Wiadomości

Kolejne święto restauracji w Trójmieście

Dla gości Restaurant Week szefowie kuchni blisko trzydziestu trójmiejskich restauracji przygotowali specjalne trzydaniowe menu w cenie 39 zł.
Dla gości Restaurant Week szefowie kuchni blisko trzydziestu trójmiejskich restauracji przygotowali specjalne trzydaniowe menu w cenie 39 zł. mat. prasowe

Blisko trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w kolejnej edycji festiwalu Restaurant Week, który potrwa od 21 do 30 kwietnia. Trzydaniowe menu festiwalowe zjemy za 39 zł. Rezerwacje już trwają.



Restaurant Week to festiwal kulinarny, który organizowany jest równocześnie w największych miastach Polski. Organizatorzy zapraszają do udziału wybrane restauracje, których szefowie kuchni przygotowują specjalną festiwalową kartę. W Trójmieście impreza odbędzie się po raz piąty.

- Wiosenna edycja dedykowana jest doznaniom i emocjom towarzyszącym wspólnemu spędzaniu czasu przy stole i to na tym skupili się szefowie kuchni komponując swoje menu - mówi trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Dania zostały stworzone z myślą o uczuciach, jakie towarzyszą nam przy wspólnym stole: szczęściu i zaskoczeniu, harmonii i pożądaniu, radości i wzruszeniu, miłości i ekscytacji, euforii i dumie czy wolności i niepewności. Wspomnienie kojącego smaku dzieciństwa i zadziwiające niespodzianki - to wszystko goście znajdą podczas nadchodzącej edycji festiwalu.
Podobnie jak podczas poprzednich edycji, w każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje kartę mięsną oraz wegetariańską. Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 39 zł. Ewentualne napoje nie są wliczone w cenę.

W imprezie weźmie udział prawie trzydzieści restauracji z całego Trójmiasta. Pełną ich listę można znaleźć na stronie wydarzenia restaurantweek.pl. Tam też można dokonać rezerwacji. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu.

Co będzie można zjeść? Na przykład w restauracji z nowoczesną kuchnią polską By The Way będzie można zjeść m.in. podany na ciepło żytni tost z wątróbką drobiową, remoladą z cebuli i warzywami; pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami. W specjalizującej się w wołowinie Wagyu restauracji Delmonico Cut Steakhouse podawany będzie tatar z wołowiny Wagyu, wołowina po burgundzku z puree ziemniaczanym oraz crème brûlée. Z kolei Seafood Station przygotuje m.in. pastę z wędzonej makreli na bagietce, zupę z kawałkami ryb i owocami morza w pomidorach, zapiekankę z ryb w sosie beszamelowym, pod puree ziemniaczanym z parmezanem oraz eton mess na deser. A to tylko kilka spośród kilkudziesięciu potraw festiwalowych, które przygotowali szefowie kuchni na Restaurant Week.

- W ramach festiwalu odbędzie się także szereg wydarzeń dedykowanych kulturze stołu, smakom, aromatom, emocjom oraz towarzyskości, która sprawia, że wspólnie cieszymy się restauracyjnym doświadczeniem - dodaje Natalia Taranta-Pelc.
​Restauracja Eliksir przygotowała specjalne menu degustacyjne, a w Olivia Business Centre odbędzie się panel dyskusyjny "Emocje na talerzach" połączony z kolacją przygotowaną przez restaurację Lobster. ​O emocjach na talerzach rozmawiać będą dietetyczka, blogerka i autorka cyklu "Okiem Dietetyka" na portalu Trojmiasto.pl - Viola Urban - oraz przedstawiciele Banków Żywności w Trójmieście. Wydarzenie odbędzie się 28.04 (piątek) o godz. 18, wstęp bezpłatny, ale wymagana jest rezerwacja.

Opinie (30) 2 zablokowane

  • Idę!

    • 8 13

  • Nie idę ...

    Na Idę ...

    • 11 1

  • Wiosenne porządki z zamrażarkach trwają w najlepsze:)

    • 27 9

  • 3 mikro porcyjki za 39 zł + napój np woda za 8 zł.

    • 28 11

  • Zależy gdzie

    Byłam na poprzedniej edycji w 5 miejscach i z każdego wyszłam najechodza. W jednym porcje były tak duże, że nie byłam w stanie dokończyć deseru. Serio.

    • 8 6

  • Czyli znowu swieto kombinowania po znajomosci

    Jak ostatnio - 3/4 ludzi mialo miejsca zalatwiane po znajomosci z Pawelkiem albo Madzia. Potem buzi buzi, tu macie miejsce kochani a Ci tam przy wejsciu - a tym sie najwyzej powie, ze niestety sie nie udalo.

    • 10 8

  • Komentarz z cyklu - nie wiem, ale coś napiszę

    Gdzie dostałeś(-aś) tę "mikro porcyjkę"? Czy w ogóle brałeś(-aś) udział w tym wydarzeniu?

    • 5 6

  • Chyba Ci się wydarzenia pomyliły....?

    • 6 5

  • racja!

    Każdy chce Cię tylko oszukać, ale Ty, tropicielu spisków, oszukać się nie dasz i pokażesz tym krętaczom, że nie z Tobą te numery.
    Jest taki mechanizm psychologiczny - projekcja. Polega na przypisaniu innym swoich własnych emocji, poglądów i zachowań.

    • 14 6

  • to gdzie sie tak najadlas?

    chetnie sprawdze

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Sztuka ozdabiania ciała: czarno-białe tatuaże
Czarno-biała sztuka ozdabiania ciała

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane

Najczęściej czytane