję. Nic dodać, nic ująć - po prostu pyszne.

Śledź a'la po litewsku. Śledź a'la po litewsku.
Filet z halibuta z patelni to kawałek bardzo smakowitej, soczystej ryby. Mięso smakowało i pachniało przede wszystkim pyszną, świeżą rybą, a nie nadmiarem panierki czy przypraw, które najczęściej zabijają smak. W osobnej miseczce podano zestaw surówek, który składał się z tartych buraczków i dwóch rodzajów świeżej kapusty. W smaku przyzwoite danie, chociaż dla mnie surówki z kapusty były zdecydowanie za słodkie, a buraczki kompletnie nie pasowały, w ich miejsce wolałabym klasyczną surówkę z kiszonej kapusty. Ziemniaków z wody było zdecydowanie za dużo i niestety nie były najsmaczniejsze, chyba za długo leżały...

  • Filet z halibuta z patelni z ziemniakami i zestawem surówek.
  • Zestaw surówek.
Całkiem dobry okazał się także dorsz z pieca na parę. Taki sposób przygotowania podkreślił kruchość, soczystość i charakterystyczny smak ryby. Także w tym daniu nie było nadmiaru przypraw, w zupełności wystarczył sok wyciśnięty z cytryny. Ziemniaki i surówki jak przy dorszu.


Filet z dorsza z pieca na parze z ziemniakami i surówkami. Filet z dorsza z pieca na parze z ziemniakami i surówkami.
Mój siedmioletni siostrzeniec nie docenił stripsów z dorsza i frytek, bo był bardziej zainteresowany goframi, lodami i placem zabaw w sąsiedztwie. Według mnie stripsy były przepyszne, w cienkiej chrupiącej panierce. A i frytki w smaku niczego sobie, mimo że z mrożonego gotowca.

Danie dla dzieci: stripsy z dorsza z frytkami i ketchupem. Danie dla dzieci: stripsy z dorsza z frytkami i ketchupem.
Podsumowanie: w Klipperze ryby serwowane są klasycznie, prosto i smacznie i tego właśnie oczekuję od nadmorskiej tawerny, a dopełnieniem całości jest widok na morze. Dopracowałabym trochę ziemniaczki, frytki i surówki.

W kategorii nadmorskich barów wystawiam ocenę dobrą z plusem.

4.5/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (76)

  • Ceny niższe niż w budo smażalni w Krynicy Morskiej

    • 2 2

  • Znowu "klapa"

    Pani recenzentka znów dała popis swojego braku kompetencji.
    45 zł za kawałeczek odmrożonej ryby, mrożone placki ziemniaczane, tendencyjny zestaw surówek kupowany hurtowo w 50 litrowych wiadrach. Smacznego... Taka kuchnia powinna być mocno krytykowana za jakość i cenę dań, a nie szukać w tym g.... pozytywnych walorów.

    • 31 1

  • (1)

    Ceny to chyba są tylko dla beneficjentów układu okrągłostołowego z komunistami.

    • 11 3

    • i nomenklatury władzy, prezesów-nominatów PIS

      • 3 3

  • Siostrzeniec sjp - syn siostry (1)

    Pozdrowienia dla Oskara ....

    • 5 1

    • Pozdro z Wejhera

      • 1 0

  • A ja znam przepis na zupę rybną na bazie Paprykarza Szczecińskiego. Pyszna i nie muszę wydawać kroci w restauracjach.

    • 4 5

  • Czy pani czuje jakikolwiek smak? (1)

    Bywam w tawernie Klipper bardzo często, bo Jelitkowo to moje ulubione miejsce. I lubię tawernę, bo pracują tam mili ludzie, a widok jest rozkoszny, ale jedzenie... Odniosę się do tego, co napisała pani Agnieszka. Zupa rybna jest często nierówna. Raz pikantna, innym razem zupełnie mdła. Małe kawałki ryb, często zdarzają się ości. Placki ziemniaczane to mrożone gotowce. Niedawno moja przyjaciółka dostała je wyjątkowo przetłuszczone. Łosoś do placków to gotowiec. Śledzie po litewsku, którymi zachwyca się pani Agnieszka, to jakieś kuriozum. Raz były to śledzie w oliwie, ze zwiędłą roszponką i mikroskopijnymi kroplami musu z buraka. Innym razem były to śledzie w occie. Ta sama potrawa, a zupełnie inaczej przygotowana ryba. I zazwyczaj przeciętna. Nie wiem, skąd zachwyty. Nie chcę być niemiły, ale czy pani, pani Agnieszko, ma kubki smakowe? Danie z halibuta, rozmrożonego, z kupą ziemniaków dwojga gatunków (widać po barwie) z jakimś kuriozum w postaci szczypty roszponki. Żenada. Dorsz z pieca nawet na zdjęciu wygląda na mrożony, wyjątkowo mało apetycznie, a w smaku lekki papier z nutą jakiejś ryby. Czy pani kiedyś jadła świeżego dorsza? Pomijam fakt, że aktualnie jest zakaz połowu, to niby skąd świeży? No i na koniec stripsy... też z mrożonej ryby, bo po ugryzieniu widać często, jak panierka odchodzi od ryby. Zbyt przysmażone, z furą frytek z torebki. Podsumowując - nie rozumiem kompletnie pani zachwytu.W skali 1 - 5 dla mnie 2 na szynach.

    • 38 0

    • Nierówna zupa????? Idź Pan do MC Rzeźni, tam to jest dopiero powtarzalność....

      • 1 5

  • Jedzenie to już nie to co kiedyś

    Kobiecie nie wytyka się wieku, ale pani redaktor to chyba po 90 roku urodzona. To by tłumaczyło dlaczego zachwyca się byle czym i nie ma pojęcia o prawdziwych smakach. Niestety teraz pomidor, truskawka, rzodkiewka, łosoś nie smakują tak jak 40 lat temu. Sama chemia, a wędliny świecą i po dwóch dniach w lodówce zaczynają pleśnieć. To co jest teraz to taka pasza. Śmieszą mnie młodzi kucharze, którzy już nigdy nie poznają prawdziwych smaków, ale wywalają ceny za swoje potrawy jak z kosmosu

    • 5 0

  • Kultowe miejsce, ale składając zamówienie często słyszysz: nie ma, nie ma, skończyły się...

    • 3 0

  • ceny wyższe jak w centrum Warszawy - zdzierstwo w "biały dzień"

    to jest przykład tego co pokazywali w TVN24 - ceny w barach rybnych nad morzem. Klippera (i temu podobnych na gdańskiej plaży) kryzys pandemii nie dotknął - bo i tak ruszali zawsze od czerwca. Ceny horrendalne. Obliczmy - obiad dla 4-ro osobowej rodziny : 2 x ryba (43 i 45 zł), 2 x stripsy x 21,50, 1 chociaż zupa rybna (18,50), 1 śledź - 18. do tego napoje po 1 dla każdego - 20 zł RAZEM : 187,50 zł. Jaką rodzinę na to stać.
    Podam przykład podobnego obiadu w podobnej restauracji rybnej w Sobieszewie : 33,36 zł (ryby identyczne), 15 zł (zupa), 13 zł (śledź), dania dla dzieci (kurczaki z frytkami) po 15 zł i napoje tak samo= 147 zł. W tym samym Gdańsku, także przy plaży różnica na b.podobnym obiedzie aż 40 zł.
    Oto fakty. Ja do Klippera nie zapraszam - polecam inne lokale !!!

    • 7 0

  • Świeży halibut?

    Jak można pisać, że nad Bałtykiem zjadło się świeżego halibuta?

    • 11 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane