• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Wozownia Gdańska - kuchnia polska w smacznym wydaniu

Agnieszka Haponiuk
19 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Restauracja Wozownia Gdańska to kolejne miejsce, które odwiedzamy w cyklu "Jemy na mieście". Jak wypadła? Restauracja Wozownia Gdańska to kolejne miejsce, które odwiedzamy w cyklu "Jemy na mieście". Jak wypadła?

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Wozownię Gdańską. Poprzednio byliśmy w gdyńskiej Klusce, miejscu, gdzie króluje makaron. Za dwa tygodnie opiszemy Billy's w Gdańsku - już tam byliśmy.



Wozownia Gdańska zobacz na mapie Gdańska znajduje się na szczycie historycznej Góry Gradowej w Gdańsku, na terenie kompleksu Hevelianum. Miejsce jest wyjątkowo urokliwe, dodatkową atrakcją jest przepiękna panorama miasta.

Sama restauracja znajduje się w odrestaurowanej starej wozowni artyleryjskiej z 1875 roku. Wnętrze jest przestronne, utrzymane w stylu karczmy z zachowanymi starymi drewnianymi belkami i kolumnami. Znajdziemy duże drewniane stoły, kraciaste bieżniki, stare beczki i inne elementy dekoracji nawiązujące do historycznego charakteru tego miejsca. W kolorystyce dominuje biel i wciąż modna ciemna zieleń.

Prócz dużej sali restauracyjnej, Wozownia dysponuje obszernym ogródkiem grillowym, który jest czynny w każdy weekend. Tutaj czekają na gości m.in. potrawy z grilla i muzyka na żywo.



  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska

Karta menu jest bardzo krótka, a to, co od razu rzuca się w oczy, to przystępne ceny, najdroższe danie główne kosztuje 35 zł. Dominują potrawy kuchni polskiej.

Wybieram jedną przystawkę:
- śledzia z sałatką z młodych ziemniaków, z kwaśną śmietaną i koprem (15 zł).

Następnie dania główne:
- kaszubską zupę rybną (14 zł);
- kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą (29 zł);
- filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree (35 zł).

Na deser:
- sezonowe owoce pod kruszonką podane z lodami (15 zł).

Śledź z sałatką z młodych ziemniaków uwiódł mnie już przy pierwszym kęsie. Mięso śledzia było jędrne, delikatne, nie za słone, doskonale zbalansowany smak. Całości dopełniała świetna sałatka ziemniaczana: lekka, bez nadmiernej ilości majonezu. To jest klasyka, ale w tym wydaniu po prostu przepyszna.


Śledź z sałatką z młodych ziemniaków Śledź z sałatką z młodych ziemniaków
Kaszubska zupa rybna była lekka, z pomidorową nutą oraz idealną ilością warzyw i ryby. To prosta zupa bez udziwnień i kombinowania z przyprawami, ale smaczna.

Kaszubska zupa rybna Kaszubska zupa rybna
Kacze udo było kapitalne. Soczyste, kruche mięso, dosłownie się rozpadało - takie było mięciutkie. Do tego podano niewyszukane dodatki w postaci młodych ziemniaczków i modrej kapusty, która zawsze pasuje do kaczki i nie przeszkadza. Sos demi glace też niczego sobie. Całość smakuje wybornie.

Cykl "Jemy na mieście" - wszystkie recenzje


Kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą Kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą
Filet z dorsza był wysmażony po mistrzowsku, nieprzeciągnięty, o jędrnym i wilgotnym mięsie. Świetnie łączył się z młodymi warzywami, krótko smażonymi na maśle. Przyznaję, że te warzywa (rzodkiewka, czosnek, cukinia, marchewka) smakowały mi najbardziej. To danie to istny delikates.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree Filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree
O deserze, czyli owocach pod kruszonką, napiszę krótko: był bez zarzutu, ale nie zapadł w pamięć. Po wcześniejszych daniach liczyłam na więcej inwencji, choć finalnie nie można się tu do niczego przyczepić.

Crumble: sezonowe owoce pod kruszonką, podane z lodami Crumble: sezonowe owoce pod kruszonką, podane z lodami
Podsumowanie: Wozownia Gdańska to miejsce, które powinien odwiedzić każdy, kto ceni uczciwą kuchnię polską bez wymyślnych dań, za to prostych i smacznych - przygotowanych w zgodzie z najwyższą sztuką kulinarną. Potrawy są w każdym calu dopracowane i dopieszczone. Popieram również ceny: jak na takie miejsce, bardzo przystępne. Polecam tę restaurację na rodzinny obiad z widokiem na Gdańsk. Finalnie wystawiam ocenę bardzo dobrą z plusem.

5.5/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (71) 6 zablokowanych

  • porcje dla dzieci albo jak to inni mowia degustacyjne a menadzer żenada

    • 1 0

  • 108 (5)

    Czyli za obiad 108 zeta.kogo na to stać

    • 9 9

    • mnie i moich znajomych stać na takie obiady

      nawet 2 czy 3 x w tygodniu. I korzystamy z tego. A jak Cię nie stać to weź się do lepiej płatnej pracy.

      • 0 0

    • To w końcu resturacja

      Taniej tylko w Ikei albo w barze mlecznym...

      • 1 0

    • masz plusa Jolka

      • 1 1

    • Mnie

      • 4 0

    • uczciwie pracujących ludzi z normalnym IQ

      • 10 7

  • Co musiało sie wydarzyc ze opinia pierwszy chyba raz tak pochlebna ze strony autorki? (10)

    Jakies pomysly?:)

    • 27 15

    • Na ogół smaczne robią.

      • 0 0

    • Chyba się nadziała...

      • 1 0

    • Serio byłam i potwierdzam.... bardzo smacznie owoce z kruszonka może nie ale Dania są pychotka

      • 0 0

    • byłam 2 miesiace po otwarciu było przeciętnie, są dużo lepsze miejsca

      • 4 0

    • a może po prostu dobre było... (2)

      • 21 4

      • Taaaaaaaa..? (1)

        • 1 3

        • dobre ale mało ;)

          • 6 0

    • Odpowiem. (1)

      Dania proste (nie prostackie), tanie, pyszne a porcję takie, że można się najeść.

      Przepis na sukces niby prosty, ale szkoda,że tak rzadko stosowany.

      • 17 7

      • Dobre, ale co do porcji się nie zgadzam, niestety bardzo małe.

        • 6 3

    • Hevelianum

      Miejscówka miasta, włodarzom trzeba się podlizać

      • 15 10

  • Patrząc na porcje ceny nie dla Polaków (1)

    Żeby się najeść trzeba wziąć dwie, a to już ponad 50 zł. Do tego piwo i mamy na rachunku prawie 100 zł

    • 1 6

    • Mów za siebie,

      • 1 0

  • Byłem, zjadłem

    Może coś się zmieniło, ale na początku działalności kaczka była sucha i słona o inncyh rzeczach nie napiszę, mam nadzieje, że się poprawili, ale jak ktoś się raz sparzy więcej nie przyjeidze.
    Słowo do załogi: jak ktoś reklamuje jedzenie nie warto kłócic się z zawodowym kucharzem, nigdy nie wiecie kto z Wami rozmawia, każdy ma prawo do błędu, ale warto się przyznać dodać jakiś gratiś i wszyscy są zadowoleni. Powodzenia, mam nadzieje że jest lepiej niż na początku Waszej działaności

    • 2 0

  • wozownia (3)

    ja tam kupuje pol kilo podgardla na hali za 4 zl do tego pol kilograma mlodych ziemniakow i jogurt za 1 zeta z biedry za 7 zeta najedzony po pachy polecam sprobujcie.....

    • 11 11

    • (1)

      Odetnij te najtłustsze kawałki, zmiel i zrób smalec a pozostałe kawałki zmieszaj na sucho z solą peklową i do lodówki na min. 4 godzinki.
      Potem pokroić na paski, kostkę itd podsmażyć, odlać tłuszcz i okrasić tym ugotowane lekko pogniecione ziemniaczki polane jogurtem albo maślanką i posypane delikatnie koperkiem.
      Znam taki jeden lokal (nie w Gdańsku) gdzie tak podają, cena za danie bodaj 11 złotych, zagraniczniacy się zajadają.

      • 7 0

      • co to za lokal?

        • 0 0

    • niezdrowo się odżywiasz

      • 2 3

  • Nuda

    Jaka nudna recenzja, jakby pisana przez licealistkę. Serio, co to trzeba zrobić, żeby dostać taką robotę marzeń nie dość, że można sobie zjeść na koszt portalu to potem jeszcze dostać pieniądze za sklecenie wątpliwej jakości kilku zdań...

    • 0 0

  • A wegetarianie??

    Zapomnieli o osobach, które nie jedzą mięsa.

    • 0 4

  • cieszę się ze cos się dzieje na fortach to fajne miejsce (2)

    • 27 0

    • Podzielam opinię

      Brakowało tam miejsca gdzie można usiąść i wygodnie coś zjeść.
      Podobne odczucia ma na Westerplatte. Tam tez przydałaby się jakaś restauracja.

      • 1 2

    • a kiedyś jak tam się działo ... :P, zawsze było fajnie i nie jest tu mowa o legendarnych strzykawkach , kto wie ten wie

      • 3 0

  • Za małe porcje jak na polską kieszeń.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane