- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (92 opinie)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.
Dobre pizzerie w Trójmieście
W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.
Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku
Pizza Plus to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).
Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.
Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.
Zamówiliśmy:
- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.
Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.
Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.
Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.
Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.
O autorze
Miejsca
-
Pizza Plus Gdańsk, Nadwiślańska 126
Opinie (108) ponad 10 zablokowanych
-
2020-07-01 15:23
takie miejsca są najlepsze
Ani to nie trzeba uważać czy się nie ubrudziło jak w lokalach "ą" "ę", ani nikt z obsługi nie pospiesza nas w jedzeniu jak w wielu popularnych miejscach. Dodatkowo jedzenie jest "proste" bez udziwnień tzn. Wiadomo co się je plus cena jest w miarę ok. Można oczywiście się przyczepić że to nie jest prawdziwa pizza, bo nie jest użyta odpowiednia mąka itd, ale z drugiej strony człowiekowi nie przeszkadza zjedzenie po imprezie kebaba, który ma wspólną z oryginałem tylko nazwę I to nie zawsze.
- 6 0
-
2020-07-01 17:43
OK.!!!
Dlaczego pizza +, a nie pizza KACZA.?????
- 0 13
-
2020-07-01 17:46
ten parking za płotem wcale nie jest bezpłatny, a już na pewno w sezonie... (1)
- 3 2
-
2020-07-02 11:07
jak nie jest jak jest
- 1 0
-
2020-07-02 05:49
Pełna zgoda
Pojechałem, sprawdziłem i rzeczywiście pizza wspaniała. Polecam
- 2 1
-
2020-07-02 18:08
Jak już to Górki Wschodnie, a nie Sobieszewo. Artykuł wprowadza w błąd.
- 0 0
-
2020-07-03 16:23
ale pieso sobie spi
- 0 0
-
2020-07-04 10:06
Smacznie wygląda już na zdjęciu a co dopiero na żywo smacznego pozdrawiam wszystkich
- 0 1
-
2020-07-04 23:01
Syf
Ale słabiutka ta pizza...
- 0 0
-
2020-07-05 23:14
Byłem dzisiaj.
Czas oczekiwania ponad półtorej godziny. Ale kawałek dalej jest nad wodą wędzarnia polecam
- 0 0
-
2020-07-10 07:04
Pogórzanka
Jak dla mnie na tą chwilę najlepsza... :)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.