• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie

Agnieszka Haponiuk
1 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie. W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.



Dobre pizzerie w Trójmieście


W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.

Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku



Pizza PlusMapka to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).

Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.

Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.

  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.

Zamówiliśmy:

- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.

Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.


Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.

Pizza Margherita. Pizza Margherita.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.

Pizza Peperoni i Pepperoni. Pizza Peperoni i Pepperoni.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.

Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?



Pizza a'la Carbonara. Pizza a'la Carbonara.
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.

Pizza Primavera. Pizza Primavera.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.

Frytki belgijskie. Frytki belgijskie.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.

Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (108) ponad 10 zablokowanych

  • Obsługa mila

    Ale cena pizzy w cenie od 27zł.za 30cm.gruba przesada!Większej nie ma!

    • 6 10

  • Oliwa domowej roboty??? (1)

    Na pewno? A oliwki pewnie z własnego gaju oliwnego...

    • 37 3

    • Gdzie lokalny Grek zorba ugniatam je własnymi

      Rzemieślniczymi nogami

      • 9 0

  • Czy jest pizza z kaszanką?? (1)

    ;)

    • 3 2

    • i sosem hot chilli

      • 1 0

  • Znawcy

    Ojeju jeju, ile znawców kuchni włoskiej i nie tylko! Wyluzujcie, jedzenie wygląda apetycznie, wnioskuje składniki dobrej jakości i miejsce nietypowe, klimatyczne. A jak się nie podoba to zróbcie sobie placka w domu :) wtedy zapewne będzie najlepszy na świecie :)

    • 19 1

  • (4)

    Czy 10 PLN za 150gram frytek tj. pokrojonych ziemniaków to nie jest przesada?
    Kilogram ziemniaków kosztuje przecież 1 PLN. Za to można zrobić około 5 porcji frytek.
    Wg mnie cena przesadzona - nie oceniam walorów kulinarnych ale jedynie koszt pójścia do knajpy (sezonowej?) dla całej rodziny.
    Jeśli właściciel zadeklaruje, że cena po "sezonie" spadnie do uczciwych np. 5-6 PLN nie omieszkam odwiedzić.

    • 8 18

    • Po sezonie to ja odpoczywam do następnego sezonu.

      • 0 2

    • Otworz knajpe sam

      i zrob swoje ceny przy ziemniakach na rynku za 1pln. Chetnie odwiedze.
      Ps. Knajpa jest "sezonowa" wiec ceny po sezonie spadna do zera.

      • 4 3

    • Bzdura

      Wypowiedź Janusza. Kup se w biedrze i zjedz po rozmrożeniu. Tylko nie podgrzewaj, bo szkoda gazu/prądu.

      • 6 0

    • Gramów, a nie gram

      Gram może być jeden :)

      • 0 0

  • Dobre miejsce w Sobieszewie (1)

    Byłam do tej pory dwa razy, próbowałam frytek i pizzy, pyszne! W sam raz po długim spacerze po plaży. Obsługa bardzo miła uprzejma. I bonus w postaci niespotykanych piw.

    • 9 1

    • Tzn jakich piw?

      Jakiś są niespotykane?

      • 0 0

  • Co to jest pizza rzemieślnicza (1)

    Błagam o wyjaśnienie.

    • 28 1

    • To wie tylko amator piwa kraftowego, autorskich drinków

      Tudzież tatuaży wszędzie gdzie się da i brodateh paszczy

      • 9 1

  • Beznadziejna pizza

    • 2 9

  • Ja jadam w mieście

    • 2 6

  • Mniam mniam :-) Też bym taką zjadła

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane