• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Jemy na mieście: Wok&Fire - poprawnie, ale bez azjatyckiego pazura

Agnieszka Haponiuk
15 lipca 2022, godz. 16:00 
Opinie (41)
  • Niewielki lokal urządzony jest w stylu miejskiej elegancji.
  • Niewielki lokal urządzony jest w stylu miejskiej elegancji.
  • Niewielki lokal urządzony jest w stylu miejskiej elegancji.
  • Niewielki lokal urządzony jest w stylu miejskiej elegancji.
  • Niewielki lokal urządzony jest w stylu miejskiej elegancji.

Lubię czasami zaglądać do gastronomicznych punktów poza ścisłym centrum miasta. Tym razem wraz z koleżanką udałam się na gdyńskie Obłuże, gdzie przy ul. J. Unruga 52/3 mieści się Wok&Fire- niewielka restauracyjka serwująca dania kuchni azjatyckiej. Ile Azji jest w Wok&Fire? Czy jest smacznie? Przeczytajcie kolejną recenzję z cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Niewielki na ObłużuMapka urządzony jest w stylu miejskiej elegancji. Ściany utrzymane są w ciemnych tonacjach zieleni i czerni, a jedną z nich zdobi fototapeta przedstawiająca chiński krajobraz ogrodowy. Nie zabrakło także kolorowych, pluszowych krzeseł i foteli. Te ostatnie okazały się być bardzo niewygodne. Tu i ówdzie wiszą lub stoją orientalne ozdoby.

W menu Wok&Fire znajdziemy klasyczne i najbardziej popularne w Polsce dania kuchni azjatyckiej, z naciskiem na kuchnię chińską.

Zamawiamy to, co lubimy najbardziej:

  • Sajgonki wege + sos słodko-ostry - 18 zł
  • Zupa won-ton - 18 zł
  • Wieprzowina po syczuańsku - 37 zł
  • Dorsz w sosie ostrygowo-czosnkowym - 44 zł
  • Makaron pad thai z krewetkami - 36 zł
  • Dodatki ryż basmati - 5 zł
  • A do picia espresso tonic - 20 zł


  • Sajgonki wege
  • Sajgonki wege
  • Zupa won-ton
  • Zupa won-ton
  • Espresso tonick
Sajgonki jak sajgonki, były poprawne. Ja nie jestem fanką, ale koleżance bardzo smakowały. Były chrupiące ze smacznym, delikatnym warzywnym nadzieniem. Zupa won-ton w Chinach jest tym samym, co rosół w polskiej kuchni. Bulion powinien być wyrazisty i pełen smaku mięsa oraz warzyw. Niestety nasz taki nie był. Otrzymałam smaczny acz arcydelikatny bulion z fajnymi warzywnymi dodatkami, w którym niestety zabrakło przypraw. Za to pierożki won-ton pierwsza klasa, mięciutkie, cieniutkie ciasto z dobrym mięsnym farszem.

Kuchnię syczuańską charakteryzują dania bardzo ostre i wyraziste w smaku. Owszem, wieprzowina po syczuańsku miała nieco więcej aromatów w porównaniu do bulionu, bo wyczuwalne były smaki słodkie, słone, kwaśne, ale na pewno nie ostre. Subtelnie przebijała się tutaj nuta imbiru. Warzywa były chrupkie. Mimo że zabrakło w tym daniu azjatyckiego, a raczej syczuańskiego, pazura, to było ono całkiem smaczne.

1
miejsce: Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27
9.5


  • Dorsz w sosie ostrygowo-czosnkowym
  • Dorsz w sosie ostrygowo-czosnkowym
  • Wieprzowina po syczuańsku
  • Pad thai
  • Pad thai
Dorsz w sosie ostrygowo-czosnkowym był również łagodny, ale smakował wyśmienicie. Co prawda ciasto było nieco gumowate, ale skrywało kawałek soczystej ryby. Sos był świetny, miał słodko-słony smak z anyżową nutką. Do tego świetne dodatki - pak choi i groszek cukrowy.

Pad thai z krewetkami to tajska klasyka, która łączy w sobie słodycz, kwaśność, słoność oraz pikantność. W pad thai, który nam zaserwowano, została zaburzona ta równowaga smaków. W mojej ocenie to danie było za słodkie i mało pikantne. Zabrakło mi też pokruszonych orzeszków, płatków chilli i tofu, a przeszkadzał nadmiar czerwonej cebuli. Niestety ten pad thai nie oczarował mnie smakiem, ale nie mogę powiedzieć, że był niezjadliwy czy zupełnie niesmaczny. Krewetki i makaron były całkiem dobre.

Jeżeli ktoś chciałby liznąć nieco kuchni azjatyckiej, a nie zna jej za dobrze, to śmiało może ruszyć do Wok&Fire, ale znawców i wielbicieli pikantnych, aromatycznych smaków Azji ta kuchnia nie zadowoli. Zdecydowanie dania są skrojone na delikatne polskie podniebienia. Nie ma w tym nic złego, ale ja w kuchni azjatyckiej oczekuję wyrazistości i aromatów.

Za azjatyckie wariacje Wok&Fire wystawiam ocenę 3,5.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (41)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale