- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.
Dobre pizzerie w Trójmieście
W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.
Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku
Pizza Plus to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).
Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.
Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.
Zamówiliśmy:
- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.
Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.
Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.
Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.
Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.
O autorze
Miejsca
-
Pizza Plus Gdańsk, Nadwiślańska 126
Opinie (108) ponad 10 zablokowanych
-
2020-07-01 07:52
Bardzo ciekawy kulinarny koncept. Ogródek troche pretensjonalny. Jedzenie bez zarzutu (3)
- 21 1
-
2020-07-01 13:17
Napar odpowiednio mocny!
- 1 0
-
2020-07-01 14:28
Ważne, że są palety!
- 3 0
-
2020-07-01 17:13
hej
moze wyglada tak na zdjeciach ale naprawde jest calkiem spoko ;)
- 1 0
-
2020-07-01 07:55
Bardzo polecam (5)
Dobra pizza, w całkiem normalnej cenie. Jednak na Wyspie Sobieszewskiej i tak moim zdaniem numerem 1 jest pizzeria w Świbnie.
- 17 1
-
2020-07-01 08:00
Możesz podpowiedzieć gdzie jest pizzeria w Świbnie (2)
Często tam jestem ale nie znalazłem, chciałbym sprawdzić.
- 0 0
-
2020-07-01 08:03
Za stodołą sołtysa.
Krowa placki robi .
- 3 9
-
2020-07-01 13:36
Boguckiego 125. Niedaleko straży.
- 3 0
-
2020-07-01 09:58
27 ziko za 30cm.bo innej nie ma, twoim zdaniem fajna cena?
Brawo Ty!
- 3 1
-
2020-07-04 03:08
Wyboru tam nie macie,to i niby dobra się wydaje
- 0 1
-
2020-07-01 07:57
(6)
Pani autorka nie napisała gdzie będzie w zeszłym tygodniu. Czyżby restauracje przestały płacić za oceny i trzeba się stołować w pizzeriach i burgerowniach?
- 8 32
-
2020-07-01 07:59
"Gdzie będzie w zeszłym tygodniu" ????? (3)
- 13 4
-
2020-07-01 08:01
(2)
Tak dokładnie. Mogłem napisać także " gdzie była w przyszłym tygodniu"
Jesteś tu nowy/a?- 7 11
-
2020-07-01 10:54
Usiłujesz być bystry i dowcipny, ale pozostaw to lepiej ludziom w tym zakresie bieglejszym.
- 7 6
-
2020-07-04 13:04
Matoły nie pojęły o co chodzi
- 1 1
-
2020-07-01 08:13
Wątpię, aby ktoś płacił za te teksty (1)
Nie ma pewności, że ocena będzie pozytywna, a takie też się zdarzają. Nie szukałabym zawsze drugiego dna, że ktoś dał komuś kasę, to strasznie smutne, że ktoś tak postrzega świat
- 10 3
-
2020-07-01 08:24
Dlatevo napisałem że przestali płacić.
Przecież normalną sprawą jest że zawsze coś musi nie grać. Np.frytki smażony na starej fryturze i zimna panierowana pierś w sosie truflowym a ocena wystawiona 5/6 za wystrój. Poza tym, tak jak już wspomniałem, wcześniej pisała gdzie już była i co zrecenzuje. I wpadka nastąpiła gdy pewnej restauracji nie opisała bo... autorskie menu się zmienia i przyjdzie tam kiedy indziej... a już tam była :) Proszę sprawdzić poprzednie artykuły. Pozdrawiam
- 8 9
-
2020-07-01 08:07
Tam jest naprawdę pyszna pizza !!!
Pizza jest tam naprawdę bardzo dobra. Pewnie, że nie jest z pieca opalanego drewnem itp. ale czuć że zrobiono ja uczciwie i z sercem:)
- 19 3
-
2020-07-01 08:31
pizza rzemieślnicza (1)
pizza rzemieślnicza, okoliczności przyrody, pies domagał się głasków. dzięki, jak zwykle się nie zawiodłam
- 33 4
-
2020-07-01 10:18
Twoja wypowiedź faktycznie
jest kraftową grafomanią.
- 3 10
-
2020-07-01 08:54
Potwierdzam - świetna pizza, jak domowa :-) (3)
W Gdyni polecam jeszcze pizze z lokalu Czerwony Piec natomiast odradzam Brooklyn Pizze szczegolnie dostawę do domu - nie ograniają zamowień, przwiozą ci to co mają akurat pod ręką napój/sos/dodatki
- 10 5
-
2020-07-01 14:28
Domowa? To chyba nie jest wyznacznik.
Trudno by w domu mieć fachowy piec do pizzy
- 2 0
-
2020-07-01 22:29
Sette na Abrahama
Sette wysmienita.. Rewelacyjny stosunek ceny do obsługi i jakości.. 10/10
- 2 0
-
2020-07-02 20:13
Na pewno nie domowa.
Świetne, lekkie ciasto. Znakomicie dobrane proporcje i dodatki. U nikogo w domu czegoś tak dobrego nie jadłem.
- 0 0
-
2020-07-01 09:24
i jeszcze to czosnkowe chrupiące (5)
Petarda!
- 8 1
-
2020-07-01 10:28
(3)
Z Lidla?
- 0 1
-
2020-07-01 11:18
jak sobie kupisz (2)
to będziesz miał/ miała z lidla
- 2 0
-
2020-07-01 11:38
To znaczy z biedronki ? (1)
- 1 0
-
2020-07-01 15:25
jak wolisz
- 0 0
-
2020-07-01 16:26
czoskowe
.
- 0 0
-
2020-07-01 09:29
(2)
Próbowałem i mimo wszystko wolę tutti santi. Oczywiście kwestia gustu/smaku
- 6 2
-
2020-07-01 14:52
Dokładnie, to są inne systemy walutowe zupełnie.
- 0 0
-
2020-07-05 08:02
Tutti Santi to najgorsza pizza jaką jadłem w trójmieście
- 1 0
-
2020-07-01 09:36
(5)
Autor sprawdza co pisze? Do Sobieszewa czy na Gorki Wschodnie?to roznica
- 17 4
-
2020-07-01 09:43
Jednym biodrem była w Sobieszewie, drugim na Górkach Wschodnich (4)
Słusznych rozmiarów jest nasza kulinarna sprawozdawczyni.
- 13 1
-
2020-07-01 10:20
Czytanie ze zrozumieniem było w podstawówce? (3)
Pojechali na wyspę Sobieszewską - proszę sprawdzić w google co to takiego. A konkretnie do Górek Wschodnich.
- 2 2
-
2020-07-01 13:20
(2)
Sobieszewo nie oznacza całej Wyspy Sobieszewskiej
- 5 0
-
2020-07-01 15:17
dokładnie tak napisałem... (1)
Autorka tekstu napisała że pojechała na Wyspę Sobieszewską. Nie do Sobieszewa.
- 1 2
-
2020-07-01 16:59
Dwa razy napisała inaczej
"Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie"
i w tytule
"doskonała Pizza Plus w Sobieszewie"- 3 0
-
2020-07-01 09:39
jak bedzie pogoda (1)
trzeba bedzie sie tam wybrać i sprawdzić
- 7 0
-
2020-07-01 11:17
Pogoda jest zawsze.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.