- 1 Nowe lokale: kuchnie świata i inne miejsca (68 opinii)
- 2 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 3 Miejsca na wyjście ze znajomymi (35 opinii)
- 4 Gdzie zjeść bez czekania? (74 opinie)
- 5 6 popularnych drinków z whisky (90 opinii)
Jemy na mieście: Wok&Fire - poprawnie, ale bez azjatyckiego pazura
Lubię czasami zaglądać do gastronomicznych punktów poza ścisłym centrum miasta. Tym razem wraz z koleżanką udałam się na gdyńskie Obłuże, gdzie przy ul. J. Unruga 52/3 mieści się Wok&Fire- niewielka restauracyjka serwująca dania kuchni azjatyckiej. Ile Azji jest w Wok&Fire? Czy jest smacznie? Przeczytajcie kolejną recenzję z cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Niewielki na Obłużu
W menu Wok&Fire znajdziemy klasyczne i najbardziej popularne w Polsce dania kuchni azjatyckiej, z naciskiem na kuchnię chińską.
Zamawiamy to, co lubimy najbardziej:
- Sajgonki wege + sos słodko-ostry - 18 zł
- Zupa won-ton - 18 zł
- Wieprzowina po syczuańsku - 37 zł
- Dorsz w sosie ostrygowo-czosnkowym - 44 zł
- Makaron pad thai z krewetkami - 36 zł
- Dodatki ryż basmati - 5 zł
- A do picia espresso tonic - 20 zł
Sajgonki jak sajgonki, były poprawne. Ja nie jestem fanką, ale koleżance bardzo smakowały. Były chrupiące ze smacznym, delikatnym warzywnym nadzieniem. Zupa won-ton w Chinach jest tym samym, co rosół w polskiej kuchni. Bulion powinien być wyrazisty i pełen smaku mięsa oraz warzyw. Niestety nasz taki nie był. Otrzymałam smaczny acz arcydelikatny bulion z fajnymi warzywnymi dodatkami, w którym niestety zabrakło przypraw. Za to pierożki won-ton pierwsza klasa, mięciutkie, cieniutkie ciasto z dobrym mięsnym farszem.
Kuchnię syczuańską charakteryzują dania bardzo ostre i wyraziste w smaku. Owszem, wieprzowina po syczuańsku miała nieco więcej aromatów w porównaniu do bulionu, bo wyczuwalne były smaki słodkie, słone, kwaśne, ale na pewno nie ostre. Subtelnie przebijała się tutaj nuta imbiru. Warzywa były chrupkie. Mimo że zabrakło w tym daniu azjatyckiego, a raczej syczuańskiego, pazura, to było ono całkiem smaczne.
Dorsz w sosie ostrygowo-czosnkowym był również łagodny, ale smakował wyśmienicie. Co prawda ciasto było nieco gumowate, ale skrywało kawałek soczystej ryby. Sos był świetny, miał słodko-słony smak z anyżową nutką. Do tego świetne dodatki - pak choi i groszek cukrowy.
Pad thai z krewetkami to tajska klasyka, która łączy w sobie słodycz, kwaśność, słoność oraz pikantność. W pad thai, który nam zaserwowano, została zaburzona ta równowaga smaków. W mojej ocenie to danie było za słodkie i mało pikantne. Zabrakło mi też pokruszonych orzeszków, płatków chilli i tofu, a przeszkadzał nadmiar czerwonej cebuli. Niestety ten pad thai nie oczarował mnie smakiem, ale nie mogę powiedzieć, że był niezjadliwy czy zupełnie niesmaczny. Krewetki i makaron były całkiem dobre.
Jeżeli ktoś chciałby liznąć nieco kuchni azjatyckiej, a nie zna jej za dobrze, to śmiało może ruszyć do Wok&Fire, ale znawców i wielbicieli pikantnych, aromatycznych smaków Azji ta kuchnia nie zadowoli. Zdecydowanie dania są skrojone na delikatne polskie podniebienia. Nie ma w tym nic złego, ale ja w kuchni azjatyckiej oczekuję wyrazistości i aromatów.
Za azjatyckie wariacje Wok&Fire wystawiam ocenę 3,5.
O autorze
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-07-15 21:06
(9)
A na Grabówku, dzielnicy gdzie niewiele jest lokali gastronomicznych jakiś czas temu otworzyła się przepyszna kuchnia wietnamska. To jest dopiero smaczna azjatycka kuchnia za niewielkie pieniądze
- 25 1
-
2022-07-15 21:20
dawaj namiary
- 4 0
-
2022-07-15 21:20
nazwa, adres? (2)
- 4 0
-
2022-07-15 21:42
(1)
Bep Viet Kuchnia Wietnamska
- 7 0
-
2022-07-15 21:44
Bep*
- 1 0
-
2022-07-15 22:05
Również polecam
Porcje od serca i czuć , ze jest to prawdziwe ich jedzenie
- 5 0
-
2022-07-15 23:35
Potwierdzam
Bywam często, jedna z lepszych azjatyckich knajp w Gdyni i chyba najtańsza, a porcje takie, że człowiek naje się "pod korek"
- 3 0
-
2022-07-16 01:11
Najlepsi są, kupuję od pierwszego dnia otwarcia, jakoś od początku listopada i ani razi się nie zawiodłem a jestem średnio 2-3 razy w tygodniu i większośc pozycji mam wypróbowanych. Genialne jedzenie
- 3 0
-
2022-07-16 12:18
chomikos potwierdza - dobrze, dużo, tanio
A na marginesie to już Leszczynki bo Grabówek kończy się przy Kalksztajnów. Tak się dziwnie składa że SKM Grabówek leży w Leszczynkach a SKM Leszczynki w Chylonii- 1 0
-
2022-08-30 00:01
Potwierdzam, pycha!
- 0 0
-
2022-07-15 20:10
(1)
Kuchnia azjatycka w takich restauracjach, barach, takeawayach ma to do siebie, ze inaczej wyglada i smakuje w Chinach, w Polsce, i np. w UK. Jadlem w chinskich take awayach w UK i Polsce i w porownaniu z Chinami to inny swiat i w kazdym kraju jest to jakas forma mnie lub bardziej zmodyfikowana na gusta lokalnej spolecznosci. W Polsce np sa miejsca gdzie daja kapuste kiszona, w UK nie do pomyslenia.
- 29 2
-
2022-07-15 21:04
Hardkor...
Trochę jak kebab z wieprzowiny też z kiszoną kapustą. Polski kebab patriotyczny...
- 4 6
-
2022-07-15 16:26
Niestety (1)
Moja ocena niestety 2.
Przedewszystki mało miejsca.
Lokal cenowo aspiruje do restauracji ale bliżej mu do zadbanego baru. Niestety zamówienie posiłku to kompletowanie poszczegolnych produktów. Jak powstawał mocno mu kibicowałem. Natomiast po otwarciu - rozczarował mnie na Maxa.- 41 1
-
2022-07-15 16:58
Absolutnie zgadzam sie z opinia! To zdecydowanie zmarnowany potencjal. Zachwalane sajgonki sa nijakie. Zupie Tom Yum kompletnie daleko do oryginalu. Ceny z kolei wyzsze niz w duzo lepszej knajpie przy Placu Kaszubskim. Przy czym umowmy sie, oni tez obnizyli loty!
- 13 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.