- 1 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (13 opinii)
- 2 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (36 opinii)
- 3 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (113 opinii)
- 4 Nowe lokale: kawiarnie i ciekawe restauracje (68 opinii)
- 5 5 ciekawych miejsc do odwiedzenia (74 opinie)
- 6 Nowy trend z TikToka budzi wątpliwości (74 opinie)
Kosztują nawet kilka tysięcy zł. Nietypowe torty artystyczne
Czasy, kiedy słowo tort oznaczało jasny biszkopt z owocami, galaretką i toną bitej śmietany, już dawno minęły. Teraz królują torty artystyczne, w których ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Trójmiejskie cukiernie gotowe są spełnić nawet najbardziej szalone wizje swoich klientów, a wybór smaków może przyprawić nas o zawrót głowy, podobnie jak cena tych najbardziej wymyślnych.
Cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Bardzo nietypowe torty ma też w swoim portfolio Duszka Niesamowite Torty. Wśród jej realizacji znajdziemy m.in. tort w kształcie śledzia, zupy, kremu Nivea, spaghetti czy... operowanego nosa. Agnieszka Duszyńska, autorka tortów wspomina sytuację, kiedy zawiozła do restauracji tort w kształcie żurku i poprosiła o schowanie go do lodówki, a pani kucharka zaczęła dopytywać "na którą godzinę podgrzać tę zupę".
- Robienie niestandardowych tortów to fajna i satysfakcjonująca praca, głównie dlatego, że moi klienci bardzo entuzjastycznie reagują podczas odbioru zamówienia. Czasem wyrwie im się jakieś niecenzuralne słowo albo nienadające się do powtórzenia określenie. Realistyczne torty wywołują też spore poruszenie na imprezach, niektórzy goście nie wierzą, że jest to tort, inni żywo dyskutują nad tym, "jak to jest zrobione" - mówi Agnieszka Duszyńska, Duszka Niesamowite Torty.
Pomysły bywają szalone
Nudne, śmietanowe torty z napisami "Urodziny Kasi" czy "100 lat Zosiu" odchodzą do lamusa. Teraz klienci chcą, żeby słodkie wypieki odzwierciedlały ich zainteresowania, karierę czy pasje.
- Zdobienia tortów to temat rzeka. W zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zdobienia tortów klasycznych tortów mają wiele możliwości, nie ma ograniczeń, jednak co do zasady, żeby coś wyrzeźbić, potrzebujemy solidnej podstawy. W naszej pracowni zdobienia wykonujemy na bazie kremów maślanych, na których możemy namalować np. pejzaż lub kwiaty. Z kremów możemy wykonać trójwymiarowe kwiaty. Nie ma co ukrywać, to prawdziwa artystyczna praca. Przygotowanie zdobień lub ich wykonanie, często zabiera nam więcej pracy niż sam tort. Żartujemy czasem, że tort jest dodatkiem do zamówienia - mówi Anna Samsel, WypiekAna Pracownia Cukiernicza.
Zanim zdecydujemy się na zamówienie tortu, warto przejrzeć w Internecie zdjęcia i wybrać kilka inspiracji. Dla cukiernika będzie to cenna wskazówka na temat naszego gustu i poczucia estetyki.
Nadchodzące imprezy kulinarne
- W kwestii wyglądu tortu bardzo lubimy, jak klient daje nam wolna rękę i opowiada tylko o temacie. Często podczas składania tortu wizja tworzy się sama, tak jakby sam tort podpowiadał cukiernikowi, jak go ozdobić. Bywa, że planujemy jedno, a wychodzi zupełnie co innego - mówi Diana Volokhova z cukierni Więcej.
Pomysły klientów bywają naprawdę szalone, a cukiernicy niejednokrotnie "stają na rzęsach", żeby je zrealizować. Czasami jednak nawet oni muszą postawić granice.
- Bardzo lubimy nietypowe projekty, ale musimy pamiętać, że tort ma być deserem, a granica smaku i wyczucia jest ważna. W trakcie sześciu lat prowadzenia pracowni były bodajże dwa projekty, na które się nie zgodziłyśmy - mówi Izabela Komor, Słodkości Marty i Izy.
Kremy, owoce i jadalne złoto
Cukiernicze szaleństwo nie kończy się tylko na efektownym wyglądzie, ale ma swoją kontynuację w smakach tortu. Prawie każda z cukierni ma w swojej ofercie od kilku do kilkunastu smaków kremów oraz rozmaite dodatki. Tortu nie muszą sobie odmawiać także klienci z różnymi ograniczeniami w diecie, w ofercie trójmiejskich cukierni znajdziemy torty bez glutenu, laktozy, cukru czy produktów odzwierzęcych.
Redakcyjna degustacja - gotowe kanapki z popularnych sieci
- W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór tortów okazjonalnych, o różnorodnych smakach i dekoracjach: świeże owoce, toppery, świeże kwiaty, makaroniki, jadalne złoto lub różnego rodzaju słodkości - mówi Aleksandra Pardo, Manufaktura Mojej Mamy. - Smaki cieszące się największym uznaniem wśród naszych klientów to truskawkowy, malinowy, owoce leśne, śmietankowy z musem z białej lub mlecznej czekolady. Naszym oryginalnym smakiem tortu jest palona biała czekolada z musem egzotycznym (mango-marakuja) z prażynką.
Od kilkuset złotych do... kilkunastu tysięcy
Wiemy już, że torty artystyczne mogą spełnić nasze estetyczne i kulinarne marzenia. Ile jednak trzeba zapłacić za taką przyjemność?
W większości zapytanych przez nas cukierni ceny plasują się w przedziale od 90 do 130 zł za kilogram tortu. Dodatkowo płatne są figurki, których cena może wynosić od 30 do nawet 300 zł. Każdy projekt wyceniany jest indywidualnie.
- Cena jest zawsze uzależniona od projektu tortu oraz ilości porcji. Średnio tort na 10 osób z elegancką, kwiatową dekoracją kosztuje 180 zł. Co do projektów "rzeźbionych", to są to torty droższe, gdyż wymagają więcej naszej pracy i czasu, dodatkowych produktów oraz umiejętności - mówi Izabela Komor, Słodkości Marty i Izy.
Nowe lokale w Trójmieście
Pracownia Róg Wojskiego ma w swoim portfolio duże realizacje dla firm, gwiazd, sportowców i polityków. W przypadku takich tortów cena znacząco idzie w górę.
- Jako jedni z pierwszych na polskim rynku wprowadziliśmy torty na wyższy poziom. Musieliśmy przez ostatnie 10 lat "nauczyć" nieco klientów jak wygląda praca nad tortem, ponieważ na początku nie rozumieli dlaczego to tyle kosztuje. Aby efekt końcowy spełniał oczekiwania, potrzeba wielu żmudnych godzin, czasem dni pracy. Tłumaczyliśmy np., że produkcja głowy figurki konkretnej osoby to dla doświadczonej dekoratorki kilka godzin modelowania. W ofercie mamy torty na każdą kieszeń, ale jeśli ktoś oczekuje produktu ekskluzywnego, unikalnego to cena rośnie lawinowo i właściwie nie ma limitu - mówią przedstawiciele pracowni tortów Róg Wojskiego. - Proste torty to koszt nieco ponad 100 zł, a zdarzają się projekty za kilka czy kilkanaście tysięcy.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-04-08 10:49
(10)
Bardzo fajne, trzeba mieć naprawdę talent, żeby to zrobić - mówię z pozycji amatorskiej "cukrownicy" ;) która czasem próbuje trochę uatrakcyjnić wygląd tortu.
Zwykły tort to jest jeden dzień pracy (biszkopt, masa, nasączenie, odpowiednie przełożenie wszystkiego, by tort był równy itp.), dodanie takich bajerów to dwa dni roboty. Nie dziwię się, że takie są ceny...- 14 7
-
2022-04-08 17:55
Dokladnie (8)
Ale dziadostwo widzi tylko cene i dużo tanio nażreć sie do syta i skrytykowac bo ja robie lepiej taniej i zdrowiej. A nic nie robią. Kupują w biedrze pączki po 1 zl
- 7 4
-
2022-04-09 15:57
(7)
Ale cie boli ze nikt nie chce jesc twojego stolca.
- 0 0
-
2022-04-09 16:12
stolec to każdy dziad by zeżarł własny bo za darmo i duzo (6)
i ekologicznie wyprodukowany przez siebie samego. Jestes takim samym dziadostwem jak reszta tych co żyją za moje podatki emerytowanych cieci. biedronkowych promocyjnych dziadów
- 0 0
-
2022-04-09 16:18
(5)
Bardzo dobrze niech te dziadki zyja z twoich podatkow. Mam nadzieje, ze ci dokreca srubke podatkami i nie bedziesz tego sh*ttuuu produkowal i pojdziesz do twojej wymarzonej biedronki, emerytow obslugiwac. Zycze ci tego zeby cie zycie przeczolgalo i troche pokory nauczylo i szacunku do ludzi.
- 1 0
-
2022-04-09 16:25
ta, a ty dalej głosuj na swoich idoli co rozdają kase pracujących (4)
dla takich nierobów dziadoskich jak ty. Żryj dalej papier toaletowy w pasztetowej z biedry. smacznego. niedługo tyle będzie warta twoja smierdząca emerytura tyle co ten pasztet. Jak nie kupisz juz pasztetu i smalcu bo ci emerytura zniknie to zaczniesz myśleć..ale jak to skąd to ? dlaczego?
- 1 1
-
2022-04-09 16:30
(3)
Oooo komus sie chyba kasa konczy!!! Och chyba widmo bankructwa zaglada. Dlatego tyle jadu!!
- 0 0
-
2022-04-09 16:35
nie jestem z twojej partii jeżeli rozmawiamy już o wylewającym sie pisojadzie (2)
- 0 0
-
2022-04-09 16:53
(1)
No popatrz a komentarze twoje sugeruje, ze jednak jestes za pisekm. Ale tu nie partie chodzi tylko o to jakim jestes podlym czlowiekiem i wszystkich obrazasz. Nie bede sie znizac do twojego poziomu.
- 0 0
-
2022-04-09 16:58
mierzi mnie krytykanctwo takich ignorantów jak dziadostwo tego forum , tych co krytykują czyiś fach
nie mając kompletnie pojęcia o tym co krytykują. Ignoranci i tacy nieudacznicy zyciowi jak dziady biedronkowe powinny mieć login i testy psychiczne do wypowiadania się na jakiś temat. Pełno tu znafców od kosmosu po biologie molekularną a w gruncie rzeczy to same dziadostwo z wiedzą jedynie co psu dac do żarcia albo czym kota nakarmić
- 0 1
-
2022-05-10 13:26
ja mogę pracować po dwa dni i zarobić np 10tyś zł,w sumie to i cały miesiąc mogłbym takie torty robić =]
- 0 0
-
2022-04-07 21:54
Nie wiem co tak narzekacie. (10)
Te torty imitujące kurczaka i makaron są tak absurdalne, że trudno obok nich przejść obojętnie.
- 55 3
-
2022-04-08 17:45
Te dwa są najlepsze. (3)
ps. w Japonii w restauracjach w witrynach są wystawione wyglądające jak prawdziwe sztuczne dania które serwują wraz z podanymi cenami, trochę mi te torty je przypominają.
- 1 0
-
2022-04-08 17:51
Zmien dostawce internetu bo piszesz gŁupoty (2)
- 0 1
-
2022-04-08 17:59
(1)
Masz na myśli część o tortach czy o Japonii?
- 1 0
-
2022-04-08 19:05
ps. Serwują oczywiście prawdziwe, a te sztuczne to reklama i menu w jednym. Niejasno napisałem, ale to nie wina internetu.
- 1 0
-
2022-04-08 17:46
Komentuje dziadostwo (5)
Co żyje za marne grosze i żywi sie odpadami z biedronki. Dla nich zamówienie takiego torta to szczyt możliwosci. Poza tym oni widzą tylko to żeby sie nażrec takim tortem skoro juz kupili.blache tez by zabrali
- 2 8
-
2022-04-08 19:32
(4)
Przykro mi sie zrobiło jak przeczytalam ten komentarz.
- 6 1
-
2022-04-08 21:22
Przykro to sie czyta specjalistów (2)
Od emerytury , co żywią sie najtanszym syfem jak paszą dla biedoty w sklepach typu biedronka. Oni to znają życie. Technologie cukiernicze znafcy i Wszechwiedzący cukiernicy z podniebieniem magdy gesler.
- 1 5
-
2022-04-09 01:04
Jprdl jaki bełkot
- 0 0
-
2022-04-09 06:16
Przykro to sie czyta twoje komentarze. Ha, ha tak rynku nie zwojujesz! Proponuje zmienic zawod. Slaba z ciebie artystka i cukiernik.
- 1 0
-
2022-04-09 00:30
No bo kto to widział, żeby tak ludowi prawdą po ryju walić?
- 2 0
-
2022-04-07 16:47
Utalentowane osoby (1)
Niezwykłe słodkości.
Brawo!- 36 17
-
2022-04-09 16:50
w końcu ktoś myslący pisze pozytywne opinie, a nie tylko krytykanckie dziadostwo
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.