• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane

Agnieszka Haponiuk
2 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Cyrano et Roxane to kameralna francuska tawerna w Sopocie. Cyrano et Roxane to kameralna francuska tawerna w Sopocie.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy francuską restaurację Cyrano et Roxane w Sopocie. W poprzednim odcinku byliśmy w gdańskim "Przepis na". Za dwa tygodnie w środę ocenimy bar z indyjskim jedzeniem ulicznym Ram Ram Ji w Gdyni - już tam byliśmy.



Cyrano et Roxane to kameralna francuska tawerna przy torach na górze Monciaka (ul. Bohaterów Monte Cassino 11 zobacz na mapie Sopotu). Z zewnątrz niewielki stary domek wygląda niepozornie. W środku miejsca jest niewiele (raptem na kilka stolików) i może właśnie dzięki temu jest tutaj tak przytulnie. Koloryt wiejskiej tawerny podkreślają przeróżne dekoracje: szable, stara skrzynia, stare ryciny czy sentencje z francuskiego dramatu "Cyrano de Bergerac", który niejako patronuje lokalowi. Lokal działa od jedenastu lat i ma niezłe opinie.



W niezbyt długiej karcie znajdziemy potrawy typowe dla kuchni francuskiej z naciskiem na dania z południa Francji - Gaskonii, z której pochodzi właściciel Marc Petit. W menu nie zabrakło też dań przyrządzonych według rodzinnych receptur szefa. Do Polski przywiodła go miłość, a swoje perypetie opisał w pełnej humoru książce "Gaskończyk w kraju Solidarności".

Na przystawkę wybieramy:
- miseczkę ślimaków z grzybami i orzechami (39 zł);
- francuską klasykę, czyli zupę cebulową (17 zł).

Jako dania główne zamawiamy potrawy kuchni gaskońskiej:
- filet z pstrąga łososiowego z migdałami (47 zł);
- mostek wołowy marynowany w winie Cahors (44 zł).

A na deser klasyka gatunku:
- mój ulubiony crème brûlée (19 zł).



Wielbiciele kuchni francuskiej znają zapewne ślimaki podawane klasycznie, czyli w skorupie z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Też takie lubię, ale ślimaki w Cyrano z grzybami shimeji, orzechami i czosnkową nutą w kremowym śmietanowym sosie wbiły mnie w krzesło. Były - jak mówią Francuzi - excellemment. Wyśmienite, mięciutkie. Jeśli ktoś brzydzi się ślimaków, to po tym daniu przestanie.

Zupa cebulowa przyprawiona została w sam raz. Lekko słodka, ale nie za słodka, łagodnie aromatyczna, a grzanka z dobrym serem dopełniła smaku. Cebula pokrojona w cieniutkie wiórki delikatnie rozpływała się w ustach.

Kolejnym daniem, przy którym znów użyję słowa wyśmienite, był pstrąg łososiowy podany na czarnej soczewicy beluga z cytrynowym sosem. Wszystko razem doskonale uzupełniało się - sypka i przyjemnie chrupiąca soczewica z płatkami chudego boczku, która przypominała z wyglądu kawior, a w smaku prażone orzeszki. Do tego małe marynowane cebulki. Nieprzeciągnięta i nie za sucha ryba posypana prażonymi migdałami oraz aksamitny beszamelowy sos o niezwykle delikatnych nutach cytrynowych. Te wszystkie subtelne smaki czynią to danie fenomenalnym.

Mostek wołowy został podany na arcydelikatnym puree z selera, mięso było kruche z mocno wyczuwalnym posmakiem wina, wręcz rozpływało się w ustach. A genialny, palony sos demi-glace tylko podkręcił smak całości. Wszystkie składniki tego dania świetnie się komponowały: słodycz selera, wytrawność wina i intensywność palonego sosu. Absolutne mistrzostwo.

Bałam się deseru, bo jestem wielbicielką crème brûlée, ale rzadko udaje mi się trafić na dobrze zrobiony. Dotychczas znałam tylko jedno miejsce w Trójmieście, gdzie ten deser był doskonały, teraz doszło drugie. Crème brûlée w Cyrano et Roxane jest perfekcyjny. Aksamitny, leciutki, nie za słodki, z bardzo delikatną nutą pomarańczy i cudownie chrupiącą cukrową skórką. Najlepiej smakuje w towarzystwie dobrej czarnej kawy.

W Cyarno et Roxane gotuje się wspaniale i od serca, każde danie jest dopracowane i nie tylko smakuje, ale i ładnie wygląda. Nie mogłam się do niczego przyczepić. Do tego urocze towarzystwo właściciela, a w tle rozbrzmiewające francuskie piosenki i naprawdę przez chwilę możesz poczuć się jak w małej lokalnej francuskiej tawernie gdzieś na południu Francji.

Czytaj też: Wywiad z Markiem Petit (4 lata temu)


Ceny nie są niskie, ale raz, że to Sopot, a dwa - te dania naprawdę są warte tej ceny. Myślę, że miłośnicy kuchni francuskiej znajdą tu autentyczne smaki Francji, a ja nie mam wątpliwości, że tu wrócę. Moja jedzeniowa towarzyszka oświadczyła, że Cyrano et Roxane to czysta poezja dla podniebienia. Restauracja zasługuje na najwyższą ocenę - 6.

6.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (92) 6 zablokowanych

  • i po co te swary w zupie? (1)

    • 4 2

    • Ona jest tam od 11 lat.

      • 1 2

  • Oddam nerke by tam zjeść (14)

    Ceny z kosmosu skladniki wydumane. slimaki to ja moge miec w ogrodzie a nie na talerzu. plus pani, ktora to pisze chyba zapomniala jak dobra jest polska kuchnia schabowy czy mielony to jest majstersztyk a nie tam jakies deserki niewiadomo zkad

    • 33 113

    • Prosze pana (9)

      Jak tak mozna mówić o kobiecie z nowobogackiego pokolenia? 200 zł za posiłek przecież to normalna sprawa, nie trzeba przeciez wydawać pieniędzy na inne niepotrzebne rzeczy takie jak mieszkanie czy dzieci. Wszystko trzeba wydawać na minimalne porcje w restauracjach i ślimaczki w sosie z marzeń i nadziei!
      Ja i tak wole spać pod gołym niebiem...

      • 18 21

      • (6)

        Ten obiad jest akurat. No chyba, że pracujesz w kopalni albo w polu 12 godzin, to faktycznie za mało.
        Jeśli dla ciebie 200 zł za obiad to taka straszna sprawa, warto może się zastanowić, czy nie przes.ałeś życia.

        • 18 21

        • Średnia pensja w Polsce wg GUS (5)

          4580,20 zł. Brutto oczywiście. Dziękuję i dobranoc.

          • 13 5

          • Średnie IQ w Polsce (2)

            to 99. Również dziękuję, dobranoc.

            • 14 12

            • (1)

              Bo w taki sposób jest skonstruowana skala IQ (średnia = 100). Do szkoły marsz.

              • 3 1

              • I tak samo jak twoje średnie płac - nic to nie wnosi do rozmowy.

                • 2 2

          • (1)

            wg gus, w rzeczywistości połowa tego

            • 3 4

            • Bo to średnia, a nie mediana. Do szkoły marsz.

              • 4 1

      • ha, 200zl to dla was majatek? (1)

        zrozumcie, ze postkomunistyczna wizja swiata , gdzie wszyscy byli rowno w biedzie, juz sie skonczyla. W Samym Trojmiescie jest masa ludzi, , ktorzy kupia sobie obiadek tam oraz mieszkanie za milion i nie rpzejma sie.

        Nikt nie bedzie cierpial z tego powodu, ze biedny, zly janusz z blokowiska jest nieszczesliwy, bo go nie stac

        • 20 10

        • Bo to zwykły beton bez ambicji

          sam zaczynałem pracować mając 16 lat, zmieniałem prace na lepsze i lepsze, studiowałem i robiłem szkolenia. Jak słyszę tych wiecznych narzekaczy to pytam zawsze: od kiedy szukasz nowej pracy? jakie masz dodatkowe szkoły, kursy? uczysz się języka obcego? To są stracone pokolenia "niedasie", siedzące całe życie w jednej robocie, bo dostali umowę o pracę i wzięli kredyt na 30 lat a z braku hobby płodzą sobie kolejne dziecko.

          • 10 17

    • (1)

      To jedź codziennie schabowego albo mielonego i wmawiaj sobie, że to Twój wybór a nie brak pieniędzy.

      • 24 8

      • polski schabowy jest bez porównania lepszy niż ślimaki

        • 8 4

    • To francuska kuchnia deklu, we Francji jedzą ślimaki

      • 9 5

    • I znowu durny, prowokacyjny komentarz pod artykułem o jedzeniu.

      Prowokacyjny, bo przecież nikt takich dyrdymałów nie pisze poważnie, ludzie aż tak skretynieli nie są.

      • 13 4

  • "Typowo francuskie" wedle Grażki i Janusza

    Typowo francuskie dania serwuje MacDonald I Ferrero (Nutella jest najpopularniejszym junkfoodem we Francji).
    Poza tym, Steak Haché avec frites, ewentualnie Entrecôte Grillé Rare, a nie żadne ślimaki.

    • 1 1

  • Słaby artykuł (2)

    Zapomniała Pani dodać,że taniej można zjeść te same dania już w drugiej dzielnicy Paryża. Restauracja zamknie się za 6-7 miesięcy.

    • 7 1

    • Restauracja dziala od 10 lat

      I to z ogromnym powodzeniem. Ma swoją wierną klientele oraz całkiem pokazne grono osób w sezonie.

      • 4 1

    • Trzeba czytać zanim się skomentuje

      Lokal liczy 11 lat. Czyli chyba jeszcze trochę wytrzyma. A ceny? Jak dodać samolot i hotel to taniej wyjdzie jednak w Sopocie.

      • 5 0

  • JAK na tawernę, to ceny z kosmosu! (3)

    Byliśmy tam. Kaczka kompletnie się rozpadła na talerzu... smak ok ale sumując - rachunek 300zl za 2 osoby, do tego właściciel co 2 minuty podchodzący i zagadujacy (no już bez przesady! Nie idziemy pogadać z nim tylko ze soba), nie zachęciły nas do powrotu.

    • 39 10

    • Ale czy smakowało? (1)

      • 8 1

      • Średnio

        • 2 2

    • dokładnie mam podobnie

      nie pójdę więcej, bo nie ma tam spokoju ze względu na upierdliwego właściciela

      • 20 4

  • Miejsce kolo torów SKM (2)

    Super jedzenie ale miejsce slabe ... kazda SKM -ka ktora przejezdza wywoluje drgania talerza.

    • 22 4

    • To nie SKM

      To dreszcz kulinarnych emocji!

      • 4 0

    • Wolę eskemke niż teściową w tych człapunach. Ona nie ma butów, ona ma człapuny i jak idzie po dokładkę, a zawsze lezie po dokładkę, to nic nie drży tylko się trzęsie. Może kiedyś się natknie na eskaemke....

      • 14 3

  • Bagietka... (2)

    ... na zdjęciu z cebulową wygląda na wypiek z sieciówki. Pewnie nie ma to znaczenia dla podniebienia, bo każda bułka rozmoczona w zupie smakuje podobnie, ale do całości scenografii czy raczej "entourage'u" to nie pasuje.

    • 30 17

    • Bagietka z Auchan

      • 2 1

    • Właściciel bagietki ma z własnego źródła

      • 1 2

  • Slimaki za 39 pln ?

    Łapie darmowe na dzialce i robie w majonezie.

    • 10 3

  • gdyby nie upierdliwy (6)

    właściciel restauracji który 10x pyta: "czy smakowało" to byłoby ok. Widać że nie wie w Polsce przeszkadzanie ciągłym czy smakowało to po prostu brak kultury.

    Miejsce ok ale szału nie ma - dla kogoś kto mieszkał i jadł w Paryżu. W żadnej restauracji nikt nie opowiada że kaczka się robiła 12h i ileś razy powtarza czy smakowało.
    Creme brulee - zwyczajny nie ma w tym nic porywającego.

    • 38 2

    • Odp (1)

      W porównaniu do Paryża gdzie szczury biegają ulicami i można się o nie zabić to miejsce jest lepsze, a skoro to Sopot to także jest dużo turystów z zagranicy dla których te ceny są normalne :) pozdro

      • 5 9

      • Paryż?

        ten kalifat Północnej Afryki?

        • 6 4

    • mam podobne wrażenie (2)

      zdarzyło mi się jeść tam
      - jedzenie zwyczajne - szału nie robi, ale cenią się jakby mieli gwiazdki Michelin'a
      - kelerka cały czas stoi przy rogu stołu i co chwilę pyta czy smakuje
      - właściciel też kilka razy dopytuje czy smakuje
      nie wiem, może mają jakiś kompleks czy jak?
      ogólnie nie rozumiem sopockich (trójmiejskich, polskich) rerstauratorów dlaczego ceny win w restauracjach są skandalicznie wysokie? w normalnych krajach butelka wina w restauracji to nie jest jakiś straszny wydatek, a tu trzeba wyskoczyć przyjamniej ze stówki, czyli drugie tyle co za obiad

      • 16 0

      • a chociaż (1)

        smakowało?
        :DDD

        • 11 1

        • nie pamiętam, czyli nie zachwyciło.

          • 9 0

    • Ale smakowało czy nie?

      • 28 0

  • Jest tam pysznie

    A ceny normalne, tyle kosztuje w każdej fajniejsze restauracji

    • 7 13

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane