- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (93 opinie)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta
Mają ogródki i tarasy z pięknym widokiem, panuje w nich chilloutowa atmosfera, w której można zanurzyć się i na chwilę odpocząć od zgiełku miasta, a w dodatku dobrze karmią. Klimatycznych lokali usytuowanych poza ścisłym centrum Trójmiasta nie brakuje. Warto się wybrać i sprawdzić, co mają do zaoferowania.
Wycieczka i obiad - restauracje za miastem
Wybraliśmy kilka takich miejsc, w których tętno miasta bije znacznie wolniej. Poszukiwacze ciekawych smaków i kulinarnych przygód powinni wpisać je na swoją listę "do odwiedzenia".
Restauracja Zacisze: ogród smaków
Zbaczając nieco z trasy wokół zbiornika retencyjnego "Kolorowego", można trafić do Restauracji Zacisze, znajdującej się przy ul. Niepołomickiej. Jak sama nazwa wskazuje, lokal położony jest w zacisznym miejscu, z dala od zgiełku miasta. Istniejącą od 2015 roku restaurację okala obszerny teren o powierzchni jednego hektara. Działka podzielona jest na kilka części: obszar restauracyjny, część biesiadną, gdzie w sezonie letnim ustawiane są stoły i ławy, a także na wydzielony sad, w którym rosną owoce wykorzystywane w kuchni.
Menu to prawdziwy "ogród smaków". Znajdziemy w nim dania kuchni polskiej i europejskiej, a także spory wybór opcji wegetariańskich. Można tu zjeść m.in. rosół, zupę rybną czy minestrone. Wśród dań głównych znajdziemy burgery, makarony, sałatki i rozmaite dania mięsne np. żeberka bbq czy boczek w piwie. Nie brakuje dań dla dzieci, zestawów zakąsek i deserów. Restauracja organizuje także wesela, zarówno dla mniejszej, jak i większej liczby gości, konferencje, wigilie firmowe, sylwester, prowadzi również catering.
Dziki Gon: dziczyzna i strzelectwo
Niby w mieście, blisko centrum, ale jednak z dala od najpopularniejszych i najbardziej wydeptanych ulic, na terenie Gdańskiego Centrum Strzeleckiego we Wrzeszczu, tuż przed podjazdem na Morenę, skrywa się Dziki Gon. To dobra alternatywa dla osób ceniących sobie ciszę i spokój, chcących zregenerować siły i oderwać się od monotonii codzienności. Otoczona zielonym terenem restauracja jest doskonałym miejscem na rodzinny obiad, randkę z ukochaną osobą czy urodziny w gronie przyjaciół. A w środku? Ciepły wystrój, przestronne wnętrze i tematyczne dodatki. Zimą można tu ogrzać się przy kominku, a latem wsłuchać się w śpiew ptaków i spędzić czas na letnim tarasie.
Czytaj także: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać
Na talerzu zaś tradycyjna kuchnia myśliwska oparta na sezonowych produktach i wykorzystująca nowoczesne techniki. Specjalnością lokalu jest dziczyzna. Zjemy tu takie rarytasy jak tatar z jelenia, zupa myśliwska, pierogi z dziczyzną, gołąbki czy gulasz z dzika.
Brat Łata: leśny klimat
Do tej restauracji nie sposób trafić przypadkiem, "z ulicy". Brat Łata skrywa się bowiem w cieniu drzew, tuż przy sopockim Stadionie Leśnym. To idealne miejsce dla wszystkich tych, którzy kochają Sopot, ale wolą uciec przed zgiełkiem Monciaka. Tutaj znaleźć można spokój, odprężenie i polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie.
Nazwa restauracji to określenie dotyczącego kogoś poczciwego, serdecznej osoby o łagodnym usposobieniu, która łatwo nawiązuje kontakt, umie odnaleźć się w każdym środowisku i chętnie zawiera nowe znajomości. I to wszystko odnaleźć można w atmosferze tego miejsca. W dodatku ściany sopockiej restauracji zdobią inspirujące hasła oddające energię i podejście do życia właścicieli.
Jemy na mieście - sprawdź nasze recenzje kulinarne
Tutejsza kuchnia bazuje na pradawnych przepisach i produktach, ale podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. Żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje - to wszystko jest tu na porządku dziennym. Pomidor może wyglądać jak truskawka, mieć postać galaretki, ale nadal smakować jak pomidor.
Mondo di Vinegre: romantyzm na całego
Klimatyczne, przestronne wnętrze, nienachalny wystrój, pastelowe kolory, a przede wszystkim widok na basen portowy, który możemy podziwiać dzięki ogromnym oknom. Restauracja Mondo di Vinegre znajduje się w gdyńskim porcie, w historycznym budynku dawnego Dworca Morskiego, na drugim piętrze Muzeum Emigracji.
Czytaj także: Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week
A co na talerzu? Tutejsza karta fantastycznie koresponduje z widokiem - oparta jest na kuchni śródziemnomorskiej i zawiera wszystko to, co związane z wodą, ale nie tylko. Wiosenno-letnie menu podzielone jest na kilka sekcji: od rybaka, od ogrodnika, od myśliwego, od babci (dania dla dzieci) i od ciastkarza. Zjemy tu m.in. tagiatelle z krewetkami i pesto z melisy, halibuta z musem z pieczonego kalafiora, bobem, chorizo, fasolką szparagową i chipsem ryżowym, tatar z daniela z żółtkiem przepiórczym, commber z królika z orkiszowym gnocchi, ossobuco z jelenia czy pierogi z wędzonym tofu.
Osteria Fino: bliżej gości
Nie brakuje dobrych restauracji skrywających się w dzielnicach Trójmiasta. Do taki należy Osteria Fino. Gdyński lokal został otwarty w 2018 roku w samym sercu Gdyni, ale po pewnym czasie został przeniesiony na ul. Starodworcową. Jak mówią właściciele, chcieli być bliżej swoich gości, by ci mogli wpaść na obiad po drodze z pracy czy wyjść na dobrą kolację bez potrzeby dojeżdżania do centrum miasta.
Osteria to z włoskiego "nieformalna restauracja" i taka w zamyśle jest tutejsza kuchnia: swojska, ale nie przaśna. A przy tym podkręcona nutą ekstrawagancji. W wiosennym menu znajdziemy m.in. tatar wołowy podawany z botwinką, majonezem rzeżuchowym i siankiem ziemniaczanym, zupę chrzanową z wołowiną i puree ziemniaczanym, stek z golonki czy pierożki z kaczką.
Miejsca
Opinie (42) 8 zablokowanych
-
2022-06-01 09:25
Opinia wyróżniona
Rybakówka w Dolinie Radości w Oliwie! (1)
- 11 24
-
2022-06-02 14:04
Rybakówka - smacznie i drogo!
- 4 0
-
2022-06-02 07:36
Opinia wyróżniona
Sielanka
Brakuje w zestawieniu Sielanka Arciszewo, bardzo klimatyczne miejsce i super karmia
- 12 1
-
2022-06-01 09:42
Opinia wyróżniona
Ja już nie chodzę do restauracji (3)
Trzeba przeczekać drożyznę. Mam patelnie, kuchenkę gazową, zestaw piknikowy i sam robię jedzenie na łonie natury w super miejscach.
- 32 3
-
2022-06-01 09:45
Jak Makłowicz (2)
- 5 0
-
2022-06-01 09:48
(1)
raczej jak biedak
- 3 9
-
2022-06-01 20:08
Biedak ale nie złodziej i cwaniak.
- 1 1
Wszystkie opinie
-
2022-06-01 07:20
Dzięki Naszej Pani Prezydent, jest coraz lepiej.
Popieram Nasze Słońce Północy
- 25 17
-
2022-06-01 07:34
(5)
Zabrakło tylko jednego...cennika menu.
Dr Svencjusz- 45 6
-
2022-06-01 07:55
wystarczy wejść na stronę danej restauracji (2)
po co zaśmiecać artykuł
- 4 16
-
2022-06-01 08:56
To po co jest ten artykuł?
Aby szybko napisać byle co?
- 14 2
-
2022-06-07 14:15
potrawy też można sobie sprawdzic na stronie po co tu zaśmiecać
właściwie to po co ten sponsorowany artykuł tutaj, zaśmieca tylko internet
- 0 0
-
2022-06-01 08:59
Po co ci to?
Ahahahaha.
- 0 6
-
2022-06-01 10:30
Cennik może się zmienić choćby jutro i już artykuł byłby nieaktualny. A sprawdzić ceny na stronie danej restauracji to 3 minuty roboty.
- 1 4
-
2022-06-01 09:09
A taka restauracja niedaleko ch osowa? (6)
Kiedyś ktoś tu pisał, ze krewety mają pyszne i ogolnie klimat, jedzenie i ceny na duży plus. Czy ktoś to potwierdzi?
- 5 5
-
2022-06-01 09:27
Chyba chodzi o Azzurro.
- 7 0
-
2022-06-01 09:44
Odradzam (2)
Mało ludzi, jedzenie mrożone i niesmaczne
- 6 3
-
2022-06-01 10:04
Wystarczy (1)
Poprosić o odgrzanie to nie będziesz jadł mrożonego:p
- 11 3
-
2022-06-01 19:20
Ty jakie nie rozumne jest?
- 0 1
-
2022-06-01 11:59
Ja polecam. Moim zdaniem jedna z najlepszych restauracji (1)
- 2 4
-
2022-06-01 19:21
Zapomniało się podpisać - właściciel
- 1 1
-
2022-06-01 09:17
Opinia wyróżniona
czy ceny jak w środmieściu Gdańska? (3)
niedawno byłem w restauracji w połduniowym Gdańsku. Wszytsko ok poza cenami, ceny jak w centrum Gdańska a miejscówka dużo tańsza.
Trochę to dzwiwne.- 42 1
-
2022-06-01 15:42
Mała konkurencja - ceny wyższe. Nic w tym dziwnego. Biorą tyle ile klient zapłaci, a nie każdemu się chce jechać
do Gdańska zjeść.
- 1 4
-
2022-06-01 15:54
Koszty utrzymania wzrosły, produkty, jak nabiał czy mięso o 100% w stosunku do zeszłego roku, to liczysz że będzie tanio? Tanio już było, teraz zejdźmy na ziemię
- 1 8
-
2022-06-01 19:52
Zatem wybór jest prosty, po obiedzie wolę przespacerować się po Głównym Mieście niż osiedlu. I zgadzam się z autorem - wysokich cen w takich miejscach nie ma jak uargumentować.
- 2 0
-
2022-06-01 09:25
Opinia wyróżniona
Rybakówka w Dolinie Radości w Oliwie! (1)
- 11 24
-
2022-06-02 14:04
Rybakówka - smacznie i drogo!
- 4 0
-
2022-06-01 09:42
Opinia wyróżniona
Ja już nie chodzę do restauracji (4)
Trzeba przeczekać drożyznę. Mam patelnie, kuchenkę gazową, zestaw piknikowy i sam robię jedzenie na łonie natury w super miejscach.
- 32 3
-
2022-06-01 09:45
Jak Makłowicz (2)
- 5 0
-
2022-06-01 09:48
(1)
raczej jak biedak
- 3 9
-
2022-06-01 20:08
Biedak ale nie złodziej i cwaniak.
- 1 1
-
2022-06-01 11:59
Teraz się nie chodzi do restauracji
Jest za drogo. A szczególnie takich które się reklamują z niemca.
- 5 1
-
2022-06-01 10:18
Ja tam jeżdżę na gulasz z dzika do karczmy niedaleko Gdyni.
Z Gdyni mi bliżej niż gdzieś do Gdańska.- 3 2
-
2022-06-01 10:28
Haha artykuł sponsorowany (2)
Panie Michale!
Ja rozumiem że firma musi zarabiać ale jesteście do imentu nudni i przewidywalni. Ile można o tym samym? I o tych samych miejscach?- 35 3
-
2022-06-01 11:24
gdzie ty widzisz Michala
- 0 3
-
2022-06-04 19:54
Zacisze sorki ale nie polecam, Dziki Gon też bez fajerwerkow, Brat łata naciągane, wszystkie te restauracje niestety nie
- 0 0
-
2022-06-01 11:56
Azzurro osowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- 1 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.