- 1 5 miejsc, w których nie spotkasz influencera (63 opinie)
- 2 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (159 opinii)
- 3 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 4 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 5 Obrywasz liście od kalafiora? (216 opinii)
- 6 Co zamiast lodów, gofrów i smażonej ryby? (41 opinii)
Jemy na mieście: Wozownia Gdańska - kuchnia polska w smacznym wydaniu
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Wozownię Gdańską. Poprzednio byliśmy w gdyńskiej Klusce, miejscu, gdzie króluje makaron. Za dwa tygodnie opiszemy Billy's w Gdańsku - już tam byliśmy.
Wozownia Gdańska

Sama restauracja znajduje się w odrestaurowanej starej wozowni artyleryjskiej z 1875 roku. Wnętrze jest przestronne, utrzymane w stylu karczmy z zachowanymi starymi drewnianymi belkami i kolumnami. Znajdziemy duże drewniane stoły, kraciaste bieżniki, stare beczki i inne elementy dekoracji nawiązujące do historycznego charakteru tego miejsca. W kolorystyce dominuje biel i wciąż modna ciemna zieleń.
Prócz dużej sali restauracyjnej, Wozownia dysponuje obszernym ogródkiem grillowym, który jest czynny w każdy weekend. Tutaj czekają na gości m.in. potrawy z grilla i muzyka na żywo.
Karta menu jest bardzo krótka, a to, co od razu rzuca się w oczy, to przystępne ceny, najdroższe danie główne kosztuje 35 zł. Dominują potrawy kuchni polskiej.
Wybieram jedną przystawkę:
- śledzia z sałatką z młodych ziemniaków, z kwaśną śmietaną i koprem (15 zł).
Następnie dania główne:
- kaszubską zupę rybną (14 zł);
- kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą (29 zł);
- filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree (35 zł).
Na deser:
- sezonowe owoce pod kruszonką podane z lodami (15 zł).
Śledź z sałatką z młodych ziemniaków uwiódł mnie już przy pierwszym kęsie. Mięso śledzia było jędrne, delikatne, nie za słone, doskonale zbalansowany smak. Całości dopełniała świetna sałatka ziemniaczana: lekka, bez nadmiernej ilości majonezu. To jest klasyka, ale w tym wydaniu po prostu przepyszna.
Kaszubska zupa rybna była lekka, z pomidorową nutą oraz idealną ilością warzyw i ryby. To prosta zupa bez udziwnień i kombinowania z przyprawami, ale smaczna.
Kacze udo było kapitalne. Soczyste, kruche mięso, dosłownie się rozpadało - takie było mięciutkie. Do tego podano niewyszukane dodatki w postaci młodych ziemniaczków i modrej kapusty, która zawsze pasuje do kaczki i nie przeszkadza. Sos demi glace też niczego sobie. Całość smakuje wybornie.
Cykl "Jemy na mieście" - wszystkie recenzje
Filet z dorsza był wysmażony po mistrzowsku, nieprzeciągnięty, o jędrnym i wilgotnym mięsie. Świetnie łączył się z młodymi warzywami, krótko smażonymi na maśle. Przyznaję, że te warzywa (rzodkiewka, czosnek, cukinia, marchewka) smakowały mi najbardziej. To danie to istny delikates.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
O deserze, czyli owocach pod kruszonką, napiszę krótko: był bez zarzutu, ale nie zapadł w pamięć. Po wcześniejszych daniach liczyłam na więcej inwencji, choć finalnie nie można się tu do niczego przyczepić.
Podsumowanie: Wozownia Gdańska to miejsce, które powinien odwiedzić każdy, kto ceni uczciwą kuchnię polską bez wymyślnych dań, za to prostych i smacznych - przygotowanych w zgodzie z najwyższą sztuką kulinarną. Potrawy są w każdym calu dopracowane i dopieszczone. Popieram również ceny: jak na takie miejsce, bardzo przystępne. Polecam tę restaurację na rodzinny obiad z widokiem na Gdańsk. Finalnie wystawiam ocenę bardzo dobrą z plusem.
O autorze
Miejsca
Opinie (71) 6 zablokowanych
-
2019-06-19 07:06
Uwielbiam polską kuchnie. (4)
Dosyć mam tych włoskich zapychaczy w polskim wydaniu na każdym osiedlu.
- 60 8
-
2019-06-19 07:37
proszę państwa, bobex ma dosyć! (2)
dziękujemy bobex za tę informację
- 11 3
-
2019-06-19 07:48
Nie ma za co :D (1)
- 9 0
-
2019-06-19 10:32
Ależ jest!
Naprawdę!
- 3 3
-
2019-06-19 20:56
Kuchnia środkowoeuropejska jest najlepsza na świecie
- 1 1
-
2019-06-19 07:23
Co musiało sie wydarzyc ze opinia pierwszy chyba raz tak pochlebna ze strony autorki? (10)
Jakies pomysly?:)
- 27 15
-
2019-06-19 07:27
Hevelianum
Miejscówka miasta, włodarzom trzeba się podlizać
- 15 10
-
2019-06-19 07:35
a może po prostu dobre było... (2)
- 20 4
-
2019-06-19 07:49
Taaaaaaaa..? (1)
- 1 3
-
2019-06-19 14:15
dobre ale mało ;)
- 6 0
-
2019-06-19 08:21
Odpowiem. (1)
Dania proste (nie prostackie), tanie, pyszne a porcję takie, że można się najeść.
Przepis na sukces niby prosty, ale szkoda,że tak rzadko stosowany.- 16 7
-
2019-06-19 11:29
Dobre, ale co do porcji się nie zgadzam, niestety bardzo małe.
- 6 3
-
2019-06-19 15:28
byłam 2 miesiace po otwarciu było przeciętnie, są dużo lepsze miejsca
- 4 0
-
2019-06-19 20:54
Serio byłam i potwierdzam.... bardzo smacznie owoce z kruszonka może nie ale Dania są pychotka
- 0 0
-
2019-06-20 09:41
Chyba się nadziała...
- 1 0
-
2019-07-17 17:22
Na ogół smaczne robią.
- 0 0
-
2019-06-19 07:55
a te porcje to dla dzieci ? (7)
- 57 19
-
2019-06-19 09:08
(4)
a ty w polu pracujesz , że musisz się nażreć ?
- 20 22
-
2019-06-19 09:54
a ty w polu pracujesz , że musisz się nażreć ?
ale jestescie rąbnieci przez system. oddaj kase bez jedzenia
- 9 9
-
2019-06-19 10:14
nie chodzi o nażarcie się ale o porcję nieadekwatną do ceny-po prostu za drogo jak na
takie małe danie....
- 17 3
-
2019-06-19 10:54
no cóż, jak idę na obiad to chciałbym wyjść najedzony
- 18 2
-
2019-06-19 14:36
hehehehh ale głupie trole - 3 komentarze na te samą nutę - hehehehehehe pisowy lud to jednak tępota, nażreć się ... a później byndzol że fiflaka w lustrze oglądać
- 1 8
-
2019-06-19 16:15
Bo do restauracji nie chodzi się aby się najeść. Należy obiad zjeść najpierw w domu, a dopiero potem iść do lokalu żeby (1)
popróbować fajnych dań. Jak ktoś jest obyty to zrozumie.
- 7 12
-
2019-06-19 23:02
Od lat
Bywam w restauracjach na całym świecie i uwierz mi... Wszyscy idą się tam najeść
- 11 0
-
2019-06-19 08:30
Pozdrawiam Schreka i Fionę z obsługi;)
- 14 0
-
2019-06-19 08:40
(2)
Z checia odwiedzę. Ceny zachecajace, miejsce rowniez. Czekam na kolejne recenzje
- 26 3
-
2019-06-19 09:08
właśnie - ceny nawet normalne co daje szanse na sukces oby jakość nie spadła
- 3 2
-
2019-06-19 16:32
Tanio bo mało.
- 3 0
-
2019-06-19 09:06
(2)
Znowu puste talerze i ceny z kosmosu. 14 zl za zupe?
- 28 37
-
2019-06-19 09:11
Za 5zl masz w barze mlecznym
- 19 4
-
2019-06-19 09:29
nie dorosłeś do Restauracji i porcji jak dla ludzi ?
- 8 12
-
2019-06-19 10:29
cieszę się ze cos się dzieje na fortach to fajne miejsce (2)
- 27 0
-
2019-06-19 14:34
a kiedyś jak tam się działo ... :P, zawsze było fajnie i nie jest tu mowa o legendarnych strzykawkach , kto wie ten wie
- 3 0
-
2019-06-21 08:42
Podzielam opinię
Brakowało tam miejsca gdzie można usiąść i wygodnie coś zjeść.
Podobne odczucia ma na Westerplatte. Tam tez przydałaby się jakaś restauracja.- 1 2
-
2019-06-19 10:34
Często zamknięte (1)
W tygodniu, świetne miejsce.
W weekend często zamknięte.- 8 0
-
2019-06-19 11:01
My juz mielismy cztery podejscia w weekendy. Z kazdym razem zamkniete. Na jakis czas odpuszczamy.
- 6 0
-
2019-06-19 10:49
Byłam (1)
Byłam w tym miejscu w zeszłą niedzielę. Zamówiłam również śledzia, niestety trochę to inaczej wyglądało niż na załączonym zdjęciu. Prawdopodobnie danie tak podane, bo do zdjęcia.
Niemniej jednak chcę zaznaczyć, że dania są odpowiedniej wielkości i uwagi, że porcje małe, są błędne. Jedzenie nie jest złe, ale bez szału. Ceny przyzwoite, obsługa bardzo dobra.- 18 3
-
2019-06-19 11:49
danie do zdjęcia ....
- 3 0
-
2019-06-19 10:52
Sledz 15 zybli ! szok . ale ładne takie proste i śliczne. (3)
Powodzenia
- 13 7
-
2019-06-19 15:02
Tym bardziej że to gotowy a'la matias, więc wymoczony z soli, namoczony w zalewie z cukrem itd, itp
- 0 0
-
2019-06-19 16:21
(1)
Poprowadź restauracje to może zrozumiesz jak to działa. Musisz zapłacić za śledzia i dodatki, za czynsz, za prąd , za wodę, za muzyczkę która często gra dla klientów, za terminal do kart, za kelnera, za kucharza no i musi jakiś zysk zostać. Za ile ma sprzedawać tego śledzia ? Za 5,50 ?
- 9 1
-
2019-06-19 16:32
NIe wytłumaczysz
jak idą do restauracji to za drogo a jak siedzą w robocie to wyzysk
- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.