• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Krepy, pankejki i naleśniki. Naleśnikarnie w Trójmieście

Łukasz Stafiej
18 maja 2019 (artykuł sprzed 3 lat) 
Opinie (82)
Specjalnością La Galette są bretońskie naleśniki gryczane. Specjalnością La Galette są bretońskie naleśniki gryczane.

Gdzie zjemy bretońskie krepy z mąki gryczanej, gdzie podają największe porcje amerykańskich pancakes, a gdzie jest jest największy wybór w karcie dań? Sprawdzamy wybrane trójmiejskie naleśnikarnie.



Jak często jadasz w naleśnikarniach?

La Galette



Francuska naleśnikarnia przy Abrahama zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Wyróżnia się ofertą - zjemy tutaj bowiem bretońskie galletes, czyli składane w kopertę naleśniki z mąki gryczanej. W środku różne nadzienia - od absolutnej klasyki w postaci gotowanej szynki, jajka i żółtego sera, przez naleśnik z roquefortem, dojrzewającą szynką, żurawiną i orzechami, po kompozycję z raclette, ziemniakami i bekonem. Na słodko podawane są z kolei naleśniki na mące pszennej, a spróbować trzeba koniecznie klasyka Suzette - z pomarańczą i likierem pomarańczowym. Ceny od 8 zł.



Manekin



Manekin to chyba najpopularniejsza naleśnikarnia w Trójmieście. Manekin to chyba najpopularniejsza naleśnikarnia w Trójmieście.
Myślisz naleśnikarnia - mówisz Manekin. Takie mogłoby być hasło reklamowe tego lokalu. Gdyby tak naprawdę potrzebował się reklamować, to bodaj pierwsza naleśnikarnia w Trójmieście - w lokalu na tyłach Biblioteki UG zobacz na mapie Gdańska od lat niemal zawsze są tłumy (niebawem ruszy kolejny lokal Manekina na Zygmuntowskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni). Menu jest ogromne: są naleśniki wytrawne i słodkie; pełnoziarniste i kukurydziane; czarne z sepią z mątwy i specjalne zielone dietetyczne - na mleku owsianym, bez jajek i mleka krowiego. Zjemy też naleśnikowe tagliatelle czy amerykańskie pankejki - nawet w wersji z kawałkami czekolady. Ceny od 9,50 zł za najprostszą kompozycję do około 18-20 zł za naleśniki z krewetkami czy tajskie z kurczakiem, orzechami nerkowca i ananasem.


Fanaberia



Fanaberia ma swoje oddziały w Sopocie i Gdyni. Fanaberia ma swoje oddziały w Sopocie i Gdyni.
Fanaberia w pasażu kulinarnym przy budynku Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu (drugi oddział jest przy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni) wyróżnia się odrobinę designerskim wystrojem wnętrza. W karcie nie brakuje kompozycji smakowych, które zaspokoją głód chyba każdego miłośnika naleśników, ale warto zwrócić uwagę na te z rybnymi dodatkami (m.in. tuńczykiem i łososiem) oraz specjalności, m.in. hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Wszystkie naleśniki smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ciekawostka: naleśnikowa lasagne w wydaniu warzywnym i mięsnym. Najtańsze naleśniki zjemy za niecałe 5 zł.


Cuda Wianki



Kameralny, domowy klimat naleśnikarni Cuda Wianki w Sopocie. Kameralny, domowy klimat naleśnikarni Cuda Wianki w Sopocie.
W Cuda Wiankach jest domowo, rodzinnie i - mimo nie najmniejszego lokalu na górze Monciaka między tunelami zobacz na mapie Sopotu - kameralnie. Spodoba się tutaj rodzinom z dziećmi. W ofercie znajdziemy sporo naleśników w różnych wydaniach: słodkie, wytrawne, mięsne, wegetariańskie, zapiekane z serem czy w postaci makaronu naleśnikowego. Warto jednak sięgnąć przede wszystkim po specjalności lokalu, czyli naleśniki w smakach z różnych stron świata: włoskie, meksykańskie, węgierskie, greckie czy indyjskie. Ceny od około 10 zł za najprostszą kompozycję.


Crepes



W gdańskim Crepes karta nie jest długa. W gdańskim Crepes karta nie jest długa.
Crepes przy Szerokiej zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku menu ma krótkie, ale przemyślane. Są tutaj przede wszystkim klasyczne pozycje wytrawne (np. tuńczyk, szpinak, lazur, migdały; pieczarki, cebula, szynka czy ziemniaki, twaróg, skwarki) i na słodko (jabłka, cynamon, bita śmietana czy monte i czekolada). Ciekawostką dla fanów tego dania będą z pewnością naleśniki zapiekane z bezą (na przykład z nadzieniem z kremu kasztanowego i lodów śmietankowych). Zjemy też naleśniki zapiekane z beszamelem - przebój lokalu. Na specjalne życzenie naleśniki są przygotowywane na mące gryczanej. Ceny od 13 zł.


Yummy



Yummy specjalizuje się w okazałych wieżach z pankejków. Yummy specjalizuje się w okazałych wieżach z pankejków.
Yummy to kraina naleśnikowej rozpusty. Choć raczej należałoby napisać: pankejkowej. Porcje tutaj są ogromne i ociekają słodkościami - pankejki (w których nie brakuje masła) podawane są w przeróżnych kompozycjach - z sosami owocowymi czy czekoladowymi, lodami, bitą śmietaną, batonikami, ciasteczkami, piankami marshmallow, popcornem, masłem orzechowym i z czym tylko dusza zapragnie. Ceny za naleśnikową wieżę - od 16 zł. Co ciekawe, są też pankejki wytrawne - np. z kurczakiem w mascarpone czy szpinakiem i fetą. Tylko dla tych, co nie liczą kalorii. Lokal ma dwa oddziały w Gdańsku: na Garncarskiej zobacz na mapie GdańskaWajdeloty zobacz na mapie Gdańska.

Jemy na mieście: naleśnikarnia Yummy we Wrzeszczu

Miejsca

Opinie (82) 9 zablokowanych

  • drogo jak za tak mało wyszukane i proste danie (3)

    • 44 46

    • (1)

      drogo, ale naleśniki są ok

      • 0 0

      • wolę nasze swojskie polskie racuchy z kwaśnymi jabłkami

        • 1 0

    • Ceny nie zachęcają, jednak może kiedyś się skuszę (duży wybór)

      • 0 0

  • Smaczne

    Serdecznie polecam lokal Crepes, przepyszne naleśniki! Manekin też nigdy nie zawodzi. :)

    • 26 17

  • (2)

    W ktorym miejscu jest krepes? Naprzeciw kwartalu? Maja jakies pikantne?

    • 7 8

    • Crepes mieszczą się obok restauracji "Pod łososiem"

      • 2 2

    • Wg mnie sa mocno przecietni.

      Nalesniki suche jak papier. Owocow trzeba szukac w ogromnej ilosci lodow. Troche takie lody z ciastem nalesnikowym.

      • 5 1

  • Manekin to już nie to (7)

    co na początku jesli chodzi o jakość dań i ilość farszu,a te dwie skromniutkie kupki suchej surówki mogliby sobie darowac ale ogólnie polecam i nie jest to żaden złośliwy hejt

    • 73 6

    • (2)

      Miejsce dobre dla studenciakow.
      Oni wszystko zjedzą

      • 28 3

      • a powiedz nam, gdzie ty sie stolujesz, krolu zycia (1)

        zgaduje, ze u mamy

        • 1 25

        • Porównujesz obiady mojej mamy do jakiegoś naleśnika?

          Człowieku.
          To jak byś porównał ferrari z tramwajem.

          • 9 1

    • To prawda. Manekin widocznie markę sobie wyrobił, a teraz idą na ilość. Popsuło się znacznie. Zrobiło się tak przeciętnie

      • 28 2

    • (1)

      Oni maja problem z nadmiarem gości - zamiast podnieść ceny i zarabiać tyle samo ale na 70% ilości obecnych gości, podnieść standard to robią tania Masówkę. ale może taka polityka lokalu. Jakby wrócili z jakością sprzed kilku lat to bez marudzenia dałabym za dobrego i dużego naleśnika 30zl.

      • 10 14

      • Raz byś dała. Ale wszyscy pracujemy dla kasy. I to jest ok. Żeby zarobić, trzeba dobrze robić. I ufam, że wszyscy tak robią. Taki jest rynek, takie zapotrzebowanie, to tak robią. Pod klienta, że tak powiem. Tobie nie pasuje, ale kasa się zgadza.

        • 6 1

    • Czekanie ponad 40 minut by wejść do jakieks nalesnikarni by zjesc miedzy studenciakami. Ha ha ha

      • 2 0

  • crepes najlepsze naleśniki pod beszamelem na świecie!

    a od jakiegoś czasu mają w ofercie również pyszne pierogi. Duże porcje, przystępne ceny, fajny lokal.

    • 12 8

  • (4)

    Sopocką "Fanaberię" bardzo lubię. Zabrakło np. "Po naleśniku" na Grunwaldzkiej, też mają smacznie.

    • 3 8

    • (1)

      Po naleśniku - jak się zamyka lokal o godz. 18 to takiego lokalu nie bierze się pod uwagę. Lokal musi być czynny przynajmniej do godz. 21 / 22 / a najlepiej 23

      • 5 7

      • a najlepiej całom dobem

        • 5 2

    • Lokal na grunwaldzkiej ma przed wszystkim fatalne usytuowanie, pół metra pod poziomem jezdni, do tego witryny zasłonięcie przez ozdobniki elewacji. Większość osób nie wie nawet że jest tam działający lokal. Jak widać piszący ten artykuł do nich się zalicza.

      • 3 0

    • Fanaberia jest raczej gdyńska

      W Sopocie to są max 2 lata...

      • 0 1

  • Wg mnie Manekin popsuł się w ostatnich miesiącach, słabszy, nierówno wymieszany farsz. (2)

    • 42 5

    • a co ty chcesz za ta cene? (1)

      Wymagasz jakości jak w loaklach z 3x większymi cenami,...

      • 0 11

      • Tak dokładnie, bo jeszcze 2-3 lata temu jedzenie było jak z takich lokali. A teraz to dno

        • 6 1

  • Manekin (1)

    niestety kompletnie uległ pogorszeniu, kiedyś był przepyszny z najlepszym sosem serowym jaki jadłem a ostatnio dostałem rozpuszczony serek topiony. Natomiast najgorsze naleśniki to w Pan Kejk na Długiej

    • 49 2

    • Potwierdzam. Pan Kejk to jest porazka.

      Polecam przed pojsciem poczytac opinie na tripadvisorze.

      • 15 0

  • (3)

    bretońskie galletes, czyli składane w kopertę naleśniki z mąki gryczanej.

    a na zdjęciu trójkąt

    • 19 2

    • trójkąt ale francuski

      • 5 0

    • Trójkąt ale kwadratowy

      • 2 0

    • Bo to trójkątne koperty

      • 1 0

  • jak można nie napisać o piqniqu w gdyni>??? (3)

    Jedyne miejsce które serwuje naleśniki ze składników na najwyższym poziomie jakości.
    Mają nawet bezglutenowe.

    • 30 7

    • (2)

      Straszny szit ten piqniq. Byłem 2 razy dostałem zwykły naleśnik z wysuszonym na wiór farszem z kurczaka, czekałem chyba pół godziny, ceny też z kosmosu. Nie polecam nikomu.

      • 5 4

      • Słabe prowo (1)

        Ty sprzedawczyku

        • 0 3

        • Sama prawda, zamiast podważać opinie to weź się do roboty, właścicielu tego bajzlu.

          • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale