• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: restauracja Nowosopocka - udane kompozycje smakowe

Agnieszka Haponiuk
16 lipca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Restauracja Nowosopocka
  • Ogródek restauracji Nowosopockiej
  • Restauracja Nowosopocka - wnętrze

Wybierając się na spacer nadmorskim deptakiem, wśród wielu budynków nie można przeoczyć urokliwego, zabytkowego hotelu Eureka, w którym mieści się restauracja Nowosopocka. To mój kolejny przystanek na kulinarnym szlaku Trójmiasta. Postanowiłam zjeść tutaj rodzinny obiad w sobotnie popołudnie i jednocześnie podzielić się moimi wrażeniami w naszym cyklu Jemy na mieście.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Zanim przejdę do opisywania jedzenia, nadmienię kilka słów o historii tego miejsca. Otóż hotel został zbudowany w latach 1912-1919 według projektu Wilhelma Lippke, najbardziej znanego sopockiego architekta tworzącego w stylu secesji art déco. Przed wojną znajdował się tutaj gminny ośrodek wypoczynkowy dla urzędników. W późniejszych latach ośrodek wypoczynkowy przekształcono w Hotel Plażowy, a po wojnie przez długie lata w budynku mieścił się Pensjonat Zatoka. W 2012 r. został on zakupiony przez Politechnikę Gdańską i przekształcony w centrum konferencyjno-rehabilitacyjne, a w kolejnych latach po modernizacji powstał Hotel Eureka wraz z restauracją Nowosopocką.

  • Restauracja Nowosopocka - wnętrze
  • Restauracja Nowosopocka - wnętrze
  • Restauracja Nowosopocka - wnętrze

Rodzinny obiad



Do restauracji Nowosopockiej Mapka wybieram się w sobotnie popołudnie na rodzinny obiad. Sala restauracyjna jest spora, przeszklona, dzięki czemu jest bardzo jasna. Okna wychodzą na ogród hotelu oraz sopockie alejki, na których możemy obserwować, szczególnie w sezonie, tłumy spacerowiczów.

Wnętrze urządzone jest bardzo minimalistyczne, ale nic więcej nie potrzeba, bo największą ozdobą są wielkie okna. Dominują jasne kolory - beże, biel i szarości oraz drewno. Jedynym ciemnym akcentem są obicia krzeseł i czarny, podświetlony bar. Restauracja dysponuje dużym ogródkiem z dodatkowym barem.

Karta jest dobrze przemyślana, a znajdziemy w niej dania kuchni polskiej i europejskiej. Do głównego menu dołączona jest karta "Szef kuchni poleca", która zmienia się co jakiś czas i bazuje przede wszystkim na sezonowych produktach.



  • Rosół z pieczonej kury
  • Rosół z pieczonej kury

Z polecenia szefa kuchni



Z karty "Szef kuchni poleca" wybieramy przystawkę i deser:


  • łosoś marynowany w soi/ kiszona rzodkiew/ sos mango - marakuja/ prażony sezam - 29 zł,
  • kruszona beza/ krem waniliowy/ świeże truskawki - 20 zł.


A ze stałej karty zamawiamy:


  • rosół z pieczonej kury - 17 zł,
  • pierogi z cielęciną 6 szt. - 31 zł,
  • stek Rib Eye - 62 zł.


  • Stek Rib Eye
  • Stek Rib Eye
  • Stek Rib Eye
  • Łosoś w soi
  • Łosoś w soi
Łosoś marynowany w soi był doskonały. Delikatne, soczyste mięso ryby z orzechowym smakiem sezamu i wyraźnym umami przełamanym słodyczą mango i marakui. Zaś kiszona rzodkiew była smacznym, chrupiącym dodatkiem.

Rosół z pieczonej kury miał bardzo przyjemny, domowy smak. Dobrze doprawiony, esencjonalny z dużą ilością małych kawałków mięsa. Lane kluseczki świetne, dosłownie rozpływały się w ustach.

Rib Eye to plaster z sezonowanego na steki antrykotu, nazywany też sercem antrykotu. Był to perfekcyjnie, zgodnie z życzeniem mojego taty, średnio wysmażony kawał mięsa. Soczysty i aromatyczny stek podano w towarzystwie lekko zgrillowanych warzyw, a wśród nich między innymi chrupiący seler naciowy. Tę wyśmienitą kompozycję smakową zaburzał nieco niezbyt wyszukany, pikantny sos majonezowy.

  • Pierogi z cielęciną
  • Pierogi z cielęciną
  • Deser z kruszonej bezy
  • Deser z kruszonej bezy

Aromat, soczystość i słodycz



Na duże brawa zasługują również pierogi z cielęciną, którym słów zachwytu nie szczędziła moja ciocia Ziuta. Mięciutkie i cienkie ciasto pierogowe skrywało arcydelikatny farsz z cielęciny z niedużą ilością przypraw, aby nie zabić delikatnego smaku mięsa. Mięso do pierogów nie było gotowane w rosole, jak to zwykle bywa, ale duszone, przez co zachowało cały swój aromat i soczystość. Dopełnieniem smaku był gęsty, słodkawy z dymną nutą sos demi glace.

Deser z kruszonej bezy był niczym innym, jak Eton mess, typowy deser brytyjski. To jeden z moich ulubionych deserów, który często serwuję gościom, bo jest prosty i pyszny, i taki też był w Nowosopockiej. Chrupiąca beza, waniliowa bita śmietana i słodko-kwaśne truskawki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Czysta słodycz, ale do czarnej gorzkiej kawy pasuje idealnie.

Z Nowosopockiej wyszliśmy najedzeni i z dobrym wrażeniem, bo jedzenie jest dopracowane, otoczenie przyjemne, a obsługa przemiła. I choć mogłabym się odrobinę przyczepić do wielkości porcji niektórych dań, to Nowosopocka za kompozycję smaków zasługuje na ocenę bardzo dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (76) 6 zablokowanych

  • Ładny wystrój i podawane dania

    A jak zacznie się jesień będzie tam szczególnie przytulnie

    • 11 4

  • Przyjechała warszawska wieś nad morze, to i musi być komu ją strzyc;)

    • 26 15

  • Mikroskopijne porcje. (4)

    Antrykot to się nadaje ale do hamburgera. Bez komentarza.

    • 51 10

    • (3)

      Rosół to hit;) Objętościowo wychodzi na kubek;)

      • 28 3

      • (1)

        Kubek to 250 ml. Ile byś chciał? Litrową michę?

        • 10 20

        • 400 ml

          • 24 2

      • i wygląda jak pomyje

        • 9 2

  • Trochę biedne te dnia (1)

    Szczególnie ten pusty talerz z jakimś sosem i liściem wyglądające jak resztki.
    Ta beza w kubku też jak resztki z cukierni.

    • 119 10

    • To jest szklanka

      • 3 2

  • (1)

    Co sezonowego jest w daniu z łososiem?

    • 49 1

    • cena

      • 41 0

  • Nie było nic w punkt? (3)

    • 57 1

    • Nie było, a Ty nadal swoje pod każdym artykułem. Napisz własna recenzję - chętnie wyśmieję. (1)

      • 4 28

      • Bo moge

        Ja tu jestem od krytykowania, a nie pisania recenzji :)

        • 8 1

    • no i nic nie podkręcało twista :D

      • 9 0

  • W punkt!

    • 28 2

  • (3)

    Łosoś w soi. A gdzie łosoś?

    • 55 1

    • W środku soi (1)

      • 17 1

      • Stoi

        • 5 0

    • To samo chciałem spytać ;)

      • 3 1

  • Zestaw kibica z orlenu z reklamy mi się najbardziej spodobał

    • 29 3

  • Nie widzę łososia (2)

    Mówię : nie widzę !
    A może to szprotka?

    • 47 4

    • ciekawe kiedy szprotę jadłeś ostatnio.... (1)

      • 3 9

      • Ostatnio...

        ... jakos nie mogę dostać filetów ze szprotek, a jeść z ościami się boję.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane