• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejny browar rzemieślniczy w Trójmieście

Łukasz Stafiej
13 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Piw Rockmilla napijemy się przede wszystkim we wrzeszczańskim pubie Maverick. Piw Rockmilla napijemy się przede wszystkim we wrzeszczańskim pubie Maverick.

Browar rzemieślniczy Rockmill, który od ponad roku prowadzi firmowy pub Maverick we Wrzeszczu, przeniósł swoją siedzibę do Gdańska. Nowy pub otwiera również posiadający dwa trójmiejskie lokale AleBrowar.



Czy pijesz piwa rzemieślnicze?

Browar Rockmill powstał ponad dwa lata temu i w światku miłośników piw rzemieślniczych szybko stał się ceniony - za dopracowane receptury i kreatywność piwowara. Marka nie posiada własnej produkcji - piwo jest warzone i rozlewane kontraktowo w innych browarach, m.in. w pomorskim Bytowie. Przenosiny do Gdańska to nowe otwarcie dla Rockmilla, który po problemach personalnych wraca do równowagi.

Waldemar Rokicki, inwestor i właściciel browaru: - Na przełomie 2018 i 2019 roku piwowar, twórca pierwszych sukcesów rynkowych, które pozwoliły zdobyć nam trzy złote, trzy srebrne i jeden brązowy medal w konkursie Polski Kraft dla najlepszych piw w Polsce, zdecydował, że chce odejść i założył własny browar. Browar Rockmill oficjalnie przeniósł się do Gdańska. Zaczęliśmy, oprócz produkcji dotychczasowych piw, serię piw z piwowarami domowymi. Pierwsze piwa zadebiutowały w maju i czerwcu. Piwowarami są ludzie z naszego regionu. Jeden z nich okazał się prawdziwym talentem i idealnie odpowiadał naszej filozofii dobrego piwa, jako zbalansowanego, oryginalnego i odkrywczego. Dzisiaj nasze piwa tworzy Paweł Niemc i pierwsze jego piwa dostały już nagrody, np. złoty medal na konkursie Chmielaki Krasnostawskie.

Na fali popularności browar otworzył w ubiegłym roku we Wrzeszczu pub patronacki - nazwany mianem najpopularniejszego piwa z oferty - Maverick, gdzie można spróbować warzonych przez Rockmilla wszystkich stylów piwnych, także w połączeniu z jedzeniem.

- Maverick to nasz autorski pomysł. Choć obok nas jest wiele restauracji, uznaliśmy, że jest to przestrzeń dla połączenia piwa i kuchni. Prowadzimy m.in. czwartkowe koncerty, transmisje sportowe i akcje foodpairingowe, gdzie proponujemy zestawy piw i przystawek z nimi skorelowanych smakowo - dodaje Rokicki.
Nowy pub AleBrowaru

Swoje patronackie puby w Trójmieście posiada również pucki Browar Spółdzielczy oraz lęborski AleBrowar. Do gdyńskiegosopockiego oddziału niebawem dołączy również gdański. Choć nie zostało to jeszcze oficjalnie ogłoszone, kolejny AleBrowar pub zostanie otwarty przy ul. Wajdeloty, w miejscu dawnego bistro Motto.

Miejsca

Opinie (153) ponad 20 zablokowanych

  • Jak słyszę "browar rzemieślniczy" to aż mnie skręca. Jakieś płyny o smaku piołunu albi szynki (22)

    Nie ma juz co pic - browary przemysłowe to koszmar, browary rzemieslnicze to niepotrzebne wydziwianie. Moze w koncu ktos zrobi zwykłe dobre piwo. Bo na razie to psują nawet te z czeską licencją.

    • 133 89

    • Miłosław

      Tylko Miłosław, Chmielowy Lager bądź sosnowe Apa

      • 1 0

    • Rockmill

      Zapraszamy do Mavericka. Na 100% znajdziesz coś dla kubków smakowych.

      • 0 0

    • Wal czystą, nie ma smaku! (2)

      • 30 20

      • Czysta tylko dla smakoszy

        Ona też ma smak.

        • 0 0

      • Wali co potwierdza wpis

        • 7 13

    • Mi też już uszami wychodzi ten mejnstrimowy korpo-marketing (2)

      Wszystko bio, eko, fit, lajt, wege, kraftowe, naturalne, rzemieślnicze, krzesiwem ociosane, ze sprawiedliwego barteru itp. itd. etc.

      • 20 4

      • Idź po specja w puszce

        • 0 0

      • jak nie czujesz roznicy miedzy kraftowa aipa, a koncernowym lagerkiem to sie nie odzywaj. to sa kompletnie 2 rozne napoje. co do kwestii smakow to juz zalezy od gustow, ja osobiscie wole nie pic alkoholu niz ladowac tyskie, wareczki czy zlote lwy, a wypic z 2 dobre browaki od np funky fluid

        • 7 6

    • nie jest źle, dobrze że coś w końcu w Polsce ruszyło

      • 0 2

    • Ja lubie miloslaw pilzner i niefiltrowany

      No i namyslow.

      • 7 2

    • Też przez to przechodzę od 10+ lat (5)

      I wiesz co? Z absolutną przyjemnością sięgam po Złote Lwy, Żywe, Koźlaka, o bardzo dobrym Pszeniczniaku nie wspominając. Nie są najlepsze, ale są wystarczająco solidne i mi to wystarczy. Koźlaka polecam przechować na koniec albo i poza termin ważności, a Lwy i Żywe wybierać jak najświeższe. Oczywiście duże znaczenie ma szkło i temperatura.

      • 49 2

      • Chętnie spróbuję :) (1)

        • 4 3

        • Polecam piwa zanadto nie schłodzić (poza Pszeniczniakiem, który lubi być zimny).
          Złote Lwy - 8-9 st.C
          Żywe - 10-12 st.C
          Koźlak 12-14 st.C
          Oczywiście przelać do szklanki na 2-3 razy, dość energicznie, poczekać aż siądzie i dalej dolać, budując gęstą pianę. A zresztą... Pobawić się po swojemu i cieszyć się.

          • 9 1

      • Potwierdzam. (2)

        Cena tez przystępna

        • 12 1

        • Johannes z tego samego browaru najlepszy ! (1)

          • 11 1

          • A ja go omijam, bo z dwojga wybieram Żywe. Profil Johanessa jest bardzo zbliżony. Bardzo chciałbym, aby w sprzedaży było dostępne Żywe niefiltrowane.
            Grand Imperial Porter niestety rozczarowuje - cienkusz się zrobił. Z serii "Po godzinach" doskonale wspominam Weizenbocka, więc co jakiś czas rozlewam sobie jego namiastkę - pół na pół Koźlaka z Pszeniczniakiem :) Samo nalewanie do dwóch szklanek to już rytuał, a lepiej smakuje to wypite jako drugie, bo zdąży się "przegryźć". Na przegryzienie się pierwszego jakoś nigdy nie mam na tyle silnej woli, żeby zaczekać. Poza tym szkoda czekać aż piana opadnie. Na zdrowie!

            • 3 3

    • (3)

      VIP, Kustosz, Kumpel - super smakowe browce z biedry po ciężkim dniu w stoczni. Idealne pod pod Sylwii bigos

      • 36 6

      • (1)

        No przecież jest Specjal - idealne piwo craftowe pod podróż koleją żelazną.

        • 29 5

        • Od kiedy do specka dodają kukurydzę...

          .. to już jest tylko wyrób piwopodobny...

          • 7 3

      • Sylwia bigosu nie robi bo po 500 bierze na sztukę...

        a tipsiory tak długie że nawet kiełbasy zrobić nie może więc bogacze biorą na wynos ...

        • 7 2

    • Nie znasz się ale wypowiadasz

      Dobrego piwa jest wpip, właśnie dzięki "kraftowej rewolucji". Marudzisz po prostu.

      • 38 14

    • Amber robi ok

      • 34 9

  • Chmielaki Krasnostawskie to jest coś. (1)

    Jeszcze tylko order krasnala Chałabały i medal im. Kniazia z nad Wisły.

    • 7 2

    • Maverick

      Przyjdź i oceń sam :-)

      • 0 0

  • A są kraftowe pilsnery ? byle nie gorycz do potęgi (9)

    • 8 2

    • (8)

      Oni nie potrafią uwarzyć takiego stylu. Tylko górna fermentacja, czyli wsypujesz wszystko z gotowców i jesteś "piwowarem". Uprawnia cię to również do krytykowania innych browarów bo jesteś na rynku od miesiąca i wiesz juz wszystko na temat warzenia piwa

      • 4 6

      • bzdury i tyle (7)

        Jest mnóstwo kraftowych pilsów. Polecam Trzech Kumpli, Ale Browar, Radugę, Rockmill, niektóre warki Pinty :)

        • 4 1

        • (2)

          Ale Browar robi pilsa? to jakaś nowość... Kiedyś w Godziszewie robili pysznego Rycerza, od kilku lat tylko nazwa po nim została....

          • 0 1

          • Rockmill

            Rockmill zrobił amerykańskiego pilsa

            • 0 0

          • Gościszewie

            • 0 0

        • a może po prostu:

          Złote Lwy lub Johannes z Ambera?

          • 2 1

        • Pils z AleBrowaru? Nie kojarze..
          Za to Trzech Kumpli racja w 100% - chyba jeden z najlepszych jak nie najlepszy pils w kraju. Pincie zdarzy sie cos dobrego uwarzyć ale najlepszy ich pils to kooperacja z Łańcutem. Z innych to Absztyfikant ostatnio zrobił dobrego. Ja osobiście bardzo lubię pilsa z Czarnej Owcy. Kiedyś był świetny pils na amerykańskich chmielach od Harpagana. Stu Mostów też ma niezłego. Jak ktoś szuka dobrego pilsa to znajdzie!

          • 2 1

        • Cicho!!! (1)

          Tu się komentuje na podstawie mitów, legend, wkleja pasty i popisuje niewiedzą. A i jeszcze można hejtem zarzucić, bo przecież wypada.

          • 5 1

          • Racja :)

            Całe szczęście dla takich "piwoszy" jak ja kraft przeżywa wielki rozkwit. A te wszystkie Wafle z forum nic na to nie poradzą :)

            • 4 1

  • Wkurzają mnie już tacy piwosze-neofici... (14)

    ...co to kurka całe życie walili harnasie za 1,99 i inne tatry, a teraz nagle koneserzy piw kraftowych.
    Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje pupy. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie lujowych harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża, co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna:
    - hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, jedzie tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy ciemny przeniczny lager pils palony jasny pełny z browaru koczkodan, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!!
    Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad perło export, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie jedzie żółcią jak harnaś i nie chce się wymiotować wypiciu 7.
    Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda:
    - o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś guwnem pizner urkłel chco otruć!
    Koniec końców po sprawdzeniu wszystkich lokali z jedzeniem lądujesz w jakimś speluno pubie z g*wnomuzyką i wyborem 10 0000 piw o zjechanych nazwach typu atomowy morświn, natarcie pszenicy albo o nazwach na zasadzie w luj długa nazwa procesu technologicznego+nazwa wioski, z której jest browar
    -pacz, to je zaczebisty lokal, to je wybór, mmm, ukraińskie piwo pszeniczne środkowej fermentacji wysokohmielone palone otwartej ekstaktacji w niedomknietej kadzi browaru Jabolon, w schłodzonym kuflu, tak jak mówił Kopyr na blogu, boże, jakie to dobre, mmm
    I żłopie tą zupę o konsystencji guana...

    • 79 12

    • Mistrz (1)

      Właśnie wczoraj o tym rozmawiałem, dobrze napisane.
      A jak ktoś ma wątpliwości to niech pojedzie do Lublina do pijalni piwa Perłowa to się zdziwi.Jak komercyjny browarek z kija może smakować.Polecam.
      A z tymi piwkami rzemieślniczymi to trzy dziabniesz i smak w buzi jak byś pił płyn do naczyń.
      P.s Tylko w hotelu Gdańskim pszeniczne to sztos, ale max 2.Pozdro

      • 0 0

      • Maverick

        Zapraszamy. Wpadnij na degustację.

        • 0 1

    • (4)

      Wstawiasz to tu już któryś raz widzę, wyskakuje artykuł o piwie i cyk ctrl c ctrl v

      • 7 5

      • (3)

        Troszkę luzu w pośladach i twoje życie zaraz będzie przyjemniejsze, spróbuj koniecznie! :)

        • 4 5

        • Od czytania wciąż tej samej pasty pod każdym artykułem o piwie, jakoś przyjemniejsze nie jest. (2)

          • 6 4

          • (1)

            To po co czytasz za kazdym razem? Eh, tych mlodych to teraz trzeba wszystkiego uczyc,

            • 3 1

            • Czemu ludzie mają klincz pośladów?

              Bo takie kretyńskie copy-pasty robią wiele złego. Ludzie zamiast pokazać rynkowi koncernowemu że mają dość picia napoju o smaku piwnym, to jeszcze szydzą z ludzi pijących piwo...

              • 1 0

    • Harnas i zubr to to samo g*wno co Perla i lomza

      Sorry ale poziom trzyma tylko Ciechan

      • 1 0

    • typowy polak

      będzie marudził, że komuś coś się chciało zrobić. Dodam, że wcale nie piję piwa. Zdecydowanie wolę setkę czystej wódki w piątek po pracy. Pozdrawiam autora powyższego tekstu.

      • 0 3

    • (1)

      Masz od dziś internet?

      • 9 3

      • nie, w piątek założyli mi neostradę

        • 11 0

    • Haha. To dotyczy nie tylko piwoszy, zawsze najbardziej wybrzydzaja w restauracjach i hotelach ci, którzy w domu za stodołe lataj

      Nikogo oczywiście nie obrazajac. Ach wszystko fatalne, to menu.. te wina, ach te muchy w nosie, a w chacie max wysublimowania to schabowy z kapusta

      • 6 4

    • Twoja opinia bardziej wciąga niż cały artykuł.

      Dziękuję :)

      • 18 3

    • Ale się uśmiałem, dobrze kolego mówisz.

      • 13 4

  • (1)

    Marka nie posiada własnej produkcji - piwo jest warzone i rozlewane kontraktowo w innych browarach, m.in. w pomorskim Bytowie.

    to jaki to browar?
    przyklejanie etykietki to nie warzenie piwa
    cwaniaczki ale brodacze w przykrótkich spodenkach to kupią

    • 38 5

    • Rockmill

      Piwo to receptura. Możesz zrobić je w domu lub na większą skalę w browarze. Rockmill ma własne receptury. Nie kupuje gotowców i nie nakleja na nie swoich naklejek.

      • 0 0

  • Wg mnie to jakaś dziwna ta nazwa-piwa rzemieślnicze. (4)

    • 28 18

    • Rockmill

      To znaczy, że robione są tradycyjnie. Dobre, podstawowe składniki. Fermentacja ok. 30 dni. Bez dodatków ekstraktów, olejków zapachowych etc. Prawdziwe, naturalne piwa.

      • 0 0

    • (1)

      Wrzeszcz to nie Gdańsk?

      • 0 0

      • Wrzeszcz to Wrzeszcz

        a Gdańsk to Gdańsk, tak było od dawna

        • 0 0

    • Kraft ...

      to już nie piwo, to Kraft ;)

      • 0 1

  • Wooow (3)

    Będzie trendy, craftowe?

    • 18 6

    • Craftowe

      Zapraszamy

      • 0 0

    • Przycięte brody i żel na łbie to podstawa rzemiosła piwnego, to musi kosztować. (1)

      • 3 1

      • Zapomniałeś(aś) o tatuażach!

        • 0 1

  • (5)

    piwa skorelowane smakowo do dań... nie mam pytań. wybieram czeskie produkcje, normalne jasno piwo bez udziwnień, zrobione uczciwie bez syropów glukozowych (vide np. Warka, Specjal)

    • 42 29

    • Maverick

      Piwo i tapas przygotowany tak by było naprawdę smacznie, tylko w zestawie 5szt każdego.
      Rockmill nie dodaje do piw żadnych udziwnień.

      • 0 0

    • (1)

      czeska 10ka to tak przeruchany temat, ze szkoda gadac, wszystkie smakuja na jedno kopyto gambrinos, zlatopramen, pilsner czy litovel. woda ze slodym i sladowymi ilosciami chmielu

      • 2 1

      • A najgorsze, że też dodają syropu glukozowego - ostatnio lukam sobie na etykiety, a tu syrop glukozowy w Litovelu, Holbie, Zubrze (tym czeskim)... Masakra jakaś. Tylko Urquell zostaje.

        • 2 0

    • z powszechnie dostępnych na rynku

      tylko Pilsner Urquell 4,4% - inni potrafią tylko podnosić zawartość alkoholu.....

      • 3 1

    • Nie kupuję piw z głupkowatymi nazwami.

      • 7 2

  • Normalny ,zdrowy człowiek nie pije piwa każdego dnia chyba ,że jest alkoholikiem (1)

    • 11 2

    • Alkoholizm

      Nie - jest tylko pijakiem.Ale lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem.1

      • 1 0

  • (11)

    Sztos informacja.
    Piję tylko kraftowe piwa

    • 15 31

    • I pewnie masz brodę, którą dajesz muskać co dwa dni za jedyne 50 pln? (8)

      Plus VAT :)

      • 6 4

      • (6)

        Zazdrościsz, że wydaje w 2 dni więcej na brodę, niż ty na głowę przez 3 miesiące.

        • 6 7

        • czego tu zazdrościć? (5)

          • 3 5

          • (4)

            Tego, że mnie stać, żeby o siebie dbać. :)

            • 3 5

            • To ją zgol (2)

              Jak niby dbasz o siebie

              • 3 2

              • (1)

                Golą ci którzy nie potrafią o siebie dbać, nie chcą na to poświęcać czasu, chcą przeciągnąć maszynką i jak najszybciej iść oglądać telewizję.

                • 1 0

              • No popatrz...

                To samo można napisać o brodaczach :-)

                • 0 0

            • No i jeszcze wierszem gadasz :)

              • 3 0

      • Oj tam

        • 1 0

    • Co za hype !

      • 0 0

    • Palę tylko Winstony. Zdejm kapelusz

      • 19 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane