- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.
Dobre pizzerie w Trójmieście
W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.
Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku
Pizza Plus to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).
Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.
Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.
Zamówiliśmy:
- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.
Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.
Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.
Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.
Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.
O autorze
Miejsca
-
Pizza Plus Gdańsk, Nadwiślańska 126
Opinie (108) ponad 10 zablokowanych
-
2020-07-01 09:57
Obsługa mila
Ale cena pizzy w cenie od 27zł.za 30cm.gruba przesada!Większej nie ma!
- 6 10
-
2020-07-01 09:59
Oliwa domowej roboty??? (1)
Na pewno? A oliwki pewnie z własnego gaju oliwnego...
- 37 3
-
2020-07-01 22:13
Gdzie lokalny Grek zorba ugniatam je własnymi
Rzemieślniczymi nogami
- 9 0
-
2020-07-01 10:08
Czy jest pizza z kaszanką?? (1)
;)
- 3 2
-
2020-07-01 10:43
i sosem hot chilli
- 1 0
-
2020-07-01 10:13
Znawcy
Ojeju jeju, ile znawców kuchni włoskiej i nie tylko! Wyluzujcie, jedzenie wygląda apetycznie, wnioskuje składniki dobrej jakości i miejsce nietypowe, klimatyczne. A jak się nie podoba to zróbcie sobie placka w domu :) wtedy zapewne będzie najlepszy na świecie :)
- 19 1
-
2020-07-01 10:20
(4)
Czy 10 PLN za 150gram frytek tj. pokrojonych ziemniaków to nie jest przesada?
Kilogram ziemniaków kosztuje przecież 1 PLN. Za to można zrobić około 5 porcji frytek.
Wg mnie cena przesadzona - nie oceniam walorów kulinarnych ale jedynie koszt pójścia do knajpy (sezonowej?) dla całej rodziny.
Jeśli właściciel zadeklaruje, że cena po "sezonie" spadnie do uczciwych np. 5-6 PLN nie omieszkam odwiedzić.- 8 18
-
2020-07-01 10:23
Po sezonie to ja odpoczywam do następnego sezonu.
- 0 2
-
2020-07-01 12:34
Otworz knajpe sam
i zrob swoje ceny przy ziemniakach na rynku za 1pln. Chetnie odwiedze.
Ps. Knajpa jest "sezonowa" wiec ceny po sezonie spadna do zera.- 4 3
-
2020-07-01 14:30
Bzdura
Wypowiedź Janusza. Kup se w biedrze i zjedz po rozmrożeniu. Tylko nie podgrzewaj, bo szkoda gazu/prądu.
- 6 0
-
2020-07-02 22:52
Gramów, a nie gram
Gram może być jeden :)
- 0 0
-
2020-07-01 10:47
Dobre miejsce w Sobieszewie (1)
Byłam do tej pory dwa razy, próbowałam frytek i pizzy, pyszne! W sam raz po długim spacerze po plaży. Obsługa bardzo miła uprzejma. I bonus w postaci niespotykanych piw.
- 9 1
-
2020-07-01 22:12
Tzn jakich piw?
Jakiś są niespotykane?
- 0 0
-
2020-07-01 13:16
Co to jest pizza rzemieślnicza (1)
Błagam o wyjaśnienie.
- 28 1
-
2020-07-01 22:11
To wie tylko amator piwa kraftowego, autorskich drinków
Tudzież tatuaży wszędzie gdzie się da i brodateh paszczy
- 9 1
-
2020-07-01 14:40
Beznadziejna pizza
- 2 9
-
2020-07-01 14:41
Ja jadam w mieście
- 2 6
-
2020-07-01 14:50
Mniam mniam :-) Też bym taką zjadła
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.