• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: smaczna pizza i niedoskonałe przystawki w Sempre w Gdyni

Agnieszka Haponiuk
26 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Ristorante Sempre w Gdyni. Ristorante Sempre w Gdyni.

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Ristorante Sempre w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Pelicanie w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Aioli w Gdańsku - byliśmy już tam.



Z niewielką grupą znajomych wybrałam się do Gdyni, a tam do Ristorante Sempre przy ul. Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni. W pokoikach dawnego domu (a dokładnie historycznego Domku Abrahama) ustawiono białe drewniane krzesła oraz stoły przykryte białymi i kraciastymi obrusami. W kolorystyce dominuje biel i delikatna szarość z drobnymi akcentami czerwieni i zieleni jako nawiązanie do włoskiej flagi. Zachowano wiekowe belkowe stropy oraz drewniane podłogi, a charakterystyczna dla wszystkich restauracji sieci Sempre szachownica widoczna jest tylko w korytarzu przy malutkim barze.

Wchodząc do środka miałam wrażenie, że idę z wizytą do znajomych. Na ścianach wiszą duże lustra w białych ramach, co oczywiście służy optycznemu powiększeniu małych wnętrz. Z głośników sączą się włoskie melodie, króluje m.in. Drupi. Na tyłach lokalu na spragnionych relaksu czeka duży taras - będzie idealnym rozwiązaniem na słoneczne dni, a z myślą o dzieciach zorganizowano plac zabaw.

  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
  • Wnętrze Ristorante Sempre w Gdyni.
Potrafię docenić dobrą pizzę, choć nie zawsze wybieram to danie. W karcie Sempre robi wrażenie duży wybór pizz, których nazwy są podawane w języku włoskim (jak zresztą nazwy wszystkich dań). Oprócz pizzy w menu przeważają też włoskie przystawki, dania główne, sałatki oraz desery. Jest też specjalne menu "szef kuchni poleca".

Ucztę zaczynamy od przystawek

- antipasto miso piccolo per 2 (36 zł) - talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób;
- vitello tonnato (29 zł) - cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami;
- crema al pomodoro (16 zł) - domowa zupa-krem z pomidorów.

Na pierwszy ogień idzie antipasto miso piccolo per 2, czyli talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób. Niestety, w tym daniu nie dostrzegłam nic nadzwyczajnego, choć nie była to zła przystawka. Miałam wrażenie, że złożyły się na nią wędliny, jakie możemy dostać w lepszych dyskontach, oliwki i sery, na temat których wolałabym nie pisać nic... Nie było to najbardziej włoskie z włoskich antipasti. Coś tu nie grało, ale marynowana czerwona cebulka przepyszna.

Kolejna przystawka to vitello tonnato, czyli cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami. Gdyby vitello tonnato w Sempre było śpiewaczką operową, której przyszło zaśpiewać jedną ze słynnych arii to powiedziałabym, że śpiewaczka nieco fałszuje, niektóre dźwięki są nieczyste, tak jak to danie. Niby w porządku, ale np. cielęcina gdzieniegdzie wysuszona, a sos za mało tuńczykowy. Nie mogę powiedzieć, że było to niesmaczne danie, ale śpiewaczka musi odrobinę poćwiczyć - wtedy będzie idealnie.

Danie crema al pomodoro miało być domowym kremem z pomidorów z oliwą i kulką mozzarelli. Zupa mnie rozczarowała: jakbym jadła zmiksowane pomidory z puszki, tyle że podgrzane. Niestety, przystawki nie zapadły mi w pamięć i nie czuję, że chciałabym ich ponownie skosztować. Za to opowieść o pizzy będzie nieco dłuższa...

  • Antipasto miso piccolo per 2 - talerz włoskich wędlin i serów oraz marynowanych warzyw i oliwek dla dwóch osób.
  • Crema al pomodoro - domowa zupa-krem z pomidorów.
  • Vitello tonnato - cienkie plastry cielęciny podane na zimno z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami.
Po pierwsze doskonałe, chrupiące, cienkie ciasto, takie jak powinno być w prawdziwej włoskiej pizzy i kilka dobrych składników, nie za dużo sosu.

Wielbiciele pizzy na polską modłę, czyli z grubym, puchatym ciastem, mnóstwem dodatków - tak zwany przegląd tygodnia - oraz z dużą ilością białego sosu będą rozczarowani, pizza w Sempre jest absolutnie w stylu włoskim. Zamówiliśmy pizze:

- tartufo (23 zł);
- pizza con taleggio e speck (23 zł);
- quattro formaggi (21 zł);
- salami piccante (18 zł) na jednej połowie, a na drugiej scampi (26 zł).

W moim rankingu pierwsze miejsce ex aequo zajmują pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli oraz pizza con taleggio e speck z sosem pomidorowym, mozzarellą, włoskim serem taleggio, chudym boczkiem "speck", porem i czarnymi oliwkami. Ta ostatnia to pizza z karty specjalnej "szef kuchni poleca", ale liczę na to, że wejdzie do karty stałej, bo to była prawdziwa finezja smaku.

Chudziutki, chrupiący jak wędzona szyneczka boczek oraz aromatyczny, słodkawy i lejący ser taleggio, który nadawał całości charakteru, a do tego doskonały, maślany, miękki por i czarna oliwka. Kwintesencja dobrego smaku. Doskonała pizza godna polecenia przez szefa kuchni.

Pizza tartufo smakowała jak najlepsza trufla, fantastyczna! Smak trufli jest trudny do określenia, ale ten po prostu zniewala, nie wspominając o cudownym zapachu. To coś pomiędzy czekoladą, orzechem, oliwą i czosnkiem... Oprócz niepowtarzalnego aromatu przebijał się ostry smak owczego sera pecorino. Genialna pizza. Wierzę, że smakosze ją docenią.

Pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli. Pizza tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli.
Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano. Była to smaczna pizza, ale ilość sera na cieście może przyprawić o zawrót głowy, wręcz zlały się w jeden wielki "ser". Nie wyczułam przez to charakterystycznego smaku koziego sera, gorgonzola też zniknęła... Jeśli zostajemy przy takiej ilości serów, to dodałabym więcej tych wyróżniających się smakiem.

Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano. Quattro formaggi, czyli sos pomidorowy, świeża mozzarella, gorgonzola, kozi ser i grana padano.
Następnie skosztowaliśmy: Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką.

Pizza z ostrym salami była bardzo dobra, dostrzegłam dużo mojej ulubionej włoskiej ostrości. Natomiast pizza z krewetkami do poprawki, choć z potencjałem. Niestety, na cieście nie znalazły się krewetki królewskie, tylko te nieco mniejsze. Przydałoby się coś, co skutecznie "podkręciłoby" smak - ja bym dodała więcej czosnku, który do krewetek pasuje idealnie.

Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką. Salami piccante z sosem pomidorowym, mozzarellą, pikantnym kalabryjskim salami spianata na jednej połowie, a na drugiej scampi z sosem pomidorowym, mozzarellą, krewetkami królewskimi, świeżym czosnkiem i zieloną pietruszką.
Podsumowanie będzie krótkie. Jeśli chcecie zjeść dobrą włoską pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i z idealną ilością dodatków, śmiało ruszajcie do Ristorante Sempre w Gdyni. Nad przystawkami warto jeszcze trochę popracować, choć kulinarny potencjał w tym miejscu jest duży. Buon appetito.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • Sempre Gdynia, Starowiejska 30

Opinie (151) ponad 10 zablokowanych

  • Pizza ok ale ...

    Dając opinię o lokalu proponuję także oceniać czystość w toalecie.... w Sempre niestety chyba mają z tym problem... po prostu śmierdzi i odechciewa się jeść....

    • 9 0

  • "piszemy szczerze, lekko i unikając pretensjonalności"

    No, powiedzenie tego O SOBIE to jest dopiero pretensjonalność ;)

    • 6 0

  • Huelle

    Margarita w Oliwie gości pisarza Huelle.Widziałam go tam w kapeluszu

    • 2 4

  • te jednoosobowe pizze na poludniu wloch w miasteczkach kosztuja 2,5 euro

    to daje przydzisiejszym kursie walut NBP cale........................... 10 najnowszych polskch zeciszczy.

    • 5 1

  • Pizza hut jest dla ludzi co musza sie najesc do syta choćby stara gazetą

    Obojętnie jak i gdzie aby tylko napchać bez dna brzuch!

    A tutaj mowa o jedzeniu. Smacznym i delikatnym w jedzeniu. Gdzie oliwka jest okragla, nie spłaszczona i wymietolona. Pomidory słodkie a nie tylko na sztukę bez smaku. A sos prawdziwy a nie z dżemem i octem.

    Dziekuje za uwagę

    • 3 1

  • (1)

    Najlepsza pizza jest i tak w egiertowie

    • 0 1

    • 20 lat temu z wloch przywiozles?

      • 0 0

  • bylam jadlam, nie raz, nie dwa.

    ja za to pochwalę przystawki, za kazdym razem są dobre lub bardzo dobre. bruschetta mniam !
    za to pizza..pizza jest po prostu bardzo, bardzo dobra ! najlepsza w Gdyni na pewno.

    • 3 8

  • zabytek

    Jan Skwiercz przewraca się w grobie z powodu otwarcia knajpy w jego rodzinnym domu to skandal żądzą forsy przez Andrzeja i jego rodzinkę jest ogromna

    • 8 2

  • (1)

    "...nie zapowiadamy naszej wizyty..."
    "...za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Aioli w Gdańsku..."

    Czekamy i zapraszamy,stoły już umyte,personel dobrany ,wnętrze odświeżone i wiele nowych atrakcji

    • 3 7

    • Tam już byliśmy
      Doczytaj

      • 4 0

  • Artykuł sponsorowany

    prawdziwa włoska pizza w sempre. Szczyt niewiedzy autorki i kolejny dowód na to, że kompletnie nie zna się na kuchni, restauracjach, smaku, i regionalizmach. ŻENADA

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane