• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Tawerna Klipper - piękny widok i smaczne ryby

Agnieszka Haponiuk
17 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" oceniamy Tawernę Klipper w Jelitkowie. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" oceniamy Tawernę Klipper w Jelitkowie.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Tawernę Klipper w Jelitkowie. Poprzednio byliśmy w pierogarni Pierożek w Gdyni, której wystawiliśmy "piątkę".



Bary i tawerny na plaży w Trójmieście


Sobotnie popołudnie postanowiłam uczcić rodzinnym obiadem z pięknym widokiem i świeżą rybą. W tym celu wybrałam się na obiad do Tawerny Klipper, która mieści się na jelitkowskiej plaży tuż przy wejściu nr 65Mapka. Tawerna w sezonie przyciąga wielu gości na rybę, piwo czy choćby ze względu na bliskość morza. Nie inaczej było i tym razem. Wszystkie miejsca zajęte, a więc chwilę musieliśmy poczekać na wolny stolik.

Sama tawerna to niewielki drewniany lokal, ale za to z bardzo dużym podestem tarasowym, który rekompensuje nieduże wnętrze z kilkoma stolikami i barem. Wystrój jest prosty i minimalistyczny, dominuje drewno z kilkoma morskimi akcentami w postaci zdjęć jachtów czy marynistycznych lamp, ale tutaj najważniejszy jest widok na morze.

  • Tawerna Klipper w Jelitkowie - taras.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie - widok na plażę.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie - widok na plażę.
  • Tawerna Klipper w Jelitkowie.
W karcie Klippera duży akcent położony jest na dania z ryb, ale znajdziemy też sałatki i niewielki wybór dań mięsnych, głównie z kurczaka. Do każdego dania głównego można wybrać ziemniaki, frytki lub ryż.

W naszym zamówieniu znalazły się:
- pikantna zupa "Klipper" (18,50 zł);
- śledź a'la po litewsku (18 zł);
- placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i śmietaną (23 zł);
- filet z halibuta z patelni z ziemniakami i zestawem surówek (43 zł);
- filet z dorsza z pieca na parę z ziemniakami i surówkami (45 zł);
- danie dla dzieci: stripsy z dorsza z frytkami i ketchupem (21,50 zł).

Zupa rybna "Klipper" to jedna ze smaczniejszych zup, jakie miałam okazję jeść w tym sezonie. Wywar lekko pikantny z pomidorową nutą, z dużą liczbą ryb, takich jak: dorsz, halibut, łosoś oraz z odrobiną warzyw. Wszystko tu do siebie pasuje.

Pikantna zupa "Klipper". Pikantna zupa "Klipper".
Placki ziemniaczane z łososiem również na plus. Placuszki, mimo że mam wrażenie, że to "gotowiec" z mrożonki, były cienkie, chrupiące, nienasączone olejem i naprawdę smaczne. Łosoś smakował wyśmienicie: był delikatnie uwędzony, nie za słony, o zwartym mięsie. Świetna przystawka, którą przy małym głodzie można się swobodnie najeść.

Szanty w Trójmieście


Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i śmietaną. Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i śmietaną.
Śledź a'la po litewsku to przysłowiowe niebo w gębie. Sama ryba delikatna i na szczęście nieprzesolona, a mięso jędrne i pachnące świeżością. Do tego świetnie dobrane dodatki: plasterki młodych ziemniaków, aromatyczna oliwa, mus z buraków z chrzanem. To połączenie prostych smaków tworzy spójną i przyjemną kompozycję. Nic dodać, nic ująć - po prostu pyszne.

Śledź a'la po litewsku. Śledź a'la po litewsku.
Filet z halibuta z patelni to kawałek bardzo smakowitej, soczystej ryby. Mięso smakowało i pachniało przede wszystkim pyszną, świeżą rybą, a nie nadmiarem panierki czy przypraw, które najczęściej zabijają smak. W osobnej miseczce podano zestaw surówek, który składał się z tartych buraczków i dwóch rodzajów świeżej kapusty. W smaku przyzwoite danie, chociaż dla mnie surówki z kapusty były zdecydowanie za słodkie, a buraczki kompletnie nie pasowały, w ich miejsce wolałabym klasyczną surówkę z kiszonej kapusty. Ziemniaków z wody było zdecydowanie za dużo i niestety nie były najsmaczniejsze, chyba za długo leżały...

  • Filet z halibuta z patelni z ziemniakami i zestawem surówek.
  • Zestaw surówek.
Całkiem dobry okazał się także dorsz z pieca na parę. Taki sposób przygotowania podkreślił kruchość, soczystość i charakterystyczny smak ryby. Także w tym daniu nie było nadmiaru przypraw, w zupełności wystarczył sok wyciśnięty z cytryny. Ziemniaki i surówki jak przy dorszu.


Filet z dorsza z pieca na parze z ziemniakami i surówkami. Filet z dorsza z pieca na parze z ziemniakami i surówkami.
Mój siedmioletni siostrzeniec nie docenił stripsów z dorsza i frytek, bo był bardziej zainteresowany goframi, lodami i placem zabaw w sąsiedztwie. Według mnie stripsy były przepyszne, w cienkiej chrupiącej panierce. A i frytki w smaku niczego sobie, mimo że z mrożonego gotowca.

Danie dla dzieci: stripsy z dorsza z frytkami i ketchupem. Danie dla dzieci: stripsy z dorsza z frytkami i ketchupem.
Podsumowanie: w Klipperze ryby serwowane są klasycznie, prosto i smacznie i tego właśnie oczekuję od nadmorskiej tawerny, a dopełnieniem całości jest widok na morze. Dopracowałabym trochę ziemniaczki, frytki i surówki.

W kategorii nadmorskich barów wystawiam ocenę dobrą z plusem.

4.5/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (76)

  • Pani Agnieszka Haponiuk nie jest żadnym testerem kulinarnym, skoro

    wystawia ocenę 4,5 plażowej knajpie serwującej odmrożone ryby i półprodukty (placki, surówki) kupione w Makro lub hurtowni. I to za cenę, jaką płacę np. w Niemczech za obiad.
    Pani Agnieszko - proszę wejść zawsze na zaplecze i kazać sobie pokazać produkty z jakich robią dania.
    Zapraszam też do Sobieszewa, Świbna, Rowów - zobaczy Pani prawdziwy smak zupy rybnej (z dużą ilością 2-3 gatunków ryb, na ostro lub zabielaną, w wydaniu pomidorowym lub typu Soljanka). I to za 13- 15 zł. A te kawałaczki śledzia za 18 zł - to śmiech. To nie powinno kosztować więcej jak 10 zł. Za 18 to mogą być prawdziwe (a nie a'la) Matjasy.

    • 15 0

  • klipper

    przeciętne jedzenie i marna obsługa....ale miejsce super.....

    • 4 0

  • Haha... Obok Bar Karmazyn ceny niższe i wspaniała ryba

    Ta opisywana przez Was może i dobra dla zawiniętych turystów.

    • 2 0

  • W Trójmieście wszystko jest drogie!

    Proszę aby portal trójmiasto zrobił porównanie cen, z Krakowem i Wrocławiem. Jak znajomi z tych miast mnie odwiedzają, to łapią się za głowę jak widzą ceny w naszych lokalach....

    • 0 0

  • Smuci mnie, że w każdym menu dla dzieci królują stripsy, nuggetsy, klopsiki, koniecznie z frytkami. Nikt nie ma sensownej, zdrowej propozycji. Jak dzieci mają się uczyć jeść nowe rzeczy, odkrywać smaki, skoro w żadnej restauracji nie ma dla nich nic prócz fast-foodu udającego Happy Meal'a?

    • 2 0

  • Bardzo smacznie za akceptowalną cenę

    W Porównaniu z innymi lokalami na płazy łącznie z Sopocką Przystanią. Zdecydowanie na PLUS

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane