Wiadomości

stat

Jemy na mieście: smaczna pizza i niedoskonałe przystawki w Sempre w Gdyni

Ristorante Sempre w Gdyni.
Ristorante Sempre w Gdyni. fot. Agnieszka Haponiuk

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Ristorante Sempre w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Pelicanie w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Aioli w Gdańsku - byliśmy już tam.



Z niewielką grupą znajomych wybrałam się do Gdyni, a tam do Ristorante Sempre przy ul. Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni. W pokoikach dawnego domu (a dokładnie historycznego Domku Abrahama) ustawiono białe drewniane krzesła oraz stoły przykryte białymi i kraciastymi obrusami. W kolorystyce dominuje biel i delikatna szarość z drobnymi akcentami czerwieni i zieleni jako nawiązanie do włoskiej flagi. Zachowano wiekowe belkowe stropy oraz drewniane podłogi, a charakterystyczna dla wszystkich restauracji sieci Sempre szachownica widoczna jest tylko w korytarzu przy malutkim barze.

Wchodząc do środka miałam wrażenie, że idę z wizytą do znajomych. Na ścianach wiszą duże lustra w białych ramach, co oczywiście służy optycznemu powiększeniu małych wnętrz. Z głośników sączą się włoskie melodie, króluje m.in. Drupi. Na tyłach lokalu na spragnionych relaksu czeka duży taras - będzie idealnym rozwiązaniem na słoneczne dni, a z myślą o dzieciach zorganizowano plac zabaw.

Potrafię docenić dobrą pizzę, choć nie zawsze wybieram to danie. W karcie Sempre robi wrażenie duży wybór pizz, których nazwy są podawane w języku włoskim (jak zresztą nazwy wszystkich dań). Oprócz pizzy w menu przeważają też włoskie przystawki, dania główne, sałatki oraz desery. Jest też specjalne menu "szef kuchni poleca".

Ucztę zaczynamy od przystawek

- antipasto miso piccolo per 2 (36 zł) - talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób;
- vitello tonnato (29 zł) - cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami;
- crema al pomodoro (16 zł) - domowa zupa-krem z pomidorów.

Na pierwszy ogień idzie antipasto miso piccolo per 2, czyli talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób. Niestety, w tym daniu nie dostrzegłam nic nadzwyczajnego, choć nie była to zła przystawka. Miałam wrażenie, że złożyły się na nią wędliny, jakie możemy dostać w lepszych dyskontach, oliwki i sery, na temat których wolałabym nie pisać nic... Nie było to najbardziej włoskie z włoskich antipasti. Coś tu nie grało, ale marynowana czerwona cebulka przepyszna.

Kolejna przystawka to vitello tonnato, czyli cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami. Gdyby vitello tonnato w Sempre było śpiewaczką operową, której przyszło zaśpiewać jedną ze słynnych arii to powiedziałabym, że śpiewaczka nieco fałszuje, niektóre dźwięki są nieczyste, tak jak to danie. Niby w porządku, ale np. cielęcina gdzieniegdzie wysuszona, a sos za mało tuńczykowy. Nie mogę powiedzieć, że było to niesmaczne danie, ale śpiewaczka musi odrobinę poćwiczyć - wtedy będzie idealnie.

Danie crema al pomodoro miało być domowym kremem z pomidorów z oliwą i kulką mozzarelli. Zupa mnie rozczarowała: jakbym jadła zmiksowane pomidory z puszki, tyle że podgrzane. Niestety, przystawki nie zapadły mi w pamięć i nie czuję, że chciałabym ich ponownie skosztować. Za to opowieść o pizzy będzie nieco dłuższa...

Po pierwsze doskonałe, chrupiące, cienkie ciasto, takie jak powinno być w prawdziwej włoskiej pizzy i kilka dobrych składników, nie za dużo sosu.

Wielbiciele pizzy na polską modłę, czyli z grubym, puchatym ciastem, mnóstwem dodatków - tak zwany przegląd tygodnia - oraz z dużą ilością białego sosu będą rozczarowani, pizza w Sempre jest absolutnie w stylu włoskim. Zamówiliśmy pizze:

- tartufo (23 zł);
- pizza con taleggio e speck (23 zł);
- quattro formaggi (21 zł);
- salami piccante (18 zł) na jednej połowie, a na drugiej scampi (26 zł).

W moim rankingu pierwsze miejsce ex aequo zajmują pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli oraz pizza con taleggio e speck z sosem pomidorowym, mozzarellą, włoskim serem taleggio, chudym boczkiem "speck", porem i czarnymi oliwkami. Ta ostatnia to pizza z karty specjalnej "szef kuchni poleca", ale liczę na to, że wejdzie do karty stałej, bo to była prawdziwa finezja smaku.

Chudziutki, chrupiący jak wędzona szyneczka boczek oraz aromatyczny, słodkawy i lejący ser taleggio, który nadawał całości charakteru, a do tego doskonały, maślany, miękki por i czarna oliwka. Kwintesencja dobrego smaku. Doskonała pizza godna polecenia przez szefa kuchni.

Pizza tartufo smakowała jak najlepsza trufla, fantastyczna! Smak trufli jest trudny do określenia, ale ten po prostu zniewala, nie wspominając o cudownym zapachu. To coś pomiędzy czekoladą, orzechem, oliwą i czosnkiem... Oprócz niepowtarzalnego aromatu przebijał się ostry smak owczego sera pecorino. Genialna pizza. Wierzę, że smakosze ją docenią.

Pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli.
Pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli. fot. Agnieszka Haponiuk
Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano. Była to smaczna pizza, ale ilość sera na cieście może przyprawić o zawrót głowy, wręcz zlały się w jeden wielki "ser". Nie wyczułam przez to charakterystycznego smaku koziego sera, gorgonzola też zniknęła... Jeśli zostajemy przy takiej ilości serów, to dodałabym więcej tych wyróżniających się smakiem.

Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano.
Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano. fot. Agnieszka Haponiuk
Następnie skosztowaliśmy: Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką.

Pizza z ostrym salami była bardzo dobra, dostrzegłam dużo mojej ulubionej włoskiej ostrości. Natomiast pizza z krewetkami do poprawki, choć z potencjałem. Niestety, na cieście nie znalazły się krewetki królewskie, tylko te nieco mniejsze. Przydałoby się coś, co skutecznie "podkręciłoby" smak - ja bym dodała więcej czosnku, który do krewetek pasuje idealnie.

Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką.
Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką. fot. Agnieszka Haponiuk
Podsumowanie będzie krótkie. Jeśli chcecie zjeść dobrą włoską pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i z idealną ilością dodatków, śmiało ruszajcie do Ristorante Sempre w Gdyni. Nad przystawkami warto jeszcze trochę popracować, choć kulinarny potencjał w tym miejscu jest duży. Buon appetito.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (150)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Nowe lokale

Andiamo A Roma

Pizzerie
Gdynia
Starowiejska 15

Leśna Kawiarnia

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdynia
Świętojańska 61

Krewetkarnia

Bary, bistro
Gdynia
Świętojańska 81/1

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Bazaar by Feed My Soul 6.0

Restauracje
Wspaniałe jedzenie, szybka, życzliwa i miła obsługa.

Mandaryn 5.0

Restauracje
Po opiniach bałam się, ale nie było czego :) Wszystko na 5, nie na 6 bo na to trzeba porządnie zasłużyć, ale jedzenie... więcej

Azja kuchnia wietnamska 3.0

Restauracje
Niestety zupa Pho składała się z wody lekko przyprawionej ,nawet nie ostrej (chociaż prosiłam) , 5 wiórków imbiru ,pó... więcej

Restauracja Manca pokaż na mapie 6.0

Restauracje
Bardzo pyszne jedzenie, w bardzo przystępnej cenie, PRZEMIŁA obsługa. Świetny pomysł z placem zabaw dla dzieci! W prz... więcej