- 1 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (75 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (52 opinie)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Jemy na mieście: Vinegre widok wygrywa z jedzeniem
Restauracja Vinegre położona jest tuż przy miejskiej plaży w Gdyni, na ostatnim piętrze Muzeum Marynarki Wojennej (ul. Zawiszy Czarnego 1b). Niewątpliwie Vinegre może poszczycić się pięknym widokiem na zatokę i gdyńską marinę, a czy może pochwalić się równie dobrym jedzeniem? Dowiecie się z poniższej recenzji w ramach cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Vinegre odwiedzam wraz z moimi dwiema uroczymi koleżankami w czasie majówki. Do restauracji wchodzimy bezpośrednio z windy. Wnętrze jest przestronne, utrzymane w morskiej kolorystyce z szarościami. Wystrój minimalistyczny, nie ma tu natłoku ozdób i dodatków. Jedynie kilka świec, eleganckie szkło na stołach, a jedną ze ścian zdobią kolorowe grafiki.
Jednak największą atrakcją jest widok na morze, który możemy podziwiać dzięki ogromnym oknom i tarasowi. Dla lepszego widoku, bo na pewno nie dla wygody, ustawiono także wysokie stoły i krzesła, na które trzeba się wdrapać, jeśli jest się niewielkiego wzrostu. Na szczęście były także standardowe stoły oraz mięciutkie kanapy, w których można się zatopić. Drewniany bar umiejscowiony jest tuż za szybem windy i kształtem nawiązuje do dziobu statku.
Karta nie jest długa, wydrukowana na dwóch stronach A4. Znajdziemy w niej dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Przyznam szczerze, że niektóre propozycje były zaskakujące. Po długim namyśle i dyskusjach zamówiłyśmy:
- Tapas:
- Krem z bakłażana i selera / orzech włoski / kolendra / granat - 19 zł
- Przystawki:
- Zupa rybna / dorsz / mule / fenkuł / estragon / szafran / pomidory - 25 zł
- Dania główne:
- Spaghetti carbonara / wędzona kaczka / liście szczawiu / kozi ser - 55 zł
- Dorsz / nori / krem z awokado / zielone nowalijki / frytki z batatów - 56 zł
- Żeberka bbq / chipotle / french fries / colesław - 56 zł
- Do tego oczywiście napoje.
W karcie wyraźnie jest zaznaczone, że do każdego rachunku, niezależnie od liczby osób, doliczana jest opłata serwisowa w wysokości 10 proc. Nadal mnie to zadziwia.
Zaczęłyśmy od pasty z bakłażana i selera, która, ze względu na wyczuwalną nutę tahini, smakiem przypominała hummus. Orzechy i owoce granatu podkręciły subtelny smak bakłażana. Całkiem smaczna przystawka.
Zupa rybna okazała się małym rozczarowaniem, była to bowiem zupa rybna bez smaku ryby. Proszę mi wierzyć, że w zupie znalazły się dwa kawałki białej ryby i dwie małże oraz ogromna ilość warzyw, szczególnie selera naciowego. W smaku zupa była bardziej pomidorowa niż rybna. Myślę, że to danie wymaga dopracowania. Zabrakło "ryby w rybie".
Spaghetti carbonara z wędzoną kaczką i kozim serem zamówiłam z czystej ciekawości. Przeczuwałam, że to połączenie może się nie udać i, niestety, miałam rację. Ujmę to tak: plastry wędzonej piersi z kaczki były przepyszne, kruche i delikatne, z fajnym, dymnym posmakiem, ale proporcje zostały mocno zaburzone. Do tych czterech plasterków kaczki podano górę suchego, posklejanego makaronu, który musiał trochę przeleżeć. Umknął gdzieś aksamitny jajeczno-serowy sos. Kozi twarożek też tu nie zagrał. Mocno przekombinowane danie.
Dorsz w nori wyglądał bardzo apetycznie, ale jego smak i wykonanie było niestety rozczarowujące. Ryba była przeciągnięta i sucha. Najsmaczniejsze okazały się dodatki - mus z awokado delikatnie doprawiony cytryną oraz przyzwoite frytki z batatów. Ale to za mało, żeby uratować to danie. Szkoda, bo koncepcja połączenia smaków była całkiem dobra, ale coś poszło nie tak podczas wykonania.
Żeberka za to zaprezentowały się znakomicie i zostały przez nas okrzyknięte najsmaczniejszym daniem dnia. Kruche, soczyste, z bardzo dobrym śliwkowo-dymnym sosem i przepyszną, choć banalną surówką z kapusty pekińskiej z chrzanowo-śmietanowym sosem. Surówka co prawda nie miała nic wspólnego z coleslawem, ale była palce lizać!
Wizytę w gdyńskim Vinegre podsumuję jednym zdaniem: najlepsze są tutaj widoki, a nad jedzeniem należy trochę popracować, szczególnie że ceny nie należą do najniższych. Za te kwoty powinno się oczekiwać dań na wyższym poziomie niż to, co dzisiaj serwowano nam w Vinegre. No chyba że trafiłam na kiepski dzień tutejszego kucharza?
Czas na oceny:
Za smak nie mogę dać oceny wyższej niż 3. Gdyby nie żeberka, byłoby niżej.
Za wystrój i klimat, ale przede wszystkim widok z okna daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 3, bo była poprawna, ale trochę bez kontaktu.
Ostateczna ocena: 3,5!
O autorze
Miejsca
Opinie (65) 4 zablokowane
-
2022-05-13 12:06
Opinia wyróżniona
Dokładnie jak w tytule
Widok to jedyne co broni tę knajpę i to w dodatku widok z tarasu i miejsc bezpośrednio przy murku.
- 67 6
-
2022-05-13 15:16
Opinia wyróżniona
Z prawdziwą przykrością
stwierdzam, że artykuł jest sprawiedliwy. Tak właśnie tam jest.
Proszę o więcej takich obiektywnych ocen lokali, pisanych na zasadzie: prawda, cała prawda i tylko prawda.
Dobre pochwalić, wady wytknąć. Tylko wtedy restauratorzy poprawią swe usługi- 63 6
-
2022-05-13 14:16
Opinia wyróżniona
Lubię pani artykuły, kiedyś mnie trochę drażniły ale ostatnio wydaje mi się że są coraz bardziej obiektywne i trzymają równy poziom, pozatym to miły przerywnik od zalewu zewsząd ciężkiego gatunkowo szumu informacyjnego, pozdro
- 44 7
Wszystkie opinie
-
2022-10-04 15:46
Stek
Ciekawe, bo zjadłem tam chyba najsmaczniejsze danie w swoim życiu. Wspaniałe podany stek, nieziemska fuzja smaków i wszystko dopełnione solidnym czerwonym winem. Albo coś się zmieniło, albo wyjątkowo dobrze wtedy trafiłem.
- 0 0
-
2022-05-13 12:49
(7)
Oplata serwisowa 10% do każdego rachunku?
10% jest od zawsze umowną stawką napiwku dla kelnera, jeżeli klient uzna, że mu się należy.
Ludzie się na to godzą????- 31 2
-
2022-05-13 12:56
(2)
Jak carbonara może być z serem i kaczką?
Carbonara to konkretna potrawa w skład której wchodzą ściśle określone składniki.- 31 0
-
2022-05-13 17:20
(1)
No właśnie. Carbonara i sos jajeczno-serowy. Błagam!!!
- 4 0
-
2022-05-15 22:16
A gdzie boczuś????
- 0 0
-
2022-05-13 13:32
(3)
Ludzi, którzy mieli choć odrobinę kontaktu z cywilizowanym światem, opłata serwisowa nie zaskakuje. Aby było to wyraźnie zaznaczone na rozpisce przed wejściem i w menu.
- 7 19
-
2022-05-13 14:26
Następny światowiec. Zaskakuje opłata serwisowa w Polsce, nie w "cywilizowanym świecie". (2)
- 10 3
-
2022-05-13 15:06
czyli mentalnie wciąż za żelazną kurtyną :) (1)
- 3 12
-
2022-05-13 15:14
Raczej kompleksy
Kompleksy, spowodowane spoglądaniem zza tejże kurtyny. I jeśli gdzieś piją kawę w naparstku, to myślimy, że już inaczej - w dużej filiżance - nie można, bo my przecież ze wsi...
- 14 1
-
2022-05-15 22:15
Matko, jakie ceny!
- 3 1
-
2022-05-13 12:29
(4)
Moze teraz kawalek dalej, jest browar port gdynia i baracud/barakuda ? Widoku nie mozna odmowic, a szczegolnie ta druga knajpa
- 8 1
-
2022-05-13 12:32
(3)
Baracuda tragiczne jedzenie.
- 8 1
-
2022-05-15 19:23
Nam od 7 czy więcej lat smakuje
- 0 1
-
2022-05-13 12:41
ale jaki widok :) (1)
- 0 2
-
2022-05-13 17:36
Widokiem się nie najem
Zwłaszcza podczas późnej kolacji ;)
- 3 0
-
2022-05-13 20:53
(2)
Jeden z najlepszych lokali w Gdyni
Ci ktorzy jedza w knajpach i maja poczucie smaku to wiedza Gawiedz woli McDonalda- 3 23
-
2022-05-13 21:11
Masz prawo do takiej opinii. (1)
Bez względu na to jak jest bzdurna. Natomiast nazywanie ludzi o odmiennej niż Twoja opinii "gawiedzią wolącą McDonalda" jest czystym wyrazem frustracji... Pomyślałeś dlaczego złości Cię odmienna od Twojej opinia innych ludzi na ten temat?
- 10 1
-
2022-05-15 10:30
Pan ze Solycy, czego się spodziewać...
- 2 1
-
2022-05-13 12:30
Opłata serwisowa (2)
Krytyk kulinarny, którego zadziwia opłata serwisowa, aha. Co więcej we np. Włoszech opłata serwisowa widnieje jako odrębna pozycja w paragonie.
- 13 37
-
2022-05-15 02:12
A kogo obchodzi co jest WE wloszech
Kompleksiki?
- 5 2
-
2022-05-13 13:15
Zadziwia opłata serwisowa w Polsce, nie we Włoszech.
Tam jest ten zwyczaj od lat, u nas nie.
- 23 2
-
2022-05-14 21:17
Zgadzam sie
Faktycznie Bylem jadlem W tej cenie to słabo
Widok przepiękny- 3 1
-
2022-05-13 23:13
Dwie małże? (1)
Matko, ta małża?
- 5 0
-
2022-05-14 10:38
jeśli ktoś rozpoznaje płeć?
- 1 1
-
2022-05-13 16:51
Nie zgadzam się (2)
Absolutnie nie zgadzam się z opinią przedstawioną w tym artykule. Jest to rodzaj restauracji,gdzie dania są wtszukane i jeśli ktoś na codzień nie jada takich potraw,to potem krytykuje. Wieloktotnie bywam tam zarówno z rodziną jak i z klientami i zawsze jest wysoki poziom. A,że "małe" porcje? To nie bar mleczny,żeby jedną potrwawą się "zapchać",a najlepiej zostawić i resztę zmarnować. Trzymam kciuki za właścicieli i oby tak dalej!
- 10 31
-
2022-05-14 09:27
Chyba tak naprawdę nigdy w wyszukanej restauracji nie byles/as
- 4 1
-
2022-05-13 17:04
Kiedyś dania w Vinegre nie tylko były wyszukane, ale i smaczne. Nie wiem co tam się powyrabiało, ale od kilku lat jest bardzo słabo i poziom poleciał na łeb na szyje. Słaba jakość i wygórowane ceny. Kiedyś była to moja ulubiona knajpa, ale się bardzo zepsuli... teraz można tam czasem iść dla ładnych widoczków, dla jedzenia niekoniecznie :(
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.