• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: nowe smaki w Bagażowni

Agnieszka Haponiuk
14 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Restauracja Bagażownia mieści się w dawnym budynku dworcowej bagażowni. Restauracja Bagażownia mieści się w dawnym budynku dworcowej bagażowni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy sopocką restaurację Bagażownia. Poprzednio byliśmy w  Punkt Gdynia , a za dwa tygodnie opiszemy oliwskie Tu Można Marzyć, gdzie wróciliśmy po zmianie menu.



W zabytkowym budynku po dawnej bagażowni na dworcu w Sopocie zobacz na mapie Sopotu (a dokładniej kompleksu dworcowego Sopot Centrum) mieści się restauracja, która serwuje dawną kuchnię Żydów polskich.

W niewielkim, ale za to bardzo wysokim wnętrzu znajduje się raptem kilka stolików. Białe, szydełkowe obrusy na każdym ze stołów, krzesła z okrągłymi siedziskami wyściełanymi czarnym aksamitem z białymi lamówkami zakończonymi pomponikami przywodzą nieco klimat przedwojennych restauracyjek. W wystroju wnętrza nie brakuje elementów nawiązujących do podróży (stare walizki) czy historii Żydów - wiszący chałat, menory czy obrazy. Z głośników sączą się piosenki śpiewane między innymi w jidysz.

Menu lokalu opiera się na kulinarnych tradycjach polskich Żydów, jednak nie jest to restauracja z potrawami koszernymi. Dominują potrawy ze śledzia, wołowiny, cielęciny czy gęsiny. Karta jest stosunkowo krótka, a z uwagi na niedużą kuchnię niektóre dania, takie jak: czulent, gefilte fish czy szpik kostny należy zamawiać minimum trzy dni wcześniej. Niestety tej informacji nie znalazłam w menu zamieszczonym w internecie, czego bardzo żałuję, bo czulent jagnięcy czy gefilte fish, to jedne z moim ulubionych potraw kuchni żydowskiej.

Zanim przejdziemy do dań, których spróbowałam w Bagażowni, warto napisać kilka zdań o popularnych daniach kuchni żydowskiej, niegdyś w Polsce bardzo powszechnej. Zacznijmy od gefilte fish - to kulki z siekanej ryby (karpia albo innej słodkowodnej) z przyprawami i macą. Przyrządzane jest zarówno na słodko z rodzynkami i migdałami, jak i w wersji pikantnej.

Kuchni żydowskiej nie ma bez czulentu jadanego w szabat. To danie jednogarnkowe, które najczęściej zawierało jagnięcinę lub mięso wołowe, fasolę, ziemniaki, cebulę, korzenne przyprawy. W szabat nie wolno gotować ani rozpalać ognia, więc garnek z czulentem zanoszono do pobliskiego piekarza, który wstawiał go na noc do pieca.


Latkes to nic innego jak placki ziemniaczane. Jedna z teorii głosi, że do kuchni polskiej weszły właśnie dzięki kuchni żydowskiej. Cymes z kolei jest nazwą słodkich potraw, zarówno mięsnych, jak i deserów. Potoczne to coś pysznego, rarytas. Kugel to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z jajkami i cebulą, ewentualnie z dodatkiem kaszy, ryżu, kapusty, wypiekanej w piecu. W wersji deserowej dochodził makaron i owoce.

W Bagażowni na początek zamawiamy dwie przystawki:
- gęsi pipek (24 zł);
- wątróbka gęsia w malinach (28 zł).

Z zup oczywiście wybór padł na:
- rosół po żydowsku (18 zł).

Jako danie główne wybraliśmy klasyk:
- ozory wołowe w sosie chrzanowym.

A na deser:
- sernik paschalny (21 zł);
- lody chałwowe z musem malinowym (20 zł).

Wyborny gęsi pipek. Wyborny gęsi pipek.
Gęsi pipek to potrawa z faszerowanej i pieczonej skórki z gęsiej szyi. Najczęściej szyję nadziewano farszem z ziemniaków z cebulą, czasami także mięsem. Nasz gęsi pipek był nadziany cielęciną i wątróbka gęsią i podany został w towarzystwie chrzanu i kiszonych ogórków. Był wyborny. Z wierzchu lekko chrupiąca skórka, a w środku bardzo delikatny mięsny farsz, którego smak podbijał chrzan i kiszone ogórki. To prawdziwy rarytas.

Gęsia wątróbka z malinami. Gęsia wątróbka z malinami.
Wątróbka gęsia w malinach sprawiła, że rozpłynęliśmy się w zachwytach. Po pierwsze była pierwszorzędnie przyrządzona, miękka w środku, a z zewnątrz leciutko zrumieniona. Wyrazista i przyjemna w smaku, ale bez tego cierpkiego posmaku krwi, który jest charakterystyczny dla wątróbki kurzej. Delikatna słodycz malin równoważyła mocny smak wątróbki, a czosnek z kolei łagodził słodycz malin. Naprawdę przepyszna gęsia wątróbka.

Rosół po żydowsku. Rosół po żydowsku.
Rosół po żydowsku również był przepyszny. Bardzo aromatyczny, mocno doprawiony świeżo zmielonym pieprzem, rozgrzewający i bogaty w smaku. A że rosół gotowany był na piwie, pojawiła się w nim także lekka nuta goryczki. Zamiast makaronu podano roztrzepane jajo oraz niemałą ilość miękkich pasków kurczaka (dokładnie piersi kurczaka), a do tego pokrojoną w cienkie słupki włoszczyznę. Bardzo pożywny rosół i zupełnie inny od wszystkich znanych mi rosołów. Jedyną jego wadą było to, że nie był gotowany na kurze.


Ozory w sosie chrzanowym, czyli świetnie przyrządzona klasyka. Ozory w sosie chrzanowym, czyli świetnie przyrządzona klasyka.
Ozory w sosie chrzanowym w towarzystwie pieczonych ziemniaków i buraczków na ciepło to dość solidna porcja. Danie może i nie wygląda apetycznie, ale smakuje bardzo dobrze. Skupię się przede wszystkim na ozorach, bo zarówno ziemniaki jak i buraczki na ciepło były poprawne, ale niczym szczególnym się nie wyróżniały. Mięso było za to pierwszorzędnie przyrządzone, delikatne, mięciutkie, lekko słodkawe i doskonale współgrało z bardzo ostrym sosem chrzanowym.

Sernik paschalny. Sernik paschalny.
Sernik paschalny okazał się być lekko kakaowym, bardzo słodkim sernikiem i jak dla mnie ze zbyt małą ilością bakalii, ale mimo to całkiem przyjemny w smaku i świetnie komponował się z mocną czarną kawą.

Lody chałwowe. Lody chałwowe.
Robione na miejscu lody chałwowe były gęste, maślane z drobnymi kawałkami migdałów i z bardzo subtelnym posmakiem prażonego sezamu. Nie były zbyt słodkie, ale za to gęste i maślane, co powodowało, że po jednej gałce było się nasyconym.

Moje podsumowanie będzie krótkie. W sopockiej Bagażowni jest smacznie, jest przytulnie i ma się tam ochotę wrócić jak nie na rosół, to na pewno na genialną gęsią wątróbkę, która skradła moje kulinarne serce. Po prostu cymes. Z nieukrywaną przyjemnością wystawiam Bagażowni ocenę bardzo dobrą z minusem za paschę.

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (73) ponad 20 zablokowanych

  • Super, smacznie, polecam (1)

    Super smaki, szybka obsługa i tą muzyka. Można dobrze zjeść i odprężyć się. Napewno jak będę w Sopocie to nie ominę tej restauracji

    • 2 0

    • Muzyka jakąś żydowską tandeta jedzie

      • 1 0

  • ..."w towarzystwie"... (2)

    :) a wątróbka gęsia w towarzystwie malin...

    • 5 0

    • No obłędne ;)

      • 0 0

    • Też bardzo lubię "w towarzystwie".

      • 0 0

  • Kuchnia żydowska

    To jedna z kuchni oddziałujących na cały świat (jak jej autorzy ;)). Jest pokrewna z kuchnią basenu morza śródziemnego i Czerwonego, Azji Mniejszej.
    Co ciekawe z powodu lat koegzystencji w Polsce, tutaj wykształciła się kuchnia żydowsko- polska, wiele potraw się przenika we wzajemnych inspiracjach. I wiadomo, że są najsmaczniejsze...;)

    • 3 0

  • szkoda (2)

    Kuchnia żydowska, a samo mięcho. Dziwne, że nia ma nic w opcji wege.

    • 3 4

    • Możesz drewniany stół obgryzc

      • 4 1

    • ryba to nie mięso

      • 0 1

  • Czy koszerne tzn. halal?

    Czyli upuszczają krew zwierzęciu przed zabiciem?

    • 1 1

  • Żydowska restauracja żydowskie ceny i porcje (1)

    • 3 1

    • Nie wart iść, Polak tego nie przełknie

      • 0 0

  • A czosnkiem i cebulą jedzie, bo jak tak to jak nie idę

    • 1 2

  • nie wiem jak Wy ale (1)

    ja do restauracji czy gastronomii przychodze sie najesc .jesli chcialbym sobie popatrzec na jezdzenie to poszedlbym do galerii artystycznej .tutaj jest to wlasnie pokazane.male porcje ale wyglada.i co z tego. jeszcze nie znam czlowieka ktory by sie wygladem najadl.
    nastepna sprawa to ceny.cena za wyglad a nie za porcje,w domu zrobic takie cos na pewno nie kosztuje 50zl.ja wiem ze smak itd ze trzeba oplacic kelnera,kucharza i najemcow ale o wiele wiecej mozna zyskac dajac dobre ceny,w miare duza porcje i smaczne jedzenie a nie tylko smaczne i dobrze wygladajaca porcje za 50zl..ja rozumiem dac 25-30 zl ale nie 50 jak niektore danie i jeszcze raz powtorze....ilosc tego dania. no..chyba ze juz taniej nie bedzie bo inflacja po 500plus tak dziala ze bedzie tylko i wylacznie gorzej

    • 5 3

    • Ups

      Się nagadałeś.

      • 0 2

  • Najcudowniejszy móżdżek cielęcy jaki jadłam! (1)

    • 0 0

    • A BSE jakie z niego będzie za dwadzieścia lat, palce lizać.

      • 0 1

  • Aj waj ta pascha ..

    Pani Haponiuk, bardzo by i zależało, żeby opis faktycznie był napisany "lekko i bez nadęcia", ale Pani nic w swoim pisaniu nie zmieniła.
    "Kuchni żydowskiej nie ma bez czulentu jadanego w szabat." - przecież to zdanie nie ma sensu..
    Idąc dalej, popełnia Pani - wciąż - błędy merytoryczne (o językowych nie wspomnę). Proszę następnym razem jednak poświęcić nieco czasu, poznać kuchnię o której Pani chce pisać. Posiadając minimum znajomości kuchni wiadome byłoby, że sernik paschalny będzie taki jaki to Pani określiła dlatego, że jest paschalny. Pascha jest i będzie ciężka, bardzo słodka z dużą ilością bakalii..
    Może przy któres wizycie faktycznie napisze Pani lekko i bez zbędnego nadęcia i.. Bez błędów..

    • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane