• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kocham polską wódkę. Degustacja owocowych specjałów

Magda Mielke
20 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach. Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach.

Kocham polską wódkę - pod takim hasłem odbyła się w sobotę degustacja wysokoprocentowych trunków w restauracji Ducha 66. Spróbować można było kilku polskich wódek, do produkcji których wykorzystano owoce i warzywa. Królową wieczoru okazała się propozycja V One z pszenicy o smaku ogórka. Wysokoprocentowe napoje serwowane były w połączeniu ze specjalnie dobranymi, ciekawymi przekąskami.



Degustacje w Trójmieście


Który wysokoprocentowy trunek pije(a)sz najczęściej?

Wódka, wódeczka, wódzia, wódziunia... Polacy kochają wódkę. Choć społeczne sondaże pokazują, że spożywamy jej coraz mniej, niezmiennie jest ona najczęściej wybieranym wysokoprocentowym trunkiem. Poza czystą wódką, dużą popularnością cieszą się smakowe specjały, których na naszym rynku jest coraz więcej. W sobotni wieczór w restauracji Ducha 66 odbyła się degustacja polskich wódek, do produkcji których użyto owoców i warzyw.

- Muszę się przed państwem wytłumaczyć, dlaczego - chociaż degustacja nazywa się Kocham Polską Wódkę - to praktycznie nie będziemy próbować żadnej polskiej wódki. Otóż od 2018 roku obserwujemy wybuch małych producentów, powoli pojawiają się małe destylarnie, które produkują w małych partiach ciekawy polski alkohol. Dzięki temu możemy próbować rzeczy, których ustawa o polskiej wódce, określająca, co można nazywać polską wódką, nie ujęła. Dziś spróbujemy kilku rzeczy, które są produkowane w Polsce, z polskich produktów, w sposób niekonwencjonalny i niemieszczący się w ramach ustawy - tłumaczył Łukasz Czerkowski, który poprowadził sobotnią degustację.

Czytaj także: Szampańskie śniadanie w Fino Noir



  • Podczas degustacji próbowano kraftowych wódek w ciekawych smakach jak np. Geist truskawkowy.
  • Goście sobotniej degustacji.
  • Goście sobotniej degustacji.
  • Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach m.in. z Ducha Sadu.
  • Jedna z trunkowych niespodzianek: wódka żytnia z Podola Wielkiego.
  • Łukasz Czerkowski zadbał o dobrą atmosferę wieczoru i zabawiał gości licznymi anegdotami.
  • Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach.
Spróbować można było sześciu zapowiadanych specjałów: OVII wódki z jabłek, Wolf & Oak Geist Truskawkowy, Ducha Sadu Jabłko w butelce z hibiskusem, Ducha Sadu Jabłko w butelce z mango, V One z pszenicy o smaku ogórka i V One z pszenicy o smaku trzech jagód. Jak pokazały wyniki ankiety, przeprowadzonej na koniec spotkania, gościom do gustu najbardziej przypadła wódka o smaku ogórka, a w dalszej kolejności doceniono Ducha Sadu z hibiskusem i V One z jagodami. Większość próbowanych trunków jest nie do zdobycia, nie ma ich już w regularnej sprzedaży.

Były także dwie degustacyjne niespodzianki. Na dobry początek zaserwowana została wódka zupełnie niepasująca do pozostałych - żytnia, o ziołowym, intensywnym aromacie, w smaku przypominająca wódkę z ziemniaków. Wódka ta, robiona trochę inaczej niż cała reszta, w całości - od pola do butelki - produkowana jest w Podolu Wielkim, najbliższej Trójmiastu kraftowej gorzelni. Po właściwej degustacji można było zaś spróbować Ducha Sadu Jabłko w butelce z wędzoną gruszką, która przez rok była starzona w dębowych beczkach. Propozycja ta zapowiedziała temat kolejnej degustacji z cyklu Kocham Polską Wódkę, a mianowicie: polskie wódki starzone w beczkach.

- Nie boję się powiedzieć sloganu, który nam przyświeca, czyli kocham polską wódkę. Moim marzeniem jest, żebyśmy promowali tę wódkę w restauracjach, barach i wszędzie, gdzie się da, bo polska wódka jest na tyle fantastyczna, że możemy ją podawać z różnymi tapasami i jedzeniem regionalnym. Będziemy dziś prezentować wódki, które są owocowe, ale dajemy im także trochę życia w postaci jedzenia - zapowiadał Daniel Matz, właściciel restauracji Ducha 66 i pasjonat polskiej wódki.
  • Tuńczyk opalany / zielony groszek / mięta / jabłko fermentowane
  • Lokalny ser / chałka / pigwa / chrzan
  • Dorsz / melon / bazylia / limonka / chili
  • Twaróg śmietankowy / wrześniowe truskawki / miód spadzisty / pieprz czarny / pistacje solone
  • Jagodzianka / kruszonka / mascarpone / wanilia
Enigmatycznie zapowiada degustacja przekąsek okazała się foodpairingiem z prawdziwego zdarzenia. Do każdej z wymienionych wódek została starannie dobrana ciekawa propozycja kulinarna. Degustacja rozpoczęła się od OVII wódki z jabłek, do której podano opalanego tuńczyka z puree z zielonego groszku i mięty z dodatkiem jabłka kompresowanego w cydrze. Duch Sadu Jabłko w butelce z hibiskusem został sparowany z łososiem MOWI podanym z lokalnym serem Kozia Rura, hibiskusem i sosem z czerwonego wina. Do kolejnej wódki z Ducha Sadu - Jabłka w butelce z mango - podano chałkę z serem, konfiturą z pigwy i tartym chrzanem. Słodka przekąska świetnie przełamała chmielową gorycz wódki. Doskonałe połączenie stanowiła też zaskakująca wódka V One z pszenicy o smaku ogórka, do której podano dorsza z melonem, przyprawionego bazylią, limonką i chili. Ostatnie dwie pozycje stanowiły słodkie zakończenie wieczoru. Najpierw, do wódki Wolf & Oak Geist Truskawkowy zaserwowano deserowy słoiczek składający się z twarogu śmietankowego, wrześniowych truskawek, miodu spadziowego, solonych pistacji i czarnego pieprzu. Na sam koniec, do V One z pszenicy o smaku trzech jagód podano w zdekonstruowanej wersji jagodziankę z kruszonką i kremem z mascarpone i wanilii.

Trójmiejskie lokale z widokiem na wodę



Sobotni wieczór upłynął nie tylko pod znakiem degustacji, ale i mini-wykładu. Łukasz Czerkowski przybliżył historię i specyfikę powstania każdej z degustowanych wódek, opowiadał o polskich gorzelniach i rozwijającym się rynku kraftowych trunków. Nie zabrakło również osobistych anegdot. Był także czas na mini-konkurs. Przede wszystkim jednak była to okazja do tego, co w degustacjach najważniejsze - wymiany wrażeń i opinii pomiędzy uczestnikami. Koneserzy wysokoprocentowego trunku dyskutowali zarówno o smakach i aromatach serwowanych propozycji, wyglądzie butelek i etykiet, jak i oceniali dopasowanie potraw.

Degustacja alkoholi i przekąsek kosztowała 80 zł od osoby. W planach są kolejne takie wydarzenia. Następna degustacja dotyczyć będzie wódki starzonej w beczkach.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (91)

  • Kocham polską wódkę

    brzmi jak deklaracja alkoholika :P

    • 11 1

  • "smak" wódki nie istnieje

    Wódka to wódka

    • 3 5

  • (1)

    Osoby na zdjeciach raczej nie wygladaja na koneserow vodki.

    • 6 0

    • Zdecydowanie za czysci

      • 0 0

  • Byłem

    zarówno w piątek jak i w sobotę, zresztą jak co tydzień. Polecam

    • 1 3

  • Serio...

    Alkohol niszczy ludzi, rodziny, a wy promujecie truciznę... Trzymajcie się od tego g*wna z daleka... mówię Wam to z doświadczenia

    • 7 3

  • (2)

    Nie pije alkoholu bo w ogóle mnie to nie kręci. Chluśnięcie kielona zawsze mnie brzydzilo. Wole sport.

    • 7 7

    • Można pić na czas, albo kto więcej ;)

      • 5 1

    • A ja lubię i sport i chluśnięcie kielona :) Te rzeczy się nie wykluczają.

      • 7 1

  • to ewidentna promocja pijaństwa której rezultaty można zobaczyć na ulicach szczególnie w okolicach dworców miejskich - żenujące

    • 8 5

  • Żenada!!Polska ,Kraj który ma największy problem z alkoholizmem na świecie! (4)

    A tu nadal promocja wódki !!Polska krajem w którym wódka jest najbardziej dostępna w europie praktycznie 24na dobę.Jak widać nie docięra to nadal co do niektórych.

    • 6 12

    • (1)

      Nie widziałeś jak piją gdzieś indziej.
      I to w Europie.

      • 5 2

      • Widziałem wiecej ni z ty zobaczysz w zyciu

        • 0 3

    • Zyc trzeba z umiarem. (1)

      W jedzeniu, w gadaniu, pisaniu.. i piciu. Degustacja wodek to wydarzenie promujace wyszukiwanie smakow w napoju i docenienia kunsztu destylatu a nie zalewania sie w trupa samogonem.

      • 4 2

      • i jeszcze paru rzeczach

        Na "p"...

        • 1 0

  • Przewodnik

    Przydałby się jakiś przewodnik po tych gorzelniach, z opisem wódek. Coś takiego jak "Wódka", Łukasza Gołębiowskiego,

    • 2 0

  • Wódka

    "Bo I'm tylko, tylko o to chodzi
    Abys sam sobie szkodzil
    Abys sam nie mogl myslec
    Abys sam nie mogl chodzic"

    • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane