- 1 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (120 opinii)
- 2 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 3 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (61 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Jemy na mieście: Tawerna Orłowska - smaczna ryba z widokiem na morze
Kolejnym miejscem, które po długiej przerwie z przyjemnością odwiedziłam w ramach cyklu Jemy na mieście, była Tawerna Orłowska. Nie była to moja pierwsza wizyta u nich, bywałam tam wielokrotnie, ale ta ostatnia była chyba najbardziej udana. Przypominam, że testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty.
Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby
Tawerna Orłowska
Karta oparta jest na daniach z ryb i owoców morza, a znajdziemy w niej zarówno nadmorskie klasyki, jak smażony dorsz w frytkami i surówką, oraz dania bardziej wykwintne z owocami morza. Tawernę odwiedziłam w jedną z sobót wraz z koleżanką. W tym dniu jeszcze nie było pełnego otwarcia, a więc z trudem znalazłyśmy miejsce na tarasie, chociaż specjalnie przyszłyśmy w samo południe, aby zdążyć przed tłokiem w porze obiadowej. Uprzedzam, że w sezonie turystycznym na wolne miejsce trzeba poczekać.
Z obszernej karty wybieramy:
- kalmary smażone/ sos marinara - 16,90 zł
- zupa rybna Szefa Kuchni na śmietanie - 16,50 zł
- belona smażona - 8 zł za 100 g (to danie z sekcji ryby prosto z sieci, gdzie serwowane są ryby z sezonowych połowów. Nasza porcja kosztowała 20 zł)
- Morszczuk w placku zbożowym taco - 34 zł
- Pierogi z łososiem, tuńczykiem, pstrągiem podane z krewetkami, muszlami nowozelandzkimi w maślanym sosie krewetkowym - 44 zł/ 8 sztuk
Pierwsze, na co zwróciłam uwagę, to fakt, że ceny wcale nie zwalają z nóg, choć ze względu na położenie Tawerny można by spodziewać się kwot przyprawiających o zawrót głowy. Przejdźmy jednak do rzeczy, a więc do poszczególnych dań.
Kalmary zniknęły bardzo szybko, bo były naprawdę smakowitą przekąską. Mięciutką, co wciąż rzadko się zdarza, z niedużą ilością delikatnie chrupiącej panierki. Bardzo dobrze komponował się do nich lekko słodki, lekko kwaśny i dość wyrazisty sos marinara.
Zupa rybna Szefa Kuchni była gęsta, pożywna, z dużą ilością drobno pokrojonej włoszczyzny i niewiele mniejszą ilością sporych kawałków łososia i morszczuka. W smaku bardzo delikatna i mocno śmietanowa. Prosta zupa bez udziwnień i nadmiaru przypraw i przez to bardzo smaczna. Jedyne czego mi w niej zabrakło, to świeżego koperku.
Belona pojawia się w Bałtyku tylko raz w roku na przełomie maja i czerwca i zdecydowanie jest rybą dla smakoszy, bo mimo że jej niebieskie ości są dobrze widoczne, to jest z nimi trochę pracy, ale warto, bo mięso belony ma przyjemną, jędrną konsystencję i bardzo delikatny smak. Niektórzy wielbiciele belony twierdzą, że dorównuje smakiem węgorzowi i coś w tym jest. W każdym razie nasza smażona belona była przepyszna.
Morszczuk w placku zbożowym wielkością wprawia w osłupienie. Po zjedzeniu takiej porcji może zabraknąć miejsca na deser. To danie zasmakowało mojej kulinarnej towarzyszce, nie szczędziła pochwał. Ja oceniam je jako poprawnie smaczne, bowiem morszczuk w cieście podany w placku to dla mnie zdecydowanie za dużo ciasta. Sam placek ciekawy, trochę przypomina podpłomyk, ale jest mniej chrupiący, a zdecydowanie bardziej mięsisty. Morszczuk w cieście soczysty, a ilość ciasta nie dominuje nad ilością ryby. Do tego świetnie zbalansowana salsa z pomidorów, cebuli i papryczki chili. To proste, fajnie skomponowane smaki, chociaż nie w moim stylu.
Najbardziej zasmakowały mi pierogi rybne w sosie maślano-krewetkowym w towarzystwie małży nowozelandzkich i krewetek. Były doskonałe w każdym kęsie. Zwarte, ale miękkie ciasto. Pierogi miały różny kształt i były wypełnione trzema rodzajami farszu z trzech różnych gatunków ryb: makreli, łososia i tuńczyka, a więc mamy tu różnorodne smaki rybne doprawione tak, aby nie przykryć subtelnego smaku ryb. Maślany i intensywnie krewetkowy sos kapitalnie tu zagrał i podkręcił smak ryby. Małże nowozelandzkie i krewetki były smakowitym dodatkiem, ale nie wpływały szczególnie na całość. Pierogi są tym daniem, które pozostaje w pamięci i masz ochotę jak najszybciej na nie wrócić.
Tawerna Orłowska to dobre miejsce na ryby, szczególnie że jest nowy szef kuchni, co znacząco poprawiło jakość i smak serwowanych dań. Duży plus należy się za uczciwe porcje i mimo wszystko przystępne ceny. Nie mogę pominąć także wspaniałego widoku i świetnego serwisu kelnerskiego, który zasługuje na gromkie brawa. Z wielką przyjemnością wystawiam ocenę bardzo dobrą.
O autorze
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-06-05 00:36
(2)
Dawno nie byłam ale mam nadzieje, ze obsługa się zmieniła, bo była arogancka i przyćmiewała całkiem smaczne jedzenie. Nie wiem jak teraz ale brak było jakiegokolwiek kącika, kolorowanek dla dzieci, co przy oczekiwaniu ponad pół godziny z głodnymi dziećmi było koszmarem.
- 38 20
-
2021-06-05 10:02
(1)
Ostatnia nasza wizyta w tym miejscu była po tym, gdy obsługa nie chciała wydać paragonu i nie pozwoliła zapłacić kartą. To był 2016 rok i od tego czasu dziękujemy. Jedzenie było dobre, ale brudno i z roku na rok coraz drożej i mniejsze porcje. To miejsce jest jednak nie do ruszenia. Właściciel ma jeszcze pizzerie i kawiarnie w domku Żeromskiego
- 14 1
-
2021-06-06 20:40
A szkoda, bo miejsce jest piękne
- 1 0
-
2021-06-05 09:20
Ale to już było,i nie wróci więcej
Porcje niemowlęce,wystrój sali jak w budzie na plaży ,to co widzimy na zdjęciu to jakaś impreza zamknięta,Pod stolikami brudno a do krzeseł można się przylepić.Dziwne ,że jak Ta Pani je to wszystko ładnie podane ,a jak Kowalski z rodziną to już nie .Ciasta nie pierwszej świeżości.I okropne piwo z sopockiego browaru,i brak innego.Obsługa się stara ,ale mogłaby bardziej zadbać o toalety.Syf nawet w pandemii.Widoki za to wspaniałe,ale są za darmo i może dlatego:)
- 57 5
-
2021-06-04 20:26
Wszystko super ale (1)
Wszystko super, jedzonko jak bajka tylko te ceny......
a i nie polecam sernika na ciepło o ile jest w menu - swoje "dni" już ma jak go podaja a kilka razy dalem sie naciąć. Pozatym SUPER smacznie.- 32 19
-
2021-06-05 18:06
Aha
Kilka razy mówisz . Mhmmm . Bez komentarza
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.