• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: smaczna pizza i niedoskonałe przystawki w Sempre w Gdyni

Agnieszka Haponiuk
26 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Ristorante Sempre w Gdyni. Ristorante Sempre w Gdyni.

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Ristorante Sempre w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Pelicanie w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Aioli w Gdańsku - byliśmy już tam.



Z niewielką grupą znajomych wybrałam się do Gdyni, a tam do Ristorante Sempre przy ul. Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni. W pokoikach dawnego domu (a dokładnie historycznego Domku Abrahama) ustawiono białe drewniane krzesła oraz stoły przykryte białymi i kraciastymi obrusami. W kolorystyce dominuje biel i delikatna szarość z drobnymi akcentami czerwieni i zieleni jako nawiązanie do włoskiej flagi. Zachowano wiekowe belkowe stropy oraz drewniane podłogi, a charakterystyczna dla wszystkich restauracji sieci Sempre szachownica widoczna jest tylko w korytarzu przy malutkim barze.

Wchodząc do środka miałam wrażenie, że idę z wizytą do znajomych. Na ścianach wiszą duże lustra w białych ramach, co oczywiście służy optycznemu powiększeniu małych wnętrz. Z głośników sączą się włoskie melodie, króluje m.in. Drupi. Na tyłach lokalu na spragnionych relaksu czeka duży taras - będzie idealnym rozwiązaniem na słoneczne dni, a z myślą o dzieciach zorganizowano plac zabaw.

  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
Potrafię docenić dobrą pizzę, choć nie zawsze wybieram to danie. W karcie Sempre robi wrażenie duży wybór pizz, których nazwy są podawane w języku włoskim (jak zresztą nazwy wszystkich dań). Oprócz pizzy w menu przeważają też włoskie przystawki, dania główne, sałatki oraz desery. Jest też specjalne menu "szef kuchni poleca".

Ucztę zaczynamy od przystawek

- antipasto miso piccolo per 2 (36 zł) - talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób;
- vitello tonnato (29 zł) - cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami;
- crema al pomodoro (16 zł) - domowa zupa-krem z pomidorów.

Na pierwszy ogień idzie antipasto miso piccolo per 2, czyli talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób. Niestety, w tym daniu nie dostrzegłam nic nadzwyczajnego, choć nie była to zła przystawka. Miałam wrażenie, że złożyły się na nią wędliny, jakie możemy dostać w lepszych dyskontach, oliwki i sery, na temat których wolałabym nie pisać nic... Nie było to najbardziej włoskie z włoskich antipasti. Coś tu nie grało, ale marynowana czerwona cebulka przepyszna.

Kolejna przystawka to vitello tonnato, czyli cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami. Gdyby vitello tonnato w Sempre było śpiewaczką operową, której przyszło zaśpiewać jedną ze słynnych arii to powiedziałabym, że śpiewaczka nieco fałszuje, niektóre dźwięki są nieczyste, tak jak to danie. Niby w porządku, ale np. cielęcina gdzieniegdzie wysuszona, a sos za mało tuńczykowy. Nie mogę powiedzieć, że było to niesmaczne danie, ale śpiewaczka musi odrobinę poćwiczyć - wtedy będzie idealnie.

Danie crema al pomodoro miało być domowym kremem z pomidorów z oliwą i kulką mozzarelli. Zupa mnie rozczarowała: jakbym jadła zmiksowane pomidory z puszki, tyle że podgrzane. Niestety, przystawki nie zapadły mi w pamięć i nie czuję, że chciałabym ich ponownie skosztować. Za to opowieść o pizzy będzie nieco dłuższa...

  • Antipasto miso piccolo per 2 - talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób.
  • Crema al pomodoro - domowa zupa-krem z pomidorów.
  • Vitello tonnato - cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami.
Po pierwsze doskonałe, chrupiące, cienkie ciasto, takie jak powinno być w prawdziwej włoskiej pizzy i kilka dobrych składników, nie za dużo sosu.

Wielbiciele pizzy na polską modłę, czyli z grubym, puchatym ciastem, mnóstwem dodatków - tak zwany przegląd tygodnia - oraz z dużą ilością białego sosu będą rozczarowani, pizza w Sempre jest absolutnie w stylu włoskim. Zamówiliśmy pizze:

- tartufo (23 zł);
- pizza con taleggio e speck (23 zł);
- quattro formaggi (21 zł);
- salami piccante (18 zł) na jednej połowie, a na drugiej scampi (26 zł).

W moim rankingu pierwsze miejsce ex aequo zajmują pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli oraz pizza con taleggio e speck z sosem pomidorowym, mozzarellą, włoskim serem taleggio, chudym boczkiem "speck", porem i czarnymi oliwkami. Ta ostatnia to pizza z karty specjalnej "szef kuchni poleca", ale liczę na to, że wejdzie do karty stałej, bo to była prawdziwa finezja smaku.

Chudziutki, chrupiący jak wędzona szyneczka boczek oraz aromatyczny, słodkawy i lejący ser taleggio, który nadawał całości charakteru, a do tego doskonały, maślany, miękki por i czarna oliwka. Kwintesencja dobrego smaku. Doskonała pizza godna polecenia przez szefa kuchni.

Pizza tartufo smakowała jak najlepsza trufla, fantastyczna! Smak trufli jest trudny do określenia, ale ten po prostu zniewala, nie wspominając o cudownym zapachu. To coś pomiędzy czekoladą, orzechem, oliwą i czosnkiem... Oprócz niepowtarzalnego aromatu przebijał się ostry smak owczego sera pecorino. Genialna pizza. Wierzę, że smakosze ją docenią.

Pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli. Pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli.
Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano. Była to smaczna pizza, ale ilość sera na cieście może przyprawić o zawrót głowy, wręcz zlały się w jeden wielki "ser". Nie wyczułam przez to charakterystycznego smaku koziego sera, gorgonzola też zniknęła... Jeśli zostajemy przy takiej ilości serów, to dodałabym więcej tych wyróżniających się smakiem.

Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano. Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano.
Następnie skosztowaliśmy: Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką.

Pizza z ostrym salami była bardzo dobra, dostrzegłam dużo mojej ulubionej włoskiej ostrości. Natomiast pizza z krewetkami do poprawki, choć z potencjałem. Niestety, na cieście nie znalazły się krewetki królewskie, tylko te nieco mniejsze. Przydałoby się coś, co skutecznie "podkręciłoby" smak - ja bym dodała więcej czosnku, który do krewetek pasuje idealnie.

Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką. Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką.
Podsumowanie będzie krótkie. Jeśli chcecie zjeść dobrą włoską pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i z idealną ilością dodatków, śmiało ruszajcie do Ristorante Sempre w Gdyni. Nad przystawkami warto jeszcze trochę popracować, choć kulinarny potencjał w tym miejscu jest duży. Buon appetito.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • Sempre Gdynia, Starowiejska 30

Opinie (151) ponad 10 zablokowanych

  • Mieszana opinia

    • 2 0

  • ależ zapowiadacie... (4)

    Nie zapowiadacie swojej wizyty...?
    Przecież na początku artykułu piszecie "a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Aioli w Gdańsku". Przecież to jest zapowiedź, która podpowiada właścicielowi lokalu, że przez najbliższe dwa tygodnie wszystko ma być "prima sort"...

    • 10 24

    • Przeczytaj ze zrozumieniem

      • 15 0

    • Przeczytaj calosc

      "Juz tam nylismy", sle publikacja jest dopiero za dwa tygodnie.

      • 8 0

    • Po każdym artykułem z tego cyklu pojawia się podobny post. (1)

      To jakiś troll, maniakalnie wypisujący to samo, czy aż tak wielu pacanów nie umie czytać ze zrozumieniem i do końca?

      • 10 1

      • to biedny, zośliwy, smutny i samotny człowiek

        bądźmy wyrozumiali

        • 3 0

  • Bywa różnie

    Bardzo często jadam w Sopocie czy to na Ul Grunwaldzkiej czy na Monte Cassino i w obu restauracjach podają pizze przypaloną ,gdzie wielokrotnie zwarcałam na to uwagę Nie wiem tylko czemu jest różnica w cenach Herbata w Gdańsku na Długiej jest podawana w innych kubkach i innych cenach

    • 7 2

  • nie można tego powiedziec o Sempre w Gdańsku na Długim Pobrzeżu...... (2)

    Pizza bez smaku, ciasto gumowate, mało dodatków. Byle co za 30 PLN. Do tego zamówiliśmy aperol, którego było kilka kropel, cały kieliszek szczelnie wypełniały kostki lodu. I to kosztowało 20 PLN. Już nigdy więcej tam nie pójdę.

    • 24 2

    • (1)

      Aperol w knajpkach nad jeziorem garda kosztuje 5 eur i jest ok. W polszy tez 5 eur i jest syf.

      • 5 1

      • Tym bardziej, że standardowo we włoszech najpierw uzupełniają kieliszek (w sumie kielich) lub szklankę lodem na maxa, a potem dokładają zgodnie z proporcjami drinka: 3/6 prosecco, 2/6 aperol i 1/6 woda gazowana lub sodowa plus plasterek pomarańczy.

        Pracując na włoskich stokach po 3-4 miesiące w roku smak jest doskonale rozpoznawalny, a w sempre nie ma tragedii pod tym względem.

        Zresztą pizza która kosztuje 30PLN to w przeliczeniu jakieś 7 euro - cena również podobna do tej włoskiej, a nawet bym powiedział, że na stoku narciarskich bywają często dużo droższe :)

        • 2 2

  • smacznie (1)

    smacznie mozna także zamówić pizze z bistro u Papaya

    • 0 1

    • Nie specjalna

      • 0 1

  • Jesli pizza to tyko w Marmoladzie chleb i kawa (1)

    Pyszna i tania

    • 1 18

    • Paskudna jest tam pizza. I obsługa się sztucznie szczerzy, mogliby mieć normalne miny. pozostałe żarcie ujdzie w tłoku, ale ceny za wysokie.

      • 5 1

  • Aioli Aioli... (2)

    ale mnie drażni taki spuszczanie się nad tą knajpą. Bo Warszawa, bo najlepsza, bo Warszawa bo bo bo. Najlepsze opinie dot. lokalu z Gdańska były zanim się jeszcze lokal uruchomił...lans na wawkę 101%

    • 24 1

    • (1)

      Ktoś tu coś mówił o Aioli przed tobą?

      • 2 2

      • Tak, autorka

        "a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Aioli w Gdańsku - byliśmy już tam " :>

        • 6 0

  • moja opinia : (3)

    Byłem, jadłem i polecam.
    2 różne pizze, i krem z pomidorów były smaczne.
    Jedynie na deser panna cotta mi średnio przypadł do gustu.

    • 7 9

    • nie mogę edytować poprzedniego wpisu (2)

      dlatego piszę pod spodem - zastanawiam się, za co ktoś klika na minusy ?
      Jakiś nałogowy hejter ? Czy może chora, zazdrosna konkurencja ?
      Napisałem tylko opinię po mojej wizycie i tyle, opamiętajcie się psychole...

      • 3 5

      • (1)

        Tak jak Tobie smakowało i ocena restauracji na plus, w mojej ocenie Twój tekst jest pretensjonalny, nudny i pozbawiony emocji. Stąd zasłużony minus.

        • 4 4

        • mój tekst może i jest nudny i pozbawiony emocji, ale jest prawdziwą opinią niezależnego klienta... czego chcieć więcej w takim przypadku ?

          • 3 0

  • Pizza jest szkodliwa

    Nie uczyły was babcie, żeby nie jeść gorącego chleba???

    • 6 8

  • Żenujący wpis! Pizza tez jest tam ohydna. (1)

    • 8 8

    • żenujące to są tego typu komentarze....
      tak sobie przeglądam opinie i mam nieodparte wrażenie, że tu konkurencja robi całkiem sporo, szczególnie z tej samej ulicy...

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane