• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawiarnie, w których smak kawy odkryjesz na nowo

Łukasz Stafiej
25 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Piotr Krawczyk z gdyńskiego Cup and Cakes: - Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam. Piotr Krawczyk z gdyńskiego Cup and Cakes: - Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam.

Coraz bardziej popularne kawiarnie typu specialty to miejsca, gdzie nie tylko napijemy się kawy najwyższej jakości, ale i poznamy wszystkie jej tajemnice. Co ciekawego znajdziemy na mapie Trójmiasta? Sprawdziliśmy.



Kawiarnie specialty to:

W Trójmieście takich lokali jest kilka. To zazwyczaj niewielkie miejsca, urządzone raczej minimalistycznie, z alternatywnym klimatem. Zakładają je pasjonaci, którzy temat zgłębiali podczas wieloletnich eksperymentów i wizyt w palarniach kawy. Często to profesjonalni bariści z bagażem doświadczeń, którzy po latach spędzonych w sieciówkach czy zwykłych kawiarniach, postanowili pójść w niszę i postawić na wysoką jakość.

- Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam, ale z najwyższą punktacją oceniających ją sędziów sensorycznych - tłumaczy Piotr Krawczyk, współwłaściciel gdyńskiego Cup and Cakes. - Podczas oceny pod uwagę brana jest jakość, kolor i zapach ziarna surowego, a następnie kawa jest wypalana i badana w tzw. cuppingu. Próbka kawy może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Aby można było zaliczyć ją do segmentu specialty, musi otrzymać ich minimum 80.
To nie koniec restrykcyjnych, choć niepisanych, wymogów.
Porządna kawiarnia specialty powinna dbać o to, żeby oferowane ziarno było świeżo palone, zazwyczaj w rzemieślniczej palarni. Tylko wtedy dany gatunek kawy oddaje w pełni swój smak i aromat. Mile widziany jest również pełen dostęp do informacji o pochodzeniu, sposobie obróbki i gatunku ziarna. To zadanie dla baristy. Nie tylko musi być ekspertem w parzeniu kawy, ale jego obowiązkiem jest znać oferowane ziarna i wiedzieć, jakiej metody parzenia użyć, aby wydobyć z niej najlepszy smak.

Kawy specialty przygotowywane są przy pomocy ekspresu, ale nie tylko. Kawy specialty przygotowywane są przy pomocy ekspresu, ale nie tylko.
- Być może dla niektórych będzie zaskoczeniem pytanie baristy o rodzaj ziaren czy sposób przygotowania czarnej kawy. Zawsze staramy się rozpoznać stopień "kawowego zaawansowania" gościa i odpowiednio wyjaśnić różnice i zawiłości. Najwięcej radości dostarcza nam wyedukowanie gościa od poziomu "latte z syropem" do "jak ja mogłem pić tyle mleka" - śmieje się Krawczyk.
Syropy smakowe, do których przyzwyczajają sieciówki, to dodatki w kawiarniach specialty raczej niespotykane. Radykałowie uważają, że właściwy smak ziarna zabija też cukier i mleko. Nie oznacza to jednak, że w takim miejscu napijemy się wyłącznie espresso. Zrobienie dobrego cappuccino i latte to też sztuka.

- Naszym zadaniem jest opowiedzieć o produkcie, który serwujemy, pokazać subtelne różnice w smakach i aromatach i odpowiedzieć na każde pytanie. To nie jest miejsce tylko dla wtajemniczonych, nie dąsamy się i nie patrzymy krzywo na kogoś, kto zamawia latte. Osobę za barem powinna cechować pokora i chęć dzielenia się wiedzą - mówi Sławek Jakubczyk, szef wrzeszczańskiej Cz.kawki - Jestem fanem espresso, ale nie zapomnę flat white'a na ziarnach Ethiopia Guji, który smakował jak truskawkowy muffinek.
Bogactwo smaku kaw segmentu specialty potrafi zaskoczyć.
Niektórzy mówią, że są jak wino - w zależności od gatunku zmienia się ich kwasowość, goryczka i aromat. Zaparzone ziarno potrafi smakować i pachnieć owocami, czekoladą, kwiatami, ziołami czy herbatą. Wszystko zależy od gatunku ziarna.

I choć w kawiarni dobry i dobrze skonfigurowany ekspres to podstawa, coraz popularniejsze są tzw. kawowe alternatywy kryjące się pod nazwami aeropress, drip czy chemex. To właśnie za ich pomocą wydobywa się z ziarna to, co najlepsze. Co ciekawe, są to metody parzenia często znacznie starsze od ekspresu.

Szczególnie cenione przez smakoszy kawowych ziaren są alternatywne metody parzenia ręcznego, m.in. drip czy aeropress. Szczególnie cenione przez smakoszy kawowych ziaren są alternatywne metody parzenia ręcznego, m.in. drip czy aeropress.
- W skrócie: alternatywami nazywamy metody, w których przelewamy wodę przez zmieloną kawę przy użyciu specjalnego urządzenia, ale bez wysokiego ciśnienia. Najpiękniejsze jest to, że parzymy kawę samodzielnie, własnymi rękami. Mamy kontrolę nad tym, jak to robimy, decydujemy o recepturze, temperaturze, grubości zmielenia ziaren, czasie zalewania i parzenia. To wszystko ma znaczenie. W ten sposób odkrywamy smak kawy na nowo - ekscytuje się Jakubczyk.
Ceny w kawiarniach speciality nie odbiegają znacząco od tych w zwyczajnych kawiarniach czy sieciówkach. Za espresso zapłacimy średnio 5-7 zł, za cappuccino - około 8 zł, a ceny alternatyw zaczynają się mniej więcej od 10 zł. Za kawałek ciasta - zazwyczaj domowego lub z rzemieślniczej pracowni cukierniczej - zapłacimy 10-12 zł.

Jeśli chcielibyśmy zgłębić temat, warto podpytać baristów o organizowane w lokalu warsztaty. W Cup and Cakes planowane są cykliczne szkolenia z umiejętności oceniania jakości espresso, a w Cz.kawce odbywają się regularne cuppingi, czyli testy różnych ziaren.

Inne kawiarnie specialty w Trójmieście to m.in. Fukafe, Black and White Coffee, Kofeina, Kurhaus, Retro, Tłok, Drukarnia, Papier Kawa Nożyce czy Kreatywna Cafe.

Miejsca

Opinie (139) 3 zablokowane

  • Ludzie albo cena nie taka albo wolicie kawe z biedry, wolny rynek. Jak się ktoś zna to doceni takie miejsca gdzie nie dostanie lury.

    • 11 0

  • kawiarnia kofeina ? (2)

    mam pytanie kto powiedzial ze kofeina kawiarnia speciality ??? blagam tam pracuje studentka ktora prosto filizanki nie moze postawic a jeszcze gorzej niz za robienie kawy wezmie sie szefowa ....jedna ze slabszych kawiarni w trojmiescie Jeszcze chcialem dodac ze w ten sposob obrazacie Leszka z Black and White ze kofeine stawiacie na rowni z nim.

    • 7 4

    • w Kofeinie mają szybki drip - minuta i gotowy (1)

      • 2 1

      • 100 % racji

        Nie sposób sie nie zgodzic, kofeina to miejsce do ktorego na filterki sie nie chodzi, poza tym kawiarni speciality jest mega malo. Za to multum jest lokali pseudo speciality ktore maja w ofercie fajne palarnie ale nie potrafia tego wykorzystac :(

        • 1 1

  • moim zdaniem kawiarnia Tłok brzmi swojsko.

    • 3 0

  • Polecam Kromkę Chleba w Sopocie (3)

    Kawy nie piłem ale podobno jest świetna. Za to ciasteczka fitness i panini pyszne! No i można porozmawiać z uroczą, śliczną sprzedawczynią:)))

    • 0 8

    • Świetnie się w temacie wypowiedziałes

      • 3 0

    • Fajnie się rozmawia z inteligentnymi i komunikatywnymi sprzedawczyniami.

      Ze ślicznymi można robić inne rzeczy, nie koniecznie rozmawiać.

      • 3 1

    • bez sensu

      po hugo zaśmiecasz temat?

      • 0 0

  • (3)

    Jedno z lepszych espresso serwuje facet z roweru przy molo w Orłowie w sezonie!
    Polecam też Otwartą na Garnizonie.

    • 5 3

    • nie z roweru, tylko ze skutera chyba - bo teraz otworzyli właśnie kawiarnie Cup and Cakes (1)

      Zimą też jest przy molo

      • 3 0

      • O o właśnie! Ten pan kawka z molo wymiata! Nie wiedziałem że otworzył kawiarnię. Super!

        • 4 0

    • Hehe

      Przeczytalam 'serwuje z rowu'. Ah te glupotki...

      • 0 0

  • Fajny artykuł, uwielbiam kawowe wypady.

    • 4 1

  • ciekawe jaką

    Sensorycznosc miała kawa extra select za komuny jak ja we wtorki do sklepu rzucali. Się ludziom w głowach poprzewracało.

    • 5 5

  • Młynek 100 zł,+ expres kolbowy marki DL za 300 zł ===> mam codziennie nieziemską kawunię

    Na przestrzeni ostatnich 5 lat miałam ekspresy w przedziale od 100 do 2000 pln. Żadna kawa nie miała tego "COŚ". Po latach eksperymentów, polecam ekspresy kolbowe + dobrą kawę ziarnistą .

    • 4 0

  • Za kawę powinno sie płacic 10 euro + vat i podatek za plastkiowy kubek (3)

    • 1 4

    • Okej ale vat 0%

      :-)

      • 0 0

    • a czemu?

      • 1 1

    • te kubki są papierowe

      • 1 1

  • przyzwoitego i w dovrej cenie(5) espresso mozna sie napic w młynek cafe na starym mieście

    Mały lokalik w fajnej lokalizacji

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane