- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Kolejny festiwal kulinarny przed nami
13 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat)
Po raz czwarty trójmiejskie restauracje przygotują specjalne trzydaniowe menu w promocyjnej cenie w ramach festiwalu Restaurant Week. Impreza potrwa od 21 do 30 października, ale stoliki rezerwować można już teraz. Cena 3-daniowego zestawu: 39 zł.
Restaurant Week to festiwal kulinarny, który organizowany jest równocześnie w największych miastach Polski. Organizatorzy zapraszają do udziału wybrane restauracje, których szefowie kuchni przygotowują specjalną festiwalową kartę. W Trójmieście impreza odbędzie się po raz czwarty. Ideą przewodnią jesiennej edycji jest hasło "Towarzyskość to zdrowie!".
- Nawiązujemy tym do badań kanadyjskiej badaczki Susan Pinker, która udowodniła, że osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i porozmawiać, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Raporty opisujące polskie restauracje pokazują, że Polacy coraz częściej i chętniej spędzają wolny czas z bliskimi, znajomymi i współpracownikami przy restauracyjnych stołach.
Impreza potrwa od 21 do 30 października. Weźmie w niej udział 20 restauracji z Gdańska, Sopotu i Gdyni: Bliżej, Cały Gaweł, Czarna Owca, COCO, Delmonico Gdańsk, Delmonico Sopot, Eliksir, Fidel, Główna Osobowa, INK, La Fortuna, Lobster, Malika, Magiel, Morze Wina, Numero1, On/Off, Panaya, Panorama, Przystanek Orłowo, Serio oraz Świnka w trawce pod jabłonką.
Podobnie jak podczas poprzednich edycji, w każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje kartę mięsną oraz wegetariańską. Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 39 zł. Ewentualne napoje nie są wliczone w cenę.
- Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, nagradzamy wyjścia na festiwal w większym gronie. Przy rezerwacji 8-osobowego stolika ósmy gość odwiedza restaurację za darmo - dodaje Taranta-Pelc.
Ofertę poszczególnych lokali można sprawdzić na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, z którym należy udać się do lokalu. Rezerwacje już trwają.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (28) 2 zablokowane
-
2016-10-14 12:56
do kiedy konkurs?
ale jeszcze nie ma 13:00 a już są wyniki?...
szkoda...- 0 0
-
2016-10-14 21:30
A co z restauracją Magiel?
Nie została wymieniona, ale serdecznie ją polecam!
- 1 0
-
2016-10-15 12:08
A ja polecam Marmolada chleb i kawe oraz Kantyne na garnizonie
Jedzenie jest smaczne i tanie. No i ludzie ciekawi. Porcje duże
- 0 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.