• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejny festiwal kulinarny przed nami

Łukasz Stafiej
13 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W festiwalu bierze udział 20 restauracji z Trójmiasta. Jedną z nich jest Lobster w Oliwie. W festiwalu bierze udział 20 restauracji z Trójmiasta. Jedną z nich jest Lobster w Oliwie.

Po raz czwarty trójmiejskie restauracje przygotują specjalne trzydaniowe menu w promocyjnej cenie w ramach festiwalu Restaurant Week. Impreza potrwa od 21 do 30 października, ale stoliki rezerwować można już teraz. Cena 3-daniowego zestawu: 39 zł.



Restaurant Week to festiwal kulinarny, który organizowany jest równocześnie w największych miastach Polski. Organizatorzy zapraszają do udziału wybrane restauracje, których szefowie kuchni przygotowują specjalną festiwalową kartę. W Trójmieście impreza odbędzie się po raz czwarty. Ideą przewodnią jesiennej edycji jest hasło "Towarzyskość to zdrowie!".

- Nawiązujemy tym do badań kanadyjskiej badaczki Susan Pinker, która udowodniła, że osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i porozmawiać, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Raporty opisujące polskie restauracje pokazują, że Polacy coraz częściej i chętniej spędzają wolny czas z bliskimi, znajomymi i współpracownikami przy restauracyjnych stołach.

Impreza potrwa od 21 do 30 października. Weźmie w niej udział 20 restauracji z Gdańska, Sopotu i Gdyni: Bliżej, Cały Gaweł, Czarna Owca, COCO, Delmonico Gdańsk, Delmonico Sopot, Eliksir, Fidel, Główna Osobowa, INK, La Fortuna, Lobster, Malika, Magiel, Morze Wina, Numero1, On/Off, Panaya, Panorama, Przystanek Orłowo, Serio oraz Świnka w trawce pod jabłonką.

Podobnie jak podczas poprzednich edycji, w każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje kartę mięsną oraz wegetariańską. Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 39 zł. Ewentualne napoje nie są wliczone w cenę.

- Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, nagradzamy wyjścia na festiwal w większym gronie. Przy rezerwacji 8-osobowego stolika ósmy gość odwiedza restaurację za darmo - dodaje Taranta-Pelc.
Ofertę poszczególnych lokali można sprawdzić na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, z którym należy udać się do lokalu. Rezerwacje już trwają.

Wydarzenia

Restaurant Week (3 opinie)

(3 opinie)
39 zł

Miejsca

Opinie (28) 2 zablokowane

  • do kiedy konkurs?

    ale jeszcze nie ma 13:00 a już są wyniki?...
    szkoda...

    • 0 0

  • A co z restauracją Magiel?

    Nie została wymieniona, ale serdecznie ją polecam!

    • 1 0

  • A ja polecam Marmolada chleb i kawe oraz Kantyne na garnizonie

    Jedzenie jest smaczne i tanie. No i ludzie ciekawi. Porcje duże

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane