Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane

Cyrano et Roxane to kameralna francuska tawerna w Sopocie.
Cyrano et Roxane to kameralna francuska tawerna w Sopocie. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy francuską restaurację Cyrano et Roxane w Sopocie. W poprzednim odcinku byliśmy w gdańskim "Przepis na". Za dwa tygodnie w środę ocenimy bar z indyjskim jedzeniem ulicznym Ram Ram Ji w Gdyni - już tam byliśmy.



Cyrano et Roxane to kameralna francuska tawerna przy torach na górze Monciaka (ul. Bohaterów Monte Cassino 11 zobacz na mapie Sopotu). Z zewnątrz niewielki stary domek wygląda niepozornie. W środku miejsca jest niewiele (raptem na kilka stolików) i może właśnie dzięki temu jest tutaj tak przytulnie. Koloryt wiejskiej tawerny podkreślają przeróżne dekoracje: szable, stara skrzynia, stare ryciny czy sentencje z francuskiego dramatu "Cyrano de Bergerac", który niejako patronuje lokalowi. Lokal działa od jedenastu lat i ma niezłe opinie.



W niezbyt długiej karcie znajdziemy potrawy typowe dla kuchni francuskiej z naciskiem na dania z południa Francji - Gaskonii, z której pochodzi właściciel Marc Petit. W menu nie zabrakło też dań przyrządzonych według rodzinnych receptur szefa. Do Polski przywiodła go miłość, a swoje perypetie opisał w pełnej humoru książce "Gaskończyk w kraju Solidarności".

Na przystawkę wybieramy:
- miseczkę ślimaków z grzybami i orzechami (39 zł);
- francuską klasykę, czyli zupę cebulową (17 zł).

Jako dania główne zamawiamy potrawy kuchni gaskońskiej:
- filet z pstrąga łososiowego z migdałami (47 zł);
- mostek wołowy marynowany w winie Cahors (44 zł).

A na deser klasyka gatunku:
- mój ulubiony crème brûlée (19 zł).



Wielbiciele kuchni francuskiej znają zapewne ślimaki podawane klasycznie, czyli w skorupie z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Też takie lubię, ale ślimaki w Cyrano z grzybami shimeji, orzechami i czosnkową nutą w kremowym śmietanowym sosie wbiły mnie w krzesło. Były - jak mówią Francuzi - excellemment. Wyśmienite, mięciutkie. Jeśli ktoś brzydzi się ślimaków, to po tym daniu przestanie.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Zupa cebulowa przyprawiona została w sam raz. Lekko słodka, ale nie za słodka, łagodnie aromatyczna, a grzanka z dobrym serem dopełniła smaku. Cebula pokrojona w cieniutkie wiórki delikatnie rozpływała się w ustach.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Kolejnym daniem, przy którym znów użyję słowa wyśmienite, był pstrąg łososiowy podany na czarnej soczewicy beluga z cytrynowym sosem. Wszystko razem doskonale uzupełniało się - sypka i przyjemnie chrupiąca soczewica z płatkami chudego boczku, która przypominała z wyglądu kawior, a w smaku prażone orzeszki. Do tego małe marynowane cebulki. Nieprzeciągnięta i nie za sucha ryba posypana prażonymi migdałami oraz aksamitny beszamelowy sos o niezwykle delikatnych nutach cytrynowych. Te wszystkie subtelne smaki czynią to danie fenomenalnym.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Mostek wołowy został podany na arcydelikatnym puree z selera, mięso było kruche z mocno wyczuwalnym posmakiem wina, wręcz rozpływało się w ustach. A genialny, palony sos demi-glace tylko podkręcił smak całości. Wszystkie składniki tego dania świetnie się komponowały: słodycz selera, wytrawność wina i intensywność palonego sosu. Absolutne mistrzostwo.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Bałam się deseru, bo jestem wielbicielką crème brûlée, ale rzadko udaje mi się trafić na dobrze zrobiony. Dotychczas znałam tylko jedno miejsce w Trójmieście, gdzie ten deser był doskonały, teraz doszło drugie. Crème brûlée w Cyrano et Roxane jest perfekcyjny. Aksamitny, leciutki, nie za słodki, z bardzo delikatną nutą pomarańczy i cudownie chrupiącą cukrową skórką. Najlepiej smakuje w towarzystwie dobrej czarnej kawy.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
W Cyarno et Roxane gotuje się wspaniale i od serca, każde danie jest dopracowane i nie tylko smakuje, ale i ładnie wygląda. Nie mogłam się do niczego przyczepić. Do tego urocze towarzystwo właściciela, a w tle rozbrzmiewające francuskie piosenki i naprawdę przez chwilę możesz poczuć się jak w małej lokalnej francuskiej tawernie gdzieś na południu Francji.

Czytaj też: Wywiad z Markiem Petit (4 lata temu)


Ceny nie są niskie, ale raz, że to Sopot, a dwa - te dania naprawdę są warte tej ceny. Myślę, że miłośnicy kuchni francuskiej znajdą tu autentyczne smaki Francji, a ja nie mam wątpliwości, że tu wrócę. Moja jedzeniowa towarzyszka oświadczyła, że Cyrano et Roxane to czysta poezja dla podniebienia. Restauracja zasługuje na najwyższą ocenę - 6.

6.0 /6
Ocena autora

Opinie (92) 6 zablokowanych

  • Oddam nerke by tam zjeść (14)

    Ceny z kosmosu skladniki wydumane. slimaki to ja moge miec w ogrodzie a nie na talerzu. plus pani, ktora to pisze chyba zapomniala jak dobra jest polska kuchnia schabowy czy mielony to jest majstersztyk a nie tam jakies deserki niewiadomo zkad

    • 33 113

    • Prosze pana (9)

      Jak tak mozna mówić o kobiecie z nowobogackiego pokolenia? 200 zł za posiłek przecież to normalna sprawa, nie trzeba przeciez wydawać pieniędzy na inne niepotrzebne rzeczy takie jak mieszkanie czy dzieci. Wszystko trzeba wydawać na minimalne porcje w restauracjach i ślimaczki w sosie z marzeń i nadziei!
      Ja i tak wole spać pod gołym niebiem...

      • 18 21

      • (6)

        Ten obiad jest akurat. No chyba, że pracujesz w kopalni albo w polu 12 godzin, to faktycznie za mało.
        Jeśli dla ciebie 200 zł za obiad to taka straszna sprawa, warto może się zastanowić, czy nie przes.ałeś życia.

        • 18 21

        • Średnia pensja w Polsce wg GUS (5)

          4580,20 zł. Brutto oczywiście. Dziękuję i dobranoc.

          • 13 5

          • Średnie IQ w Polsce (2)

            to 99. Również dziękuję, dobranoc.

            • 14 12

            • (1)

              Bo w taki sposób jest skonstruowana skala IQ (średnia = 100). Do szkoły marsz.

              • 3 1

              • I tak samo jak twoje średnie płac - nic to nie wnosi do rozmowy.

                • 2 2

          • (1)

            wg gus, w rzeczywistości połowa tego

            • 3 4

            • Bo to średnia, a nie mediana. Do szkoły marsz.

              • 4 1

      • ha, 200zl to dla was majatek? (1)

        zrozumcie, ze postkomunistyczna wizja swiata , gdzie wszyscy byli rowno w biedzie, juz sie skonczyla. W Samym Trojmiescie jest masa ludzi, , ktorzy kupia sobie obiadek tam oraz mieszkanie za milion i nie rpzejma sie.

        Nikt nie bedzie cierpial z tego powodu, ze biedny, zly janusz z blokowiska jest nieszczesliwy, bo go nie stac

        • 20 10

        • Bo to zwykły beton bez ambicji

          sam zaczynałem pracować mając 16 lat, zmieniałem prace na lepsze i lepsze, studiowałem i robiłem szkolenia. Jak słyszę tych wiecznych narzekaczy to pytam zawsze: od kiedy szukasz nowej pracy? jakie masz dodatkowe szkoły, kursy? uczysz się języka obcego? To są stracone pokolenia "niedasie", siedzące całe życie w jednej robocie, bo dostali umowę o pracę i wzięli kredyt na 30 lat a z braku hobby płodzą sobie kolejne dziecko.

          • 10 17

    • (1)

      To jedź codziennie schabowego albo mielonego i wmawiaj sobie, że to Twój wybór a nie brak pieniędzy.

      • 24 8

      • polski schabowy jest bez porównania lepszy niż ślimaki

        • 8 4

    • I znowu durny, prowokacyjny komentarz pod artykułem o jedzeniu.

      Prowokacyjny, bo przecież nikt takich dyrdymałów nie pisze poważnie, ludzie aż tak skretynieli nie są.

      • 13 4

    • To francuska kuchnia deklu, we Francji jedzą ślimaki

      • 9 5

  • Bagietka... (2)

    ... na zdjęciu z cebulową wygląda na wypiek z sieciówki. Pewnie nie ma to znaczenia dla podniebienia, bo każda bułka rozmoczona w zupie smakuje podobnie, ale do całości scenografii czy raczej "entourage'u" to nie pasuje.

    • 30 17

    • Właściciel bagietki ma z własnego źródła

      • 1 2

    • Bagietka z Auchan

      • 2 1

  • Wielkość porcji !! Obecnie w wielu restauracjach jest moda aby robić malutkie porcje. (4)

    Kto ma się tym najeść?Dania wyglądają bardzo smacznie ale tylko wzmoże apetyt... Róbcie proszę większe dania!

    • 36 29

    • Jeśli dadzą ci jedno duże danie to się nim najesz i pójdziesz.

      A masz: wziąć przystawkę + pierwsze + 2 danie + deser bo ciagle jesteś niedojedzony = 200 zł za obiad

      • 14 5

    • Obecnie jest moda? W restauracjach zawsze podawało się i podaje porcje mniejsze niż w jadłodajniach.

      • 21 7

    • Skąd możesz wiedzieć, przecież ty restauracje oglądasz tylko w internecie...

      • 11 3

    • Bo to nie pracownicy fizyczni są gośćmi restauracji. Choć pewnie o tym wiesz.

      • 2 1

  • dlaczego tego jest tak mało i jest takie drogie? (6)

    co ma wpływ na tak wysoką cenę?

    • 39 9

    • (2)

      Jakość i smak.

      • 9 16

      • jakość czego? przecież to potrawy z tanich niewyszukanych składników no chyba że ktos myśli że ślimaki są w cenie złota:) (1)

        • 14 8

        • To otwórz restaurację i sprzedawaj za parę groszy.

          • 15 8

    • Marketing

      • 6 2

    • terenowy mercesdes w leasingu którym porusza się właściciel

      • 20 6

    • chciwość

      • 8 2

  • Byłem, jadłem (2)

    Potwierdzam.
    Niestety, nie jest tanio, jest po prostu drogo.
    Można powiedzieć że jakość ma swoją cenę. Z okazji okrągłej rocznicy jednak pozwoliłem sobie jednak na "szaleństwo" i w dwie osoby zjedliśmy, a pasztecik jaki podają jest meeega !

    • 45 4

    • (1)

      Potwierdzam
      Dziękuję ci za zaproszenie z okazji naszej rocznicy.
      Wieczór był wspaniały
      Noc jeszcze lepsza...

      • 34 4

      • Romuś, było cudownie... Do dziś nie moge usiaść normalnie na krześle... Buziaki x

        • 5 0

  • JAK na tawernę, to ceny z kosmosu! (3)

    Byliśmy tam. Kaczka kompletnie się rozpadła na talerzu... smak ok ale sumując - rachunek 300zl za 2 osoby, do tego właściciel co 2 minuty podchodzący i zagadujacy (no już bez przesady! Nie idziemy pogadać z nim tylko ze soba), nie zachęciły nas do powrotu.

    • 39 10

    • dokładnie mam podobnie

      nie pójdę więcej, bo nie ma tam spokoju ze względu na upierdliwego właściciela

      • 20 4

    • Ale czy smakowało? (1)

      • 8 1

      • Średnio

        • 2 2

  • Miejsce kolo torów SKM (2)

    Super jedzenie ale miejsce slabe ... kazda SKM -ka ktora przejezdza wywoluje drgania talerza.

    • 22 4

    • Wolę eskemke niż teściową w tych człapunach. Ona nie ma butów, ona ma człapuny i jak idzie po dokładkę, a zawsze lezie po dokładkę, to nic nie drży tylko się trzęsie. Może kiedyś się natknie na eskaemke....

      • 14 3

    • To nie SKM

      To dreszcz kulinarnych emocji!

      • 4 0

  • Nie wiedziałem że we Francji zupę podają w filiżance. (8)

    I to nie ślimaki wbiły panią w krzesło.

    • 27 15

    • (6)

      Na zdjęciu widoczna jest klasyczna miska do zupy cebulowej. Teraz już wiesz.

      • 9 11

      • Zupę jadam w klasycznym talerzu. (2)

        A w misce to jada mój pies.

        • 17 8

        • (1)

          Na klasycznym płaskim talerzu, w dodatku widelcem.

          • 10 1

          • Drewnianym widelcem.

            • 12 2

      • Miska to jest klozetowa. (2)

        • 6 3

        • (1)

          Chyba jednak muszla.

          • 2 1

          • Zależy kto z czego zupę jada

            • 3 0

    • a o bulionówkach słyszałeś?

      • 3 0

  • Ceny nie dla Polaków

    • 28 8

  • Jedzenie jest pyszne. (2)

    Ceny niemałe ale od czasu do czasu można sobie pozwolić.

    • 16 16

    • :) (1)

      na co? na gluta! Po co? żeby poczuć się lepiej!

      • 2 6

      • Żeby spróbować czegoś nowego i wyrobić sobie opinię.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie