• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta

Magda Mielke
1 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze

Mają ogródki i tarasy z pięknym widokiem, panuje w nich chilloutowa atmosfera, w której można zanurzyć się i na chwilę odpocząć od zgiełku miasta, a w dodatku dobrze karmią. Klimatycznych lokali usytuowanych poza ścisłym centrum Trójmiasta nie brakuje. Warto się wybrać i sprawdzić, co mają do zaoferowania.



Wycieczka i obiad - restauracje za miastem


Co poza jakością jedzenia decyduje o wyborze restauracji?

Zbaczając z głównych arterii, spacerując po obrzeżach miasta, z dala od gwaru i tłumu centrum, odwiedzając mniej znane dzielnice i osiedla można odkryć wyjątkowe restauracje i kawiarnie. To kulinarne perełki. Tyle że do takich lokali nie wchodzi się ot tak, z ulicy. Wieść o nich roznosi się zwykle pocztą pantoflową, a wizytę planuje się i zwykle specjalnie jedzie w odleglejszy zakątek miasta po to, aby je odwiedzić.

Wybraliśmy kilka takich miejsc, w których tętno miasta bije znacznie wolniej. Poszukiwacze ciekawych smaków i kulinarnych przygód powinni wpisać je na swoją listę "do odwiedzenia".

Restauracja Zacisze: ogród smaków



Zbaczając nieco z trasy wokół zbiornika retencyjnego "Kolorowego", można trafić do Restauracji Zacisze, znajdującej się przy ul. NiepołomickiejMapka. Jak sama nazwa wskazuje, lokal położony jest w zacisznym miejscu, z dala od zgiełku miasta. Istniejącą od 2015 roku restaurację okala obszerny teren o powierzchni jednego hektara. Działka podzielona jest na kilka części: obszar restauracyjny, część biesiadną, gdzie w sezonie letnim ustawiane są stoły i ławy, a także na wydzielony sad, w którym rosną owoce wykorzystywane w kuchni.


Menu to prawdziwy "ogród smaków". Znajdziemy w nim dania kuchni polskiej i europejskiej, a także spory wybór opcji wegetariańskich. Można tu zjeść m.in. rosół, zupę rybną czy minestrone. Wśród dań głównych znajdziemy burgery, makarony, sałatki i rozmaite dania mięsne np. żeberka bbq czy boczek w piwie. Nie brakuje dań dla dzieci, zestawów zakąsek i deserów. Restauracja organizuje także wesela, zarówno dla mniejszej, jak i większej liczby gości, konferencje, wigilie firmowe, sylwester, prowadzi również catering.

  • Dziki Gon
  • Dziki Gon
  • Dziki Gon
  • Dziki Gon
  • Dziki Gon

Dziki Gon: dziczyzna i strzelectwo



Niby w mieście, blisko centrum, ale jednak z dala od najpopularniejszych i najbardziej wydeptanych ulic, na terenie Gdańskiego Centrum StrzeleckiegoMapka we Wrzeszczu, tuż przed podjazdem na Morenę, skrywa się Dziki Gon. To dobra alternatywa dla osób ceniących sobie ciszę i spokój, chcących zregenerować siły i oderwać się od monotonii codzienności. Otoczona zielonym terenem restauracja jest doskonałym miejscem na rodzinny obiad, randkę z ukochaną osobą czy urodziny w gronie przyjaciół. A w środku? Ciepły wystrój, przestronne wnętrze i tematyczne dodatki. Zimą można tu ogrzać się przy kominku, a latem wsłuchać się w śpiew ptaków i spędzić czas na letnim tarasie.

Czytaj także: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać

Na talerzu zaś tradycyjna kuchnia myśliwska oparta na sezonowych produktach i wykorzystująca nowoczesne techniki. Specjalnością lokalu jest dziczyzna. Zjemy tu takie rarytasy jak tatar z jelenia, zupa myśliwska, pierogi z dziczyzną, gołąbki czy gulasz z dzika.

  • Brat Łata
  • Brat Łata
  • Brat Łata
  • Brat Łata
  • Brat Łata

Brat Łata: leśny klimat



Do tej restauracji nie sposób trafić przypadkiem, "z ulicy". Brat Łata skrywa się bowiem w cieniu drzew, tuż przy sopockim Stadionie LeśnymMapka. To idealne miejsce dla wszystkich tych, którzy kochają Sopot, ale wolą uciec przed zgiełkiem Monciaka. Tutaj znaleźć można spokój, odprężenie i polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie.

Nazwa restauracji to określenie dotyczącego kogoś poczciwego, serdecznej osoby o łagodnym usposobieniu, która łatwo nawiązuje kontakt, umie odnaleźć się w każdym środowisku i chętnie zawiera nowe znajomości. I to wszystko odnaleźć można w atmosferze tego miejsca. W dodatku ściany sopockiej restauracji zdobią inspirujące hasła oddające energię i podejście do życia właścicieli.

Jemy na mieście - sprawdź nasze recenzje kulinarne



Tutejsza kuchnia bazuje na pradawnych przepisach i produktach, ale podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. Żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje - to wszystko jest tu na porządku dziennym. Pomidor może wyglądać jak truskawka, mieć postać galaretki, ale nadal smakować jak pomidor.

  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre

Mondo di Vinegre: romantyzm na całego



Klimatyczne, przestronne wnętrze, nienachalny wystrój, pastelowe kolory, a przede wszystkim widok na basen portowy, który możemy podziwiać dzięki ogromnym oknom. Restauracja Mondo di Vinegre znajduje się w gdyńskim porcieMapka, w historycznym budynku dawnego Dworca Morskiego, na drugim piętrze Muzeum Emigracji.

Czytaj także: Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week

A co na talerzu? Tutejsza karta fantastycznie koresponduje z widokiem - oparta jest na kuchni śródziemnomorskiej i zawiera wszystko to, co związane z wodą, ale nie tylko. Wiosenno-letnie menu podzielone jest na kilka sekcji: od rybaka, od ogrodnika, od myśliwego, od babci (dania dla dzieci) i od ciastkarza. Zjemy tu m.in. tagiatelle z krewetkami i pesto z melisy, halibuta z musem z pieczonego kalafiora, bobem, chorizo, fasolką szparagową i chipsem ryżowym, tatar z daniela z żółtkiem przepiórczym, commber z królika z orkiszowym gnocchi, ossobuco z jelenia czy pierogi z wędzonym tofu.

  • Osteria Fino
  • Osteria Fino
  • Osteria Fino
  • Osteria Fino
  • Osteria Fino

Osteria Fino: bliżej gości



Nie brakuje dobrych restauracji skrywających się w dzielnicach Trójmiasta. Do taki należy Osteria Fino. Gdyński lokal został otwarty w 2018 roku w samym sercu Gdyni, ale po pewnym czasie został przeniesiony na ul. StarodworcowąMapka. Jak mówią właściciele, chcieli być bliżej swoich gości, by ci mogli wpaść na obiad po drodze z pracy czy wyjść na dobrą kolację bez potrzeby dojeżdżania do centrum miasta.

Osteria to z włoskiego "nieformalna restauracja" i taka w zamyśle jest tutejsza kuchnia: swojska, ale nie przaśna. A przy tym podkręcona nutą ekstrawagancji. W wiosennym menu znajdziemy m.in. tatar wołowy podawany z botwinką, majonezem rzeżuchowym i siankiem ziemniaczanym, zupę chrzanową z wołowiną i puree ziemniaczanym, stek z golonki czy pierożki z kaczką.

Miejsca

Opinie (42) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Dzięki Naszej Pani Prezydent, jest coraz lepiej.

    Popieram Nasze Słońce Północy

    • 25 17

  • (5)

    Zabrakło tylko jednego...cennika menu.

    Dr Svencjusz

    • 45 6

    • wystarczy wejść na stronę danej restauracji (2)

      po co zaśmiecać artykuł

      • 4 16

      • To po co jest ten artykuł?

        Aby szybko napisać byle co?

        • 14 2

      • potrawy też można sobie sprawdzic na stronie po co tu zaśmiecać

        właściwie to po co ten sponsorowany artykuł tutaj, zaśmieca tylko internet

        • 0 0

    • Po co ci to?

      Ahahahaha.

      • 0 6

    • Cennik może się zmienić choćby jutro i już artykuł byłby nieaktualny. A sprawdzić ceny na stronie danej restauracji to 3 minuty roboty.

      • 1 4

  • A taka restauracja niedaleko ch osowa? (6)

    Kiedyś ktoś tu pisał, ze krewety mają pyszne i ogolnie klimat, jedzenie i ceny na duży plus. Czy ktoś to potwierdzi?

    • 5 5

    • Chyba chodzi o Azzurro.

      • 7 0

    • Odradzam (2)

      Mało ludzi, jedzenie mrożone i niesmaczne

      • 6 3

      • Wystarczy (1)

        Poprosić o odgrzanie to nie będziesz jadł mrożonego:p

        • 11 3

        • Ty jakie nie rozumne jest?

          • 0 1

    • Ja polecam. Moim zdaniem jedna z najlepszych restauracji (1)

      • 2 4

      • Zapomniało się podpisać - właściciel

        • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    czy ceny jak w środmieściu Gdańska? (3)

    niedawno byłem w restauracji w połduniowym Gdańsku. Wszytsko ok poza cenami, ceny jak w centrum Gdańska a miejscówka dużo tańsza.
    Trochę to dzwiwne.

    • 42 1

    • Mała konkurencja - ceny wyższe. Nic w tym dziwnego. Biorą tyle ile klient zapłaci, a nie każdemu się chce jechać

      do Gdańska zjeść.

      • 1 4

    • Koszty utrzymania wzrosły, produkty, jak nabiał czy mięso o 100% w stosunku do zeszłego roku, to liczysz że będzie tanio? Tanio już było, teraz zejdźmy na ziemię

      • 1 8

    • Zatem wybór jest prosty, po obiedzie wolę przespacerować się po Głównym Mieście niż osiedlu. I zgadzam się z autorem - wysokich cen w takich miejscach nie ma jak uargumentować.

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Rybakówka w Dolinie Radości w Oliwie! (1)

    • 11 24

    • Rybakówka - smacznie i drogo!

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    Ja już nie chodzę do restauracji (4)

    Trzeba przeczekać drożyznę. Mam patelnie, kuchenkę gazową, zestaw piknikowy i sam robię jedzenie na łonie natury w super miejscach.

    • 32 3

    • Jak Makłowicz (2)

      • 5 0

      • (1)

        raczej jak biedak

        • 3 9

        • Biedak ale nie złodziej i cwaniak.

          • 1 1

    • Teraz się nie chodzi do restauracji

      Jest za drogo. A szczególnie takich które się reklamują z niemca.

      • 5 1

  • Ja tam jeżdżę na gulasz z dzika do karczmy niedaleko Gdyni.

    Z Gdyni mi bliżej niż gdzieś do Gdańska.

    • 3 2

  • Haha artykuł sponsorowany (2)

    Panie Michale!
    Ja rozumiem że firma musi zarabiać ale jesteście do imentu nudni i przewidywalni. Ile można o tym samym? I o tych samych miejscach?

    • 35 3

    • gdzie ty widzisz Michala

      • 0 3

    • Zacisze sorki ale nie polecam, Dziki Gon też bez fajerwerkow, Brat łata naciągane, wszystkie te restauracje niestety nie

      • 0 0

  • Azzurro osowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 1 7

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane