• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kocham polską wódkę. Degustacja owocowych specjałów

Magda Mielke
20 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach. Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach.

Kocham polską wódkę - pod takim hasłem odbyła się w sobotę degustacja wysokoprocentowych trunków w restauracji Ducha 66. Spróbować można było kilku polskich wódek, do produkcji których wykorzystano owoce i warzywa. Królową wieczoru okazała się propozycja V One z pszenicy o smaku ogórka. Wysokoprocentowe napoje serwowane były w połączeniu ze specjalnie dobranymi, ciekawymi przekąskami.



Degustacje w Trójmieście


Który wysokoprocentowy trunek pije(a)sz najczęściej?

Wódka, wódeczka, wódzia, wódziunia... Polacy kochają wódkę. Choć społeczne sondaże pokazują, że spożywamy jej coraz mniej, niezmiennie jest ona najczęściej wybieranym wysokoprocentowym trunkiem. Poza czystą wódką, dużą popularnością cieszą się smakowe specjały, których na naszym rynku jest coraz więcej. W sobotni wieczór w restauracji Ducha 66 odbyła się degustacja polskich wódek, do produkcji których użyto owoców i warzyw.

- Muszę się przed państwem wytłumaczyć, dlaczego - chociaż degustacja nazywa się Kocham Polską Wódkę - to praktycznie nie będziemy próbować żadnej polskiej wódki. Otóż od 2018 roku obserwujemy wybuch małych producentów, powoli pojawiają się małe destylarnie, które produkują w małych partiach ciekawy polski alkohol. Dzięki temu możemy próbować rzeczy, których ustawa o polskiej wódce, określająca, co można nazywać polską wódką, nie ujęła. Dziś spróbujemy kilku rzeczy, które są produkowane w Polsce, z polskich produktów, w sposób niekonwencjonalny i niemieszczący się w ramach ustawy - tłumaczył Łukasz Czerkowski, który poprowadził sobotnią degustację.

Czytaj także: Szampańskie śniadanie w Fino Noir



  • Podczas degustacji próbowano kraftowych wódek w ciekawych smakach jak np. Geist truskawkowy.
  • Goście sobotniej degustacji.
  • Goście sobotniej degustacji.
  • Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach m.in. z Ducha Sadu.
  • Jedna z trunkowych niespodzianek: wódka żytnia z Podola Wielkiego.
  • Łukasz Czerkowski zadbał o dobrą atmosferę wieczoru i zabawiał gości licznymi anegdotami.
  • Degustacja Kocham Polską Wódkę była okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w sześciu ciekawych smakach.
Spróbować można było sześciu zapowiadanych specjałów: OVII wódki z jabłek, Wolf & Oak Geist Truskawkowy, Ducha Sadu Jabłko w butelce z hibiskusem, Ducha Sadu Jabłko w butelce z mango, V One z pszenicy o smaku ogórka i V One z pszenicy o smaku trzech jagód. Jak pokazały wyniki ankiety, przeprowadzonej na koniec spotkania, gościom do gustu najbardziej przypadła wódka o smaku ogórka, a w dalszej kolejności doceniono Ducha Sadu z hibiskusem i V One z jagodami. Większość próbowanych trunków jest nie do zdobycia, nie ma ich już w regularnej sprzedaży.

Były także dwie degustacyjne niespodzianki. Na dobry początek zaserwowana została wódka zupełnie niepasująca do pozostałych - żytnia, o ziołowym, intensywnym aromacie, w smaku przypominająca wódkę z ziemniaków. Wódka ta, robiona trochę inaczej niż cała reszta, w całości - od pola do butelki - produkowana jest w Podolu Wielkim, najbliższej Trójmiastu kraftowej gorzelni. Po właściwej degustacji można było zaś spróbować Ducha Sadu Jabłko w butelce z wędzoną gruszką, która przez rok była starzona w dębowych beczkach. Propozycja ta zapowiedziała temat kolejnej degustacji z cyklu Kocham Polską Wódkę, a mianowicie: polskie wódki starzone w beczkach.

- Nie boję się powiedzieć sloganu, który nam przyświeca, czyli kocham polską wódkę. Moim marzeniem jest, żebyśmy promowali tę wódkę w restauracjach, barach i wszędzie, gdzie się da, bo polska wódka jest na tyle fantastyczna, że możemy ją podawać z różnymi tapasami i jedzeniem regionalnym. Będziemy dziś prezentować wódki, które są owocowe, ale dajemy im także trochę życia w postaci jedzenia - zapowiadał Daniel Matz, właściciel restauracji Ducha 66 i pasjonat polskiej wódki.
  • Tuńczyk opalany / zielony groszek / mięta / jabłko fermentowane
  • Lokalny ser / chałka / pigwa / chrzan
  • Dorsz / melon / bazylia / limonka / chili
  • Twaróg śmietankowy / wrześniowe truskawki / miód spadzisty / pieprz czarny / pistacje solone
  • Jagodzianka / kruszonka / mascarpone / wanilia
Enigmatycznie zapowiada degustacja przekąsek okazała się foodpairingiem z prawdziwego zdarzenia. Do każdej z wymienionych wódek została starannie dobrana ciekawa propozycja kulinarna. Degustacja rozpoczęła się od OVII wódki z jabłek, do której podano opalanego tuńczyka z puree z zielonego groszku i mięty z dodatkiem jabłka kompresowanego w cydrze. Duch Sadu Jabłko w butelce z hibiskusem został sparowany z łososiem MOWI podanym z lokalnym serem Kozia Rura, hibiskusem i sosem z czerwonego wina. Do kolejnej wódki z Ducha Sadu - Jabłka w butelce z mango - podano chałkę z serem, konfiturą z pigwy i tartym chrzanem. Słodka przekąska świetnie przełamała chmielową gorycz wódki. Doskonałe połączenie stanowiła też zaskakująca wódka V One z pszenicy o smaku ogórka, do której podano dorsza z melonem, przyprawionego bazylią, limonką i chili. Ostatnie dwie pozycje stanowiły słodkie zakończenie wieczoru. Najpierw, do wódki Wolf & Oak Geist Truskawkowy zaserwowano deserowy słoiczek składający się z twarogu śmietankowego, wrześniowych truskawek, miodu spadziowego, solonych pistacji i czarnego pieprzu. Na sam koniec, do V One z pszenicy o smaku trzech jagód podano w zdekonstruowanej wersji jagodziankę z kruszonką i kremem z mascarpone i wanilii.

Trójmiejskie lokale z widokiem na wodę



Sobotni wieczór upłynął nie tylko pod znakiem degustacji, ale i mini-wykładu. Łukasz Czerkowski przybliżył historię i specyfikę powstania każdej z degustowanych wódek, opowiadał o polskich gorzelniach i rozwijającym się rynku kraftowych trunków. Nie zabrakło również osobistych anegdot. Był także czas na mini-konkurs. Przede wszystkim jednak była to okazja do tego, co w degustacjach najważniejsze - wymiany wrażeń i opinii pomiędzy uczestnikami. Koneserzy wysokoprocentowego trunku dyskutowali zarówno o smakach i aromatach serwowanych propozycji, wyglądzie butelek i etykiet, jak i oceniali dopasowanie potraw.

Degustacja alkoholi i przekąsek kosztowała 80 zł od osoby. W planach są kolejne takie wydarzenia. Następna degustacja dotyczyć będzie wódki starzonej w beczkach.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (91)

  • Gratulacje ! Wspaniała impreza która jak czytam opinie odbiła się szerokich echem. (8)

    • 24 13

    • (1)

      nie tylko echem

      • 5 0

      • Mnie się odbiło gołąbkami

        • 12 0

    • Wielkie mi halo (2)

      Przecież spotkania miłośników polskiej wódki odbywają się codziennie przed Cristalem i to od lat!

      • 18 0

      • taaa wódki ;) (1)

        • 3 0

        • hehehe

          ;)
          /wódke miłują, ale może piją "tańsze zamienniki"

          • 3 0

    • Dlaczego (2)

      Tak często pojawiają się artykuły promujące picie alkoholu ???? Serio ? Za mało tragedii wydarzyło się ???

      • 8 3

      • a może ... (1)

        ....chodzi o promocje kultury spożywania trunków ?

        • 6 6

        • a może

          lepiej promować życie bez picia? dlaczego w ankiecie nie ma opcji "nie piję alkoholu"?
          alkohol to narkotyk najgorszy, a takimi imprezami i akrtykułami trywializuje się problem alkoholizmu, który przez to, że zyskuje taką nową aktrakcyjną oprawę przestaje być postrzegany jako coś nagannego, a zaczyna być uważany za element współczesnego stylu życia
          kiedyś pijak to był żul brudny i przewracający się na ulicy obdartus i zakała klatki schodowej, dzisiaj w dobie korporacji, alkoholikami są częściej wykształceni, średnio lub dobrze sytuowani ludzie w średnim lub młodym wieku, ten wizerunek jest inny, ale problemy takie same, albo większe

          powinno się zakazać imprez mających na celu wyłącznie promocję spożycia alkoholu - dlaczego palenie, choć mniej szkodliwe społecznie jest tak tępione, a spożywanie alkoholu nie?

          • 9 4

  • Fajnie (5)

    O kraftowych piwach dużo się mówi i wszędzie je już można dostać a z wodka chyba nadal ciężko przynajmniej ja się rzadko spotykam

    • 23 4

    • Skoro się rzadko spotykasz, to może wyjdź do ludzi.

      • 0 4

    • Po co

      Ta promocja picia alkoholu ????

      • 1 6

    • Ciesz się, znaczy że jesteś wolny od tego zdradliwego zgubnego nalogu

      • 3 2

    • wódki smakowe są dobre

      • 0 1

    • Ja wchodze na rynek z kraftowym denaturatem o smaku bekonu.

      • 1 0

  • (6)

    jakos nie przekonuja mnie takie wymysle cuda. wodka tylko czysta!

    • 52 11

    • (3)

      To nie sa Alkohole do upijania sie tylko po jedzeniu do deseru jeden kieliszek tak jak sie to praktykuje w cywilizowaych krajach

      • 4 16

      • (1)

        szczególnie Wielka Brytania, Skandynawia i Japonia - cywilizacja leżenia w rynsztokach

        • 29 1

        • Ale tam nie ma rynsztokow

          • 0 9

      • Taki aperitif, ale to trzeba mieć kulturę i wiedzieć kiedy przestać

        • 2 1

    • a ja od siebie dodam, wbrew politycznej poprawności że każda czysta smakuje tak samo

      jeden prąd. Jak chcę mieć ultra czystą to kupuje spirytus i driny robie z czym chce, mając oczywiście szacunek do 2,5 raza większej mocy.

      • 4 3

    • Stop

      Promocji alkoholu

      • 4 4

  • Lata temu byłem na wycieczce w destylarni Chivas Regal w Abredeen. Bardzo ciekawa wycieczka, a jeszcze (2)

    ciekawsza degustacja wybornych whisky, których detaliczne ceny osiągają kosmiczne kwoty. Tam można było spróbować 30 letnich whisky. Warunek był jednak taki, że nie można nic ze sobą wynieść, co wypijesz, to twoje. Pamiętam, jak wchodziłem, niewiele pamiętam, jak wychodziłem. A jak było na tej degustacji, goście pamiętają ostatnią przekąskę?

    • 29 6

    • Ciekawa opowieść Panie Januszu.

      • 7 4

    • Co to ma być ????

      ....niewiele pamiętam, jak wychodziłem.... Nic dziwnego jak nas opisują i o nas mówią w innych krajach . Bez komentarza

      • 2 5

  • Żółty szalik (2)

    Niebezpieczny" związek";)

    • 26 2

    • Sądząc po liczbie grubasów na ulicach, istnieje jeszcze bardziej niebiezpieczny związek - z cukrem.

      • 5 2

    • Skończcie

      Z tym pisaniem o piciu trunków . Alkohol sprowadza człowieka na samo dno

      • 9 4

  • styl życia: kocham wódkę... (1)

    • 25 5

    • styl designu, eventu, meetingu itp

      i dziwne słowa: foodpairingiem

      Mamy fajny rozbudowany jeżyk polski - dlaczego nie można posługiwać się naszym językiem.

      • 4 0

  • Ciepłą wódę pili? Aaaa fuuu (1)

    • 13 20

    • znalazł się koneser :)

      • 4 1

  • Wódka ma być czysta (5)

    Wódka z dodatkami to nie wódka. Dodatki smakowe daje się do nędznego produktu żeby fuzla nie było czuć.

    • 40 10

    • niemcy mają swoją regułe do piwa

      ale już Belgowie robią różne piwa nie spełniające niemieckich norm czystości trunku. Lambiki, geuze i krieki.

      • 5 2

    • Czysto... (1)

      Zgadzam się z moim przedmówcą, że jak wódka to najlepiej czysta. Dodatowy smak/ zagrycha do wódki to może być tatar, ogórek kiszony, kanapka ze smalcem itp.

      • 9 7

      • albo zylc

        • 10 0

    • Najlepsza wódka

      To ta wylana do zlewu

      • 8 4

    • perfumy

      • 0 2

  • Jeśli już, to (5)

    Czysta i zaledwie chłodna - nie zimna. Nie lubię wódy, ale ta broni się gdy nie jest zimna, gdy nie trzeba łykać jej na tempo, tylko smakować. Jak słyszę "zmrożona wódka", to dziękuję. Z łychą to samo.

    • 15 7

    • każdy pije jak lubi, ja nigdy nie słucham poganiaczy

      z resztą sam wolę driny nawet jak wszyscy piją z kieliszków

      • 7 0

    • Powinni (2)

      Odgórnie wprowadzić sprzedaż alkoholu od 25 roku życia. Na ulicach widać już od dawna nieletnich spożywających alkohol .. gdzie Ci młodzi zajdą w życiu ?

      • 3 3

      • Jak to gdzie...

        do monopolowego

        • 0 0

      • Jak zrobisz im prohibicję to znajdą inne narkotyki i tyle. Ja alkoholu używałem od 16 roku życia, teraz mam 40, pijam sporadycznie, jak jest jakaś okazja czy coś, skończyłem studia techniczne, zarabiam kilkanaście tysięcy a rękę. Alkohol w osiągnięciu tego co mam zupełnie nie przeszkodził,alkohol to część życia i tyle, nie ma co demonizować.

        • 5 3

    • ja walę najzimniejszą jak się da

      A potem kiszony lub plasterek kielbasy.

      • 2 0

  • Stopkę i śledzia! I kiełbasę! Nie nie, tą lepszą... (2)

    • 22 0

    • Kilo kiełbasy (1)

      • 1 0

      • Butelkę i kilo kiełbasy

        Nożem? Nożem.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane