• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawiarnie, w których smak kawy odkryjesz na nowo

Łukasz Stafiej
25 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Piotr Krawczyk z gdyńskiego Cup and Cakes: - Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam. Piotr Krawczyk z gdyńskiego Cup and Cakes: - Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam.

Coraz bardziej popularne kawiarnie typu specialty to miejsca, gdzie nie tylko napijemy się kawy najwyższej jakości, ale i poznamy wszystkie jej tajemnice. Co ciekawego znajdziemy na mapie Trójmiasta? Sprawdziliśmy.



Kawiarnie specialty to:

W Trójmieście takich lokali jest kilka. To zazwyczaj niewielkie miejsca, urządzone raczej minimalistycznie, z alternatywnym klimatem. Zakładają je pasjonaci, którzy temat zgłębiali podczas wieloletnich eksperymentów i wizyt w palarniach kawy. Często to profesjonalni bariści z bagażem doświadczeń, którzy po latach spędzonych w sieciówkach czy zwykłych kawiarniach, postanowili pójść w niszę i postawić na wysoką jakość.

- Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam, ale z najwyższą punktacją oceniających ją sędziów sensorycznych - tłumaczy Piotr Krawczyk, współwłaściciel gdyńskiego Cup and Cakes. - Podczas oceny pod uwagę brana jest jakość, kolor i zapach ziarna surowego, a następnie kawa jest wypalana i badana w tzw. cuppingu. Próbka kawy może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Aby można było zaliczyć ją do segmentu specialty, musi otrzymać ich minimum 80.
To nie koniec restrykcyjnych, choć niepisanych, wymogów.
Porządna kawiarnia specialty powinna dbać o to, żeby oferowane ziarno było świeżo palone, zazwyczaj w rzemieślniczej palarni. Tylko wtedy dany gatunek kawy oddaje w pełni swój smak i aromat. Mile widziany jest również pełen dostęp do informacji o pochodzeniu, sposobie obróbki i gatunku ziarna. To zadanie dla baristy. Nie tylko musi być ekspertem w parzeniu kawy, ale jego obowiązkiem jest znać oferowane ziarna i wiedzieć, jakiej metody parzenia użyć, aby wydobyć z niej najlepszy smak.

Kawy specialty przygotowywane są przy pomocy ekspresu, ale nie tylko. Kawy specialty przygotowywane są przy pomocy ekspresu, ale nie tylko.
- Być może dla niektórych będzie zaskoczeniem pytanie baristy o rodzaj ziaren czy sposób przygotowania czarnej kawy. Zawsze staramy się rozpoznać stopień "kawowego zaawansowania" gościa i odpowiednio wyjaśnić różnice i zawiłości. Najwięcej radości dostarcza nam wyedukowanie gościa od poziomu "latte z syropem" do "jak ja mogłem pić tyle mleka" - śmieje się Krawczyk.
Syropy smakowe, do których przyzwyczajają sieciówki, to dodatki w kawiarniach specialty raczej niespotykane. Radykałowie uważają, że właściwy smak ziarna zabija też cukier i mleko. Nie oznacza to jednak, że w takim miejscu napijemy się wyłącznie espresso. Zrobienie dobrego cappuccino i latte to też sztuka.

- Naszym zadaniem jest opowiedzieć o produkcie, który serwujemy, pokazać subtelne różnice w smakach i aromatach i odpowiedzieć na każde pytanie. To nie jest miejsce tylko dla wtajemniczonych, nie dąsamy się i nie patrzymy krzywo na kogoś, kto zamawia latte. Osobę za barem powinna cechować pokora i chęć dzielenia się wiedzą - mówi Sławek Jakubczyk, szef wrzeszczańskiej Cz.kawki - Jestem fanem espresso, ale nie zapomnę flat white'a na ziarnach Ethiopia Guji, który smakował jak truskawkowy muffinek.
Bogactwo smaku kaw segmentu specialty potrafi zaskoczyć.
Niektórzy mówią, że są jak wino - w zależności od gatunku zmienia się ich kwasowość, goryczka i aromat. Zaparzone ziarno potrafi smakować i pachnieć owocami, czekoladą, kwiatami, ziołami czy herbatą. Wszystko zależy od gatunku ziarna.

I choć w kawiarni dobry i dobrze skonfigurowany ekspres to podstawa, coraz popularniejsze są tzw. kawowe alternatywy kryjące się pod nazwami aeropress, drip czy chemex. To właśnie za ich pomocą wydobywa się z ziarna to, co najlepsze. Co ciekawe, są to metody parzenia często znacznie starsze od ekspresu.

Szczególnie cenione przez smakoszy kawowych ziaren są alternatywne metody parzenia ręcznego, m.in. drip czy aeropress. Szczególnie cenione przez smakoszy kawowych ziaren są alternatywne metody parzenia ręcznego, m.in. drip czy aeropress.
- W skrócie: alternatywami nazywamy metody, w których przelewamy wodę przez zmieloną kawę przy użyciu specjalnego urządzenia, ale bez wysokiego ciśnienia. Najpiękniejsze jest to, że parzymy kawę samodzielnie, własnymi rękami. Mamy kontrolę nad tym, jak to robimy, decydujemy o recepturze, temperaturze, grubości zmielenia ziaren, czasie zalewania i parzenia. To wszystko ma znaczenie. W ten sposób odkrywamy smak kawy na nowo - ekscytuje się Jakubczyk.
Ceny w kawiarniach speciality nie odbiegają znacząco od tych w zwyczajnych kawiarniach czy sieciówkach. Za espresso zapłacimy średnio 5-7 zł, za cappuccino - około 8 zł, a ceny alternatyw zaczynają się mniej więcej od 10 zł. Za kawałek ciasta - zazwyczaj domowego lub z rzemieślniczej pracowni cukierniczej - zapłacimy 10-12 zł.

Jeśli chcielibyśmy zgłębić temat, warto podpytać baristów o organizowane w lokalu warsztaty. W Cup and Cakes planowane są cykliczne szkolenia z umiejętności oceniania jakości espresso, a w Cz.kawce odbywają się regularne cuppingi, czyli testy różnych ziaren.

Inne kawiarnie specialty w Trójmieście to m.in. Fukafe, Black and White Coffee, Kofeina, Kurhaus, Retro, Tłok, Drukarnia, Papier Kawa Nożyce czy Kreatywna Cafe.

Miejsca

Opinie (139) 3 zablokowane

  • (3)

    Jedno z lepszych espresso serwuje facet z roweru przy molo w Orłowie w sezonie!
    Polecam też Otwartą na Garnizonie.

    • 5 3

    • Hehe

      Przeczytalam 'serwuje z rowu'. Ah te glupotki...

      • 0 0

    • nie z roweru, tylko ze skutera chyba - bo teraz otworzyli właśnie kawiarnie Cup and Cakes (1)

      Zimą też jest przy molo

      • 3 0

      • O o właśnie! Ten pan kawka z molo wymiata! Nie wiedziałem że otworzył kawiarnię. Super!

        • 4 0

  • czkawka:) (2)

    Zaglądam ostatnio do "CzKawki" we Wrzeszczu i szczerze polecam, najlepsza kawa i najlepsza beza w życiu :) kawa to życie!!!!

    • 1 3

    • (1)

      Ciasta niby robione przez nich, a przywozone z Sopotu. Do tege niespecjalnie dobre. Szkoda

      • 1 1

      • Skąd pomysł ze ciasta są z Sopotu? Nie rozsiewaj głupich plotek bo ciasta są robione przez nich.

        • 0 0

  • Pyszna i duża w Przystanek Kawa w Brzeźnie

    Zaraz wychodzę i po spacerze brzegiem morza na DUŻĄ kawę

    • 1 2

  • jak sukces odniosły piwa craftowe(niestety), tak samo teraz będą wciskać kawy rzemiślnicze;) (7)

    A to wszystko moi Państwo zapewne po jeszcze wyższych cenach, tak aby wśród kawoszy powstałą rywalizacja na lans kto co pije

    • 24 17

    • Nie musisz pić kraftowych

      W każdej Biedrze chwytasz czteropak Żuberka i gotowe.

      • 0 2

    • Jeśli taśmowe Tyskie smakuje ci tak samo jak kraftowe piwo z małego, lokalnego browaru, to nie mamy o czym rozmawiać

      To dotyczy wszelkich produktów spożywczych: ser żółty-serek topiony, czekolada-wyrób czekoladopodobny, ptasie mleczko - nooo, wszystko inne co nie jest oryginałem ;)
      Oczywiste, że za wyższą jakość płacisz więcej. Wolę wypić taką kawę rzadziej, ale naprawdę docenić jej smak, niż pić rozpuszczalne g... hektolitrami

      • 2 1

    • Piwa te się kończą. Brodacze piwowarzy się przeżarli już.

      Wrócą Lechy, Tyskie, Żywce, Warki.....Normalność wróci tyle tylko, aby duże browary nie robiły syfu i robili swoje piwa z naturalnych składników. Słód, chmiel, woda, drożdże. Kraftowe twory dla lanserki odchodzą do lamusa.

      • 3 6

    • (2)

      Jak nie jesteś sensorykiem to kupuj kawę w automatach i będziesz usatysfakcjonowany, najwidoczniej to nie miejsca dla ciebie

      • 7 3

      • sensorykiem ? (1)

        Dobry jesteś. Gdzie ten świat idzie. O tempora o mores. Piwo kraftowe :) (ja wole np zimne). I ciastko z rzemieślniczego wypieku. A humus gdzie jesz ? W manufakturze humusu czy na szybko z humustrucka bez zsiadania z hulajnogi ?

        • 7 6

        • Sensorykiem odnośnie kawy a nie hummusu. Litości... Widać, że masz przeciętne podniebienie.

          • 2 4

    • kawa jest droższa, piwo kraftowe kosztuje ok 8-10zł za pół litra. Za tyle dostaniesz naparsteczek kawy rzemieślnika

      • 7 1

  • Za kawę powinno sie płacic 10 euro + vat i podatek za plastkiowy kubek (3)

    • 1 4

    • te kubki są papierowe

      • 1 1

    • a czemu?

      • 1 1

    • Okej ale vat 0%

      :-)

      • 0 0

  • kawę Luwak to mozna samemu zrobic (1)

    tylko trzeba poczekac 1-2 dni az przelezie

    • 4 0

    • Boki zrywać!
      Senastianie

      • 2 0

  • ja kupiłem kawiarke i dobra kawe (2)

    i sam sie nauczylem robic. i smacznie i tanio:)

    • 10 2

    • Szczęściarz

      Moja kawiarka spie...oliła z listonoszem :(

      • 3 0

    • jakobs kronung? -:)

      • 1 1

  • Kawa to kawa

    Na uj drążyć temat?

    • 0 1

  • Rzemieślnicza pracownia cukiernicza? WTF ??? (9)

    Lubię kawę, lubię eksperymentować i omijam SB itp szerokim, ale te nazwy jw czasami bardziej ośmieszają niż zachęcają

    • 46 6

    • (3)

      W jakiej "zwykłej" cukierni w Trójmieście jest dobre ciasto? Przecież tego w większości nie da się jeść. Nic dziwnego, że miejsca, w których jest coś dobrego muszą nazywać pracowniami cukierniczymi.

      • 10 6

      • Delicje, Justynka, Dekker (2)

        • 3 2

        • Po spróbowaniu (1)

          Po spróbowaniu ciasta z pracowni nie ma powrotu do wymienionych przez Ciebie cukierni. Po prostu czuć w nich taśmowość produkcji.

          • 3 4

          • A do tej pory szamała drożdżówki i bajaderki i było ok :D

            • 1 1

    • Herbata jednak wygrywa z kawą

      • 0 3

    • (3)

      bo słowo "cukiernia" jest za mało hipsterskie

      • 12 2

      • Dopóki kolejna moda nie nakaże tak mówić...;)

        • 0 0

      • To nie jest kwestia hipsterstwa. (1)

        Teraz nic nie może mieć zwykłej nazwy, teraz są laboratoria fryzur, studia paznokcia, instytuty smaku itp itd

        • 15 0

        • Podzielam Twoją opinię ale mnie się podobają te nazwy,dobrze kojarzą przez co chętnie je odwiedzam☺

          • 2 0

  • jestem codziennie na kawce w mount blanc. kawa z automatu i pyszne lody nestle:) (5)

    • 1 36

    • ANDRZEJ.

      Powtarzasz się:)

      • 0 0

    • Jesli lody nestle są wyznacznikiem dobrego smaku, to ja dziękuję pani kelnerko. (1)

      • 13 0

      • klientów u nas dużo, nie masz smaku!

        • 1 1

    • Widać, że codziennie, ale w robocie.

      • 14 0

    • lody nestle...

      • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane