- 1 Przewodnik Michelin: trójmiejskie restauracje (18 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Kolejne zamknięcia lokali. Kto jeszcze powiedział "dość"?
Jesień przyniosła nam niezbyt miłe informacje o coraz dłuższej liście zamkniętych w ostatnim czasie lokali. Zamykają się zarówno nowo otwarte lokale, jak i znane od lat miejsca, a jedną z przyczyn takiego stanu są m.in. ostatnie wzrosty cen za energię elektryczną. Na bieżąco informujemy was o zmianach w trójmiejskiej gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.
- Ceny energii elektrycznej jednym z powodów zamknięć
- Z tymi lokalami przyszło nam się pożegnać
- Zmiany w funkcjonowaniu niektórych restauracji
Ceny energii elektrycznej jednym z powodów zamknięć
W dzisiejszym zestawieniu pojawiły się młodsze stażem punkty gastronomiczne, które niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale", jak i znane miejsca. Zdaniem wielu restauratorów, powodów zamknięcia jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest wzrost cen energii elektrycznej, co też podkreślają w oficjalnych komunikatach informujących o zakończeniu działalności.
Dokąd na śniadanie w Trójmieście?
Z tymi lokalami przyszło nam się pożegnać
Niedawno zamknął się pub Max, czyli jeden z najstarszych pubów w Gdańsku, który w latach 90. przeżywał swoje złote czasy. Przesiadywali w nim fani piwa i sportowych transmisji, a wieczorem ustawiały się przed nim długie kolejki na imprezy.
Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. "To koniec pewnej epoki"
To jednak niejedyne zamknięcia we Wrzeszczu. Pożegnać się musimy również z lokalem Vegan Port, znajdującym się przy Jesionowej 17/1, który specjalizował się w kuchni roślinnej. Z Wrzeszcza zniknęła również pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz, o której pisaliśmy w majowym artykule z cyklu "Nowe lokale". Lokal był gdańską filią pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiodła prym w tamtejszych stronach.
O swoim zamknięciu poinformowała też restauracja Azzurro mieszcząca się przy ulicy Spacerowej w Gdańsku. Azzurro specjalizowało się w kuchni śródziemnomorskiej. Dodatkowo lokal funkcjonował również jako sala bankietowa, w której organizowane były wesela i spotkania. Jak poinformowali właściciele, głównym powodem zamknięcia restauracji był wzrost cen za media i usługi.
- Z wielką przykrością zawiadamiamy, iż musieliśmy zamknąć restaurację. Głównym powodem są drastycznie zwiększające się koszty głównie prądu, gazu, ZUS-u... Nadchodzi zima i chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć, z czym przyjdzie nam się zmierzyć. Od pandemii walczymy o utrzymanie się na powierzchni i kiedyś trzeba powiedzieć dość. Dzisiaj przyszedł czas na nas. Nie jesteśmy pierwsi ani z pewnością ostatni, których spotkał taki los. Bardzo dziękujemy wszystkim naszym gościom, pracownikom, przyjaciołom. To było 7 lat naszego życia, ciężkiej pracy, ale i wielu pięknych chwil - poinformowali właściciele Azzurro.
Swoją przygodę z branżą gastronomiczną zakończyła również restauracja Wyspa Północ mieszcząca się przy ul. Chmielnej 3 na Wyspie Spichrzów. Restauracja otworzyła się dla gości w 2019 roku i od tego czasu serwowała autorskie dania bazujące na kuchni polskiej i popularnych, europejskich smakach.
- Kłaniam się i dziękuję wszystkim gościom za wspólny czas spędzony przy stole. Przede wszystkim dziękuję całej załodze - każdemu, kto z nami tworzył to miejsce. Wyspa Północ zostawia w moim sercu wiele miłych wspomnień i kulinarnych doznań. Ukłony dla wszystkich kucharzy, przede wszystkim dla Kamila i Darka, którzy od początku karmili naszych gości. Dziękuję barmanom za te "czary mary" w sercu restauracji - od zawsze pracowali z nami bardzo zdolni ludzie - podsumowali w mediach społecznościowych właściciele restauracji Wyspa Północ.
Nie tylko z Gdańska zniknęło kilka lokali gastronomicznych, również Gdynia uszczupliła się o kolejne miejsca. Wśród nich m.in. BARaWINO przy ul. Starowiejskiej 20. Koncept sklepu winiarskiego połączony był z funkcją baru winnego będącego autorską wersją francuskich bar-à-vin. Gdyński punkt był flagowany nazwiskiem pomysłodawcy konceptu, aktora i miłośnika wina Marka Kondrata. Z gdyńskiej mapy zniknęły również Dwa światy mieszczące się przy al. Jana Pawła II.
- Muszę was z przykrością poinformować, że po ponad 30 latach działalności musimy z przyczyn niezależnych od nas zamknąć lokal. (...) musimy się zacząć niestety rozbierać.
Z tego miejsca pragnę Wam podziękować za wspólnie spędzone lata. Miejmy nadzieję, że zostawimy po sobie tylko te miłe wspomnienia - poinformował właściciel Dwóch Światów w mediach społecznościowych.
Znikają lokale przy skwerze Kościuszki. W planach hotel z basenem
Zamknął się także Pitstop , w której mogliśmy zjeść zapiekanki. Miejsce powstało rok temu w samym centrum Gdyni i specjalizowało się w szybkich daniach.
Zmiany w funkcjonowaniu niektórych restauracji
Nie we wszystkich miejscach sprawy są przesądzone. Jednym z lokali, który powiadomił o swoim zamknięciu, jest pizzeria Tutam, mieszcząca się we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego. 27 września na profilu pizzerii pojawił się komunikat o planach zakończenia działalności... jednak z możliwością odkupienia w pełni wyposażonej restauracji.
- Chcemy Wam bardzo podziękować za to, że byliście z nami przez te 3 lata. Dziękujemy za wszystkie Wasze uśmiechy, ciepłe słowa. Bardzo nam miło, że mogliśmy Was gościć. Spełniliśmy jedno z naszych marzeń, by mieszkać nad morzem, teraz czas na kolejne. Jeśli ktoś z Was bądź z Waszych znajomych jest zainteresowany prowadzeniem restauracji, to istnieje możliwość przekazania Tutam w dobre ręce - poinformowali właściciele obiektu.
Restauracja miała funkcjonować do 2 października, jednak na miejsce znalazł się następca, którego zainteresował koncept.
- Sytuacja jest dynamiczna i na prośbę potencjalnego naszego następcy w Tutam będziemy jeszcze otwarci przez jakiś czas, do wyjaśnienia wszelkich kwestii przyszłości Tutam - poinformowali 4 października właścicielem.
Lokale nie wytrzymują. Upadają kolejne znane miejsca
Zmiany zauważyć możemy również w innym lokalu we Wrzeszczu. Zakwasownia, która od blisko 2,5 roku specjalizowała się w daniach wegetariańskich postanowiła zamknąć część restauracyjną, a jedynie pozostawić ekologiczny sklepik połączony z kawiarnią.
- Niestety nie będziemy już dla Was gotować. W związku z ogólną sytuacją ekonomiczną jesteśmy zmuszeni zamknąć kuchnię. Będziemy dalej rozwijać koncept roślinnych przysmaków i ekologicznej kawiarni speciality. Tutaj na Norwida 2 niezmiennie czekają na Was: codziennie świeże wypieki, chleby i bezglutenowe ciasta. Kawa, matcha, herbaty i napary, ale również najlepsza kombucha i zakwasy - nigdy ich u nas nie zabraknie. Sklep ekologiczny Zakwasowni połączony z kawiarnią i rzemieślniczymi wypiekami to nasz pomysł na Nową Zakwasownię. Powiększamy asortyment ciast i wypieków, które będą umilać Wam spotkania w naszej przestrzeni. Zawsze cieszył nas widok Waszych rozmów z przyjaciółmi i spotkań biznesowych na Norwida 2. Wierzymy, że nadal będziecie z nami blisko, bo nigdzie się nie wybieramy - poinformowali w mediach społecznościowych Mikołaj i Magdalena Batorowie, właściciele Zakawasowni.
Na czas nieokreślony tymczasowo zamknęła się gdyńska restauracja Pop In, która w niedługim czasie ma pokazać się gościom w zupełnie innej formie.
- Zmieniamy się dla was. Drodzy Goście, od 22.08.2022 r. zawieszamy na jakiś czas funkcjonowanie naszego lokalu. Duże zmiany wymagają sporo czasu i przygotowań. Sporo czynników złożyło się na taką decyzję, jednak na tę chwilę jest to jedyne słuszne rozwiązanie - poinformali właściciele Pop in.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-10-19 07:10
Tak to jest w tej branzy (7)
Gdy jedni się otwierają to zabierają klienta tym co już sa. Wygrywa lepszy. Do gorszych restauracji przychodzą tylko stali klienci. Taki pub maxx swoje lata świetności miał już dawno za sobą. Ostatnimi czasy to była mordownia gdzie przeważnie siedzieli ludzie po pracy kończący pracę w stoczni.
- 167 15
-
2022-10-21 22:15
Gdynia - Skwer Kościuszki
Urząd Miasta kazał się rozebrać wszystkim knajpkom wzdłóż Jana Pawła II. Przetrwali COVID, dawali rade z cenami gazu i prądu ale z układami nie dali rady. deweloper zabetonuje. szkoda nam baru U Kaszuba, świetne drinki i jedzenie. Muzyka i śpiew na żywo i ceny normalne. zawsze pełno ludzi. Teraz nie ma gdzie pójść. Ile ludzi straciło pracę!!
- 4 1
-
2022-10-19 11:14
Tak ale nie w tych czasach.
Autor tekstu zapomniał podkreślić informacji o cenie gazu. Która dla przedsiębiorcy wzrosła nawet o 400% podsumowując gaz x4 prąd x 3, ZUS, ceny produktów, i wiele innych dają wyższe koszty dla dużych punktów nawet o 1milion zł wyższe w skali roku niż wcześniej a dla małych o kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy złotych większe w zależności
Autor tekstu zapomniał podkreślić informacji o cenie gazu. Która dla przedsiębiorcy wzrosła nawet o 400% podsumowując gaz x4 prąd x 3, ZUS, ceny produktów, i wiele innych dają wyższe koszty dla dużych punktów nawet o 1milion zł wyższe w skali roku niż wcześniej a dla małych o kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy złotych większe w zależności oczywiście od zużycia. Nie jest to do wytrzymania. Załatwiają nie tylko gastronomię ale również i produkcję i inne branże w których energie są sporą częścią kosztów. Nie wystarczy już dobrze gotować lub produkować dobry produkt, teraz trzeba umieć sprzedać drogi produkt i znaleźć na niego odbiorcę a jest to coraz trudniejsze bo społeczeństwo ubożeje.
- 13 2
-
2022-10-19 09:32
Do gorszych restauracji przychodzą tylko stali klienci? (1)
Naprawdę? Skąd taka teoria?
- 9 3
-
2022-10-19 09:49
Juz tlumacze
Taki pub max mieszczący się blisko stoczni i skm politechnika w głównej mierze miał klientów którzy wracali z pracy w drodze na skm. Nikt tam nie przychodził specjalnie z drugiego końca miasta czy z Gdyni by się napić piwa.
- 23 0
-
2022-10-19 08:59
dokładnie (1)
przed podwyżkami i przed pandemią też się zamykały... tyle się tego otwiera, że za nim gdzieś przyjdę to się okazuje, że już zamknięte... taka sytuacja jest od lat. Ostatnio się nad tym zastanawiałem i to chyba przez te dofinansowania na start i chęć szybkiego zarobku. Jak im biznes nie odpali w dwa miesiące, to nie mają cierpliwości a i środki się szybko kończą...
- 22 3
-
2022-10-19 19:27
Ja otworzylem knajpę za swoje gotowalem smacznie wszyscy chwalili
Jednak rachunki i zus za pracownika dobił, niw znasz się to siedź spokojnie na swym marnym etacie ale nie oczerniaj.... :)
- 6 6
-
2022-10-19 08:42
Maxx
Z tymi stoczniowcami to tak było i 15 lat temu.
- 17 0
-
2022-10-19 07:39
W dobrych knajpach nadal full ludzi (18)
I ani myślą się zamykać. Nawet o stolik trudno, Spróbujcie znaleźć coś w Śliwce w kompot, albo Piaskownicy w Spocie
- 139 33
-
2022-11-08 11:11
sliwka w kompot to szit
- 0 0
-
2022-10-20 13:46
Daj już spokój
Nie kopie się leżącego
- 1 2
-
2022-10-19 08:06
Również w Mandu kolejki i oczekiwanie na stolik (3)
- 9 12
-
2022-10-19 08:50
po mrozone pierogi (2)
- 24 10
-
2022-11-08 11:11
pierogi są lepine na bieżąco,
- 1 1
-
2022-10-19 09:32
Z biedry obok:)
- 22 5
-
2022-10-19 08:03
np w Barze Mlecznym Slonecznym w Gdyni
- 22 4
-
2022-10-19 07:59
a faktury z wakacji jeszcze nieopłacone
- 19 2
-
2022-10-19 07:57
(2)
Ci ludzie stojący przed Śliwką nie mają chyba pojęcia, że jest obok pyszny kebap.
- 32 14
-
2022-10-22 17:25
Nie każdy lubi
- 1 0
-
2022-10-19 08:07
Żaden kebab
Stoją w kolejce, bo najlepsza pizza dużo mięsa o dużo sera.
- 7 25
-
2022-10-19 07:56
To nie znaczy, że im się biznes domknie przez zimę.
- 23 6
-
2022-10-19 07:55
(5)
Dokładnie tak. Śliwka, cały Gaweł, chleb i wino , ludzi full
- 29 5
-
2022-10-19 12:27
stawianie chleba i wina w jednej z linii z "dobrą kanjpą" jest niezłym żartem.
- 30 0
-
2022-10-19 10:27
Zadziwiające są te kolejki czekających na stolik (3)
Zadziwia mnie popularność tych trzech knajp, nie mają jakiegoś cudownego jedzenia - byłem w każdej ale bez zachwytu, natomiast kolejki na dworze, czekające po 30 minut na stolik to już inny poziom abstrakcji. W Całym Gawle jadłem najgorsze tacosy w życiu. Jeszcze podobnie jest w Pueblo, tam w weekend bez rezerwacji nie ma czego szukać. W pewnym momencie zostaną te najpopularniejsze, najbardziej wylansowane knajpy. Reszta padnie... poza barami mlecznymi.
- 52 0
-
2022-10-19 13:40
Wszystkie sopockie knajpy powtarzam sopockie już są w większości zamknięte i poznikały zostały jakieś wydmuszki i wylansowane paro sezonowki, ja osobiście jeszcze nawet lubię 3siostry
- 9 2
-
2022-10-19 12:00
bo taka moda .To jest pokolenie pustych ludzi bez wlasnego zdania z poziomem roszczeń przewyższającym Himalaje
- 34 2
-
2022-10-19 10:42
Mam podobne odczucia...
- 28 0
-
2022-10-19 07:13
(11)
Najbardziej szkoda mi Wyspy Północ. Pyszne jedzenie, świetna obsługa i lokalizacja. Tak samo ubolewam nad zamknięciem Niepokornych, o których była mowa w poprzednim odcinku :(
- 20 58
-
2022-10-19 13:37
Dokładnie tych samych mi najbardziej zal, zwladzcza że
ceny jak na centrum i jakość mieli całkiem znosne na tle innych knajp typu tygle, canis czy ducha 66. Tam też się super zje, ale już trzeba głębiej sięgnąć do kieszeni.
- 3 0
-
2022-10-19 07:28
(7)
No i za co te minusy...
- 10 12
-
2022-10-19 07:50
Za krypto-reklamę. (3)
- 21 12
-
2022-10-19 08:11
(1)
Przecież oni się zamknęli, to raczej nie potrzebują reklamy
- 16 5
-
2022-10-19 09:22
Tyle tych lokali ostatnio zostało otwartych, że trudno je zapełnić. Ja wolę własną kuchnie.
- 11 5
-
2022-10-19 08:05
krypto-reklama knajpy co się zamknęła lub zamyka na dniach???
- 22 9
-
2022-10-19 07:36
(2)
Minusy od robali co żrą od lat pasztetową i gardzą knajpami
- 15 37
-
2022-10-20 00:22
A Ty gardzisz ludźmi, którzy pracują inaczej.
- 1 3
-
2022-10-19 09:19
A co ty żresz ?
Masz ochotę chodzić do knajpy to chodź a nie obrażaj społeczeństwa.
- 18 6
-
2022-10-19 07:22
Może mają złe jedzenie (1)
Dlatego się zamykają.
- 29 13
-
2022-10-19 07:27
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Przecież napisałam, że było pyszne
- 9 22
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.