• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy

Agnieszka Haponiuk
15 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.



Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 zobacz na mapie Gdyni. Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.

Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.

W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.

  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.

Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.

Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa. Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:

- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.

Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.

Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą. Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.

Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli. Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.

Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:

- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).

Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.

Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym. Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.

Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą. Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.

Tradycyjne włoskie tiramisu. Tradycyjne włoskie tiramisu.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.

Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (110) 9 zablokowanych

  • opinia

    Nie polecam, nadąsane kelnerki, zapominają o podaniu przystawek,żenada.

    • 0 0

  • Każdy ma inny gust!!!

    Cozzi jest naprawdę piękną, pyszną i klimatyczną restauracją!!!!!! Prawda jest taka, że każdy ma inny gust, ale na mój jak na spotkanie ze znajomymi to tylko cozzi

    • 0 0

  • Najlepsza restauracja Italiano to... (1)

    BRAMASOLE - Egertowo. Fakt że za miastem na kaszubach ale tam macie okazję doznać wycieczki do Włoch!

    • 0 0

    • jo Egertowo

      richtig je.

      • 0 0

  • Rukoli do syta.

    Rukola,rukola,rukola,ktoś woła, woła mnie poprzez MROK.

    • 2 0

  • Nic dobrego!!!! (2)

    Robie w domu lehpsza kuchnie wloska,orginalna taka jakiej sie nauczylam w Toscani

    • 2 4

    • Toscani?! Po jakiemu to?

      • 0 0

    • A znasz kuchnie

      Lombardzka albo liguryjska?

      • 1 0

  • (5)

    Puchaty, czy może raczej puszysty?

    Polecam zajrzeć do słownika przed opublikowaniem artykułu

    • 11 2

    • polecam (4)

      zajrzeć do słownika synonimów

      Synonimy do słowa puchaty: puszysty , miękki , mięciutki , mięciuchny , mięciusieńki , mięciuteńki , delikatny , lekki

      • 3 4

      • Ale gadasz bzdury (1)

        Dla ciebie przepiszą wszystkie książki i będzie np. KubUŚ Puszatek

        • 1 0

        • Ahhahahaha Zaorałeś!

          • 0 0

      • (1)

        Tylko po co używać synonimów w przypadku gdy w języku polskim już istnieje słowo, którego powinniśmy użyć

        • 7 4

        • Chyba

          Nie rozumiesz czym jest synonim:) to nie jest wyraz obcego pochodzenia tez jest w j. polskim:) oj nie uwazalo sie na lekcjach polskiego:)

          • 0 0

  • Fabrizio (5)

    Według mnie to naprawdę przeciętnie. W zeszłym tygodniu byłyśmy za to w nowym Sempre w Gdyni, petarda !

    • 5 11

    • W srmpre w Sopocie na głupia pizzę czekaliśmy

      1 godz. i 25 minut!!! Nigdy wiecej tego dziadostwa

      • 1 0

    • Szef kuchni

      ... w sempre się chyba wypowiedział ...

      • 3 0

    • Sempre

      To slaba sieciowka, ale tak to jest jedni wola Mc Donalda wiec ida do Sempre, a inni dobre jedzenie wiec ida do Cozzi.

      • 9 3

    • (1)

      Sempre petarda a seriale tvn są kultowe.... waż słowa

      • 11 2

      • A polscy celebryci to gwiazdy formatu DeNiro.
        Taka nowomowa... efekt braku czytania książek.

        • 7 0

  • Ta kobieta nie ma pojecia (2)

    Totalny brak pojęcia o włoskiej kuchni. Żenada!!

    • 1 3

    • Co za czlek (1)

      Ty nie masz pojęcia o tej kobiecie

      • 0 2

      • bardzo infantylna,żeby nie rzec prymitywna odpowiedź,

        ale dyskutował nie będę.wystarczy mi szczek powyżej,jakkolwiek wypowiedź przedmówcy( bezimiennego) popieram.

        • 0 0

  • Również polecamy! (2)

    Znamy i lubimy od ładnych kilku lat. Dobre jedzenie, miła obsługa, przyjemny wystrój i rozsądne ceny zawsze się obronią :)

    • 5 13

    • (1)

      Mama ? Tata ?

      • 2 0

      • idiota...?

        • 0 0

  • Witam (7)

    Ci państwo co opisują i się wypowiadają na temat różnych lokali, chyba nie mają pojęcia o dobrym smaku, skąd oni się wzięli i ile kasy dostają za dobrą reklamę, żenada, a cozzi, przeciętny lokal, który nie ma nic wspólnego z kuchnią włoska, zwiedzilem cały świat, i znam się na dobrych smakach a tego niestety w cozzi brakuje, włoski bar z małymi porcjami.

    • 17 14

    • (1)

      Wyluzuj
      Żabianka, Przymorze i Żukowo to nie jest cały świat.

      • 12 2

      • oho,kaszub ze żukowa dał głos:)

        • 0 0

    • (1)

      Dokładnie ta kobieta nie ma pojecia i jeszcze aktywnie się udziela w komentarzach aby lepiej wyglądało niż jest

      • 1 1

      • hahaha,to się da zauważyć:)

        ale zawoalowaną agresją głupoty się nie przebije....to takie....BEZRADNE;)

        • 0 0

    • Hehe

      Buraczku.zwiedziles świat czyli byłeś w Irlandii, Anglii i raz na wakacjach we Włoszech.Jak dla mnie powinieneś iść i spróbować a jak porcję małe hmmm. Skoro jesteś taki obierz świat to we Francji, Hiszpanii, Szwecji czy Niemczech powinieneś się tego nauczyc

      • 1 1

    • Tyle podrozowania

      I wciaz brak wiedzy o podstawowych zalozeniach wloskiej kuchni:)

      • 3 3

    • No to opowiedz

      Cos o wloskiej kuchni np. w NY. Gdzie jadles dobre ravioli? Mozna zwiedzic caly dwiat a nadal nie miec pojecia o gotowaniu i smaku:)

      • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane