Wiadomości

Jeszcze w czerwcu w zoo ruszy restauracja

Najnowszy artukuł na ten temat

W zoo zamieszkała pierwsza w historii samica kota arabskiego

Leśny Młyn to nazwa restauracji, która w czerwcu ruszy w budynku zabytkowego młyna wodnego na terenie Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego. W obiekcie kończą się prace remontowe. Po sezonie z kolei ruszy przetarg na punkty gastronomiczne na terenie zoo.



Wybierając się na wycieczkę do zoo:

zabieram ze sobą kanapki i picie 52%
nastawiam się, że zjem coś dobrego na miejscu 48%
zakończona Łącznie głosów: 811
Remont generalny budynku starego młyna, który stoi nad Potokiem Rynarzewskim w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym (na końcu ulicy Karwieńskiej, kilkaset metrów za kasami zobacz na mapie Gdańska), właśnie dobiega końca. Po kilku latach starań, ekspertyz i przygotowań, przetarg na dzierżawę Leśnego Młyna wygrało trzech przedsiębiorców, którzy postanowili w środku otworzyć restaurację. O nazwie - nomen omen - Leśny Młyn.

- Formalności trwały od 2012 roku, ale właśnie kończymy renowację - mówi jeden ze wspólników, Maciej Gil. - To obiekt zabytkowy i aby go wyremontować, musieliśmy tak naprawdę w całości go rozebrać. Budynek był w opłakanym stanie, ponieważ zoo przez całe dziesięciolecia nie mało funduszy na jego remont. Wszystkie cegły zostały wyczyszczone i uzupełnione, belki i elementy drewniane musieliśmy zrekonstruować według dawnych planów.

Więcej o historii Leśnego Młyna


Przypomnijmy, jak tłumaczył nam w tekście sprzed czterech lat Piotr Leżyński, badacz dziejów Oliwy i twórca strony www.dawnaoliwa.pl, budynek w zachowanej do dziś formie pochodzi z XIX wieku. W PRL służył jako składzik. I niszczał.

- Jednak już znacznie wcześniej, w tym miejscu, nad Potokiem Rynarzewskim działał młyn. Nazywany był on Młynem Leśnym lub Krzaczastym. Stał na terenie należącym do cystersów i często zmieniał swoją funkcję. Pod koniec XVI wieku pracował jako kuźnica miedzi, a wiek później stał się młynem zbożowym. Następnie przerobiony został na młyn prochowy, a w XIX wieku znów powrócił do mielenia zboża - wyjaśniał historyk.

Otwarcie restauracji zaplanowano na koniec czerwca. Dostępne dla gości będą dwa poziomy, na których znajdą się miejsca dla około pół setki gości, drugie tyle osób pomieszczą tarasy. Właściciele postawili na formułę kantyny z ladą z bemarami, jednak serwowane mają być również dania z karty. Obsługa ma być szybka, ale z fast-foodem oferta nie będzie miała nic wspólnego.

- Będziemy karmić zdrowo, domowym jedzeniem, codziennie przygotowywanym na miejscu - wyjaśnia Gil. - Stawiamy na polską kuchnię i nastawiamy się przede wszystkim na potrzeby rodzin z dziećmi, które dotąd nie miały wielkiego wyboru, jeśli chodzi o kulinaria w zoo.
To prawda, bo oferta gastronomiczna w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym od lat wymaga zmiany. I wygląda na to, że już niebawem jej się doczeka. Budki z fast-foodami mają zniknąć, a na ich miejsce pojawi się nowoczesna przestrzeń gastronomiczna.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


- Jesteśmy na etapie finalizacji dialogu technicznego z potencjalnymi dzierżawcami. Słuchamy ich opinii i omawiamy pomysły. Pracujemy nad tym, aby po sezonie, jesienią dać wytyczne do przetargów - tłumaczy rzeczniczka zoo Emilia Salach.
Jak się dowiedzieliśmy, w zoo zostaną pod gastronomię zagospodarowane dwie lokalizacje, w których powstaną kompleksy gastronomiczno-restauracje: w okolicy pawilonów drapieżników (obecnie działa tam gastronomia) oraz przy gepardach (nowa lokalizacja). Z kolei przestrzeń przy wybiegach hipopotamów (obecnie działa tu jeden z barów) zostanie zagospodarowana na potrzeby sklepu z pamiątkami.

- Chcemy, aby nowe punkty gastronomiczne proponowały przemyślaną i dobrą jakościowo ofertę na naprawdę przyzwoitym, europejskim poziomie - dodaje rzeczniczka.

Wnętrza Leśnego Młyna przed remontem (film z 2015 r.)

Opinie (130) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Świetnie, tylko żeby było coś restauracyjnego a nie frytki i gofry tylko!

    • 94 9

  • Mam nadzieje że Wegańska !

    Nie wyobrażam sobie tam innej !

    • 40 91

  • Ale dla odwiedzających czy dla rezydentów ?:)

    I będzie brutalne...tyle towaru jest że będą sprzedawać do obiadu>:)
    Dziwny pomysł... Pojade do Zoo na obiad:)

    • 20 38

  • Nie jedź, bo Cię zjedzą.

    • 11 8

  • Brzmi dobrze, przetestujemy w sierpniu

    • 31 9

  • Bardzo się cieszę bo obecnie to jest kicz i zapach starej frytury. Mam nadzieje ze będzie coś zdrowego i smacznego.

    • 68 11

  • czekam na opinię magdy gessler

    • 23 30

  • Zapewniam że nie będzie ani zdrowe ani smaczne a przede wszystkim "TANIE"

    Bo z samego założenia doliczając cenę obiadu do ceny biletu nie równa się tanio:)

    • 14 6

  • Po obejrzeniu progr.Big Brother nikt juz powaznie nie traktuje vegan

    • 26 13

  • ???

    • 17 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Sztuka ozdabiania ciała: czarno-białe tatuaże
Czarno-biała sztuka ozdabiania ciała

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane

Najczęściej czytane